Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak üzerine mikarta sarma denemesi

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Bıçak üzerine mikarta sarma denemesi
« : 29 Mart 2021, 15:25:41 »
Merhaba. Son zamnalarda birkaç mikarta denemesine giriştim. Bu projede mikartayı dışarıda hazırlayıp bıçağa uydurmak yerine direkt bıçak üzerinde uygulamayı denedim. Ne kadar güzel veya kolay olduğu tartışılır ama değişik bir teknik olarak dursun kenarda ^-^

İlk olarak gizli kabza olarak hazırladığım profilin balçağı ve sapın en arka tarafındaki parçayı sabitledim. Ben alüminyum kullandım ama pirinç veya paslanaz olsa daha güzel olacakmış. Reçinenin iyicetutunması için de çelik üzerine çentikler attım taşlama ile.

Daha sonra kot kumaştan 2 cm civarında şeritler kestim. Daha önce kullandığım koyu renkli kumaşta mikarta neredeyse simsiyah oldu. Bu kumaş hem açık hem de arka tarafı beyaz olduğu için daha güzel kontrast verdi.

Reçine olarak polyester kullanıyorum. Epoksi olsa daha iyi sonuç verebilir ama hiç kullanmadım. Biraz geniş bir kapta reçineyi hazırlayıp kumaşları içinde iyice polyesteri emmesini sağladım.

İyice reçine emmiş kumaşları alıp sıkmadan sargı bezi gibi sardım.

Reçine kuruduktan sonra fazlalıkları kesmek gerekiyor. Ben namluya paralel olarak temiz bir biçimde alabilmek için naluyu bir takkoza sabitleyip önine bir dayama koydum. İyi iş gördü.

Makinada kaba zımpara ve eğenin ardından pamuk kumaş daha epey emici ve ufak tefek defoları var. Tekrar polyester hazırlayıp iyice buna buladım ve bazı boşluklara dolgu yaptım.

Ardından tekrar nihai şekli verdikten sonra 220 zımpara atıp 5002 japon yapıştırıcı sürdüm bütün yüzeylere. Birkaç defa yapıştırıcı zımpara döndüsünden sonra 1000 kum zımpara yapıp çok ince bir tabaka japon sürüp bıraktım.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Bıçak üzerine mikarta sarma denemesi
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2021, 15:52:04 »
Elinize sağlık sonuç güzel olmuş. Farklı renk olsa kendini daha da çok belli ederdi diye düşünüyorum  :)

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2021, 16:18:22 »
Sonuca görmesem inanmazdım. Sanki olmaz gibi geliyor ilkin ama gayet de olmuş. Çok başarılı, elinize sağlık.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #3 : 29 Mart 2021, 16:58:23 »
Çok güzel görünüyor epey emek harcadığınız belli .
Bu tip şeyleri sevdi iseniz ve devam edecekseniz şöyle şeylerde var.
Cam fiber kumaşlar değişik desenlerde :
https://www.kompozitshop.com/cam-elyaf-dokuma-kumas

Bunların kenarları kesilince tiftiye biliyor.
Bant şeklinde olanlar daha düzgün duruyor.
https://www.kompozitshop.com/cam-elyaf-bant

En alttan sararak gelinirse rast gele desenler oluşuyor.
Alttan herhangi bir şekilde dolgu ya da sadece epoksi ile yaptıktan ve şekil verdikten sonra üstüne elyafı yatırırsanız tüm şekil düzgün kumaş deseninde çıkar.
Böyle bir çalışma için boru şeklinde olanlarda var .
Çorap gibi çekiştirince sapın şeklini alır.
https://www.kompozitshop.com/karbon-fiber-hortum-5-25

Elyaflar 2 çeşit cam ve ya karbon.
Cam renklendirilebilir ama carbon zaten kendi siyah renge ihtiyacı yok.

Elyafla çalışmada kuruma bittiğinde su emicilik olmaz.
Tekrar tekrar çalışmanıza gerek yok.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #4 : 29 Mart 2021, 18:00:16 »
Elinize sağlık sonuç güzel olmuş. Farklı renk olsa kendini daha da çok belli ederdi diye düşünüyorum  :)
Teşekkürler. Aslında farklı renkler kullanmayı düşündüm en başında. Ama tecrübeli olmadığım için kafamda canlandıramadım ne çıkacağını. Bazen hayal kırıklığı yaratabiliyor. Onun için garantili olan yolu seçtim.

