Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak ağzı açtıktan sonra kırılma meydana gelmesi!

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
Ynt: Bıçak ağzı açtıktan sonra kırılma meydana gelmesi!
« Yanıtla #20 : 08 Mayıs 2021, 11:42:09 »
Kesinlikle soytürk ustama katılıyorum. mutfak fırınları ilk açtığınızda çok yüksek sıcaklığa çıkıyor daha sonra istenilen sıcaklığa iniyor. Bunu bizzat gözlemledim. Fotoğraf bana aittir. Bu cihazla meneviş yaparken fırının ısısını kontrol altında tutuyorum. Fırını ilk açtığımda fırının ısısı 220 derecelere kadar çıkıyor. Eğer böyle bir termokupl edinirseniz daha sağlıklı işlem yaparsınız.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #21 : 08 Mayıs 2021, 16:05:56 »
Kesinlikle soytürk ustama katılıyorum. mutfak fırınları ilk açtığınızda çok yüksek sıcaklığa çıkıyor daha sonra istenilen sıcaklığa iniyor.

En kısa zamanda almayı düşünüyorum.
Ama merak ettiğim ''çok yüksek sıcaklığa çıkıyor'' derken ne kadar çok olduğu ?
200 dereceye ayarladığınızda en fazla kaç dereceyi gördünüz termokulpta ?

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #22 : 08 Mayıs 2021, 16:22:45 »
Kesinlikle soytürk ustama katılıyorum. mutfak fırınları ilk açtığınızda çok yüksek sıcaklığa çıkıyor daha sonra istenilen sıcaklığa iniyor.

En kısa zamanda almayı düşünüyorum.
Ama merak ettiğim ''çok yüksek sıcaklığa çıkıyor'' derken ne kadar çok olduğu ?
200 dereceye ayarladığınızda en fazla kaç dereceyi gördünüz termokulpta ?
Yanlış hatırlamıyorsam 220-230 dereceye kadar çıkmıştı. Ama yakın zamanda tekrar dener sizinle paylaşırım

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #23 : 08 Mayıs 2021, 17:44:13 »
zahmet olmazsa 220 dereceden 200 dereceye düşme süresini de gözlemleyebilir misin ustam ?

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #24 : 08 Mayıs 2021, 17:47:38 »
zahmet olmazsa 220 dereceden 200 dereceye düşme süresini de gözlemleyebilir misin ustam ?
Tabiki.. En yakın zamanda gerekli denemeleri yapar buradan sonuçları yazarım ustam

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #25 : 08 Mayıs 2021, 19:16:31 »
İlla mutfaktaki fırını kullanacağım diyorsan ,
Isıl işlem fırınlarında kullanılan sistemi kullanabilirsin.
Digital ( pid kontrollü ) thermostat + thermocupl + ssr  bir kutuya koy ve kutunun bir tarafına bir priz monte et , 200 TL civarında bir şey olur .
Fırının fişini o prize takıp fırının sıcaklık ayarını en yüksek değere getir  ( genelde en fazla 250 derece ).
Dijital termostatın ayarlarını dikkatli yap , pid kontrol devrede olsun.
Kontrol kutusunu başka işler içinde kullanabilirsin , mesela kendi tav fırınını yaptığında daha yüksek sıcaklıklar için bile ...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #26 : 09 Mayıs 2021, 00:06:28 »

Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.

Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.
Normal mutfakta kullandığımız fırın 200 dereceye ayarlayıp çalıştırdığımızda yavaş yavaş 200 e gelip durmuyor mu ? Ben öyle olduğunu sanıyordum. Soytürk ustam sizin bahsettiğiniz ışıl işlem fırını mı acaba ?

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=84.0

''Fırında menevişlenecek parçanın sıcaklığı fırınla birlikte yükselmelidir. ( sıcak fırına koymaktansa fırınla beraber ısının yükselmesi beklenmelidir).''

Sağ olsun Sefa ustam cevabı vermiş zaten. Sizin linkini attığınız konudaki bahsedilen çelik dikkat ederseniz yüksek sıcaklıklarda menevişlenen  çelikler.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #27 : 09 Mayıs 2021, 00:27:53 »
Teşekkürler ustam bu hususta daha dikkatli olacağım sağolun bilgilendirdiğiniz için. Hayırlı kandiller

Erhan Özkalgay

• 62
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #28 : 16 Temmuz 2021, 19:16:02 »
İlla mutfaktaki fırını kullanacağım diyorsan ,
Isıl işlem fırınlarında kullanılan sistemi kullanabilirsin.
Digital ( pid kontrollü ) thermostat + thermocupl + ssr  bir kutuya koy ve kutunun bir tarafına bir priz monte et , 200 TL civarında bir şey olur .
Fırının fişini o prize takıp fırının sıcaklık ayarını en yüksek değere getir  ( genelde en fazla 250 derece ).
Dijital termostatın ayarlarını dikkatli yap , pid kontrol devrede olsun.
Kontrol kutusunu başka işler içinde kullanabilirsin , mesela kendi tav fırınını yaptığında daha yüksek sıcaklıklar için bile ...

