Bıçak Sanatı - Forum

Delikli pim yada ip deliğini açıkta bırakmaya alternatif yaklaşım.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Delikli pim sevmediğimden yaptığım birkaç bıçakta denemiştim. İyi tarafı kabza bütünlüğü korunuyor.
Delikli pim yada ip deliğini açıkta bırakmaya alternatif yaklaşım. Gizli ip deliği.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Teşekkürler hocam hem bütünlüğü bozmuyor hem de işlevsel :2up

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Elinize sağlık ustam.
Kabzaya takılan ip, deri, paracord gibi şeyler tam olarak ne amaçla takılıyor ?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
Teşekkürler hocam hem bütünlüğü bozmuyor hem de işlevsel :2up

Sağolasın.  :)

Elinize sağlık ustam.
Kabzaya takılan ip, deri, paracord gibi şeyler tam olarak ne amaçla takılıyor ?

Sağolasın.
Benim anladığım bugün çoğu bıçak modelinde daha çok görsel yönü ağır basıyor. Ama geleneksel olarak kılıfa
neredeyse tamamı giren bıçak modellerinde (Abhaz bıçağı gibi) kılıftan kolay çıkarmak için bir de büyük boy bıçaklarda, ip bileğe geçirilip
bıçağın elden çıkmasını engelleme gibi bir işlevi var. Belki de benim bilmediğim başkaca işlevi de vardır.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ellerine sağlık.
Sevdiğim bir sistem.  İpin kolay geçmesi için ahşap kısmında havşa veya pah var değil mi?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
Ellerine sağlık.
Sevdiğim bir sistem.  İpin kolay geçmesi için ahşap kısmında havşa veya pah var değil mi?
Sağolasın Salim Ustam.
Ayarlarken 5 mm parakort ip kolay geçecek şekilde ayarlıyorum.
Ahşapta deliğe doğru açılı değil de deliği geçene kadar yarım ay şeklinde oyuyorum.
Çelikte de havşayı biraz abartıyorum. Ayrıca ince kestiğim bez zımparayı delikten geçirip git gel ile
iyice zımparalıyorum.

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
İki parça halindeki ağaca o yuvayı nasıl açıyorsunuz hocam, ağaçları mengene veya işkencede sıkıp tek parçaymış gibi matkapla mı çalışıyorsunuz yoksa iki ayrı parça da törpü, eğe, dremel, bıçak gibi bir araçla mı yapıyorsunuz?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
İki parça halindeki ağaca o yuvayı nasıl açıyorsunuz hocam, ağaçları mengene veya işkencede sıkıp tek parçaymış gibi matkapla mı çalışıyorsunuz yoksa iki ayrı parça da törpü, eğe, dremel, bıçak gibi bir araçla mı yapıyorsunuz?

Sorudan, iki parça halindeki ahşapta karşılıklı bu oyuğu nasıl aynı hizada açıyorsunuz gibi anladım.
Sapı geçici pimle namluya takıp delik orta noktasını işaretliyorum. Namludan ayırıp, önceleri farklı büyüklükteki yuvarlak eğeyle, şimdiyse
dramele takılan delik çapındaki zımparalardan kullanarak yapıyorum. Tekrar namluya takıp uyumsuzluk varsa müdahale edip monte ediyorum.

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992

Sorudan, iki parça halindeki ahşapta karşılıklı bu oyuğu nasıl aynı hizada açıyorsunuz gibi anladım.
Sapı geçici pimle namluya takıp delik orta noktasını işaretliyorum. Namludan ayırıp, önceleri farklı büyüklükteki yuvarlak eğeyle, şimdiyse
dramele takılan delik çapındaki zımparalardan kullanarak yapıyorum. Tekrar namluya takıp uyumsuzluk varsa müdahale edip monte ediyorum.
Evet hocam onu sormuştum. Bende yuva/havşa açmak için kullanılan konik bir matkap ucu var da acaba onunla yapılabilir mi/ siz onunla yapmış olabilir misiniz diye merak ettim. 

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL

Evet hocam onu sormuştum. Bende yuva/havşa açmak için kullanılan konik bir matkap ucu var da acaba onunla yapılabilir mi/ siz onunla yaptınız diye merak ettim. 

