Bıçak Sanatı - Forum

Fırın için yardım

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
Fırın için yardım
« : 26 Kasım 2021, 20:09:10 »
 Hayırlı akşamlar ustalarım.
Atölyede kullanmak için bir ısıl işlem fırını satın almak istiyorum. Emrah Bey'in bu işi yaptığını biliyorum. Msj attim ama kendisine ulaşamadım. Fırın içi tavsiye istiyorum.üreten var ise ilet iletişime gecebilriiz.
  Yada net üzerinde satan var ise yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler ederim
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Ynt: Fırın için yardım
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2021, 20:23:15 »
Emrah abiden başka yapan var mı bende bilmiyorum ama ben fiyatlar beni aştığı için ben kendim yaptım. Son derece basit bir şey aslında. 1500tlye mal oldu. Kendiniz yapmak isterseniz, kfanıza takılan yerlerde yardımcı olurum.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2021, 21:12:29 »
propan fırını ile ilgilenirseniz, kullanmadığım bir fırın var. düşünürseniz özelden yazarsınız.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2021, 21:37:13 »
Emrah abiden başka yapan var mı bende bilmiyorum ama ben fiyatlar beni aştığı için ben kendim yaptım. Son derece basit bir şey aslında. 1500tlye mal oldu. Kendiniz yapmak isterseniz, kfanıza takılan yerlerde yardımcı olurum.

Çok teşekkür ederim ustam. Sefa hocamın yapdigi fırın için biraz araştırma yaptım sadece tuğlalar 2500 TL civarı tuttu. Sizede zahmet vermiş olmak istemem. Elektrik işlerinde nedense kafam pek basmıyor.
 Sizin firininizdan istediğiniz verimi alabildinizmi üstadım
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2021, 21:39:01 »
propan fırını ile ilgilenirseniz, kullanmadığım bir fırın var. düşünürseniz özelden yazarsınız.

Çok teşekkür ederim. Hale hazırda kömür ocagim mevcut. Dövme ve karbon çeliğe su verme işlemlerini onunla hallediyorum. Alakaniza çok teşekkür ederim çok sağolun
(39-Zümer 17)

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #5 : 26 Kasım 2021, 22:07:24 »

Çok teşekkür ederim ustam. Sefa hocamın yapdigi fırın için biraz araştırma yaptım sadece tuğlalar 2500 TL civarı tuttu. Sizede zahmet vermiş olmak istemem. Elektrik işlerinde nedense kafam pek basmıyor.
 Sizin firininizdan istediğiniz verimi alabildinizmi üstadım

Benim tuğlalar ve battaniye 800tl tuttu. Battaniyenin yarısı arttı. Fırın 15dkda 800 oluyor. Henüz 1200e denemedim ama çıkar diye tahmin ediyorum. Fırın gayet güzel başta bi 15 deneme yaptım. Eğe çeliklerinde çelik belli olmadığından zorlandım kaç derecede vereceğimi bilemedim ama. Eğer elektrik sistemini benimkiyle aynı yaparsanız bende bir abiden yardım aldım korkuyordum bende anlamam elektrikten ama aslında oda çok basitmiş.. Fırında korkulacak bişey yokmuş inanın. Propan ocak kadar kolay aslında.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #6 : 27 Kasım 2021, 08:05:38 »
Cesaretlendirdiniz ustam beni. Aslında bir çok şeyi kendim yaparım. Hocam eğer porselen battaniye duruyor ve satmayı düşünüyorsaniz alabilirim.
 Aldığınız tuğlaların linklerini ister buradan ister özelden paylaşırsanız çok Makbule geçer. Yardıminiz için teşekkür ederim
(39-Zümer 17)

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2021, 12:57:36 »
15 adet bu tuğladan almıştım
https://www.izoref.com/izole-tuglalar/59-izole-ates-tuglasi-tdm-26-230x114x64mm.html

