Bıçak Sanatı - Forum

Mansi Knife

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Mansi Knife
« : 21 Aralık 2021, 01:10:31 »
Sibirya'da yaşayan, Yakut'lara komşu halk Khanty ve Mansi'lerin geleneksel bıçağı.
Yaptığım araştırmalarda yakut bıçakları kadar standartlaşmış bir bıçak değil. Buna Rus ustaların yorumlamaları etkili olmuş kanaati oluştu bende.
Ağız yapısı olarak üç türü var gibi.
Sağdan tama yakın taşlama, soldan kısa bir kesici ağız taşlaması.
Puukkolardaki gibi iki taraflı taşlama
Sağdan 2/3 taşlama, soldan onun yarısı kadar taşlama.

Birinciyi tercih ettim. En eski örnekleri bu gibi. Taşlama eşiği olmamalıydı.  :( Bu da kusur.

Ortak özellikleri namlunun 17 mm gibi dar bir namlu olması ve kılıfın ahşap ve monoblok olması.

Denedim iyi kesiyor.  :)

Namlu yapısı, Sefa Hoca'nın buna benzer namlu yapısı olan bıçağına benziyor.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14819.0

Çelik : 80CrV2
Toplam Boy : 25 cm
Namlu Boy : 13 cm
Genişlik : 17 mm
Kabza : Zeytin
Kılıf : Monoblok kayın

« Son Düzenleme: 21 Aralık 2021, 01:21:23 Gönderen: dela »

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Mansi Knife
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2021, 08:52:27 »
Mehmet hocam eline, emeğine sağlık. Senin bu "araştırmacı bıçakçılık" tarzını seviyorum. Baya araştırıyor, inceliyor, aklına takılanı öylece bırakmıyorsun. Sonucunda da bizi bilgilendiren, güzel işler çıkıyor. Helal olsun diyorum. O:-)

Hocam keşke ahşap kılıfın yapılışı ile ilgili görsel ve anlatımın olsaydı, meraklandım nasıl yapıldığı konusunda. Kolay olmasa gerek.

Hocam bir de benim gibi birisinin söylemesi burada garip kaçmazsa, gördüğüm bir kaç şey var, belirtmek isterim. İlki, kayın sanki zeytinin yanında çok sade kalmış gibi. Sapta da böyle sade bir şey kullanılsa sanki daha bütünlük sağlarmış kılıf ile. Sanki kılıf ile bıçak birbirinden bağımsız gibi hissettiriyor böyle. İkincisi de sondan 3. fotoğrafta, sapın üst yüzünde biraz epoksi veya sonlandırma malzemen ne ise, ondan kalmış gibi. Ve namluda bir kaç çapraz zımpara izi görünüyor. Çok küçük ama, gözünden kaçmıştır diye söylüyorum. Yoksa bıçağa sözüm yok, ne haddime.

Çok güzel iş hocam, bize böyle bilgiler sağladığın için teşekkür ediyorum. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2021, 09:10:15 »
ustam ellerinize sağlık, kabzayı hazır gibi gördüm ilk bakışta, ama değilmiş :)
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #3 : 21 Aralık 2021, 14:48:09 »
Mehmet hocam eline, emeğine sağlık. Senin bu "araştırmacı bıçakçılık" tarzını seviyorum. Baya araştırıyor, inceliyor, aklına takılanı öylece bırakmıyorsun. Sonucunda da bizi bilgilendiren, güzel işler çıkıyor. Helal olsun diyorum. O:-)

Hocam keşke ahşap kılıfın yapılışı ile ilgili görsel ve anlatımın olsaydı, meraklandım nasıl yapıldığı konusunda. Kolay olmasa gerek.

Hocam bir de benim gibi birisinin söylemesi burada garip kaçmazsa, gördüğüm bir kaç şey var, belirtmek isterim. İlki, kayın sanki zeytinin yanında çok sade kalmış gibi. Sapta da böyle sade bir şey kullanılsa sanki daha bütünlük sağlarmış kılıf ile. Sanki kılıf ile bıçak birbirinden bağımsız gibi hissettiriyor böyle. İkincisi de sondan 3. fotoğrafta, sapın üst yüzünde biraz epoksi veya sonlandırma malzemen ne ise, ondan kalmış gibi. Ve namluda bir kaç çapraz zımpara izi görünüyor. Çok küçük ama, gözünden kaçmıştır diye söylüyorum. Yoksa bıçağa sözüm yok, ne haddime.

Çok güzel iş hocam, bize böyle bilgiler sağladığın için teşekkür ediyorum. O:-)

Sağolasın Mustafa.
Bakıyorum. Sefa Hoca yapmışsa aynısını taklit ediyorum. Orada bulamazsam sağdan soldan bakıyorum. O kadar.  :)

Elimde bir namlu daha var. Kılıf yaparken resimlemeye çalışayım. Ama elinde uygun ekipman varsa Karaçay-Balkar bıçağının kılıfından daha kolay.

Kabza ve kılıf aynı ahşaptan, birde desenli ağaçlardan olsa iyi olur muhakkak. Elimde olanı kullandım. Ama orjinal örneklerinde de pek aynı ahşap gözetilmemiş.

Dikkatimi çeken şey şu oldu. Ahşap, sürekli ahşaba sıkıca girip-çıktığından, cila olmasa da olabilen ahşaplar daha uygun gibi.