Aslında o dediğin uç tahminim 6 mm karbür kalıpçı taşlama freze ucu. Ben onları yakutların iç bükey tarafını oymak için kullanıyorum.Yalnız o ucu kalıpçı taşlamayla kullanmak gerekiyor. Matkabın hızı az geldiğinden tutunma yapıyor ve kaçmalara sebep oluyor. Matkap sıkı tutularak yapılabilir.
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2021, 00:36:59 Gönderen: dela »

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
Evet bu daha önce gözüme çarpmış ve çok hoşuma gitmişti.Yalnız nerede gördüğümü hatırlayamamıştım.Estetik açıdan hoş duruyor.Kabza bütünlüğünün korunması da extrası.👏

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Güzel çözüm hocam, daha önceki paylaşımlarından da aşinayız, fikrine sağlık.
Farklı bir tasarımı bu vesileyle sizlerle paylaşayım, Instagram'da keşfettiğim @baleri70 hesabı ile Kosjan Valeri ustanın çözümü:

Ayrıca bununla birlikte garip asimetrik ara malzemeler ve balçakla aynı malzemeden spacer'lar da kullanıyor. Ters açılı balçak falan, baya değişik tasarımları olan ve hala geleneksel esintiler olan bıçakları var. Göz atmanızı tavsiye ederim: https://www.picuki.com/media/2184997110861048262

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992

Aslında o dediğin uç tahminim 6 mm karbür kalıpçı taşlama freze ucu. Ben onları yakutların iç bükey tarafını oymak için kullanıyorum.Yalnız o ucu kalıpçı taşlamayla kullanmak gerekiyor. Matkabın hızı az geldiğinden tutunma yapıyor ve kaçmalara sebep oluyor. Matkap sıkı tutularak yapılabilir.
[/quote]
Hocam benim kastettiğim uç biraz daha farklı, sanki o çukuru açmada daha başarılı iş çıkarır gibi. Uç şudur:

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
Evet bu daha önce gözüme çarpmış ve çok hoşuma gitmişti.Yalnız nerede gördüğümü hatırlayamamıştım.Estetik açıdan hoş duruyor.Kabza bütünlüğünün korunması da extrası.👏

Sağolun.  :)

Güzel çözüm hocam, daha önceki paylaşımlarından da aşinayız, fikrine sağlık.
Farklı bir tasarımı bu vesileyle sizlerle paylaşayım, Instagram'da keşfettiğim @baleri70 hesabı ile Kosjan Valeri ustanın çözümü:

..........
Ayrıca bununla birlikte garip asimetrik ara malzemeler ve balçakla aynı malzemeden spacer'lar da kullanıyor. Ters açılı balçak falan, baya değişik tasarımları olan ve hala geleneksel esintiler olan bıçakları var. Göz atmanızı tavsiye ederim: https://www.picuki.com/media/2184997110861048262

Sağolasın.
Değişik tasarımlar. Seven için güzel. Yalnız bende çizgilerin devamı ve simetri gibi  hafiften obsesif bozukluk var. İçimi tırmalar benim.  :D

Hocam benim kastettiğim uç biraz daha farklı, sanki o çukuru açmada daha başarılı iş çıkarır gibi. Uç şudur:

Havşa ucu o. İşe yarar mı bilmiyorum. Fikri attığına göre denemek senin üstüne kaldı.  :D
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2021, 13:54:32 Gönderen: dela »

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Hocam tebrikler. Güzel tasarım.

Orkun abinin attığı linkteki bayağı yakışıklı duruyor. Böyle şeyleri pek sevmem ama
bu gözüme bayağı hoş göründü. Yalnız o işte bayağı dikkatli olmak lazım.
Ben çok sefer sapı patlattım, bizim matkaplar demir delmek için açılandırıldığından
ahşaba bir anda dalıp patlatıyor. Sıkı bir mengene sabitlemesi şart. Mengeneyi de bir
işkenceyle matkabın tablasına bağlamak iyi bir çözüm.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL

Güray GÜNEN

• 107
  • Yer: Edirne
Mehmet hocam özgün bir tasarım ve düşünce olmuş  elinize ve aklınıza sağlık.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
Mehmet hocam özgün bir tasarım ve düşünce olmuş  elinize ve aklınıza sağlık.
Eyvallah. Sağolun.  :)