Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağımı Sonunda Tamamlamış Bulunmaktayım

Metin BAL

• *
  • 22
  • Yer: Türkiye, Sivas
Ustalarım, herkese iyi akşamlar dilerim. 1 ay,mevcut işimden ve sosyal hayatımdan fırsat buldukça ufak ufak çalışmam sonucu ilk bıçağımı tamamlamış bulunmaktayım. İlk bıçak yapmaya heves etmeden evvel, yüzlerce video izledim. (3 ay içinde) 2 aya yakındır da günlük burayı saatlerce kurcaladım. Bıçak yapım işinde olmazsa olmazlardan olan bant zımpara olayını çözmek için sanayide arkadaşım ile 3 teker bant zımpara yaptım. Zımparayı yaptıktan sonra zımpara birleştirme sorunu ortaya çıktı. Onu da buradan Hüseyin ustamin önerisi ile çözdük. Çeliği, makas ustası bir arkadaşımdan temin ettim. Taşlama ile kaba kesimini tamamlayıp, ince detayları bant zımparada yaptım. Ağzını da bant zımparada manuel bir şekilde yaptım. Yaptığım bu ağzı beğenmediğim için, yine izlediğim videolar eşliğinde açılı ağız açma aparatını yaptım ve güzel sonuç aldım. Yani öyle düşünüyorum 😊
Pirinç malzemeyi sanayide çelik satan bir yerden temin ettim. Kabze için ahşabı, saz imalathanesinden temin  Ardıç . Pirinç perçinleri nalburdan  satın aldım. Isıl işlemini ve menevişlenmesini yine buradan ve videolardan öğrendiğim şekilde yaptım. Kabze, balçak ve namlu perdahını 2000 kum zımparaya kadar yapıp tamamladım. . Kısacası uzun uğraşlar sonucu iyisiyle kötüsüyle böyle bir bıçak ortaya çıktı.
Siz kıymetli ustalarımın görüşlerini merak ediyorum.
Takıldığım noktalarda yardımlarını benden esirgemeyen @Hüseyin Keskin ustama da buradan teşekkürlerimi iletiyorum.

https://i.hizliresim.com/g2nwWq.jpg
https://hizliresim.com/6IN8XC
https://hizliresim.com/YKOuXl
https://hizliresim.com/W7lpuW
https://hizliresim.com/5iTW8x
https://hizliresim.com/be38TG

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: İlk Bıçağımı Sonunda Tamamlamış Bulunmaktayım
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2021, 23:43:37 »
Bıçaktan ziyade, bıçak yapımında kullanılan alet edevatı bıraksanız kendiniz yapacakmışsınız gibi bir izlenim oluştu bende. 
Helal olsun.  :2up
Bıçağa gelince, ilk elin günahı olmazmış. Baştan elinize sağlık.
Yüklenen resimler nedeniyle bıçağın, pim deliklerinin açılma kusurları, epoksi problemleri, balçak-ahşap birleşme noktaları,  taşlama eşiği, taşlama hattı, perdah gibi konuları değerlendirebilecek bir veri yok.
Sapı çok fazla kübik buldum. Geçmişte gördüğüm bir kaza nedeniyle bıçağın bırakıldığında kesici ağızın yukarıda durabilmesi de doğru gelmiyor.
Dedim ya, ilk elin günahı olmazmış. Daha iyilerine....  :)
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2021, 23:47:34 Gönderen: dela »

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2021, 23:45:44 »
Hayırlı akşamlar, ilk bıçağınız hayırlı uğurlu olsun çok güzel olmuş elinize sağlık, zamanla kabzaya şekil vererek çalışmak isteyeceksiniz, balçakları yerine oturturken daha sabırlı ve yavaş olacaksınız, bunları yazarken bende ustamıyım değilim çok öğrenmem gereken şeyler var. gözüme çarpanları dile getirdim bu arada namluda bir çentik açsaydınız sulamadan önce, bileyleme daha rahat olurdu sanırım.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Metin BAL

