Bıçak Sanatı - Forum

Karbon şef bıçağı

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Karbon şef bıçağı
« : 09 Mart 2022, 19:24:24 »
Herkese sağlıklı günler dilerim, umarım hepinizin keyfi yerindedir.
Karbon çeliği ve ceviz kabzalı bir mutfak bıçağına gönül veren, tüm ısrarlarıma rağmen karbondan ve cevizden vazgeçiremediğim birisi çıktı.
Bende hep bu anı bekliyormuş gibi zevkle ve özenle çalıştım. Ortaya böyle bir eser çıktı.
Umarım sizlerde beğenirsiniz  :)

-2.8 mm Ck75 karbon çeliği (Tahmini 59 hrc)
-Siyah kompakt balçak
-Pirinç liner
-Ceviz kabza (tüfek kabzası için özel olarak kurutulmuştur)
-Saya'da kullandığım ağacın türünü bilmiyorum yakılacakların arasında öylece başına gelecekleri bekliyordu.

Detaylı ölçüler
-Bıçağın ağırlığı 112 gram (saya ile 144 gram)
-Namlu boyu 19 cm
-Kesici ağız 17,5 cm
-Kabza sırt tarafında uzunluğu 13,5 cm / İç taraftan uzunluğu 11 cm
-Toplam uzunluk 32 cm
-Taşlama hattı en geniş 4.5 cm (tam taşlama)
-Sırt kalınlığı 2.8 mm uca doğru inceliyor

Eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum  :)

Özeleştiri
Saya namlu şekliyle tam uyuşmadı. Bıçağın oturacağı kanalı açarken iskarpelayı biraz kaydırdığım için sayanın formunu en fazla bu şekilde yapabildim.  O:-)
« Son Düzenleme: 09 Mart 2022, 19:28:00 Gönderen: Yasin UZ »

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Karbon şef bıçağı
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2022, 21:37:52 »
Yasin eline sağlık.  :2up
Ana form, sevdiğim çizgilere sahip. Kabza geometrisi de öyle. İşçilik tertemiz. Sabit namlu kısmında paylaşsan yazacaklarım böylece kalırdı. Taşlama eşiği orada öylece işlevsiz bir şekilde durmasa iyiymiş.  :)
Bu arada sayada kullandığın ahşap, rengi, özü ve hafifliğine bakılırsa kavak gibi.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #2 : 09 Mart 2022, 22:20:51 »
Teşekkür ederim Mehmet ustam sevdiğiniz çizgiyi yakaladıysam ne mutlu bana  :)
Daha önce yine bu bıçağa benzer bir çalışmada taşlama eşiğini kuyruğuda kapsayacak şekilde yapmıştım.
Hem beni çok fazla uğraştırdı hemde kuyruğun incelmesi gerekti.
Balçak ile paralel şekilde yapıp bir bütün oluşturmasını amaçlamıştım ama, işlevsiz bulduysanız demekki göze batıyor  :(
Saya yağlamama rağmen neredeyse hiç koyulaşmadı aynı kaldı tonu belki bu bilgide ne olduğunu anlamamıza yardımcı olur. Şahsen ağaçlar hakkında hiç bilgim yok  :)

« Yanıtla #3 : 10 Mart 2022, 00:40:15 »
Aslında bu bölümün genel olarak eleştirilerin acımasız yapıldığı bir bölüm. Yine de yazmak istedim, şahane bir bıçak olmuş, gerek çizgileri, gerek yüzey perdahının düzgünlüğü ve bütüncül olarak herşeyin birbirini tamamlaması bizler için de bir görsel şölen olmuş, ellerin dert görmesin. Saya da kullandığın ahşap büyük olasılıkla kavak, renk uyumsuzluğu olmuş evet ama renk değişimi yapabilirdin, elinde demir üç klorür varsa yüzeye bunu sürseydin zaten kararırdı ;) veya kumaş boyalarını ( toz boya) sulandırıp kullanarak renklendirme yapabilirsin. Sapa giren kısmın önündeki kademe beni rahatsız etmedi, hatta ben daha da yakıştırdım, görsel zenginlik katmış. Sonuç olarak tekrar söyleyeyim, gerçekten çok nefis bir bıçak olmuş  :2up :2up

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #4 : 10 Mart 2022, 08:55:16 »
Yasin hocam eline sağlık. Yine senden beklenen güzellikte bir iş çıkmış.

