Bıçak Sanatı - Forum

Paslanmış satırdan bıçak yapmak

Alli

• 55
  • Ali
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
Paslanmış satırdan bıçak yapmak
« : 22 Mayıs 2021, 16:57:00 »
Merhaba ustalarım uzun zamandır forumda ileride işime yarayacakları için yazdıklarınızı okuyordum, bir çok şeyi öğrendiğimi düşünüyordum ama uygulamada hiçbir deneyimim yoktu (uygun aletlerim olmadığı için hiç girişmedim :( ). Geçtiğimiz hafta evde paslanmış bir satır bulunca biraz gaza geldim bunu kesip şekil versem bir de tavlarım mis gibi olur dedim. Satırın pasını sirkede çözüp telledikten sonra tasarımımı üstüne geçirdim ve testereyle şekil verdim ama şimdi daha büyük bir sorun var tavlamak. Satır olduğu için önceden kesin tavlanmıştır ama eğe ile işlenebiliyor yani bence biraz daha sertleşmesi gerekiyor sizce ne yapayım. Bir kaç yazı okudum forumda demlenme sürecini havadan yalıtılmamış bir şekilde yapamazsınız diyordu bu tavlama yapamazsın mı demek o kafamı çok karıştırdı  ::) . 20cm'lik full tang bir buschraft olacak o yüzden ilk deneyimim olsa da kullanabilmek istiyorum.

Çeliğin türünü bilmiyorum bir tek çok krom içermiyor paslandığı için onu biliyorum ve yapılması gereken testler varsa diye satırdan geriye kalan parçalar var.

Ekipmanlarım sınırlı ama vereceğiniz tavsiyeleri uygulamak için söylediğiniz şeyleri alabilirim.

Şimdiden çok teşekkürler.
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2021, 17:20:24 Gönderen: Alli »

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Paslanmış satırdan bıçak yapmak
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2021, 21:01:00 »
Eğer paslanmışsa muhtemelen klasik bir yay çeliğidir. Demirci imalatı bir satır ise kamyon makası olması çok olası. Hazır bir satır ise ne çıkacağı tamamen şans.
Demirciler satır balta gibi aletlere kırılmasın diye çok su vermezler ondan dolayı eğe ile işlemeniz normal. Ama hem sizi zorlar hem de eğenin ömrünü kısaltır. Benim tavsiyem daha rahat çalışmak için yumuşatma tavlaması yapmanız lazım. Bunun için mangal kömürü uygun başlangıç aşamasında. kömürleri iyice harladıkran sonra çelik parçasını içine gömün ve kızarana kadar hava verin. Güçlü bir mıknatısla arada kontrol ederseniz mıknatısın çekmediği sıcaklık yeterli olacaktır. Bu sıcaklığa ulaştıktan sonra bıçağı kömürün içinde tutun ve havayı keserek ve mümkünse üstünü kapatarak kömür sönüp soğuyana kadar içinde bekletin.
Bu işlemden sonra çelik iyice yumuşamış olmalı.
Bundan sonra bıçağın şeklini vermek, ağzını açmak gibi işler var onların ayrıntısına girmiyorum.

Bıçağın bütün işlemlerini tamamladıktan sonra yumuşatma tavlamasındaki aynı düzeneği kurmanız gerek. Yine bıçağ mıknatısın çekmediği sıcaklığa kadar getirip ocaktan çıkarıp açık havada soğutun 2 defa. Bu işlem uzun sürmez 5- 10 soğuyacaktır. (Normalizasyon tavlaması)

Üçüncü defa da işin meşakkatli kısmı olan su verme tavlamasını yapmanız lazım. Burada soğutma su veya yağ kullanabilirsiniz. Yağ kullanıyorsanız metal bir kapta kullanmaya dikkat edin ve yağı önceden önceden ısıtın.
Bu sefer bıçağı mıknatısın çekmediği sıcaklık değil de biraz daha fazla ısıtmanız gerek. Bunu çeliüin renklerinden anlayabilirsiniz. Ne kadar sıcak olursa renk o kadar açılır ve parlak olur. Manyetik noktadan bir ton daha açık olmalı renkler çok fazla değil.
Tam da o sıcaklığa ulaştığınız zaman bıçağı ocaktan çıkarıp tereddüt etmeden yağa sokun. Alev alabilir önleminizi alın.

