Bıçak Sanatı - Forum

Ereğli Demir 6847 Çelik

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ereğli Demir 6847 Çelik
« : 10 Haziran 2021, 16:08:07 »
Selamünaleyküm. Hepinize merhaba üstatlar.

Sanırım konu doğru yerde. Çalıştığım firma Ereğli Demir'in 6847 kalite çeliğini kullanıyor. Bu çeliğin kalite denklik tablosunda "Alman DIN" kısmında karşılığı "17Mn4" olarak geçiyor. Bunu belirtmemin nedeni bizim kullandığımız CK70-CK60 gibi çeliklerin de listelendiği kısım Alman DIN kısmı.

Şimdi ben zaten 6847 çelik diye arattığımda herhangi bir bilgi bulamıyorum. 17Mn4 olarak arattığımda da bir bilgiye ulaşamadım. Sorum şudur: bu çelik ile çalışmam mümkün müdür? Amatör ortamda tabi ki.

Bunu sorma nedenim ise ortalama iki (küçük) bıçaklık yumuşak bir malzeme aldığımda 50 TL gibi bir rakam ödüyorum CK serisi çeliklerde. Buradan kilosunu 4 liraya alma imkanım var. Malzeme de gayet düzgün fire veriyor, kullanmama uygun. Bilgisi olan ustalarım beni aydınlatırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Ereğli Demir 6847 Çelik
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2021, 16:22:08 »
6847 nereden gelmiş, neden o isimlendirmeyi yapmışlar bilmiyorum ama eger "17Mn4" kodu doğruysa bu çelik bıçak yapımına uygun değil.

C                    Si            Mn                    P            S            Al(total)       Cr
0.14-0.20    0.40    0.90-1.40    0.035    0.030    ≥0.02       0.25

Bıçak yapımına uygun olan sertleştirilebilir çeliklerin en az %0,5 oranında karbon içermesi gerektiği kabul edilmiştir. Yani bu çeliği bildiğimiz amatör ısıl işlemle sertleştiremezsiniz.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #2 : 10 Haziran 2021, 16:23:02 »
Biraz bakındım 17mn4 koduyla,
0,08 ila 0,2 civarı karbona sahipmiş. Bu değerler bıçak için
yetersiz.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #3 : 10 Haziran 2021, 16:30:46 »
6847 nereden gelmiş, neden o isimlendirmeyi yapmışlar bilmiyorum ama eger "17Mn4" kodu doğruysa bu çelik bıçak yapımına uygun değil.

C                    Si            Mn                    P            S            Al(total)       Cr

Bıçak yapımına uygun olan sertleştirilebilir çeliklerin en az %0,5 oranında karbon içermesi gerektiği kabul edilmiştir. Yani bu çeliği bildiğimiz amatör ısıl işlemle sertleştiremezsiniz.

Hocam teşekkürler. Sanırım firma firma bazı kalite isimlendirmeleri mevcut. Ülkemizde de en büyük çelik ücreticisi Ereğli Demir olduğu için ülke sınırları içinde acaba bu isim mi baz alınıyor diye düşünüyorum. Tabi ki bu sadece benim çıkarımım. Ben o zaman bu çeliğe hiç bulaşmayayım zira zaten amatörlükle haşır neşir olacağım işi tasarruf adı altında heba etmek istemiyorum. Çok teşekkür ederim yardımınız için.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2021, 16:32:39 »
Biraz bakındım 17mn4 koduyla,
0,08 ila 0,2 civarı karbona sahipmiş. Bu değerler bıçak için
yetersiz.

Çok teşekkür ediyorum hocam. Hem merakımı giderdim, hem de belki benim gibi arayan birisi için forumda bilgi oluşturmuş olduk sizlerin yardımıyla. Ben nedense (sanırım bilgimin eksikliğinden olsa gerek) araştırmalarımda bu bilgileri edinemedim. Tekrardan teşekkürler.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #5 : 10 Haziran 2021, 16:48:13 »

Hocam teşekkürler. Sanırım firma firma bazı kalite isimlendirmeleri mevcut. Ülkemizde de en büyük çelik ücreticisi Ereğli Demir olduğu için ülke sınırları içinde acaba bu isim mi baz alınıyor diye düşünüyorum. Tabi ki bu sadece benim çıkarımım. Ben o zaman bu çeliğe hiç bulaşmayayım zira zaten amatörlükle haşır neşir olacağım işi tasarruf adı altında heba etmek istemiyorum. Çok teşekkür ederim yardımınız için.

Zaten o yöntem yaygın. Yani 4116 olarak bildiğimiz çelik zaten 1.4116 kalite standartının numarasından adını almış. Bu durumda 1.6847 standartına denk gelen çelik de 17Mn4 olmalı. Fakat öyle değil. 17Mn4 kodlu çeliğin kalite standartı DIN 1.7155 olarak görünüyor.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #6 : 10 Haziran 2021, 17:10:24 »

Zaten o yöntem yaygın. Yani 4116 olarak bildiğimiz çelik zaten 1.4116 kalite standartının numarasından adını almış. Bu durumda 1.6847 standartına denk gelen çelik de 17Mn4 olmalı. Fakat öyle değil. 17Mn4 kodlu çeliğin kalite standartı DIN 1.7155 olarak görünüyor.

Hocam isim bizim stoklandırmamızda ve fatura detayında 6847 olarak görünüyor. Denkliğe ise https://tr.steelorbis.com/celik-fiyatlari/celik-kalite-denkligi/ sitesinden aratarak linkinden ulaştım.
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2021, 17:13:28 Gönderen: MustafaV »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 11 Haziran 2021, 08:26:27 »
Heh tamam. Şimdi oldu. Verdiğiniz sitede açıkça belirtmiş zaten. Bizim bildiğimiz üniversal standartların yanında çeliklerin Erdemir Kalite No'suna göre, Çolakoğlu Metalurji Kalite No'suna göre ve Tosyalı Kalite No'suna göre kendilerinin verdikleri isimleri yazmışlar. Bunlar firmaların kendi isimlendirmesi, dışarıdan biri bilemeyebilir.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 11 Haziran 2021, 10:01:54 »
Heh tamam. Şimdi oldu. Verdiğiniz sitede açıkça belirtmiş zaten. Bizim bildiğimiz üniversal standartların yanında çeliklerin Erdemir Kalite No'suna göre, Çolakoğlu Metalurji Kalite No'suna göre ve Tosyalı Kalite No'suna göre kendilerinin verdikleri isimleri yazmışlar. Bunlar firmaların kendi isimlendirmesi, dışarıdan biri bilemeyebilir.

Zaten hiç bir kaynakta böyle aratınca bulamadığım için denklik tablosunu araştırdım. Eh biraz mantıkla işi çözmüşüm  :D Ama çeliğin içeriğini okuyacak teknik bilgim olmadığı için konuyu açtım. Siz ustalarım, sağ olun hallettiniz işimi.  :2up