Gözüme takılan iki nokta var bıçakta. Balçakta kullanılan malzeme aşırı koyu olduğu için uzaktan gördüğümüz fotoğraflarda, pirincin parlak olması sanki arada seviye farkı varmış gibi hissettiriyor. Gözle görüşte de böyle değilse amenna ama niyeyse benim biraz gözüme çarptı.

İkinci mesele ise, parmak oyuğunda gözüme batan bir geometri var. Soru işareti şeklinde olmasıyla ilgili konuşma geçmişti forumda, onu hatırlıyorum. Burada soru işaretinin kuyruğu biraz fazla mı keskin kalmış acaba? O kısma dikkatlice bakınca bi garip hissettiriyor.

Bu yukarıda yazdıklarım ufak görsel durumlar hocam. Bence bıçak bütünüyle çok güzel olmuş. Sayayı karartma ile ilgili gördüğüm bir yöntem var ama ne kullanılır bilmiyorum. Özellikle bir youtube kanalı çok sık kullanıyor. Ahşabı kremsi yoğunlukta bir malzeme ile kaplayıp bir süre dışına folyo sarıyor. Çok güzel, orijinal koyulukta bir renk veriyor. Kısaca bakındım ama bulamadım, anlatabilmişimdir umarım ne demek istediğimi.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 10 Mart 2022, 09:18:03 »
Müthiş. Hem estetik hem zarif, cesur çizgileri ve hatları olan bir bıçak olmuş. Bir mutfak bıçağında ölçülü ve yakışacak kadar hareketli kabzası var. Hem kabzaya hem de taşlama eşiğine bayıldım. Tutuş yapıldığında işaret parmağın dayanacağı alan yuvarlatılmış ve parlatılmış, çok yakışmış. Eleştiri olarak birşey söyleyemiyorum ama belki kabza ağacı daha desenli olabilirdi, kın ağacı daha uyumlu olabilirdi. Bir de pirinç aksamlar ve kompakt balçak polisaj ile parlatılsa daha güzel olabilirdi. Başka da söylenecek birşey yok benim için. Sefa hocamın dediği gibi görsel bir şölen olmuş, keyfini çıkaralım. :2up

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 10 Mart 2022, 13:54:59 »
Aslında bu bölümün genel olarak eleştirilerin acımasız yapıldığı bir bölüm. Yine de yazmak istedim, şahane bir bıçak olmuş, gerek çizgileri, gerek yüzey perdahının düzgünlüğü ve bütüncül olarak herşeyin birbirini tamamlaması bizler için de bir görsel şölen olmuş, ellerin dert görmesin. Saya da kullandığın ahşap büyük olasılıkla kavak, renk uyumsuzluğu olmuş evet ama renk değişimi yapabilirdin, elinde demir üç klorür varsa yüzeye bunu sürseydin zaten kararırdı ;) veya kumaş boyalarını ( toz boya) sulandırıp kullanarak renklendirme yapabilirsin. Sapa giren kısmın önündeki kademe beni rahatsız etmedi, hatta ben daha da yakıştırdım, görsel zenginlik katmış. Sonuç olarak tekrar söyleyeyim, gerçekten çok nefis bir bıçak olmuş  :2up :2up

Çok teşekkür ederim Sefa ustam beğendiyseniz ne mutlu bana  :)
Saya konusunda siparişi almadan önce kendi kendime bi sonraki sayayı boyayayım diyordum.
Siparişi veren kişi herşeyin doğal güzelliği olduğunu belirttiği için saya nın kendi renginde kalmasını istedim.
Genelde ahşaplar zeytinyağı sürülünce ton olarak daha doygun ve koyu oluyordu bunda öyle olmadı.
Yine böyle bir ağaç denk gelirse onu söylediğiniz gibi kumaş boyasıyla kabzayla uyumlu renklendirmeye çalışacağım. Öneriniz için teşekkür ederim  O:-)

Yasin hocam eline sağlık. Yine senden beklenen güzellikte bir iş çıkmış.