Sonuca görmesem inanmazdım. Sanki olmaz gibi geliyor ilkin ama gayet de olmuş. Çok başarılı, elinize sağlık.

Bundan önce böyle bir çalışmayı sadece bir defa önemsiz bir bıçakta yapmıştım sadece yerinde dursun yeter mantığıyla. Çıkan sonucu görünce ben de şaşırdım açıkçası. Özellikle eksik kalan yerlerde veya hatalarda geri dönüş çok kolay oluyor. Mesela 9. fotoda bir delik var. Oraya yaptığım tek şey biraz polyester döküp bir kumaş parçası tıkamak. Sonuç bu şekilde:

Çok güzel görünüyor epey emek harcadığınız belli .
Bu tip şeyleri sevdi iseniz ve devam edecekseniz şöyle şeylerde var.
Cam fiber kumaşlar değişik desenlerde :
https://www.kompozitshop.com/cam-elyaf-dokuma-kumas

Bunların kenarları kesilince tiftiye biliyor.
Bant şeklinde olanlar daha düzgün duruyor.
https://www.kompozitshop.com/cam-elyaf-bant

En alttan sararak gelinirse rast gele desenler oluşuyor.
Alttan herhangi bir şekilde dolgu ya da sadece epoksi ile yaptıktan ve şekil verdikten sonra üstüne elyafı yatırırsanız tüm şekil düzgün kumaş deseninde çıkar.
Böyle bir çalışma için boru şeklinde olanlarda var .
Çorap gibi çekiştirince sapın şeklini alır.
https://www.kompozitshop.com/karbon-fiber-hortum-5-25

Elyaflar 2 çeşit cam ve ya karbon.
Cam renklendirilebilir ama carbon zaten kendi siyah renge ihtiyacı yok.

Elyafla çalışmada kuruma bittiğinde su emicilik olmaz.
Tekrar tekrar çalışmanıza gerek yok.

Evet tabi bu işlerler uğraşılacaksa milyon tane seçenek var insanın önünde. Ama bu günlerde öğrenciliğimin bitip işimin olmadığı bir dönemdeyim. Yani bol zamanım ve çok az param var. Bu hobiden şimdiye kadar hiç para kazanmadım sadece zevk için yapıyorum. Polyesteri bile bedava bulduğum için kullanıyorum.
İleride daha profesyönel malzeme ve tekniklerle çalışmak isterim elbette.

« Yanıtla #5 : 29 Mart 2021, 19:40:52 »
Sonuç çok güzel olmuş, paylaştığın için de ayrıca teşekkürler. Ellerine sağlık  :2up

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #6 : 29 Mart 2021, 20:04:05 »
Çok güzel ve pratik bir fikir..bende deneyecegim ama.hangi epoksi kullansam diye bilemiyorum. Benim.elime baya kumaş türü malzeme geciyor

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #7 : 29 Mart 2021, 20:50:26 »
Mikartalar, mozaik pimler, stabile ahşaplar,  sanki işin bir kısmını başkası yapıyormuş
gibi geldiğinden uzak durmuştum.
Tam benlik.
Emeğine, paylaşımına sağlık.  :2up

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #8 : 29 Mart 2021, 21:58:34 »
İlk fotolara bakarken hiç böyle bir son beklemiyordum. Ellerinize sağlık harika görünüyor. Ufkumu genişlettiniz

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #9 : 29 Mart 2021, 22:24:35 »
Elinize sağlık hem basit hemde güzel olmuş  mikarta yapanlar preslerle mengenelerle boğuşurken
bu çok pratik olmuş bende tutmuyor atma yapıyor diye o kadar baskı uyguluyorlar sanıyordum ama anladığım gördüğüm kadarıyla hiç birine gerek yokmuş
Gendarmerie Special Operation...

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #10 : 29 Mart 2021, 22:47:03 »
elinize saglık ilk resimlerde olmaz herhalde derken sonuç cok güzel cıkmıs. pratik birsey olmus tebrikler
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #11 : 29 Mart 2021, 23:01:13 »
foruma alışkanlık üzere göz atarken gördüm. tebrik etmeden geçmek olmaz. elinize sağlık. yöntem çok başarılı ve kullanışlı. bu arada bu reçinelerin tozlarına dikkat !!

