Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem fırını yapıyoruz

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
Isıl işlem fırını yapıyoruz
« : 02 Mayıs 2021, 17:29:51 »
Herkese selamlar
Artık kendi fırınımı yapmam gerek diye düşünüp kısa bazı araştırmalardan ve forumda tecrübelerini paylaşan ustalarımızın deneyimlerinden faydalanarak önce hesaplama işlerini hallettim. Fırını yaklaşık 2600 w olarak düşündüm, 18ohm dirence sahip bir rezistans gerekiyordu. Isıl işlem fırınları üreten bir firmayı ziyaret ettim. Sağolsun ufak detaylar konusunda da yardımcı oldular. 20 adet 23 tip tuğla, yarım paket battaniye, bir miktar yanmaz kablo, 1.2mm rezistans telinden de 20m aldım. Arkadaşın hesaplamalarıyla hedef güç için 17m sarmam gerektiğini söyledi.
Atölyede ilk iş rezistans sarmak oldu. 10mm çubuk üzerine sarım yaptım
Sonraki aşama tuğla işçiliği. İlk tasarladığım fırının içi 11x11x40 cm ölçülerindeydi, ancak bu tarz bir hacmin ileride zorluk yaratma ihtimaline karşılık tasarımı değiştirdim. 12x16x35 cm civarı bir iç hacme ulaştım.
Rezistans kanalları için 13mm ahşap oyma ucunu eğimli kullanarak kanalları açtım. Rezistans yerleşince hafif eğimli yuvaya oturuyor. Üst tuğlaları yerleştirmeden rezistans yerleştiriyoruz.

Yapıştırma işleminin ertesi günü mastik kuruyunca da termokuplu monte ediyoruz. ve test ediyoruz rezistansımız çalışıyor.

Daha sonra fırının dışını yapmadan elektroniği test etmek istedim.

Gerekli bağlantıları yaptıktan sonra elektrik verdiğimde pid çalıştı ancak ssr a elektrik göndermedi. Ayarlarıyla baya uğraştım ancak tık demedi. Sağolsun Sefa ustamın yönlendirmeleriyle sağını ölçtük, solunu ölçtük fark ettik ki pid nin ssr çıkışlarında hareket yok. Çin'den 8 dolara aldığım bir pid idi, satıcıya sorunu ilettim ancak o sırada başka bir yerden düzgün bir cihaz da sipariş ettim. Satıcı cevap verdiğinde fark ettim ki ssr çıkışlı değil röle çıkışlı cihaz almışım :D :D
Yeni cihazın kargosunu beklerken sanayide fırının dış kısmını ve kapaklarını büktürdüm. Kapaklarını dedim çünkü kompakt bir tasarıma sahip olsun diye kapalı bir kutu gibi dizayn ettim. Her şey paketlenip kutuya giriyor ve arka kapak vidalanıyor. Tekrar atölyeye dönüp kutuyu yanmaz boyayla boyadım, fırını battaniyeye sardım ve bohça gibi kutusuna yerleştirdim. Burada battaniyenin tuğlaları desteklemesini istediğimden kutuyu paketin ölçüsünden 2 cm kısa yaptırdım. Girerken biraz uğraştırsa da arka kapağı da monte edince fırın içeride hareketsiz kaldı.

Bugün de kapak montajı ve elektrik aksamını tamamladım. Kapak kilidi ve limit switch montajı kaldı sadece.

Ustalarım detaylı anlattıkları için her adımını fotoğraflamadım. Umarım kendi fırınını yapmak isteyen arkadaşlara ilham olur

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Isıl işlem fırını yapıyoruz
« Yanıtla #1 : 02 Mayıs 2021, 18:43:55 »
Elinize sağlık sade güzel bir tasarım olmuş.
Ne kadar masraf yaptınız acaba ?

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2021, 18:52:12 »
Teşekkürler, 2000 TL civarında sanıyorum

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 02 Mayıs 2021, 20:47:21 »
Merhaba Orhan bey
Bu değerli bilgi tecrübe paylaşımın için çok teşekkür ederim.
bir fırın yapmak isteyene her türlü bilgiyi vermişsin
saygılar
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #4 : 02 Mayıs 2021, 21:12:17 »
Teşekkürler, 2000 TL civarında sanıyorum
Teşekkür ederim çok bilgilendirici bir içerik oldu. Umarım ihtiyacı olan herkese yardımı dokunur elinize sağlık

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 02 Mayıs 2021, 22:11:42 »
Eline sağlık.
Görseller için de teşekkürler.
Fırın yapmak için epeydir bir niyet içindeyim. Bunu görünce iyice depreşti.  :2up

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #6 : 03 Mayıs 2021, 01:13:18 »
elinize sağlık estetik olarakta güzel bir fırın olmuş :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 03 Mayıs 2021, 11:49:46 »
Emeğinize sağlık ustam. Kıymetli bilgiler içeriyor, kesin birimizin işine yarayacak bilgi, en azından ilham var. Güzel günlerda kazasız belasız kullanın. :2up

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 03 Mayıs 2021, 12:47:35 »
Elinize sağlık süper olmuş . Bizde hüseyin tüfekçi abiyle beraber bir fırın yapacağız her şey hazır ama işe girişemedik iş yoğunluğundan . Tam çalışmayacaksınız dediler bugün tekrar işe başladık vs . Bizim için çok yararalı olacak sizinki kadar estetik gözükür mü bilmiyorum ama bakacağız .

Bir sorum olacak . Bizim planlanan  fırın iç hacmimiz de bu kadar olacak gibi bu duruyor. Referans olması açısınsan  850 dereceye ve 1050 dereceye çıkış süresi. Dış yüzeyde gözlemlediğiniz ısı kaybı vs nedir.

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
« Yanıtla #9 : 03 Mayıs 2021, 14:12:29 »
Az önce kapak tam hazır olmamasına rağmen ilk denemeyi yaptım. kapakta ısı kaybı olmasına rağmen 800 dereceye 20 dk da ulaştı. Vaktim az olduğundan daha yüksek sıcaklıkları denemedim.
Kapağa yalıtım için salmastra sipariş ettim, o geldiğinde sanıyorum sıcaklık kaybını önleyeceğiz. Bu sayede 20 dk nın altına düşer diye tahmin ediyorum.
Elinizde herşey hazır olduktan sonra 2 günde bitebilecek bir iş aslında. Yapmak isteyen bütün arkadaşlar bence gözü kapalı halledebilir