Büyün bu işlemlerden sonra ev fırının 200 derece civarına getirip 2x30 dk meneviş yapın.

Bütün bu işlemler sırasında hiç aklınıza gelmeyecek aksilikler yaşamanız çok olası. Hem deneyimsiz olmanız hem de bilmediğiniz bir çelikle çalışmanız sonucu bıçağın çok yüksek performanslı olmaması da sonderece doğal. Ama sizin için çok iyi bir deneyim olacaktır.

Not. Ben satırın standart bir karbon çeliği olduğunu varsayarak bunları yazdım. Çok büyük ihtimalle böyle ama yine de beklediğiniz sonucu alamama ihtimaliniz var. Benim tavsiyem internetten bir parça susuz ck67 vs elde edip direkt onunla çalışmak. Eskisine göre bir bıçaklık parça bulmak çok çok kolay

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2021, 00:55:14 »
Demlenme sabit ısıda kalabilen elektrikli ısıl işlem fırınlarında veya blorürlü ısı göstergeli bir ocakta yapılabilir. Bunlara sahip değilseniz hiç kafaya takmayın bir ytong ve pürmüzle bıçağınızı yapabilirsiniz

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #3 : 24 Mayıs 2021, 01:12:57 »
Eğer paslanmışsa muhtemelen klasik bir yay çeliğidir. Demirci imalatı bir satır ise kamyon makası olması çok olası. Hazır bir satır ise ne çıkacağı tamamen şans.
Demirciler satır balta gibi aletlere kırılmasın diye çok su vermezler ondan dolayı eğe ile işlemeniz normal. Ama hem sizi zorlar hem de eğenin ömrünü kısaltır. Benim tavsiyem daha rahat çalışmak için yumuşatma tavlaması yapmanız lazım. Bunun için mangal kömürü uygun başlangıç aşamasında. kömürleri iyice harladıkran sonra çelik parçasını içine gömün ve kızarana kadar hava verin. Güçlü bir mıknatısla arada kontrol ederseniz mıknatısın çekmediği sıcaklık yeterli olacaktır. Bu sıcaklığa ulaştıktan sonra bıçağı kömürün içinde tutun ve havayı keserek ve mümkünse üstünü kapatarak kömür sönüp soğuyana kadar içinde bekletin.
Bu işlemden sonra çelik iyice yumuşamış olmalı.
Bundan sonra bıçağın şeklini vermek, ağzını açmak gibi işler var onların ayrıntısına girmiyorum.

Bıçağın bütün işlemlerini tamamladıktan sonra yumuşatma tavlamasındaki aynı düzeneği kurmanız gerek. Yine bıçağ mıknatısın çekmediği sıcaklığa kadar getirip ocaktan çıkarıp açık havada soğutun 2 defa. Bu işlem uzun sürmez 5- 10 soğuyacaktır. (Normalizasyon tavlaması)

Üçüncü defa da işin meşakkatli kısmı olan su verme tavlamasını yapmanız lazım. Burada soğutma su veya yağ kullanabilirsiniz. Yağ kullanıyorsanız metal bir kapta kullanmaya dikkat edin ve yağı önceden önceden ısıtın.
Bu sefer bıçağı mıknatısın çekmediği sıcaklık değil de biraz daha fazla ısıtmanız gerek. Bunu çeliüin renklerinden anlayabilirsiniz. Ne kadar sıcak olursa renk o kadar açılır ve parlak olur. Manyetik noktadan bir ton daha açık olmalı renkler çok fazla değil.
Tam da o sıcaklığa ulaştığınız zaman bıçağı ocaktan çıkarıp tereddüt etmeden yağa sokun. Alev alabilir önleminizi alın.

Büyün bu işlemlerden sonra ev fırının 200 derece civarına getirip 2x30 dk meneviş yapın.

Bütün bu işlemler sırasında hiç aklınıza gelmeyecek aksilikler yaşamanız çok olası. Hem deneyimsiz olmanız hem de bilmediğiniz bir çelikle çalışmanız sonucu bıçağın çok yüksek performanslı olmaması da sonderece doğal. Ama sizin için çok iyi bir deneyim olacaktır.