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #12 : 30 Mart 2021, 00:36:05 »
Reçine tozuna gerçekten dikkat! Ahşap tozuna da diğerlerine de.. diyerek ikinci bir kez dikkat çekmek istedim. hobi olarak yaptığımız ve keyf aldığımız şey ileride ya da şu an başımıza bela olabilecek hastalıklara, iş kazasına dönüşmesin lütfen.. Bunu sevdimlerimize ve Allahın lütfu bu bedene yani kendimize borcumuz olduğunu unutmayalım. Diyerek naçizane değerli forumdaşlara tekrar hatırlatmak isterim.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #13 : 30 Mart 2021, 07:08:34 »
Cevap yazan herkese teşekkür ediyorum.
Yine aynı şekilde bir kın çalışması var. Onun da ne sonuç vereceği hakkında hiçbir fikrim yok. Sonuçlargüzel olursa yakında o da gelecek 8)

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 30 Mart 2021, 09:30:51 »
Çok güzel olmuş elinize sağlık...

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #15 : 30 Mart 2021, 11:42:19 »
Elinize sağlık, çok başarılı paylaşım için teşekkürler. Benim de aklımda vardı ne zamandır ama daha eski usul yaptığım mikartalar bile bıçaklarına kavuşamadılar :D İlk yeni mikarta çalışmamda deneyeceğim :)

coktar

• 381
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 30 Mart 2021, 12:04:24 »
Fikir çok iyi. Kalıpların dışına çıkabilmek ise en güzeli. Elinize sağlık
instagram: @hevesadami

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #17 : 30 Mart 2021, 14:31:49 »
Elinize sağlık hem basit hemde güzel olmuş  mikarta yapanlar preslerle mengenelerle boğuşurken
bu çok pratik olmuş bende tutmuyor atma yapıyor diye o kadar baskı uyguluyorlar sanıyordum ama anladığım gördüğüm kadarıyla hiç birine gerek yokmuş

Aslına bakarsanız preslemek hem mukavemet açısından hem de katmanların homojen olması açısından faydalı. Bu kabzada dikkat ederseniz pek çok yerde boşluklar kalmış ama arasına şeffaf reçine dolduğu için göze batmıyor. Sonraki çalışmada muhtemelen sıkıştırma yaparım.

Dün akşam aklıma bir kurt düştü ve bu bıçağa aynı şekilde bir kın yapmaya karar verdim. Bıçağı streç filmle kaplayıp yine polyesterle kapladığım bir kumaş parçasına sardım. Bunu da bir buzdolabı poşetine koyup, poşetin ağzı dışarıda kalacak şekilde  5 itrelik bir su şişesinin içine koydum ve kapağını kapattım. Kapağı birazcık delip şişeyi işkenceyle tezgaha sıkıştırdım. Bu şekilde dış basınca maruz kalan kumaş vakumlanmış gibi bıçağı saldı.

Ama sabah şişeden çıkardığımda tam istediğim gibi değildi. Bazı yerlerden buruşmuştu. Parmak oyuklarını hesaba katmadığım için bıçağı çıkarmak için kılıfı biraz kesmek zorunda kaldım.
Ben de kaba yerlerini traşlayıp tekrar birkaç kat kumaş sardım ve bu sefer fırın kağıdına sarıp iki sünger arasında sıkıştırdım.
İstediğim kumaşın yüzeyde tek parça halinde kalmasıydı ama yine olmadı. yüzey tekrar traşlama vs gerektirdi. Kaba zımpara işlerini halledip yüzeye polyester dolgu yaptım. Sonuçlar akşama  kısmetse.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #19 : 30 Mart 2021, 18:18:28 »
https://www.youtube.com/watch?v=VodfQcrXpxc

Çok güzel bir teknik ama alet edevat lazım işte. :)

Kılıfı da tamamladım. Fena değil ama birçok hatası var ve öyle bırakacam. Bence kılıf konusunda tıpkı kydex kılıf gibi kumaşları reçineyle ıslatıp arasına bıçakları koyduktan sonra sünger arasında sıkıştırmak en kolay ve en güzel yol.
Böyle bir kılıfın diğer dez avantajı çeliğe sıkı oturduğu için en ufak tozda kirde namluyu çizebiliyor. Benimkini çizdi mesela.