Bıçak Sanatı - Forum

A’dan Z’ye Bir Bıçağın Tasarım Aşamaları

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
A’dan Z’ye Bir Bıçağın Tasarım Aşamaları
« : 16 Mayıs 2021, 12:35:12 »
Bir bıçağın tasarlanması aşamasında pek çok değişken vardır. Bıçağın kullanım amacı en belirgin değişkendir. Tasarımınız bıçağın kullanım amacına uygun formda olmalıdır. Bunun yanında, kullanılacak olan materyallerin ulaşılabilme oranları ve işlenebilme imkanları, materyalleri işlemede kullanılacak aletlerin varlığı, zaman-emek-getiri üçgeni gibi ekonomik kaygılar, görsel endişeler vs.. Yoksa her bıçak ustası, el emeği ve zahmetine değmesi açısından elbette en nadide malzemelerle çalışmak ister. Göktaşından ergitme ile elde edilecek materyale yine en nadir alaşımlar eklenerek hazırlanacak bir çelikle çalışmayı kim istemez ki.. Bu fantezimizi gerçekleştirebilecek materyal, ekipman, bütçe ve tecrübeye sahip olduğumuzu varsaysak bile (ki hayali bile güzel 😊) aynı materyale yeniden ulaşabilme olasılığımız nasıl olacak. Aynı bıçağı tekrar üretebilmek için yeni bir asteroit fırtınası mı bekleyeceğiz 😊 Sonuç olarak eldeki imkanların ölçüsü, tasarımımızı sınırlandırarak şekillendirecektir.

1.ÇİZİM
Hayalin, soyuttan somuta ilk adımı
İlk çizimlerimiz kaba, müsvedde ve ölçüsüzdür. Bilinçaltımızda bıçağa dair kalan kırıntılardan da esinlenerek hayal ettiğimiz bıçağa kağıt üzerinde kalemle şekil veririz. Sonra biraz geri çekilir izleriz, hata ararız. Gözümüze batan yerleri yeniden çizer düzeltiriz. Hayal ettiğimiz Bıçak gibi mükemmel olması için tekrar tekrar çizer düzeltiriz.
Sonra acı gerçekler iş başı yapar, hayaller güzeldir ama gerçeklere uygun oldukça ulaşılabilirler. Edinebileceğiniz materyaller ve bunları işleme imkanlarınız bu aşamada karşınıza çıkar.Satın alabileceğiniz ve tekrarında ulaşma imkanınız da olan çelik lamanın ölçüleri, bıçağınızın da ölçüleri olacak.Hayalinizde ki bıçağı gerçeğe dönüştürmek için bu ölçüler oranına uyarlamanız gerekiyor.İlk tokatı yemenin afallığı ile tekrar çizimlere döner ve ulaşabileceğiniz ve sürekliliğini garanti edebileceğiniz çelik lamanın-plakanın ölçülerine göre bıçağınızı yeniden ölçeklendirirsiniz.Artık bıçağınız edinebileceğiniz materyalin ölçülerine uygundur.Ancak , bu ölçülerden biraz daha feragat ederek aslında bir çelik lamadan 3 adet değil de, dört adet de çıkartabileceğinizi farkedersiniz.Ekonomik gerçeklerden yediğiniz  bir tokat daha sizi hayallerden uyandırıp gerçek dünyaya döndürmüştür.Ulaşılabilirlik, süreklilik ve ekonomik kaygılar karşısında saygıyla eğilerek yeniden çizimlerinizi ölçeklendirmeye başlarsınız.Bu arada refah düzeyi yüksek ecnebi memleketteki zengin bıçak ustalarının, sizin içinde uyumaya bile kıyamayacağınız cancanlı atölyelerini hatırlar ve boğazınız düğümlenir.Çizim yaptığınız masanın titrek ayaklarının ritmini kollayarak çizimlerinizi daha düzgün yapmaya çalışırsınız.Bu duygu hezeyanları arasında çiziminiz bitmiştir artık.

2.Kalıp Çıkarmak
Gerçeğe doğru bir adım daha
Bu oldu galiba dersiniz.Ama kağıt üzerinde durduğu kadar, elinize alınca da güzel duracak mı.Çiziminizi hemen bir çeliğe aktararak şekillendirirseniz, malzeme ve emek kaybına uğrayabilirsiniz.Bunun için oğlanın eskidiği için bodruma kaldırdığınız kitaplığının arkasında ki kontraplak aklınıza gelir, kalınlığı edinmek istediğiniz çelikle aynıdır , çelikten de ucuz ve işlemesi kolaydır.Hemen söker gelir ve işe koyulursunuz.Çiziminizden kontraplak bir kalıp çıkartır elinize alırsınız.Evirir çevirir incelersiniz.Elinize uymayan, gözünüze batan yerlerini belirler, yeniden çizer ve kalıp çıkarırsınız.Şimdi sanki daha güzel olmuştur.Ama kalıbınızda ki kıvrımları, çizgileri çelik üzerinde işleyebileceğiniz makinalarınız uygun değildir.Bu radüsleri açabileceğiniz parmak zımparanız yada iç bükey açı verebileceğiniz aparatınız yoktur vs.. Bir kere daha o cancanlı atölye sahibi zengin ecnebileri hatırlar ve hasretle (!) anarsınız 😊 Ve.. hayalinizdeki bıçağı bir kere daha işleme-imal etme imkanlarınız nispetinde tekrar düzeltip, yeniden çizerek kalıp çıkarırsınız. Başlarda masallardan fırlamış gibi duran ve değerli taşlarla bezeli nadide bıçağınız yavaş yavaş ucuzluk mağazalarında satılan fason işlere dönmeye başlamıştır. Aslında içinize sinmese de mecburiyetten “E artık olmuştur canım” dersiniz.Sonra kabza için pim deliklerinin yerlerini ve çaplarını belirlersiniz.Bu arada mozaik pimlerin ne kadar pahalı olduğunu anımsar, düz pim kullanmak için pim deliklerinin çaplarını düşürürsünüz.Ama “bıçak yapıp sattıkça mutlaka bu çaplar büyüyecek ve en değme mozaik pimler kullanılacak” diye bir hedef de koyarsınız kendinize.Hayal etmekte parayla değil ya 😊 Hatta atölyenizin bir köşesini düzenleyip mozaik pimlerinizi de yapmak için hedefinizi revize edersiniz.Ve hatta mozaik pim işinden bile para kazanmayı düşünürsünüz.Hazır hayal etmeye başlamışken bi de “stabilize kabza işine mi girsem?Onda da iyi para vardır” dersiniz. 😊

3.Şablon-Mastar Yapmak
Hayalle başlayıp reel sonuçlar ile şekillenmeye devam eden bıçak çiziminiz artık olmuştur.Profil şekli, ölçüler, pim delikleri vs tamamdır.İmal etme aşaması için makinelerinizin imkanlarına göre de uyarlanmıştır.Lazer-plazma veya CNC kesimde yaptırabilirim diye de hayal etmeye devam ederseniz, çiziminizin Bilgisayar ortamında işlenebilmesi için uygun formatta dönüştürülmesi gerekir.Bunun için çalışacağınız yerden hangi format türlerini kabul ediyorlar öğrenmeniz gerekir.Sonra bu işlerden anlayan bir dostunuzu arayarak “Ya ne zamandır aramıyorsun unuttun bizi ha” sitemiyle başlayan ve “özlettin kendini oturalım bi ara kanka” hasret güzellemesiyle devam eden ve nihayet” aslında ben seni ne için aramıştım biliyor musun?” pişkinliğiyle devam eden bir sohbet neticesinde bu işi  halledebilirsiniz 😊 Çizimlerinizden yola çıkarak yaptığınız düzenlemeler nihayetinde elde ettiğiniz kontraplak kalıbından, çeliğinizi işler ve ilk profilinizi elde edersiniz.Eğer çalışacağınız malzeme sulu ise Normalizasyon tavlaması yaparak yumuşatıp daha rahat işleyebilirsiniz.İlk profilinizi mastar olarak elinizde tutun.Sonraki şablon işlemlerinizi bununla halledersiniz.Zira kontraplak şablon alırken zamanla kolayca deforme olacaktır.ilerde lazer kesimde yaptırırsanız plaka çerçevelerinizi şablon olarak kullanabilirsiniz.
Herkese hayalindekilerini gerçekleştirebileceği imkanlara kavuşmasını temenni ederek, saygılarımla.

Not: Görsellerde ki modelim Mod.1 Çoban R3'dür.İsteyen alıp kullanabilir.İhtiyacı olan ustalarıma farklı formatlarda ki çizimlerini de gönderebilirim.Alıntı yapmak için izin istemenize yada alıntınızda isim belirtmenize gerek yoktur.Belirtirseniz de o sizin emeğe saygınızdandır.Özgün tasarımım olup kimse size bunu ben çizmiştim diyemez, gönlünüz rahat olsun.Zaten çizdiğim diğer modelleri birebir kopyalayan bazılarına ulaştım, sorduğumda "haklısın ama sana ait olduğunu nereden bilecektim ki" falan cevaplarından sonra vazgeçtim.Hesabımdan birebir alıp kopyalayıp, nereden bilecektim ki pişkinliğinde olanlarla ne konuşabilirsin ki :) Bu sebeple bu ve diğer tüm profillerimi "bıçaksanatı" ailesi olarak alıntı yapabilirsiniz.Hakkım şimdiden helal olsun.

iskender

• 69
Ynt: A’dan Z’ye Bir Bıçağın Tasarım Aşamaları
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2021, 12:36:20 »
Devam..

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2021, 14:13:47 »
 Elinize, emeğinize sağlık.
Benim gibi çeliğe ve kabzaya bodoslama dalanları bile heveslendirecek paylaşım olmuş.
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2021, 15:11:20 Gönderen: dela »

iskender

• 69
« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2021, 14:20:50 »
Elinize, emeğinize sağlık.
Benim gibi çeliğe ve kabzaya bodoslama dalanları bile heveslendirecek paylaşım olmuş.
Estağfurullah, bende bodoslama dalanlardanım.Bozmadan öğrenilmezmiş, bende çok bozdum.Çocukken tavuklu bi masa saatimiz vardı. Bunun kafası nasıl sallanıyor diye açıp içine bakmıştım meraktan :) Bi daha toplayamamıştım :)) Ama bi yerden de başlamak lazım, başlanmış iş bitmiş iş demektir.
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2021, 15:11:06 Gönderen: dela »

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #4 : 16 Mayıs 2021, 18:10:24 »
''Çizim yaptığınız masanın titrek ayaklarının ritmini kollayarak çizimlerinizi daha düzgün yapmaya çalışırsınız. Bu duygu hezeyanları arasında çiziminiz bitmiştir artık.'' Ustam ağlatacaksın bizi  :'(
Ağzına sağlık valla biraz hüzün biraz tebessüm ama kocaman umutlarla okudum ve okumayada devam edeceğim bu yazdıklarınızı.
Lama ölçülerinin hayallerimize engel olmadığı imkanlara ulaşırız inşallah.
İnsan yeterki istesi..

balçağın 60 derecelik açısı ile bıçağın namlu kısmı paralel olsaymış çizimdeki gibi şu haliyle simetri hastaları için zorlu bir bıçak olmuş  ???  :D
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2021, 18:26:04 Gönderen: Yasin UZ »

iskender

• 69
« Yanıtla #5 : 16 Mayıs 2021, 18:38:11 »
''Çizim yaptığınız masanın titrek ayaklarının ritmini kollayarak çizimlerinizi daha düzgün yapmaya çalışırsınız. Bu duygu hezeyanları arasında çiziminiz bitmiştir artık.'' Ustam ağlatacaksın bizi  :'(
Ağzına sağlık valla biraz hüzün biraz tebessüm ama kocaman umutlarla okudum ve okumayada devam edeceğim bu yazdıklarınızı.
Lama ölçülerinin hayallerimize engel olmadığı imkanlara ulaşırız inşallah.
İnsan yeterki istesi..

balçağın 60 derecelik açısı ile bıçağın namlu kısmı paralel olsaymış çizimdeki gibi şu haliyle simetri hastaları için zorlu bir bıçak olmuş  ???  :D
Teşekkür ederim.60 derece ile açılmış ricasso çizgisi olan bıçapımda mevcut.Eve yeni girdim, ama söz yarın işe gider gitmezbilgisayardan boyuylandırıp paylaşırım.

iskender

• 69
« Yanıtla #6 : 16 Mayıs 2021, 19:06:12 »
Fotoğraf boyutlandırmayı telefondan hallettim.Dediğiniz gibi 60 derece açılı ricasso ile açılmış ağız, simetri sevenler için :)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #7 : 16 Mayıs 2021, 20:10:29 »
Bu modelden biliyorum simetrik şekilde yaptığınızı.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14686.msg255888#msg255888

Şimdiki yaptığınızda gözüme çarpan birincisi bu asimetrik balçak ve ricasso kısmı oldu
birde bıçağın sağ yüzündeki pimin kenarındaki siyahlık. Diğer pimler o kadar iyi olmuş ki buda nazarlık olsun diye bıraktınız galiba :)

iskender

• 69
« Yanıtla #8 : 16 Mayıs 2021, 21:00:48 »
Bu modelden biliyorum simetrik şekilde yaptığınızı.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14686.msg255888#msg255888

Şimdiki yaptığınızda gözüme çarpan birincisi bu asimetrik balçak ve ricasso kısmı oldu
birde bıçağın sağ yüzündeki pimin kenarındaki siyahlık. Diğer pimler o kadar iyi olmuş ki buda nazarlık olsun diye bıraktınız galiba :)
El kusuru işte, ne kadar özensende bi kusur illa kalıyor :)

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #9 : 16 Mayıs 2021, 21:09:44 »
Eski ustalar, kusursuz eser yapmaktan çekinir, kasıtlı kusur bırakırlarmış eserlerinde.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

iskender

• 69
« Yanıtla #10 : 16 Mayıs 2021, 21:42:14 »
Eski ustalar, kusursuz eser yapmaktan çekinir, kasıtlı kusur bırakırlarmış eserlerinde.
Yok benimkisi tamamen acele edip acemilik etmekten, yine de güzel temenniniz için teşekkür ederim

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #11 : 18 Mayıs 2021, 18:23:56 »
Sürükleyici bir yazı olmuş elinize sağlık  C:-)

iskender

• 69
« Yanıtla #12 : 19 Mayıs 2021, 15:35:07 »
Sürükleyici bir yazı olmuş elinize sağlık  C:-)
Teşekkür ederim.

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #13 : 22 Mayıs 2021, 01:56:39 »
Emeğinize sağlık yol gösterici bir derleme olmuş. Daa,, abi bu tavuk benim de hep ilgimi çekerdi, hatta komşumuzun evinde vardı, görünce aşırı şekilde gülme gelirdi, çocukluk işte..😁😁 peki neymiş onun esprisi çözebilmiş miydiniz?

iskender

• 69
« Yanıtla #14 : 22 Mayıs 2021, 17:46:20 »
Teşekkür ederim, ama tavuk esprisini anlayamadım, belki ben kaçırdım, anımsatıranız cevaplayabilirim.

mhmmd

• **
  • 113
« Yanıtla #15 : 22 Mayıs 2021, 20:17:10 »
"Çocukken tavuklu masa saatimiz vardı onun içini açtım" yazınızı görünce içerisinde ne vardı diye ben de merak etmiştim😊

iskender

• 69
« Yanıtla #16 : 23 Mayıs 2021, 11:17:10 »
Haa o mu?Zemberekli bi zımbırtısı vardı 🤣

mhmmd

• **
  • 113
« Yanıtla #17 : 25 Mayıs 2021, 01:06:50 »
Haa o mu?Zemberekli bi zımbırtısı vardı 🤣

çok yaşa hocam 😁😁

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 25 Mayıs 2021, 10:22:57 »
Ustam kaleminize sağlık zevkle okudum :) Her evreden nerdeyse hepimiz geçtik. Yalnız bir noktaya takıldım. Bir çelikteki sürekliliğin bu kadar etkili olmasını anlamadım. Yani bir bıçaklık varsa bir bıçak yapılır. Bir bıçaklık malzemeden hadi diyelim 2 tane yapılır. Ama yapılır bir şekilde. Devamlılık olmazsa olmaz olmamasın bir tane yapacaksak da özel olsun ama olsun :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

iskender

• 69
« Yanıtla #19 : 26 Mayıs 2021, 12:58:53 »
Ustam kaleminize sağlık zevkle okudum :) Her evreden nerdeyse hepimiz geçtik. Yalnız bir noktaya takıldım. Bir çelikteki sürekliliğin bu kadar etkili olmasını anlamadım. Yani bir bıçaklık varsa bir bıçak yapılır. Bir bıçaklık malzemeden hadi diyelim 2 tane yapılır. Ama yapılır bir şekilde. Devamlılık olmazsa olmaz olmamasın bir tane yapacaksak da özel olsun ama olsun :)
Çok güzel söyledin , özel olsun diye yapıyoruz zaten .Ve birisi daha beğeniyor ve "bende istiyorum yapar mısın" diyor, aynı çeliğe ulaşamıyorsan yapacağın bir şey olmuyor maalesef.Göktaşından bıçak yapmak için tekrar "meteor yağmuru beklemek" örneği gibi🤣