Not. Ben satırın standart bir karbon çeliği olduğunu varsayarak bunları yazdım. Çok büyük ihtimalle böyle ama yine de beklediğiniz sonucu alamama ihtimaliniz var. Benim tavsiyem internetten bir parça susuz ck67 vs elde edip direkt onunla çalışmak. Eskisine göre bir bıçaklık parça bulmak çok çok kolay
Çok teşekkür ederim. Benim için çok anlaşılır bir dilde yazmışsınız. Meydana gelebilecek bir çok sorunu ben daha sormadan cevaplamışsınız. Eğer her şeyde başarılı olursam buraya atarım bıçağımı. Çelik öneriniz için de sağ olun.  ;D

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #4 : 24 Mayıs 2021, 01:15:14 »
Demlenme sabit ısıda kalabilen elektrikli ısıl işlem fırınlarında veya blorürlü ısı göstergeli bir ocakta yapılabilir. Bunlara sahip değilseniz hiç kafaya takmayın bir ytong ve pürmüzle bıçağınızı yapabilirsiniz
Anladım teşekkür ederim. Kömür ateşiyle yapmaya çalışacağım.  ;D

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #5 : 24 Mayıs 2021, 01:21:09 »
İnternette sık kullanılan çeliklerin kimyasal yapıları diye aratırsanız sefa çabuk ustanın kişisel web sitesinde makas ve yay çeliklerinin ısıl işlemi hakkında bilgi mevcut ben ordaki bilgiler ışığında yaptım gayet güzel sonuç aldım satırda.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 24 Mayıs 2021, 01:26:05 »
Makas ve yay çeliği için ortalama 840 derece su verme sıcaklığı ve 2-3 dakika demlenme diyor. Isı ayarı olmadan hiçbir ortamda 840 dereceyi 2-3 dakika boyunca sabit tutmanız mümkün değildir. O yüzden bu demlenme konusuna takılmayın derim profesyönel bir ısıl işlem fırınına sahip değilseniz.

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #7 : 24 Mayıs 2021, 02:17:37 »
Makas ve yay çeliği için ortalama 840 derece su verme sıcaklığı ve 2-3 dakika demlenme diyor. Isı ayarı olmadan hiçbir ortamda 840 dereceyi 2-3 dakika boyunca sabit tutmanız mümkün değildir. O yüzden bu demlenme konusuna takılmayın derim profesyönel bir ısıl işlem fırınına sahip değilseniz.
Hemen başlıyorum bilgileri okumaya. Sefa ustanın web sitesinden haberim yoktu teşekkür ederim. İşlemleri elimden geldiğince yapacağım tavsiyeleriniz için sağ olun.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #8 : 24 Mayıs 2021, 03:25:05 »
Sizde sağ olun kolaylıklar diliyorum güzel bir bıçak bekliyorum  :2up

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 24 Mayıs 2021, 08:57:55 »
Testereyle kesim kısmına takıldım ben. Ne kadar yumuşak bırakılmış olsa bile, hatalı su verilmiş olsa bile gene de testere ile kesilmiyor, çok yavaş ilerliyor, bu işte bir sorun var dedirtmesi gerekiyor. Acaba ısıl işlem ile sertleştirilmesi mümkün olmayan bir çelik mi? ::) Anlamak için gene de bir test yapmak gerekir. Aynen tarif edildiği gibi bir su verme denemesi yapın. Eğer testere kesemez ve eğe aşındıramaz kıvama gelirse bıçak olarak kullanabileceğiniz bir çelik demektir.

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #10 : 24 Mayıs 2021, 12:14:16 »
Testereyle kesim kısmına takıldım ben. Ne kadar yumuşak bırakılmış olsa bile, hatalı su verilmiş olsa bile gene de testere ile kesilmiyor, çok yavaş ilerliyor, bu işte bir sorun var dedirtmesi gerekiyor. Acaba ısıl işlem ile sertleştirilmesi mümkün olmayan bir çelik mi? ::) Anlamak için gene de bir test yapmak gerekir. Aynen tarif edildiği gibi bir su verme denemesi yapın. Eğer testere kesemez ve eğe aşındıramaz kıvama gelirse bıçak olarak kullanabileceğiniz bir çelik demektir.
Ustam şöyle söyleyeyim 20cm'lik bir kesimi yapmak iki günümü aldı ve testerenin iki tarafı da (ağzı) komple işlevsiz hale geldi aşırı yumuşak değil ama dayanıklı bir bıçak için yumuşak. Dediğiniz gibi fazlalık olan başka bir parçayla deneyeyim tavlamayı. Umarım söylediğiniz gibi bir çelik değildir (test sonrası buradayım) .   ::)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 24 Mayıs 2021, 13:47:28 »
Ustam şöyle söyleyeyim 20cm'lik bir kesimi yapmak iki günümü aldı ve testerenin iki tarafı da (ağzı) komple işlevsiz hale geldi aşırı yumuşak değil ama dayanıklı bir bıçak için yumuşak. Dediğiniz gibi fazlalık olan başka bir parçayla deneyeyim tavlamayı. Umarım söylediğiniz gibi bir çelik değildir (test sonrası buradayım) .   ::)

