Bıçak Sanatı - Forum

Santoku Şef Bıçağı

Güray GÜNEN

• 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
Santoku Şef Bıçağı
« : 04 Mart 2022, 22:16:37 »
Santoku japon şef bıçağı tarzında bir bıçak denemesi
Kabza :12 cm
 Çelik asfalt kesim daire çeliği 80crv2 veya   CK 75 te olabilir
Namlu kalınlığı :2 mm
Namlu Boyu :16 cm
Kabza :Ceviz 
Sonlandırma:Ceviz,zeytin,susam yağı karışımı.
Patina uygulaması: Beyaz sirkede karartma.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Santoku Şef Bıçağı
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2022, 22:26:01 »

Ellerinize emeklerinize sağlık, benim kabzede uyguladığınız cila ile ilgili olarak naçizane bir uyarım olacak; ceviz asidik bir ağaç çeşidi olduğu için yine asit barındıran zeytinyağını sevmiyor ve kararma yapıyor uyarmak istedim.

Güray GÜNEN

• 107
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2022, 22:48:24 »
Teşekkür ederim Soytürk Ustam tecrübenize dayanarak bunu dikkate alacağım.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2022, 23:04:18 »
Eline sağlık.
Karbon çelikle yapılmış suya fazlaca muhatap olan günlük kullanım ve mutfak bıçaklarının, ahşabın çekmesi, atması gibi sebeplerle, gizli kuyruk olmasının daha iyi olduğu gibi bir tecrübe oluştu bende.

Güray GÜNEN

• 107
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2022, 23:22:19 »
Mehmet Hocam tecrübe paylaşımın için teşekkür ediyorum.Ben de sizin gibi avcılık yapıyorum avcılık bahane av sonrası yemek işinde salata hazırlama  işi bana kalıyor , sebzeleri rahat doğrayacağım bir bıçak olsun düşüncesiyle bu bıçağı yaptım .Aynı tarzda bıçak yaparsam tavsiyenize uyacağım.Zaten göndermekteki amacım değerli ustalarımın fikir ve tecrübelerini almaktı. Saygılar.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #5 : 05 Mart 2022, 01:51:05 »
Elinize sağlık Güray hocam sade güzel bir bıçak olmuş  :2up

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #6 : 07 Mart 2022, 09:41:15 »
Güray hocam elinize sağlık.

Fotoğrafı yağı sürer sürmez mi çektiniz yoksa bekledikten sonra da böyle aşırı parlak kalıyor mu? Karartmada da sanırım kabınız küçük gelmiş, bıçak ölçüsüne uygun kap seçmek karartmanın böyle parçalı görünmemesi adına çok önemli bence.

Fotoğrafı keşke 1 tane ile yetinmeseydiniz hocam. Fotoğraflı konuları ayrı bir seviyorum da. :)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Güray GÜNEN

• 107
« Yanıtla #7 : 11 Mart 2022, 22:13:51 »
Mustafa kardeşim kabzayı yağladığım gibi çekmiştim fotoğrafı karartmada kap küçük değildi çeliğin özelliğinden herhalde öyle oldu diye düşündüm .Demir kesen daire testeresinden (80crv2 ) yaptığımda her tarafı eşit kararmıştı   temizlediğimde koyu gri renk kalmıştı.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #8 : 14 Mart 2022, 10:43:46 »
Hocam peki su verme hattının da orada olmayacağını düşünerek acaba diyorum, kesicide 2 farklı çelik kullanıldı da onların farklı tepki vermesi mi ki?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Güray GÜNEN

• 107
« Yanıtla #9 : 14 Mart 2022, 21:34:55 »
Hocam peki su verme hattının da orada olmayacağını düşünerek acaba diyorum, kesicide 2 farklı çelik kullanıldı da onların farklı tepki vermesi mi ki?
   Asfalt kesim diski hangi tür çelik tam anlayamadım 80crv2 de olabilir ck75 te demişti Sefa hocam . 24 saat beyaz sirkede durdu  renk o şekilde oluştu temizledikten sonra .Ben çeliğin cinsinden kaynaklı diye düşünüyorum .2 mm kalınlığında  ve suyu verdikten meneviş yaptıktan sonra çok esneklik gösteren  bir yapıda ve menevişten sonra bile perdah yaparken çok sert olduğunu fark ettim .Kullanınca göreceğim artık  verimli olup olmadığını.