Gözüme takılan iki nokta var bıçakta. Balçakta kullanılan malzeme aşırı koyu olduğu için uzaktan gördüğümüz fotoğraflarda, pirincin parlak olması sanki arada seviye farkı varmış gibi hissettiriyor. Gözle görüşte de böyle değilse amenna ama niyeyse benim biraz gözüme çarptı.

İkinci mesele ise, parmak oyuğunda gözüme batan bir geometri var. Soru işareti şeklinde olmasıyla ilgili konuşma geçmişti forumda, onu hatırlıyorum. Burada soru işaretinin kuyruğu biraz fazla mı keskin kalmış acaba? O kısma dikkatlice bakınca bi garip hissettiriyor.

Bu yukarıda yazdıklarım ufak görsel durumlar hocam. Bence bıçak bütünüyle çok güzel olmuş. Sayayı karartma ile ilgili gördüğüm bir yöntem var ama ne kullanılır bilmiyorum. Özellikle bir youtube kanalı çok sık kullanıyor. Ahşabı kremsi yoğunlukta bir malzeme ile kaplayıp bir süre dışına folyo sarıyor. Çok güzel, orijinal koyulukta bir renk veriyor. Kısaca bakındım ama bulamadım, anlatabilmişimdir umarım ne demek istediğimi.

Teşekkür ederim Mustafa beğenmene çok sevindim  :)
Fotoğraf makinasıyla alakalı biraz o koyuluk normalde bu kadar derin bir siyah değil balçaktaki kompakt malzeme.
O soru işaretinin kuyruğunu ovalleştirince bıçağın genel çizgisel keskin hattını bir anda bozuyor  ::) tecrübe ile sabit  :D
Ben sayayı karartmaktan çok kendi tonunu koyulaştırmak için zeytinyağı sürdüm sadece o da etkili olmadı bu ağaçta.
Karartmak içim Dela ustanın bulaşık teli ve sirke karışımı güzel sonuç veriyor. Bir parça cevize uygulamıştım şuan zifiri siyah oldu o parça  :2up

Müthiş. Hem estetik hem zarif, cesur çizgileri ve hatları olan bir bıçak olmuş. Bir mutfak bıçağında ölçülü ve yakışacak kadar hareketli kabzası var. Hem kabzaya hem de taşlama eşiğine bayıldım. Tutuş yapıldığında işaret parmağın dayanacağı alan yuvarlatılmış ve parlatılmış, çok yakışmış. Eleştiri olarak birşey söyleyemiyorum ama belki kabza ağacı daha desenli olabilirdi, kın ağacı daha uyumlu olabilirdi. Bir de pirinç aksamlar ve kompakt balçak polisaj ile parlatılsa daha güzel olabilirdi. Başka da söylenecek birşey yok benim için. Sefa hocamın dediği gibi görsel bir şölen olmuş, keyfini çıkaralım. :2up

Teşekkür ederim beğenmenize sevindim  :)
Normalde beni bilirsiniz ceviz dışında bir kabza kullanmıyorum neredeyse. İlk defa farklı birşey kullanayım dedim bu seferde bıçağın sahibi ceviz olsun dedi  :D
Parlatma konusunda da ben polisaj keçesine macun sürmeden kullanıyorum. Macunun ahşabı yakacağını karartacağını düşünüyordum. Aydın ustam sağolsun bu konuda beni uyardı beyaz macun kullanmam gerektiğini söyledi. İnşallah yeni eserlerde çok daha parlak kabzalar çıkaracağım  :2up