Bıçak Sanatı - Forum

Tüp neden buzlanma yapar ??

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
Tüp neden buzlanma yapar ??
« : 25 Mayıs 2021, 21:25:25 »
Selamünaleyküm ustalarım..
Daha önce kendi yaptığım propan ocağımda son zamanlarda karşılaştığım bir durum hakkında tecrübelerinize başvurmak istiyorum. Ocakta kullandığım büyük mutfak tüpünün son zamanlarda etrafında buzlanmalar aşırı soğumalar oluyor bunun sebebi nedir?? Bir sakıncası varmıdır?? Ne yapmamı önerirsizin ?? Saygılar..

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Tüp neden buzlanma yapar ??
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2021, 01:46:03 »
Konuyu hakkıyla bilen ustalar bilgilendirecektir.
Bir kaç sorum olacak. Ocak ısıl işlem ocağı mı
yoksa dövme ya da ergitme ocağı mı?
Çok uzun süre mi kullanıyorsunuz?

Ergitme işi için kullananlar genelde içi su dolu
bidonuna tüpü koyuyorlar.
Tüp soğumadan dolayı terleme yapar.

« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2021, 02:16:59 »
Likit petrol gazı ( LPG) sıvı halden gaz haline geçerken bulunduğu kabın dışı soğur, gaz çıkışı fazlaysa bu soğuma da şiddetlenir. Özellikle soğuk ve nemli havalarda bu daha belirgindir. Herhangi bir tehlikesi yoktur, tek sakıncası, tüpün dışı soğuyup buzlanma başlayınca gaz yeteri kadar buharlaşamaz, yani, sıvı halden gaz hale geçmesi zorlaşır. Bunu önlemek için, içi sıcak su dolu bir kabın içerisine tüpü koymak yeterlidir.

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2021, 10:11:54 »
Konuyu hakkıyla bilen ustalar bilgilendirecektir.
Bir kaç sorum olacak. Ocak ısıl işlem ocağı mı
yoksa dövme ya da ergitme ocağı mı?
Çok uzun süre mi kullanıyorsunuz?

Ergitme işi için kullananlar genelde içi su dolu
bidonuna tüpü koyuyorlar.
Tüp soğumadan dolayı terleme yapar.
Isıl işlem ocağı ustam. Genelde ısıl işlem için kullanıyorum ama dövme içinde kullanıyorum ara ara. Kullanım süresi olarak evet biraz uzun süre kullanıyorum

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2021, 10:14:51 »
Likit petrol gazı ( LPG) sıvı halden gaz haline geçerken bulunduğu kabın dışı soğur, gaz çıkışı fazlaysa bu soğuma da şiddetlenir. Özellikle soğuk ve nemli havalarda bu daha belirgindir. Herhangi bir tehlikesi yoktur, tek sakıncası, tüpün dışı soğuyup buzlanma başlayınca gaz yeteri kadar buharlaşamaz, yani, sıvı halden gaz hale geçmesi zorlaşır. Bunu önlemek için, içi sıcak su dolu bir kabın içerisine tüpü koymak yeterlidir.
Çok teşekkür ederim ustam. Tehlikeli olmaması beni rahatlattı. Sonuçta tüp meselesi oldukça sakıncalı bir mevzu o yüzden sormak istedim. Gerekli durumlarda sizinde söylediğiniz gibi sıcak su dolu bi kaba oturturum. Tekrardan teşekkür ederim

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2021, 13:07:03 »
Sıvılar ısı transferini gazlara göre 25 kat hızla yapar.Örneğin, 16 derece havada üşümezsiniz ama aynı derece suda kısa sürede hipotermi geçirirsiniz.Tüpü suyun içine koymanız, gaz akışı sonucu oluşan ısı farkını hızla suya aktarmaktır.Su sıcak olmasa bile iş görür.Bu sayede aşırı ısı farkından oluşan yoğuşmanın önüne geçilir.Emniyetli çalışmalar dilerim

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #6 : 26 Mayıs 2021, 16:41:37 »
Sıvılar ısı transferini gazlara göre 25 kat hızla yapar.Örneğin, 16 derece havada üşümezsiniz ama aynı derece suda kısa sürede hipotermi geçirirsiniz.Tüpü suyun içine koymanız, gaz akışı sonucu oluşan ısı farkını hızla suya aktarmaktır.Su sıcak olmasa bile iş görür.Bu sayede aşırı ısı farkından oluşan yoğuşmanın önüne geçilir.Emniyetli çalışmalar dilerim
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim ustam..