Seramik battaniyem buydu
https://www.izoref.com/seramik-battaniyeler/29-seramik-elyaf-battaniye-1260-c-96-kgm3-3600x610x50mm.html

Ben bunların ikisinide 6 ay evvel 800tlye almıştım. Battaniyenin yarısını bir arkadaşıma verdim. Şimdi tuğlalar 800tl ediyor. Kötü bir durum. Battaniyenin yarısını satarsanız 1150tlye bunları almış olursunuz. Ben henüz kapak yapmadım ve sac ile etrafını kaplamadım. Kapıya seramik battaniye koyuyorum bir zararı olmuyor.

Kontrol cihazım bu. Gemo dt104ax
https://www.faznotralgotur.net/dt104ax-230vac-r-auto-tune-pid-sicaklik-kontrol-cihazi-18587?gclid=EAIaIQobChMIl7LQraK49AIVSIjVCh3XxQJMEAQYASABEgIzavD_BwE

40amper ssr ve bir adet 10amper sigorta kullandım.
16m kanthal a1 rezidans telini kendim sardım.

Bunlarda tahmini 400 civarı tutabilir

Toplarsak 2000tl civarına fırını yapmış olursunuz. Bütçeniz kurtarıyorsa kesinlikle yapın derim. Özelden numaranızı yazarsanız her konuda detaylı anlatabilirim.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2021, 14:25:36 »
İzninizle bir kaç alternatif yazayım.
Rezistansların da döşendiği tuğlalar zaten bir izolasyon malzemesidir.
Sadece bu tuğlalar ( 65 mm kalınlık ) ile yapıldığında bile dış yüzey sıcaklığı çoook uzun süre kullanım olmayacaksa 100-150 dereceleri bile bulmaz.
Bu cümle yalıtım gereksiz demek değil.
Seramik battaniye evet yalıtım yapar ama aynı yalıtımı yapacak daha ucuz malzemelerde var.
Cam yünü fazla sıcaklığa gelmez 200-250 derece sınır verilir .
Çoğu uygulama için yeterlidir aslında ama ..
Taş yünü aşağı yukarı aynı katsayılardadır ve cam yününden daha yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir 500-800 dereceler gibi.
Dikkat edilmesi gereken kullanılacak manto kalınlığı ve malzemenin yoğunluğudur.
Seramik battaniye , mesela erimiş metal ( Alüminyum  gibi ) tanklarında eriyik metalin üstünün sürekli açılıp kapandığı  (döküm vs ..) işlerde yeri doldurulmaz bir malzemedir.
Fırın yalıtımında şart değildir !

Mesela izolasyon tuğlası 65 mm değil de 115 mm duvar şeklinde kullanılırsa evet daha fazla tuğla gider ama daha iyi yalıtım sağlanır.
Evet bu pek ucuz seçenek değil ama iş gerektiriyorsa olur.
Ayrıca rezistans için oyduğunuzda kalınlık yani izolasyon değeri düşer .
Bunun için tuğlayı oymaktansa , rezistansların , bu iş için yapılmış seramik kanalları olan taşlara döşenmesi en doğru yoldur ayrıca daha dayanıklıdırlar.

Bu dediklerimin yapıldığını anlatan forum sayfaları ve resimleri ve nasıl temin edildiklerinin bilgileri var.

Kontrol birimleri için yurtdışı seçenekleri de var .
Mesela  :

https://www.aliexpress.com/item/4000534363950.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.d7dc8606Tn2qH1&algo_pvid=c036d3f5-5098-4a57-8423-999d4f90da90&algo_exp_id=c036d3f5-5098-4a57-8423-999d4f90da90-1&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2210000002740578103%22%7D

Görüldüğü üzere çok su kaldıran hamur hikayesi gibi .. :)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2021, 19:23:53 »
15 adet bu tuğladan almıştım
https://www.izoref.com/izole-tuglalar/59-izole-ates-tuglasi-tdm-26-230x114x64mm.html

