sirasi gelmisken ben de bir soru sorayim. Celikte sertlestirme islemi ya basarili olmustur ya basarisiz olmustur seklinde midir, yoksa bunun arasi var midir? celik sertlesmis ama iyi sertlesmemis gibi..
Su verme için arada kalma diye bir şey yok, ya olmuştur
ya da olmamıştır. Bir çelik için standart ısıya çıkıp belli
soğutma hızında soğutmalısınız. Demlenme süreleri
östenizasyon, normalizasyon konuları olmazsa olmaz
şartlardır. Bu değerler her çelikte değişkenlik gösterir.
(Karbon çelikler için konuşuyorum)
Ancak menevişte özgürlük bizim elimizde. Kabaca
anlatmak istiyorum. Standart bir av bıçağında menevişi
hardal sarısında ya da koyu hardal sarısında bitiririz.
Bu 240-260 dereceler gibidir. Ancak çok sertlik istemediğimiz
ağır işten çok esneklik isteyen bir fileto bıçağı için
yay menevişi dediğimiz. Mor renkte meneviş yapabiliyoruz.
270 derece civarında. Ama orada da şöyle bir sınırımız var
mavi renk tehlike rengidir. Mavi renkte menevişlenen bıçak
çabuk körelir. Bu renk skalası forumda mevcuttur.
53hrc ile 55hrc arasında dağlar kadar fark var,
55ile 58 arasında da. Bundan sonaki her bir derece
çok farklı şeyler ifade ediyor.