Bıçak Sanatı - Forum

Kabza yapıştırmada epoksi dışı alternatif yöntemler.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Tanıdığım bazı bıçak ustaları epoksi yerine würth'ün silikon yapıştırıcısını kullanıyorlar. Bu tür malzemeleri kullanan ustalarımız, epoksiye göre artı eksilerini yazarlarsa, epoksinin fiyatlarının uçtuğu bu dönemde büyük fayda olur.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Kabza yapıştırmada epoksi dışı alternatif yöntemler.
« Yanıtla #1 : 13 Aralık 2021, 09:34:51 »
Mehmet ustam şimdi senin konuyu görünce baktım würthün sitesinden, biraz bize gelmez gibi hissettim niyeyse. Açıklamasında doğrudan güneş ışığına maruz kalması sararma yapar denmiş, mineral yağlar, bitkisel yağlar vb. kısa süreli dayanım demiş. Kabzanın yağlanması durumunda bu açıklamaya bakarak ne kadar dayanacağının bir testi yapılması lazım. Raf ömrü niyeyse üretimden sonra 12 ay olarak bana kısa geldi. Açıp kapatma durumunda raf ömrü ne kadar gerileyecek, bir kabzalık kullandıktan sonra kalanı hemen bozulacak mı bu da önemli. Germe-çekme dayanımları yazılmış ama ben onları anlamıyorum, anlayanlar yorumlar biz de istifade ederiz.

Niyeyse bende tek bileşenli yapıştırıcılar yeterli mukavemeti göstermeyecek gibi bir olgu var taa eskiden beri. Yıkamadım gitti.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2021, 13:51:33 »
Otomotivde kullanılan Dayson isimli bir silikona benzer tüp var. Araçlar için dış spoyler, panjur, logo, metal çıta, ayna, vb. aksesuarları yapıştırmada kullanılıyor. Siyah renkte. Dış ortama maruz kalsa bile hala mukavemetini koruyor. Ne derece uygun bizim için bilmiyorum. Facebook guruplarında kullanan gördüm ama teknik bir inceleme, test yapmak gerek. Ayrıca açıldıktan sonra ne kadar süre raf ömrü var o da muamma.

« Yanıtla #3 : 19 Aralık 2021, 15:22:31 »
Otomotivde kullanılan Dayson isimli bir silikona benzer tüp var. Araçlar için dış spoyler, panjur, logo, metal çıta, ayna, vb. aksesuarları yapıştırmada kullanılıyor. Siyah renkte. Dış ortama maruz kalsa bile hala mukavemetini koruyor. Ne derece uygun bizim için bilmiyorum. Facebook guruplarında kullanan gördüm ama teknik bir inceleme, test yapmak gerek. Ayrıca açıldıktan sonra ne kadar süre raf ömrü var o da muamma.
Dayson benim yıllardan beridir kullandığım bir malzeme, PU mastik aslında ama tutunma yeteneği olağanüstü, sıcaktan soğuktan etkilenmiyor, esnekliğini yıllarca koruyabiliyor ve yapıştırdığınız yeri unutuyorsunuz. İzolasyon özelliği de müthiş, sap yapıştırmada kesinlikle iş görür ve yapıştırdığınız sap asla açılmaz. Üç farklı rengi var, siyah gri ve beyaz. Tek sorun açıldıktan sonra ömrünün çok uzun olmaması, ağzını iyi kapatırsanız 15-20 gün kullanılabilir.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2021, 08:45:20 »
Mehmet abi 5-6 yıl önce kendi çapımda elimdeki imkanlarla bir deney yapmaya çalışmıştım. Tam olarak yüzeyleri hatırlamıyorum, ama bir yüzey boynuzdu. O zamandan beri epoksiye pek güvenmiyorum. Würtün yapıştırıcısından ben de aldım ama içerisinde zımpara sonrasında oluşan tozda vücut için çok zararlı bazı partiküller varmış galiba. Zaten yanlış hatırlamıyorsam üzerinde de yazıyordu. Birde renk meselesi var o yüzden epoksiye devam ediyorum :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 23 Aralık 2021, 09:26:26 »
Dayson gerçekten güzel malzeme. Benim küheylanın yaşı itibari ile bazı trim parçalarını bulamıyorum, kırılan tırnak vs olursa Dayson ile yapıştırıp geçiyorum. Orijinal halinden daha sağlam olduğunu söyleyebilirim.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #6 : 01 Ocak 2022, 13:05:59 »
Dysonu ben epey zaman önce bir bıçakta kullanmıştım. Bıçak birkaç yıl sonra ayrılmıştı ahşap çelikten.
Ama kullandığım malzeme eski ve katılaşmıştı biraz. Ayrıca ahşabın izolasyonunu çok iyi yapmamıştım. Tahta su çekip oynama yapmıştı. Bu şartlarda epoksi bile muhtemelen bırakırdı.

En son yaptığım gizli sap bıçaklarda bu malzemeyi kullandım. Sanayide epoxi bulamayınca en yakın olarak bunu buldum. İlginç bir malzeme. Kıvamı katı ama biraz ısıtınca istediğiniz akışkanlığa geliyor. Oda sıcaklığında kuruma süresi için 24 saat denmiş ama soğuk havalarda o kadar geçse de kurumuyor. Ben evdeki mini fırına 100 derecede verdim 1 saatte taş gibi oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=irmFlVDxtdw&t=157s
Bu usta da gizli kabzalarda polyester reçine kullanıyor.(adamın kullandığı ahşap renklendirme kimyasal ve teknikleri çok ilginç) Trollsky de bazı videolarında kullanıyordu sanırsam. Polyesterin boşluk doldurma ve sertleşme özellikleri gayet güzel. Gizli sapta hiç yapışma sağlanmasa bile çelik ile ahşap arasında boşluk olmadıktan sonra oradan çıkabilmesine ihtimal vermiyorum ben.

Ayrıca polyesterden yaptığım micarta sapları yine çeliğe polyester ile sabitledim. Yoğun kullanıma karşı bir sorun gözlemedim şu an.

AliManici

• *
  • 7
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 04 Temmuz 2022, 09:28:51 »
Sayın Karemisola'nın paylaştığı linkteki ustanın kullandığı karartma uygulaması çok hoşuma gitti. Hem çok canlı bir siyahlık verirken ağacın desenlerini de tamamen yok etmedi. Acaba bu ustanın kullandığı malzemeler nelerdir.