Kazım bey, bu konuda bilgisiz biri olarak; Digital ( pid kontrollü ) thermostat + thermocupl + ssr üçlüsünü şu şekilde buldum. Bunlar iş görür mü acaba? 

https://urun.n11.com/olcum-hizalama-makinesi-aksesuarlari/tp-02-k-tip-termokupl-batirma-daldirma-tipi-sicaklik-probu-P253501617

https://urun.n11.com/uydu-ekipman-ve-malzeme/fotek-ssr-40-da-role-solid-state-role-ssr-40-da-P417465236?gclsrc=aw.ds&gclid=CjwKCAjw3MSHBhB3EiwAxcaEuzznkBsqbgMjZPwMc43iJQQcf6gUlIchqP0mbKQo2IFrzNJetPqlVRoCl2kQAvD_BwE

https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/xh-w3001-220v-ac-dijital-termostat-sicaklik-kontrol-devresi-P410739532

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #29 : 17 Temmuz 2021, 00:13:48 »
Digital ölçüm cihazlarının hepsi de pid kontrollüdür diyemeyiz.
Linkdeki cihazda pid kotrolden bahsetmiyor. !
Kullanmadığım için sadece okuduğum.
Kontrolör ve prob ( sensör ) uyumlu olmalıdır !
Linkdeki ürün PT100 ( ~ 250 ° C ) denilen tip ile çalışır yüksek sıcaklıklar için uygun değil.
Termokupl tipine göre sıcaklık değişimi eğrileri farklılık gösterir .
Bu yüzden her tipe göre farklı program kullanılır.
Gelişmiş cihazlar tipi belirtilince ( program girilince ) uygun tabloları devreye alır.
Gelişmiş cihazlardan kastım forumda bir çok arkadaşın kullandığı çin işi kontrolcülerdir ve çok da pahalı değiller.

SSR içinde kullanmadan bir şey diyemeyeceğim , piyasada çok farklı olanlar var.
İçleri basittir , bir optocuplör bir kaç direnç ve bir triac.
~~1 kW dan fazla güç kullanacaksanız soğutucuya monteli olmalı.

Yorum için ek bilgi.
Özellikle güçlü ısıtıcıları olan fırınlarda açılışta sıcaklık hızla yükselir 800-1000 ° C da yükselme hız yavaşlar.
Termokupl aslında minicik bir şeydir toplu iğnenin başı ile ufak nohut arası bir şey.
Ve sıcaklığı hızlı takip eder , ama , kondukları koruyucu kılıflar ısı iletimini yavaşlattığı için geç tepki verirler ve kontrol cihazıda devreyi geç keser.
Bu durumda sıcaklık ayarlanmış olan değerin üstüne çıkar.
Sonra bekler soğur sonra devreye girer ... derken yavaş yavaş istenen sıcaklık civarında dolaşır.
Pid kontollü cihazlar sıcaklığın yükselme hızına bakarak tam değerde değilde (programlayana göre) önceden devreye al-çıkar mantığı ile yükselmeyi yavaşlatır , aslında biraz daha karmaşık ama basitçe böyle.
Sık sık al-çıkar yüzünden röle değilde SSR kullanıyoruz.

İsimleri uygun diye toplama cihazlar yerine uygun bir sistem almanızı öneriyorum.
Aşağıda örmek bir link var , sadece ararken bulunan bir örnek , satıcıyı incelemedim başka çok var , fiyatlar makul 20-25 dolar , shipping lere dikkat...

https://www.aliexpress.com/item/4000083415981.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.29b747a5rcTN8L&aem_p4p_detail=202107161403241219473864885150047013052

Birlikte satılan sensor K tip , 1100 derecelere kadar kullanabilirsiniz.
Daha hassas ve uzun ömürlü isterseniz S tipi olabilir 15 dolar civarı , kullanırken dikkat gerekir tecrübeniz yok ise mundar olabilir , kılıfları seramik ve içindeki malzeme kıl kadar ince , kırıldığında çöp.

Bekleyemem TR de yok mu derseniz :
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/rex-c100pid-digital-sicaklik-kontrol-cihazlari-P486216585

Yerli ürünlerde var elbette , rakamlarından dolayı bir şey yazmayacağım.

Ek : n11 deki satıcı aynı şehirden gibi gördüm.
Yanlış anlaşılma olmasın tanımam bilmem.   :)
Aynı ürün aynı satıcı gg de farklı fiyat  :-X

https://www.gittigidiyor.com/muzik-plak-enstruman/rex-c100-pid-digital-sicaklik-kontrol-cihazlari_pdp_700407275

« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2021, 00:22:51 Gönderen: KAZIMUGUR »

Erhan Özkalgay

• 62
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #30 : 18 Temmuz 2021, 14:21:37 »
Kazım bey değerli bilgiler için teşekkür ederim. Son bir sorum olacak; gönderdiğiniz linkteki ürünler, kendi ısıl işlem fırınımı yapmak istersem kullanabileceğim ürünler mi yoksa sadece meneviş yaparken fırının ısısını mı ölçebilirim.
« Son Düzenleme: 18 Temmuz 2021, 14:28:48 Gönderen: Erhan Özkalgay »

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #31 : 18 Temmuz 2021, 15:31:15 »
~~1100-1150  ° C  ısıl işlem fırınlarında kullanabilirsiniz.
Tabii biraz elektrik bilgisi gerekiyor.
Sigorta -açma kapama anahtarı- kapak emniyeti - bağlantılar kablolar  .. gibi.
Forumda bir çok arkadaşımız yapmışlar ve sağ olsunlar resimlerle ayrıntılı paylaşmışlar.
Zor bir şey değil ama şebeke elektriği tehlikeli bir şey ve kurallara mutlaka uyulması gerekiyor.
Önce fırın yapan arkadaşların yazdıklarını izleyin , hatasıyla doğrusuyla okumak bile zevk.
Sonra başlarsınız inşaAllah.