Bıçak Sanatı - Forum

Hançer

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
Hançer
« : 27 Temmuz 2021, 16:43:40 »
Merhabalar değerli ustalarım, dorumdaşlarım.
Bazı meşguliyetler sebebiyle uzun zamandır forumdan uzak idim. Yeni bir atölye kurma fırsatım oldu, benim için çok daha iyi oldu. Bu hançer üzerinde uzun zamandır ufak ufak çalışıyorum, birkaç gün evvel bitirmek nasip oldu.
Başlangıçta yaptığım tasarım uygulama sürecinde ufak ufak farklılaştı, bazı yanlış tercihler oldu(kabzadaki liner gibi) ve birçok da hata mevcut maalesef ama elimden gelenin en iyisi şimdilik bu.
İlk kez oluk çalıştım, ağız ve sırttan tam taşlama da ilk kez çalıştım, yer yer çok zorlandım, benim için güzel bir tecrübe oldu.
Nihai olarak yapmak istediğim tam olarak bu değildi fakat yine de çok emek verdim ve hoşuma gitti.

Çelik:N690
Kabza: pirinç, deri, liner, ceviz
Kın: Ahşap üzerine deri giydirme

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Hançer
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz 2021, 17:39:15 »
Namlu cembiye, kabza yalmanlı... İlginç ve güzel bir çalışma olmuş.
Eline sağlık.  :)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #2 : 28 Temmuz 2021, 02:05:47 »
Namlu cembiye, kabza yalmanlı... İlginç ve güzel bir çalışma olmuş.
Eline sağlık.  :)
Aslında bıçağın formuna benim yaptığım ekleme ya da harmanlama çok az, klasik hançer formuna uygun bir çalışma. Ben taşlama eşiği, ricasso, kabza, kın gibi kısımları açılı yapmak gibi ufak yorumlarla tamamlamaya çalıştım.
Bu formun daha yaygın ismi hançerdir (ar. hıncer, hıncir), Araplar yanda taşındığı için "cenbiyye" de derler (cenb: yan, yan taraf). Tek veya cift ağızlı, namlunun geniş veya dar, oluklu veya oluksuz, uzun veya kısa olması, kavis miktarı, hatta kın şekilleri, işlemeleri, giydirmeleri coğrafyaya göre değişliklik gösterir (Yemen, Fas, Şam, İran, Hint, Osmanlı).
Kamadan geliştirilmiş bir form olduğu için kabzada ziyadece kamaya benzer formlar görülür fakat hançer boyu uzadıkça kılıç formuna da yaklaştığı için olsa gerek kılıçta görülen kabza formlarının tercih edildiği örnekler de vardır ve bence daha zariftir. Ben kama kabzasına benzer formu daha az beğendim o sebeple bu tür kabzayı tercih ettim.
Sizin hançerde veya cembiyede bulunması gerektiğini düşündüğünüz kabza formu zannedersem şunlara benzer olmalı:

Benim örnek aldığım ve daha estetik bulduğum hançer veya cembiye örnekleri ise şunlar:

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #3 : 28 Temmuz 2021, 07:46:04 »
Ellerinize sağlık. Sanki namlu boyu bir parça daha uzun olsa imiş görseli daha güzel olacakmış gibi geldi bana.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 28 Temmuz 2021, 08:55:33 »
Adnan hocam uzun zaman olmuştu, hoşgeldin. Maşallah müthiş geldin. :2up
Yeni atölyen hayırlı olsun, kazasız belasız çalışmalar dilerim. İnşallah daha sık paylaşımlarını görebiliriz.

Hocam hamonlu Japonik son bıçaktan sonra paslanmaz hançer paylaşımı beni şaşırttı vallahi, bu ne çeşitlilik :2up
Bu tarz hakkında hiç bilgim yok ama paylaştığın örnekler arasında çok güzeller varmış. Daha önce hiç araştırmadığım için bu kadar estetik olanlara denk gelmemiştim. Şu dönemde taşımak yada kullanmak yadırganmasa Akik Tepeli olanı isterdim.

Merak ettiğim iki şey var hocam, müsadenle; İlk fotoğrafta kılıfın deri gibi dikişli görünüyor. Diğer fotoğraflar ahşap kın gibi görünüyor. Kılıf nasıl bir şey öyle? Namluyu sulu halde mi çalıştın? Bant zımparan var mıydı hatırlayamadım ama bu şekilde kavisli namluya hem içten hem dıştan ağız açmak zor iş. Muhtemelen oluk o yüzden merkeze gelmedi diye tahmin ediyorum. Oluğu önce açıp sonra ısıl işleme yolladın ve geldiğinde ağız açtın diye düşünüyorum, doğru mu?

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #5 : 28 Temmuz 2021, 12:23:28 »
Ellerinize sağlık. Sanki namlu boyu bir parça daha uzun olsa imiş görseli daha güzel olacakmış gibi geldi bana.

Teşekkür ederim. Namlu daha uzun olsa bence de daha hoş olurdu. Bıçak sahibinin isteği o konuda sınırlayıcı oldu, ben bıçak sahibinin istediğinden birkac cm daha uzun yaptım namluyu ancak bu kadar oldu.

Adnan hocam uzun zaman olmuştu, hoşgeldin. Maşallah müthiş geldin. :2up
Yeni atölyen hayırlı olsun, kazasız belasız çalışmalar dilerim. İnşallah daha sık paylaşımlarını görebiliriz.
(...)
Merak ettiğim iki şey var hocam, müsadenle; İlk fotoğrafta kılıfın deri gibi dikişli görünüyor. Diğer fotoğraflar ahşap kın gibi görünüyor. Kılıf nasıl bir şey öyle? Namluyu sulu halde mi çalıştın? Bant zımparan var mıydı hatırlayamadım ama bu şekilde kavisli namluya hem içten hem dıştan ağız açmak zor iş. Muhtemelen oluk o yüzden merkeze gelmedi diye tahmin ediyorum. Oluğu önce açıp sonra ısıl işleme yolladın ve geldiğinde ağız açtın diye düşünüyorum, doğru mu?

Teşekkür ederim Orkun abi. :)
Abi kın ahşap üzerine deri giydirme şeklinde. Şu şekilde ahşap bir kın yaptım.

Daha sonra bunun üzerine deriyi kaplayıp diktim. Kının dışa gelecek kısmına deriyi yapıştırıp arkadan çok da özenmeden diktim. Yalnızca ahşap kın yapacaktım ama elimdeki ceviz blok buna müsait olmayınca böyle bir yola girdim.
Normalde ahşabın üzerine kalın bir deri ile çalışmak pek mantıklı değil, ama bıçağın sahibi askerî personel ve yanında taşıma niyeti de var klasik kındaki halkalar da işimiz görmeyecek olunca kın-kılıf karışımı bir şey oldu. Derinin kalın olması biraz sorun yaşattı kavisli kısımlarda deri pot yaptı bir parça deriyi kesip almak lazımdı ama yapmadım öyle kaldı.  :(
Isıl işlemden önce oluğu ve ağızları açmıştım ama ısıl işlemde sorun yaşarım korkusuyla ağızları biraz kalın bıraktım, özellikle sırtta. Isıl işlem sonrasında bayağı taşlama yapmam gerekti. Biraz daha uğraşsam oluğu tam merkeze getirmem mümkündü ama bozmaktan korktum, aparatsiz elle çalıştığım için ara ara profili ıskartaya çıkarmanın sınırından döndüm. Oluk işine hiç girmesem daha iyiydi velhasıl.
İşlem tahmin ettiğin gibi gerçekleşti abi önce oluk, kabaca ağız, ısıl işlem ve sonrasında ağizlara son şeklin verilmesi.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2021, 14:12:37 »

Aslında bıçağın formuna benim yaptığım ekleme ya da harmanlama çok az, klasik hançer formuna uygun bir çalışma. Ben taşlama eşiği, ricasso, kabza, kın gibi kısımları açılı yapmak gibi ufak yorumlarla tamamlamaya çalıştım.
Bu formun daha yaygın ismi hançerdir (ar. hıncer, hıncir), Araplar yanda taşındığı için "cenbiyye" de derler (cenb: yan, yan taraf). Tek veya cift ağızlı, namlunun geniş veya dar, oluklu veya oluksuz, uzun veya kısa olması, kavis miktarı, hatta kın şekilleri, işlemeleri, giydirmeleri coğrafyaya göre değişliklik gösterir (Yemen, Fas, Şam, İran, Hint, Osmanlı).
Kamadan geliştirilmiş bir form olduğu için kabzada ziyadece kamaya benzer formlar görülür fakat hançer boyu uzadıkça kılıç formuna da yaklaştığı için olsa gerek kılıçta görülen kabza formlarının tercih edildiği örnekler de vardır ve bence daha zariftir. Ben kama kabzasına benzer formu daha az beğendim o sebeple bu tür kabzayı tercih ettim.
Sizin hançerde veya cembiyede bulunması gerektiğini düşündüğünüz kabza formu zannedersem şunlara benzer olmalı:

:D :D
Valla bir şey düşünmedim.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #7 : 29 Temmuz 2021, 00:47:00 »
Ustam bıçağın formu benden çook uzakta ama işçilik kendini belli ediyor elinize sağlık, attığınız örneklerde çok güzel :)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #8 : 02 Ağustos 2021, 10:18:33 »
Ustam bıçağın formu benden çook uzakta ama işçilik kendini belli ediyor elinize sağlık, attığınız örneklerde çok güzel :)
Çok teşekkür ederim Hüseyin ustam :)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #9 : 03 Ağustos 2021, 21:09:13 »
Elinize sağlık hocam güzel olmuş atölyeniz hayırlı olsun bu arada fotoğraflara baktıkça benimde yapasım geldi nedense  :)
Gendarmerie Special Operation...

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #10 : 05 Ağustos 2021, 02:19:21 »
Elinize sağlık hocam güzel olmuş atölyeniz hayırlı olsun bu arada fotoğraflara baktıkça benimde yapasım geldi nedense  :)
Çok teşekkür ederim Şaban Ustam. Valla ısrarla tavsiye ederim yapmanı, klasik formalarımızla ne kadar çok ilgilenirsek bence o kadar iyi, bakarsın birkaç seneye o şaheser hançerlerden biz de yaparız... :)