Seramik battaniyem buydu
https://www.izoref.com/seramik-battaniyeler/29-seramik-elyaf-battaniye-1260-c-96-kgm3-3600x610x50mm.html

Ben bunların ikisinide 6 ay evvel 800tlye almıştım. Battaniyenin yarısını bir arkadaşıma verdim. Şimdi tuğlalar 800tl ediyor. Kötü bir durum. Battaniyenin yarısını satarsanız 1150tlye bunları almış olursunuz. Ben henüz kapak yapmadım ve sac ile etrafını kaplamadım. Kapıya seramik battaniye koyuyorum bir zararı olmuyor.

Kontrol cihazım bu. Gemo dt104ax
https://www.faznotralgotur.net/dt104ax-230vac-r-auto-tune-pid-sicaklik-kontrol-cihazi-18587?gclid=EAIaIQobChMIl7LQraK49AIVSIjVCh3XxQJMEAQYASABEgIzavD_BwE

40amper ssr ve bir adet 10amper sigorta kullandım.
16m kanthal a1 rezidans telini kendim sardım.

Bunlarda tahmini 400 civarı tutabilir

Toplarsak 2000tl civarına fırını yapmış olursunuz. Bütçeniz kurtarıyorsa kesinlikle yapın derim. Özelden numaranızı yazarsanız her konuda detaylı anlatabilirim.

Üstadım zahmet verip bilgileri paylaştığıniz için teşekkür ederim çok sağolun.
  Tuğlalar yaşadığım yerde 6cm kalınlığında mevcut. Onları buradan alırım. Diğerlerini inseAllah siteden temin edebilirim çok teşekkür ederim
(39-Zümer 17)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2021, 19:59:18 »
İzninizle bir kaç alternatif yazayım.
Rezistansların da döşendiği tuğlalar zaten bir izolasyon malzemesidir.
Sadece bu tuğlalar ( 65 mm kalınlık ) ile yapıldığında bile dış yüzey sıcaklığı çoook uzun süre kullanım olmayacaksa 100-150 dereceleri bile bulmaz.
Bu cümle yalıtım gereksiz demek değil.
Seramik battaniye evet yalıtım yapar ama aynı yalıtımı yapacak daha ucuz malzemelerde var.
Cam yünü fazla sıcaklığa gelmez 200-250 derece sınır verilir .
Çoğu uygulama için yeterlidir aslında ama ..
Taş yünü aşağı yukarı aynı katsayılardadır ve cam yününden daha yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir 500-800 dereceler gibi.
Dikkat edilmesi gereken kullanılacak manto kalınlığı ve malzemenin yoğunluğudur.
Seramik battaniye , mesela erimiş metal ( Alüminyum  gibi ) tanklarında eriyik metalin üstünün sürekli açılıp kapandığı  (döküm vs ..) işlerde yeri doldurulmaz bir malzemedir.
Fırın yalıtımında şart değildir !

Mesela izolasyon tuğlası 65 mm değil de 115 mm duvar şeklinde kullanılırsa evet daha fazla tuğla gider ama daha iyi yalıtım sağlanır.
Evet bu pek ucuz seçenek değil ama iş gerektiriyorsa olur.
Ayrıca rezistans için oyduğunuzda kalınlık yani izolasyon değeri düşer .
Bunun için tuğlayı oymaktansa , rezistansların , bu iş için yapılmış seramik kanalları olan taşlara döşenmesi en doğru yoldur ayrıca daha dayanıklıdırlar.

Bu dediklerimin yapıldığını anlatan forum sayfaları ve resimleri ve nasıl temin edildiklerinin bilgileri var.