O zaman tamam. Ben susuz çelik yada bir pirinç lama gibi kesebildiniz zannettim. Profili hazır çıkarmışsınız. En azından uğraşınız boşa gitmesin, ısıl işlemini yapın profilin. Eğe testinden geçerse, -ki muhtemelen geçer, bıçak olarak kullanabilirsiniz.

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #12 : 24 Mayıs 2021, 14:43:35 »
O zaman tamam. Ben susuz çelik yada bir pirinç lama gibi kesebildiniz zannettim. Profili hazır çıkarmışsınız. En azından uğraşınız boşa gitmesin, ısıl işlemini yapın profilin. Eğe testinden geçerse, -ki muhtemelen geçer, bıçak olarak kullanabilirsiniz.
[/quote]
Yardımınız için teşekkür ederim. İşlem sonrasında burada olacağım.  ;D

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #13 : 26 Mayıs 2021, 02:10:18 »
Yasin bey burada bir düzeltme yapalım yanlış
anlaşılma olmasın. Isı aralığımız aslında daha fazla
Dediğiniz gibi 840 dereceyi sabit tutamayız ama
830 ila 870 derece arasında 2-3 dakika demlenme
herhangi bir propan ocakta mümkün.
Finalde demlenmeyi es geçmemek gerekir.

Ocağın içindeki çelik gözle anlayabildiğimiz kadar
yeterli ısıya çıkınca kapakları kapamaya yakın bırakıp
gazı biraz kısarsak işimiz kolaylaşır.

Ayrıca eklemek istiyorum normalizasyonda da
aynı süre demlemeye dikkat etmek lazım.

Eksrtra eklemek istiyorum burası çokomelli;
Bıçağı ocakta yanağı üzerine yan yatırmayın.
Ocağa bir iki demir çubuk atın ve bunlarla bıçağı
destekleyip, sırtının üstüne duracak şekilde
iki yanağı da eşit ısıtın. Eşit oksidasyon olsun.
Bu çarpılmaları azaltacaktır.

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #14 : 26 Mayıs 2021, 02:28:40 »
Yasin bey burada bir düzeltme yapalım yanlış
anlaşılma olmasın. Isı aralığımız aslında daha fazla
Dediğiniz gibi 840 dereceyi sabit tutamayız ama
830 ila 870 derece arasında 2-3 dakika demlenme
herhangi bir propan ocakta mümkün.
Finalde demlenmeyi es geçmemek gerekir.

Ocağın içindeki çelik gözle anlayabildiğimiz kadar
yeterli ısıya çıkınca kapakları kapamaya yakın bırakıp
gazı biraz kısarsak işimiz kolaylaşır.

Ayrıca eklemek istiyorum normalizasyonda da
aynı süre demlemeye dikkat etmek lazım.

Eksrtra eklemek istiyorum burası çokomelli;
Bıçağı ocakta yanağı üzerine yan yatırmayın.
Ocağa bir iki demir çubuk atın ve bunlarla bıçağı
destekleyip, sırtının üstüne duracak şekilde
iki yanağı da eşit ısıtın. Eşit oksidasyon olsun.
Bu çarpılmaları azaltacaktır.
Çokomelli bilgileriniz için sağ olun  ;D

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #15 : 26 Mayıs 2021, 23:34:38 »
Rica ederim  ;D

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #16 : 29 Mayıs 2021, 22:35:59 »
Ustalarım bıçağa ısıl işlemi uyguladım meneviş de yaptım eğeden sert ama fazla mı sert bilmiyorum. Sap için ahşap işlerini de bitirince vitrin kısmına atarım fazlasıyla amatör oldu ama beni memnun etti şimdiden.  ;D

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #17 : 29 Mayıs 2021, 22:45:41 »
Merakla bekliyorum