Herkese merhaba sevgili forum ahalisi.
İlk bıçağımı henüz bitiremedim ama konu açmadan da duramıyorum. Bitirdikten sonra tek konuda hepsini yazarsam da uzun olacağı için böyle bir ara konu açtım. Yılan hikayesi dememin nedenini de aşağıda anlarsınız sanırım.

Ayrıca mercek altında bölümüne açmak isterdim ama bitmemiş bir bıçağı orada paylaşamam. Bu nedenle burada da sanki mercek altındaymışız gibi eleştirilerinizi alabilirim.
Öncelikle burada kurulan bit pazarı denebilecek tarzda bir yerde ikinci el eğe almaya gittim. Bir kaç eğe seçtim bıçak yapımı için uygun boyda olabilecek olanlardan. İçinden 2 tanesine de kullanırım gözüyle bakmıştım dişlerinin durumunun iyi olmasından ötürü. Daha sonra bunlarla işim uzun olacağından mehmetmarangoz.com sitesinden 3mmx4cmx50cm ölçüsünde susuz CK67 çelik sipariş geçtim. Bunu yanlışlıkla kapıda ödeme seçince fiyatı arttı. Bir kaç kere aramam sonucu (telefonları çok yoğun olmasına rağmen) bana geri döndüler. Havale geçersem kapıda ödeme olarak almayacaklarını söylediler. Hemen normal fiyattan havalemi geçtim bu zararı böylelikle atlattık. Belirtmeden geçmeyeyim, aşırı memnun kaldım ilgilerinden ötürü. Hafta sonuna elimde olur diye düşünerek avucumu ovuşturmaya başlamıştım.
Çeliğin elime ulaşması uzun sürdü gibi gelince takip sistemine girdim, kargo olacak sorumsuz şirket kargomu dağıtıma çıkarmadan, bana mesaj göndermeden teslim edilemedi diye geri göndermiş. Kargo ile uzun uğraşım sonucu hiç bir sonuç alamadım. Kargom geri döndüğünde satıcı site sağ olsunlar hemen beni aradılar ve tekrar kargolamalarını, alıcı ödemeli göndermelerini istedim. Böylelikle çeliğim 2. kere yola çıktı bana doğru.
Bu esnada bir eğeleme rampası yaptım hurda bir paletten ama hayatınızda görüp görebileceğiniz en çirkin eğeleme rampası olmuş olabilir. Fotoğraflarını çekmedim bile öyle hilkat garibesi.

Çeliğim elime geldi ve ben de forumda daha önce araştırdığım konulardan birinde gördüğüm kullanılabilir bıçak profilini kağıda aktardım. Taşlama makinesi ile profilimin hattını çıkardım. İlk hatam burada oluyor sanırım çünkü bu profile 3mm çelik uygun olmadı diye düşünüyorum. Taşlama genişliği 2cm olduğu için belirli bir hat oluşturamadım.

Bıçak profilimin ölçüsü kabaca 25cm x 4cm oldu ki ben bu şekilde ölçekledim bilerek. 2 bıçak çıkartmak istedim elime gelen çelikten. Sonra benim hilkat garibesine bağlayarak elimdeki çıkma eğe ile talaş kaldırmaya başladım. Ortalama 2-3 saat süren eğeleme sonucu bıçağımın bir yüzünü açabildim ama bunun da fotoğrafını çekmemişim. Bu esnada benim eğenin rezalet olduğunu fark ettim ve onu bıçak hammaddesi olmak üzere kenara kaldırdım. Kendime sıfır bir eğe aldım. Sonrasında benim rampa gerek çok ergonomik olmadığı için, gerekse taşlama hattının düzgün çıkmamasından ötürü kenara kaldırıldı. Serbest elde açmaya başladım. Burada ikinci yüzün rampa ile açıldıktan sonra serbest elde açmaya geçildiği anı görünüyor. Arka plandaki de benim hilkat garibesi.

Serbest elde açma işlemi daha çok hoşuma gitti. Sanırım burada açıyı tam tutturamadım ki taşlama hattım belli olmadı. Belki de dediğim gibi 3mm çeliğe 2cm taşlama hattı açmak açıyı aşırı düşürüyor ve bu da hattın belirgin olmasını zorlaştırıyor. Burada sizin düşüncelerinizi merak ediyorum. Aşağıdaki fotoğraf talaş kaldırmanın bitişi ve zımparalamanın başlangıcı.

Sonrasında zımparalamaya giriştim. Elimde 80-100-150 kum zımparalar vardı, sap içi hariç tamamının perdahını hallettim. Tabi bu esnada bir kaç sorun oluştu, öncelikle ince eğe ile son rötuşları yaparken namlu ucuna daldım. Sırttan ve ağızdan girerek bunu tolere ettim fakat 2 kere de perdah esnasında düştüğü için namlu ucu biraz küt oldu. Daha da dalarak bıçağın şeklini bozmak istemedim. Sizin de gözünüze takılır fotoğrafları görünce. Buyurunuz bıçağımın son hâli:

Konuyu açtıktan sonra aklıma geldi, bıçağın sol yüzünde sanırım işkenceye veya mengeneye bağlama esnasında oluşan bir göçük var. Bunu zımpara ile gideremiyorum çünkü derin baya. Buraya da ya asit indirgeme ile ya da kardeşimin de elektrikçi olmasına güvenerek elektrikle dağlama ile bir logo - isim çalışması yapacağım İnşallah.
Ayrıca ısıl işleme girmedim henüz, ısıl işlemden önce zımpara edinip 600-800 kumlara kadar çıkmayı düşünüyorum. Acaba fazla mı olur bu kumlara çıkmak?