İyi günler herkese.
Uzun zaman önce ısıl işlem fırını yapmaya niyetlendim fakat bir türlü olmadı. Ona pahalı buna pahalı dedim şimdi 3 katına çıktı herşey

velhasıl biraz soru soracağım fırın sahipleri ve tecrübeli arkadaşlara.
Öncelikle fırın için harman tuğla düşünüyorum. Olur mu olmaz mı? Geçen gün bir arkadaşın yazdığına göre harman tuğla yani ateş tuğlası ıaıyı emer çok çok geç çıkar yüksek sıcaklıklara demiş. Eğer arkadaşın dediği gibiyse mesela ateş tuğlası ile 1000 dereceye 1 saatte değilde 2 saatte çıkacaksa sorun değil.
Ateş tuğlası (harman tuğla) olmaz ise ekmek fırını tabanında kullanılan ateş tuğlasından olur mu? Onda ısı hapsetme sorunu olur mu? Çok mu geç ısınır?
Diğer bir sorun seramik battaniye. Şimdi ateş tuğlası yada harman tuğla olur ise fırının dış yüzeyi tahminimce 500 dereceleri bulacak. Seramik yerine taş yünü kullanmayı düşünüyorum. Taş yünü ile ilgili bir tecrübem vardı o yüzden güveniyorum taş yününe. Şöyleki. Plastik granül eritmek demir boru üzerine, rezistansları yalıtımlayarak direk sarmıştık. Onun üzerinede taş yününü çıplak bi şekilde sardık. Saatlerce denedik. Sadece biraz duman çıkmıştı. Tellere denk gelen yerlerde biraz yanık vardı. Şimdi fırında direkt rezistansla çıplak temas olmayacağından sorun çıkacağını sanmıyorum diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Diğer sorum ise piyasada her k tipi termokupl 1000 derecenin üzerinde ölçüm yapabiliyor mu? Netten fiyatlarına baktım, bir tanesi 60 tl iken diğer 200 tl olabiliyor. 60 70 tl olanada yazmış 1250 derece diye, 200 tl olanada yazmış 1000 1250 derece ölçüm diye. Bunun aslı nedir?
Birde şu geldi aklıma. Şimdi bu evlerde taban ve duvarlarda kullandığımız seramik fayans ve kalebodurlar var. Bunları fırın iç yüzeyi için kullansak, bunun dışınada harman tuğla yada ekmek fırını tabanında kullanılan tuğladan kullansak? Bunları şamotla yapıştırsak? Sonrada taş yünü kullansak?
Aklıma takılan diğer bir konu ise rezistans. Elektrikçilerin çoğunu gezdim kanthal rezistansı hiç biri bilmiyor. Ellerinde hazır sarılı 1000 1500 2000 2500 wattlık rezistanslar var. Bunlar kanthal dan mı yapılmış bilmiyorlar. Bu hazır olan rezistanslar fırın için kullanılır mı?
Aklımda daha çok soru vardı ama yazarken uçtu gitti. Aklıma geldikçe yazacağım. Bütçem kısıtlı olduğu için böyle bir işe girişiyorum bilginize

Bütçeden kısamayacağım şeyler belli. Rezistans, ssr, yanmaz kablolar vs, sıcaklık kontrol cihazı.
Ben sadece çok para tutan seramik battaniye ve tuğlaları halletmeye çalışıyorum.
Bu arada elinde kullanmadığınız yada fazla olan fırın parçalarına talibim. Termostat, ssr, termokupl vs gibi.
Şimdiden herkese teşekkürler.