Kontrol birimleri için yurtdışı seçenekleri de var .
Mesela  :

https://www.aliexpress.com/item/4000534363950.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.d7dc8606Tn2qH1&algo_pvid=c036d3f5-5098-4a57-8423-999d4f90da90&algo_exp_id=c036d3f5-5098-4a57-8423-999d4f90da90-1&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2210000002740578103%22%7D

Görüldüğü üzere çok su kaldıran hamur hikayesi gibi .. :)

Kazım ustam hani derler ya her eve lazım diye  ;D inan sende her forma lazımsın  :D
  Doğru anladıysam taş yünü de bizim fırın için seramik battaniyenin yapacağını yapacaktır. Kontrol cihazlarını da hallettik mi oldu demek ki üstadım bu iş bı elektrik bağlantıları için dışardan yardım alırım inseAllah. Çok teşekkür ederim bilginizi esirgemeyip paylaştığıniz için üstadım sağolun
(39-Zümer 17)

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2021, 20:51:30 »
.. Tuğlalar yaşadığım yerde 6cm kalınlığında mevcut...

Adı tuğla diye her tuğlaya yapışma , dediğin kalınlık öyle düşündürdü.
Bu iş de kullanılan tuğlaların tam adı izole refrakter tuğladır.
Sünger gibidir ytong gibi isimlerle anılan gaz betone benzer ama görüntüden başka ilişkisi yoktur .
23-26-..32 gibi kodları olur ( ulaşılacak en yüksek sıcaklığa göre ..) ve kalınlığı 6cm duymadım !
Fırın tuğlası denince birde taş fırınlarda zemin için ve duvarları için olan tuğlalar var ki konumuzla alakası yok.
Bunlar şamot harcından yapılan ve işlenebilen bir şeyler değil.
Birde bildiğimiz harman tuğlasının fırınlanarak yapılmışları var onlarla da işimiz olmaz !
Hani diyorlar ya aklına bile getirme...  :)

En iyisi , sabırla forumdaki ilgili başlıkları okumadan işe başlama.
Başarı ile biten işler kadar istenildiği gibi bitmeyen işlerde  öğreticidir.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #12 : 28 Kasım 2021, 08:03:48 »
.. Tuğlalar yaşadığım yerde 6cm kalınlığında mevcut...

Adı tuğla diye her tuğlaya yapışma , dediğin kalınlık öyle düşündürdü.
Bu iş de kullanılan tuğlaların tam adı izole refrakter tuğladır.
Sünger gibidir ytong gibi isimlerle anılan gaz betone benzer ama görüntüden başka ilişkisi yoktur .
23-26-..32 gibi kodları olur ( ulaşılacak en yüksek sıcaklığa göre ..) ve kalınlığı 6cm duymadım !
Fırın tuğlası denince birde taş fırınlarda zemin için ve duvarları için olan tuğlalar var ki konumuzla alakası yok.
Bunlar şamot harcından yapılan ve işlenebilen bir şeyler değil.
Birde bildiğimiz harman tuğlasının fırınlanarak yapılmışları var onlarla da işimiz olmaz !
Hani diyorlar ya aklına bile getirme...  :)

En iyisi , sabırla forumdaki ilgili başlıkları okumadan işe başlama.
Başarı ile biten işler kadar istenildiği gibi bitmeyen işlerde  öğreticidir.

.............

Evet kazım abi. Benim bahsettiğim tuğlalar kesinlikle firinlarin zeminine yapılan ateş tuğlası Hanim eli tugla vb isimler ile adlandırılan tuğlalar. Bunlardan vaz geçtim. Linklerdeki tuglalardan alıyorum.
  Resim çok anlamlı ustam teşekkür ederim zahmet edip vakıt ayırdınız çok teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 28 Kasım 2021, 19:45:13 Gönderen: dela »
(39-Zümer 17)

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #13 : 28 Kasım 2021, 12:31:07 »
Kazım ustam benim tuğlalar izole ateştuğlası diyor. Kötü mü bunlar acaba?