Göze çarpan şeyler konusunda, ilk elin günahı olmazmış diyelim geçelim.  :D

ustam ellerinize sağlık, kabzayı hazır gibi gördüm ilk bakışta, ama değilmiş :)

Sağolasın.
Kayın biraz plastik izlenimi veriyor.  :)
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2021, 14:53:18 Gönderen: dela »

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2021, 14:54:57 »
...
Elimde bir namlu daha var. Kılıf yaparken resimlemeye çalışayım. Ama elinde uygun ekipman varsa Karaçay-Balkar bıçağının kılıfından daha kolay.

Kabza ve kılıf aynı ahşaptan, birde desenli ağaçlardan olsa iyi olur muhakkak. Elimde olanı kullandım. Ama orjinal örneklerinde de pek aynı ahşap gözetilmemiş.
...

Mehmet hocam sevinirim inan ki. Yapacağımdan değil de, merak işte, naparsın. :D

Eh hocam şimdi sap zeytinden diye de kocaman kılıfı zeytinden yapmak biraz zeytine yazık mı eder bilemedim. Orijinal örneklerde de böyleyse bu düşünceyi kaldırdım kenara.

...
Göze çarpan şeyler konusunda, ilk elin günahı olmazmış diyelim geçelim.  :D

Hahhaha hocam eyvallah, alındı mesaj.  :))
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2021, 21:16:06 »
Bıçağın anatomisi ve kullanım ortamıyla ilgili...

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #6 : 21 Aralık 2021, 22:21:07 »
Eline sağlık abi sayende yöresel bıçakları öğreniyoruz.  8) Sırada ne var acaba ::)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #7 : 21 Aralık 2021, 23:04:38 »
Eline sağlık abi sayende yöresel bıçakları öğreniyoruz.  8) Sırada ne var acaba ::)

Sağolasın.
Nitelemeyi benim için iddialı olmuş diyeyim. Daha doğru dürüst puukko ve tanto yapamadım.
Ama yapabilirsem sırada  evrenye bıçağı var. Nasip.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #8 : 21 Aralık 2021, 23:16:27 »
Mehmet Ustam Eline koluna sağlık gayet güzel olmuş.
   Deneyip test etmen ve bahsettiğim keskinlik hususunda baskın bir bıçak tahmin ettiğim gibi.

Fırsat bulursam bende denemek yapmak istiyorum nasip çok hoşuma gitti kın ve bıçak kabza formuyla alakalı çok görsel mevcut tabi ruslar biraz kişiselleştirmiş formu sunuda belirteyim gerçek et bıçağı bu olsa gerek, neden diyecek olursanız namlu genişliği ve tek yüzeyden açılmış bir ağız keskinliği yüksek düzeyde arttırıyor saygılar  :2up
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #9 : 21 Aralık 2021, 23:56:13 »
Mehmet Ustam Eline koluna sağlık gayet güzel olmuş.
   Deneyip test etmen ve bahsettiğim keskinlik hususunda baskın bir bıçak tahmin ettiğim gibi.

Fırsat bulursam bende denemek yapmak istiyorum nasip çok hoşuma gitti kın ve bıçak kabza formuyla alakalı çok görsel mevcut tabi ruslar biraz kişiselleştirmiş formu sunuda belirteyim gerçek et bıçağı bu olsa gerek, neden diyecek olursanız namlu genişliği ve tek yüzeyden açılmış bir ağız keskinliği yüksek düzeyde arttırıyor saygılar  :2up

Sağolasın Şaban Ustam.

Elini çabuk tut. Bir tane daha hazır namlu var.  :D

« Yanıtla #10 : 22 Aralık 2021, 00:37:09 »
Mehmet hocam, bıçak ilginçmiş gerçekten ama ben asıl kın a bayıldım, gerçekten hem minimalist hem de çok işlevsel bir kın olmuş, ellerin dert görmesin  :2up :2up

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2021, 01:13:22 »
Mehmet hocam, bıçak ilginçmiş gerçekten ama ben asıl kın a bayıldım, gerçekten hem minimalist hem de çok işlevsel bir kın olmuş, ellerin dert görmesin  :2up :2up

Sağolasın Hocam.  ^-^
Şimdiye kadar yapabildiğim bıçaklar içinde, en çok hoşuma giden bu oldu. Garip bir etki bıraktı.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #12 : 23 Aralık 2021, 15:34:27 »
Eline sağlık hocam. Bilgilendirme ve araştırman için de ayrıca teşekkürler. :2up

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #13 : 23 Aralık 2021, 19:44:18 »
Eline sağlık hocam. Bilgilendirme ve araştırman için de ayrıca teşekkürler. :2up

Sağolasın Orkun.  :)

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #14 : 24 Aralık 2021, 09:23:22 »
Ellerinize sağlık.
Bu şekil kın yapmak çok zor tebrik ederim başarmışsınız :2up
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #15 : 24 Aralık 2021, 12:11:10 »
Ellerinize sağlık.
Bu şekil kın yapmak çok zor tebrik ederim başarmışsınız :2up

Sağolasın Aydın Ustam.  :)
Bu kını yaparken, Karaçay-Balkar bıçağının kını kadar zorlanmadım. Uygun alet-edevat varsa çok kolay. Ait olduğu coğrafyada da bu kolaylığından dolayı icat edilmiş olabilir.
Elimde bir tane daha namlu var. Onu yaparken yapımını fotoğraflayarak foruma koymayı düşünüyorum.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #16 : 26 Aralık 2021, 01:39:01 »
Olmuşken videosu da olsun...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL