Geleneksel bıçaklarda balçakların yapımında genelinde kıvırma yöntemi kullanılıyor.
Sefa Hocanın yaklaşımında sert lehim kullanılarak namluya bakan köşelerin keskin ve daha estetik olması sağlanıyor.
Bunun için kalıp falan hazırlandığı konuşma aralarında geçiyor.

Bu deneme, Sefa Hoca'nın yaklaşımına balçak yapımını kolaylaştırabilirmiyim çabası.
Elimde 2 mm veya 3 mm bara olmadığından elimde olan 4 mm bakır bara kullandım. İnce barayla daha kolay olur.
İşlem aşamaları şunlar.
Bakır yumuşatılır.
Bıçağın profilini kestiğimiz çelik (kalınlık için) üzerinde döverek "U" kısmı oluşturulur. (Ben bıçağın sapını kullandım)
90 derece çatı şeklinde parça bükülür.
"U" nun köşeleri 45 derece yedirilir.
Çatı şekilli parça "U" şeklindeki parçaya telle sıkıca sabitlenir.
Ters çevrilip lehim yapılacak yere önce dekopan sonra lenim teli konulur.
İsteyen pürmüzle parça ısılır. (Ben Gaz ocağına soktum.) Lehim eridiğinde soğuk suya sokulur.
Çatı kısmının tepesi kesilir.
Gerisi zımpara, eğe, dremel karbür uçları.

Bu arada ben bıçağın kuyruğunun geçeceği kısmı delmeden yaptım. Bu aşamadan sonra halletmeyi düşünüyorum.
Umarım birinin işine yarar.