...
Yeni ilgi duymaya başlayan hemen herkes ilk olarak "yanık motor yağı" ve "hayvansal yağ, iç yağı" gibi aslı astarı olmayan yanıltıcı bilgilere ulaşıyor. Bu yanlış bilgilerin ilk olarak karşımıza çıkmasına çok rahatsızım kendi adıma.
...
Orkun hocam ben yazmayı severim biliyorsun, görünce yazmadan geçmeyeyim dedim. Kendimi düşününce biraz utançla garipsediğim şeylerden biridir bu da. Her ne kadar buraları fazlaca okuyup öyle girişsem de işe, acemilikte kafanın yanlış bilgilerle dolması kaçınılmaz. Bunun nedenlerini net kestirmek de bence zor. Bana kalırsa, kendimden örnekleyerek sayayım;
İlki çevreden duyulma bilgiler. Özellikle eski televizyon programları (yenileri de tartışılır da neyse) bu konuda bilginin doğruluğuna bakmadan bize bunları gösterdiler. Eski ustalar ise ya malzeme yokluğundan, ya geçmişten böyle öğrendiklerinden, ya da -en kötüsü- işin sırrını herkese vermemek için bunları kullandıklarını söylediler. Benim durumum böyle değil de, çevremdeki acemi yahut ustalardan duyduğum için başta yanık yağ, motor yağı, şanzıman yağı falan kullanılır mı diye düşünüp araştırmaya başlamıştım. Hâlâ kendime gülerim, lise zamanlarımda falan katır sidiği muhabbetini duyup baya da inanmıştım mesela ben.

Buna ek olarak youtubeda son yıllarda baş gösteren bıçak yapma videoları sayılabilir. Adam orada bir şeyler kullanıyor ve bunun ne olduğunu yazmıyor, söylemiyor. Biz de yukarıda saydığım örneklerle zaten yarım yanlış bilgi sahibi olduğumuz için hemen o bilgiyi oraya yapıştırıyoruz. Ben youtube mecrasının bıçakçılık için her ne kadar geliştirici bir yer olduğunu düşünsem de aşırı bilgi kirliliği de yok değil. Hakeza burada da paylaşılan bir videoda bir bardak su ile ısıl işlem yapıldığını gördük biz. Daha neler neler.
Aynı konu çelikte de geçerli. Çevreden duyulan araba makası muhabbeti hem kolay bulunabilmesi, hem de efsane gibi gösterilmesi nedeniyle hemen acemilerin (ki ben de acemiyimdir) dikkatini çekiyor. Yahut adi bir demir bulunarak "bu demiri nasıl çelikleştirebilirim" sorusu soruluyor mesela. Ben de sormuştum örneğin katıldığım zamanlar, işyerimde hurdaya atılan demirlerden yapabilir miyim diye.
Hani konu biraz Soytürk ustanın "hangi marka sabun katıyorsunuz?" muhabbetine dönecek ama acemilikte her şeyi yanlış değerlendirmek mümkün. En azından burası bu konuları sıkmadan anlatacak insanlarla dolu. Kimse cevap vermese bile bunların konuşulduğu onlarca konu var ki en önemlisi de bu bence.
Mehmet hocamın hızına hiçbir konuda ulaşamıyoruz Maşallah.