Bıçak Sanatı - Forum

Çeliğin yüzeyindeki katman

Alli

• 55
  • Ali
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
Çeliğin yüzeyindeki katman
« : 19 Haziran 2021, 21:03:19 »
Ustalarım merhaba. Yeni bıçağım için kullandığım çelik lama muhtemelen lazerle kesilmiş bu yüzden bildiğiniz gibi kenarları fazlasıyla sert. Yeni yaptığım brülörümü (fazla beslemeli >:D) ve fırınımı da denemek için ocağa attım çeliğimi. Ama brülörümü ilk defa kullandığım için ne kadar etkili olduğunu bilmiyordum bir süre sonra bakayım mıknatıs çekecek mi diyip bir çıkarttım çelik tamamen turuncu (akkor olan turuncu) olmuş ve üstünde sanki başka metal varmış gibi bir tabaka oluşmuş pul pul :(. Elimden geldiğince telle temizledim ama korkum şu acaba çok ısıttım da karbon kaybı mı yaşadım. Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. ;D

(pul pul olmasının fotoğrafını neden çekmedim bilmiyorum kusura bakmayın)

bunlar da fırınımın ve brülörümün fotoğrafları
https://www.hizliresim.com/saj1ler

https://www.hizliresim.com/1adworn
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2021, 21:18:05 Gönderen: Alli »

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Çeliğin yüzeyindeki katman
« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2021, 22:03:29 »
Forumda aratılırsa bulunur. İlk bıçak yapmaya başladığımda buna benzer bir soruyu ben de sormuştum.
Sonradan öğrendim bu tabakanın tufal denen şey olduğunu. Yada Demir oksit.
Bazı çeliklerde daha fazla oluyor. Oksijence zengin yanmada daha çok oluşuyor. Oldukça da inatçı olduğu
durumlar oluyor.
Senin sistem bir de ekstra hava beslemeli.
Ben daha az oluşsun diye ocak iyice ısındıktan sonra brülörün hava girişini kısıp zengin yanma ile devam ediyorum.
Diğer faydalı yöntem. (Bunu Şeref Acar ustadan çaldım.) Şamot harcı sulandırılıp fırçayla yumuşatma, normalizasyon ve
ısıl işlem öncesi çeliğe sürüyorum.
Diyelim ki gene de oluştu.
O zamanda, (Sefa Hoca'dan çaldığım bilgi) tuz ruhunda bekletiyorum. Sonra sodalı suya sokuyorum. Devamında metal
fırçayla fırçalıyorum.
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2021, 22:08:33 Gönderen: dela »

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #2 : 19 Haziran 2021, 22:30:31 »
Isıtırken tufal oluştuğunu hiç görmemiştim, soğurken oluşan birşey olduğunu sanırdım hep.
Dela usta gerekli açıklamayı yapmış  :2up

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2021, 23:11:49 »
Forumda aratılırsa bulunur. İlk bıçak yapmaya başladığımda buna benzer bir soruyu ben de sormuştum.
Sonradan öğrendim bu tabakanın tufal denen şey olduğunu. Yada Demir oksit.
Bazı çeliklerde daha fazla oluyor. Oksijence zengin yanmada daha çok oluşuyor. Oldukça da inatçı olduğu
durumlar oluyor.
Senin sistem bir de ekstra hava beslemeli.
Ben daha az oluşsun diye ocak iyice ısındıktan sonra brülörün hava girişini kısıp zengin yanma ile devam ediyorum.
Diğer faydalı yöntem. (Bunu Şeref Acar ustadan çaldım.) Şamot harcı sulandırılıp fırçayla yumuşatma, normalizasyon ve
ısıl işlem öncesi çeliğe sürüyorum.
Diyelim ki gene de oluştu.
O zamanda, (Sefa Hoca'dan çaldığım bilgi) tuz ruhunda bekletiyorum. Sonra sodalı suya sokuyorum. Devamında metal
fırçayla fırçalıyorum.
Ustam geçtiğiniz yollardan geçiyorum ben de yavaş yavaş ;D. Söylediğiniz yöntemleri deneyeceğim ve bir dahakine de biraz daha az hava beslemesiyle kullanacağım. Teşekkür ederim.

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #4 : 19 Haziran 2021, 23:15:02 »
Isıtırken tufal oluştuğunu hiç görmemiştim, soğurken oluşan birşey olduğunu sanırdım hep.
Ustam ben de bir tek döverek bıçak yapanlarda benzeri bir şey görüyordum ama bunun olmasını hiç beklemiyordum (hep o oksijenin başının altından çıkıyormuş) hepsi tecrübe oluyor ;D.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 21 Haziran 2021, 08:48:40 »
Ustam ben de bir tek döverek bıçak yapanlarda benzeri bir şey görüyordum ama bunun olmasını hiç beklemiyordum (hep o oksijenin başının altından çıkıyormuş) hepsi tecrübe oluyor ;D.

Biz bu hobiyi uzayda yapsak ne mutlu oluruz. Paslanmazlara su veririz, tufal de olmaz, biz aslında uzay insanıyız. :))

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #6 : 30 Haziran 2021, 03:00:31 »
Biz bu hobiyi uzayda yapsak ne mutlu oluruz. Paslanmazlara su veririz, tufal de olmaz, biz aslında uzay insanıyız. :))
[/quote]
Hepsi çok güzel olurdu ustam ama ateş nasıl yanacak o zaman  :-\ (okjen tüpü olan ustalarıma selamlar)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 30 Haziran 2021, 08:31:34 »
Hepsi çok güzel olurdu ustam ama ateş nasıl yanacak o zaman  :-\ (okjen tüpü olan ustalarıma selamlar)
[/quote]

Rezistans. Elektrikli ısıl işlem fırını. ;)

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #8 : 30 Haziran 2021, 14:48:02 »

Rezistans. Elektrikli ısıl işlem fırını. ;)
[/quote]
 :(Bana çok uzak bir şey olduğu için hiç aklıma gelmedi haklısınız ustam. Öğreneceğim daha çok şey var ;D.