• *
  • 22
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2021, 23:52:28 »
Bıçaktan ziyade, bıçak yapımında kullanılan alet edevatı bıraksanız kendiniz yapacakmışsınız gibi bir izlenim oluştu bende. 
Helal olsun.  :2up
Bıçağa gelince, ilk elin günahı olmazmış. Baştan elinize sağlık.
Yüklenen resimler nedeniyle bıçağın, pim deliklerinin açılma kusurları, epoksi problemleri, balçak-ahşap birleşme noktaları,  taşlama eşiği, taşlama hattı, perdah gibi konuları değerlendirebilecek bir veri yok.
Sapı çok fazla kübik buldum. Geçmişte gördüğüm bir kaza nedeniyle bıçağın bırakıldığında kesici ağızın yukarıda durabilmesi de doğru gelmiyor.
Dedim ya, ilk elin günahı olmazmış. Daha iyilerine....  :)

Teşekkür ederim hocam. İlk bıçak ile bazı hususlarda tecrübe ettim. Devam edebilirsem şayet daha güzellerini yapabilmek için gayret edeceğim elbet. Önerilerinizi de dikkate alacağım. Tekrardan teşekkür ederim

Metin BAL

• *
  • 22
« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2021, 23:54:33 »
Hayırlı akşamlar, ilk bıçağınız hayırlı uğurlu olsun çok güzel olmuş elinize sağlık, zamanla kabzaya şekil vererek çalışmak isteyeceksiniz, balçakları yerine oturturken daha sabırlı ve yavaş olacaksınız, bunları yazarken bende ustamıyım değilim çok öğrenmem gereken şeyler var. gözüme çarpanları dile getirdim bu arada namluda bir çentik açsaydınız sulamadan önce, bileyleme daha rahat olurdu sanırım.

Teşekkür ederim hocam. Bıçak yapımı gerçekten çok bilgi ve emek isteyen bir uğraş imiş. Bunu işin içine az buçuk girince anlıyor insan. Verdiğiniz tavsiyeleri bir sonrakine saklayayım. Zaman bulabilirsem 😊

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #5 : 25 Şubat 2021, 00:19:43 »
Elinize sağlık ustam  :) verdiğiniz emeğin şahidiyim ama ustalaramızın dediği gibi her yaptığınız bıçak bir öncekinden güzel olacak , o yüzden devam etmenizi de isterim  O:-)

Metin BAL

• *
  • 22
« Yanıtla #6 : 25 Şubat 2021, 07:22:57 »
Elinize sağlık ustam  :) verdiğiniz emeğin şahidiyim ama ustalaramızın dediği gibi her yaptığınız bıçak bir öncekinden güzel olacak , o yüzden devam etmenizi de isterim  O:-)

Teşekkür ederim ustam. İnşallah daha iyilerini yapabilirim😊

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #7 : 25 Şubat 2021, 13:00:23 »
Elinize sağlık bıçağın namlu ve kabzasını yandan görseydim daha iyi yorum yapabilirdim ilk bıçağa göre  göre temiz olmuş hocam
Gendarmerie Special Operation...

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2021, 00:46:08 »
Elinize saglik ilk calismaya gore guzel bir is cikarmissiniz. Simdi buna bir de kilif gerekli, tez zamanda o da gelir umarim. Birsey dikkatimi cekti, ilk goz agrisi olunca kabzeyi traslamaktan cekinmissiniz sanirim? Ozellikle namluya yaklasan yerde (pirincte).

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #9 : 06 Mart 2021, 00:53:02 »
Elinize sağlık
İlk bıçak için çok cesurca. Mehmet hocam gibi
ben de sapa takıldım. Eğer sapın yanakların kesitini
ovalleyebilirseniz çok daha farklı bir görüntü çıkacaktır.