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #14 : 28 Kasım 2021, 21:17:25 »
https://www.izoref.com/izole-tuglalar/60-izole-ates-tuglasi-tdm-26-610x230x64mm.html

Ustalarım bu sefa ustanın kullandığı fırın tuğlası. Bu adet fiyatımı anlayamadım bir şeyde yazmıyor aciklamada
(39-Zümer 17)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #15 : 28 Kasım 2021, 21:25:27 »
Yalnış bilmiyorsam kendi fırınını yapan arkadaşlar Tip 23 tuğla kullanıyor. 1260 santigrat. Tane fiyatı 40 tl civarı.

Tip 26 tuğla, 1430 santigrat.
« Son Düzenleme: 28 Kasım 2021, 21:52:12 Gönderen: dela »

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #16 : 28 Kasım 2021, 23:12:23 »
Adet fiyatı , ama : 610x230x64mm  :)

Rezistansların kesinlikle KANTHAL marka ve A1 serisi olsun.
1mm ve ya üzeri iyidir.

Dikkat : Kanthal markadır ! ve rezistans piyasasında üstüne yoktur , üstünü geç benzeri bile ..
Piyasada bunu istismar eden markacıklar dolanıyor özellikle cigaracılar yüzünden.
Sadece bir örnek  https://www.rezistanswire.com/temco-kanthal-a1-26-ga-2
Kesinlikle Kanthal değil.
Kanthal tel şöyle gözükür.

üzerinde tenco tinko tango tunga filan yazmaz.
Tabii makara aşırı pahalı ve fazla miktar , bulunduğun yerde rezistans yapan sanayi tipi bir yer varsa onda olabilir.
Kaynağı İstanbul Bankalar caddesi ve civarı.

Ek:
Rezistans taşı şöyle bir şey , kendi ölçülerine uyanı sen bul.

https://www.endustriyelmalzeme.com/index.php?route=product/product&product_id=15696

« Son Düzenleme: 28 Kasım 2021, 23:18:29 Gönderen: KAZIMUGUR »

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #17 : 29 Kasım 2021, 07:47:02 »
Yalnış bilmiyorsam kendi fırınını yapan arkadaşlar Tip 23 tuğla kullanıyor. 1260 santigrat. Tane fiyatı 40 tl civarı.

Tip 26 tuğla, 1430 santigrat.

Mehmet ustam konu ile hiç bir fikrim bilgim yok. Özellikle sefa ustamin yazdığı tarifleri arttirdim. Belki kendisi biraz daha garantici olduğu veya farklı bir amaç ile kullanacağı için tip 26tugla kullanmış.
 Tamam üstadım tip 23 tuğla bakıyorum
(39-Zümer 17)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #18 : 29 Kasım 2021, 07:49:06 »
Adet fiyatı , ama : 610x230x64mm  :)

Rezistansların kesinlikle KANTHAL marka ve A1 serisi olsun.
1mm ve ya üzeri iyidir.

Dikkat : Kanthal markadır ! ve rezistans piyasasında üstüne yoktur , üstünü geç benzeri bile ..
Piyasada bunu istismar eden markacıklar dolanıyor özellikle cigaracılar yüzünden.
Sadece bir örnek  https://www.rezistanswire.com/temco-kanthal-a1-26-ga-2
Kesinlikle Kanthal değil.
Kanthal tel şöyle gözükür.

üzerinde tenco tinko tango tunga filan yazmaz.
Tabii makara aşırı pahalı ve fazla miktar , bulunduğun yerde rezistans yapan sanayi tipi bir yer varsa onda olabilir.
Kaynağı İstanbul Bankalar caddesi ve civarı.

Ek:
Rezistans taşı şöyle bir şey , kendi ölçülerine uyanı sen bul.

https://www.endustriyelmalzeme.com/index.php?route=product/product&product_id=15696
Anladım kazım ustam. Bu tellere Yuvarlaklik özelliğini kendimmi vereceğim ustam yoksa düz dosesemde olurmu
(39-Zümer 17)