Bıçak Sanatı - Forum

Basit Zımpara Takozu

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
Basit Zımpara Takozu
« : 10 Mayıs 2021, 00:32:59 »
Kıymetli ustalarım, dostlarım merhabalar,
Perdah yaparken zımparanın altında bulunması gereken takoz için daha önce birkaç şey denemiş hiçbirinden memnun kalmamıştım. Youtube'de denk geldiğim bir takoz yapımı bayağı hoşuma gitmişti. İlk fırsatta elimdeki malzemelerle kendimce uyarlayarak kullanışlı olduğunu düşündüğüm bir takoz yaptım.
Malzemler:
1. Demir profil: Ben 3x3 profil kullandım, yakın zamanda yaptığım tezgâhtan artan bir parça idi. Daha geniş bir profil tercih edilebilir. Ve boyuna siz karar verin ben biraz uzun tercih ettim.
2. Çıta: Kullanacağınız profile göre zımparayı arkadan sıkıştırabilecek bir ağaç çıta. Ben 3x3 çıta kullandım.

Yapılışı:
1. Tesviye: Düz bir zemine sabitlenen zımpara yardımıyla profilin bir yüzü tesviye edilir. En azından bir yüz dümdüz olmalı. Bükülerek yapıldığı için profilin köşeleri yanaklara göre daha yüksektedir. Bir yanakta da kaynak vardır, takoz yüzeyi olarak bunu seçmemekte fayda var.
Bu işlem biraz uzun sürmekte ama tam olarak dümdüz olduğundan emin olmalı. Sonlara doğru kalemle çizikler atıp yok edene kadar zımparalamakta fayda var.
Gönyenize güveniyorsanız bant zımparada da yapabilirsiniz. Ben güvenemedim. Satıh taşlama makinesi olsa tadından yenmezdi.

Not: İkinci bir yüzeyi de tesviye etmek bence faydalı olacaktır, bu şekilde köşelerden biri dik açıya kavuşturulur ve bıçak profilinde taşlama eşiğine yakın bölgelerde daha iyi sonuç alınır.

2. Sırtın kesilmesi: Takoz yüzeyinin tam karşına denk gelen yanak kesilir, kenarlarda gereken taşlama yapılır.
3. Çıtanın şekillendirilmesi: Sağlam bir çıtaya takoz sırtından zımparayı sıkıştıracak bir şekil verilir (uç kısımlarda darken geriye doğru genişleyen.)

Faydalı olması dileğiyle.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Basit Zımpara Takozu
« Yanıtla #1 : 10 Mayıs 2021, 21:59:22 »
Eline sağlık Adnan hocam, pratik ve çok iş gören bir alete benziyor. Zımpara takozlarının benim gördüğüm dezavantajı, kıvrılan yüzeylerin atıl kalması ve kullanılmadan atılması. Seninkinde 3 yüzey de eşit genişlikte olduğu için muhtemelen sadece alt yüzey değil, yan yüzeyler de kullanılabilir görünüyor. Emeğine sağlık hocam, çok faydalı paylaşım.  :2up

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 10 Mayıs 2021, 22:03:28 »
Eline sağlık.
Görünce üşenme geldi.  :D

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #3 : 10 Mayıs 2021, 22:15:33 »
Orkun usta çok güzel bir yere değinmiş 3 yüzeylede kullanım imkanı sağlaması açısından çok güzel bir takoz olmuş. Elinize sağlık

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #4 : 10 Mayıs 2021, 23:01:03 »
Bilgi için teşekkürler

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #5 : 11 Mayıs 2021, 13:46:18 »
Eline sağlık Adnan hocam, pratik ve çok iş gören bir alete benziyor. Zımpara takozlarının benim gördüğüm dezavantajı, kıvrılan yüzeylerin atıl kalması ve kullanılmadan atılması. Seninkinde 3 yüzey de eşit genişlikte olduğu için muhtemelen sadece alt yüzey değil, yan yüzeyler de kullanılabilir görünüyor. Emeğine sağlık hocam, çok faydalı paylaşım.  :2up
Orkun usta çok güzel bir yere değinmiş 3 yüzeylede kullanım imkanı sağlaması açısından çok güzel bir takoz olmuş. Elinize sağlık
Orkun Abi hakikaten güzel bir hususa değinmiş, fakat ben düşünmemiştim :) Abi teşekkür ederim :)
Ben de takozda zımparanın fazla israf olmasından rahatsızdım. Şimdi diğer üç yüzeyi de tesviye etmek gerekecek ama bu noktada Mehmet Hocamın mesajı benim de duygularıma tercüman oluyor:
Eline sağlık.
Görünce üşenme geldi:D

Artık o da zamanla. Şimdilik elimizde üç yüzeyi de işler gibi görünen bir takoz modeli var, hayırlı uğurlu olsun :)  :2up

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #7 : 12 Mayıs 2021, 08:20:24 »
Elinize sağlık. Ufak bir noktaya değinmek istedim. Yüzeyler eşit boyutta olunca takoz, zımparalama sırasında dönüp takla atabiliyor. En azından benim başıma birkaç kez geldi. Ağız çok keskin olmasa bile bastırarak parmağınızı sürünce kesebilir. Tabanı daha uzun yanakları kısa U profil daha kullanışlı olur diye düşünüyorum. Aluminyum U profiller belki perdaha gerek kalmadan da kullanılabilir.

I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #8 : 12 Mayıs 2021, 10:21:44 »
Elinize sağlık. Ufak bir noktaya değinmek istedim. Yüzeyler eşit boyutta olunca takoz, zımparalama sırasında dönüp takla atabiliyor. En azından benim başıma birkaç kez geldi. Ağız çok keskin olmasa bile bastırarak parmağınızı sürünce kesebilir. Tabanı daha uzun yanakları kısa U profil daha kullanışlı olur diye düşünüyorum. Aluminyum U profiller belki perdaha gerek kalmadan da kullanılabilir.

Evet kesinlikle bir yüzeyi daha geniş olan, dikdörtgen formuda bir profil çok daha iyi olacaktır. Ben elimde olan malzemeden yapmak istedim, tam tatmin etmedi açıkçası. çok sıkıntı yaratırsa ileride yeni bir tane daha yaparım. Yapmayı düşünenlere kesinlik Mehmet ustamın mesajındaki tipte profiller kullanmayı tavsiye ederim.