Bıçak Sanatı - Forum

Aeb-l Petty mini şef

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
Aeb-l Petty mini şef
« : 21 Şubat 2021, 15:53:36 »
Herkese iyi çalışmalar . Geçen hafta bitirdiğim bir çalışma . Anca paylaşabildim . Sap uzun kaldı sonunu doğal bırakmak istedim. Birde kydex kılıfı olacak bakalım nasıl olacak :) kesici ağız açılmadı.

Çelik: Aeb-l 58-59 hrc
Sap : zeytin , alüminyum balçak

Sizlere sormak istediğim bir soru var  değerli usta ve arkadaşlar. balçaktaki alüminyum asitli gıda vs temasında zararlı olur mu ? Sonradan aklıma geldi birdaha yapmamak adına merak ettim .

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Ynt: Aeb-l Petty mini şef
« Yanıtla #1 : 21 Şubat 2021, 16:12:50 »
Ustam temiz iş olmuş eline koluna sağlık. Ama şahsi fikrim, sapı kısaltsan daha güzel olur, bu haliyle pek olmamış. Ayrıca alüminyum tüm mutfak gereçlerinde kullanılabiliyor, ha sağlıklı mı sağlıksız mı ustalarımız daha iyi bilir.
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Sait

• 349
« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2021, 16:34:56 »
Ustam temiz iş olmuş eline koluna sağlık. Ama şahsi fikrim, sapı kısaltsan daha güzel olur, bu haliyle pek olmamış. Ayrıca alüminyum tüm mutfak gereçlerinde kullanılabiliyor, ha sağlıklı mı sağlıksız mı ustalarımız daha iyi bilir.

Teşekkür ederim . Sap konusunda tereddütte kalmıştım tam idealini kafamda birtürlü oturtamıyorum . Japon bir bıçakçı konuyla ilgili konuştuğumuzda bıçağı kesme pozisyonunda tutup bileğimizi içe doğru büktüğümüzde bileği engellemeyecek kola az deyme seviyesinde olması gerektiğini söylemişti . Evet alüminyum tencereler vs kullanılıyor ama beyne olan zararları çok kötü Dikkate alacağım sağolun .

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #3 : 21 Şubat 2021, 16:55:34 »
elinize sağlık. sapın arkasını güzel bir form vererek kısaltmanız uygun olacaktır. ayrıca alüminyum tencereler, metal kaşık çatal kullanmak suretiyle kazınırlarsa ve bu kazıntılar gıdaya bulaşırsa ciddi bir zarar sebebidir. ama tencerelerde tahta kaşık kullanılırsa, alüminyumun bir zararı yok. bilakis alüminyum tencerede pişen yemek ve çaydanlıkta demlenen çay, lezzet açısından bir başka oluyor. kısacası balçağın bir zararı olmaz.

Sait

• 349
« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2021, 17:58:09 »
elinize sağlık. sapın arkasını güzel bir form vererek kısaltmanız uygun olacaktır. ayrıca alüminyum tencereler, metal kaşık çatal kullanmak suretiyle kazınırlarsa ve bu kazıntılar gıdaya bulaşırsa ciddi bir zarar sebebidir. ama tencerelerde tahta kaşık kullanılırsa, alüminyumun bir zararı yok. bilakis alüminyum tencerede pişen yemek ve çaydanlıkta demlenen çay, lezzet açısından bir başka oluyor. kısacası balçağın bir zararı olmaz.

Teşekkür ederim sap konusu düzenlenecek:) alüminyum meselesine de umarım diyorum :)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #5 : 21 Şubat 2021, 18:12:41 »
Elinize sağlık, güzel ve kullanışlı bir bıçağa benziyor. Bendeki bir mutfak bıçağında alüminyum olduğunu sandığım bir madenden balçak var idi. Bu balçak bulaşık makinesinde yıkana yıkana zamanla tuhaf bir küflenme, oksitlenme ortaya çıkardı. Mutfak gereçlerinde kullanılıyor ve onlarda böyle bir şey yapmıyor evet, ama bendeki bıçakta yapmıştı. Belki de ben yanılıyorumdur, bendeki bıçakta alüminyum değil başka bir maden kullanılmıştır. ? ::)

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #6 : 21 Şubat 2021, 18:27:53 »
...bir mutfak bıçağında alüminyum olduğunu sandığım bir madenden balçak var idi. Bu balçak bulaşık makinesinde yıkana yıkana zamanla tuhaf bir küflenme, oksitlenme ortaya çıkardı. Mutfak gereçlerinde kullanılıyor ve onlarda böyle bir şey yapmıyor evet, ama bendeki bıçakta yapmıştı. Belki de ben yanılıyorumdur, bendeki bıçakta alüminyum değil başka bir maden kullanılmıştır. ? ::)

Alüminyum çeşit çeşit , 1xxx den 8xxx gibi tanımlamaya kadar .
Fabrikasyon bir şey ise muhtemelen enjeksiyon dökümdür ve muhtemelen zamaktır ( Al alaşımı ) .

Sait

• 349
« Yanıtla #7 : 21 Şubat 2021, 18:43:05 »
Elinize sağlık, güzel ve kullanışlı bir bıçağa benziyor. Bendeki bir mutfak bıçağında alüminyum olduğunu sandığım bir madenden balçak var idi. Bu balçak bulaşık makinesinde yıkana yıkana zamanla tuhaf bir küflenme, oksitlenme ortaya çıkardı. Mutfak gereçlerinde kullanılıyor ve onlarda böyle bir şey yapmıyor evet, ama bendeki bıçakta yapmıştı. Belki de ben yanılıyorumdur, bendeki bıçakta alüminyum değil başka bir maden kullanılmıştır. ? ::)

Teşekkür ederim , kullanışlılığı şöyle ki tahtada tak tak soğan doğramak büyüklere göre kolay değil ama orta boy klasik mutfak bıçakları gibi hem tahtada hem elde kullanımı çok güzel kullanış yorumum olabilir .  Benim düşünce asitli yiyeceklerde mikron boyuttaki aşınma oksitlenme her ne olacaksa yani o durumdu . Bulaşık makinesine yaptığım bıçakların veya kaşıkların atılmaması konusunda da çok hassasım ustam  ::) :D

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 21 Şubat 2021, 19:36:34 »
Geçtiğimiz hafta bende O2 çelikten yaptığım şef ile aynı formda olmuşlar, kesici ağzı yaptıktan sonra kesim işlerinde çok çok iyi olduğunu göreceksin ustam, ama taşlama hattını yukardan alsaydın balçağa doğru nasıl olurdu benimki gibi diye düşünüyorum. Oraya kesim yaparken kesmez gibi düşünme iki kez parmağıma oturdu orası alışması ayrı bir mesele :)
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #9 : 21 Şubat 2021, 19:51:39 »
Elinize sağlık kabza sonunu bence düzeltmelisiniz kaç mm bilmiyorum fakat kısaltılmış
hali bile kötü durmaz çünkü bu hali bile gözüme uzun geldi temiz bir şef olmuş.
Gendarmerie Special Operation...

Sait

• 349
« Yanıtla #10 : 21 Şubat 2021, 19:56:59 »
Geçtiğimiz hafta bende O2 çelikten yaptığım şef ile aynı formda olmuşlar, kesici ağzı yaptıktan sonra kesim işlerinde çok çok iyi olduğunu göreceksin ustam, ama taşlama hattını yukardan alsaydın balçağa doğru nasıl olurdu benimki gibi diye düşünüyorum. Oraya kesim yaparken kesmez gibi düşünme iki kez parmağıma oturdu orası alışması ayrı bir mesele :)

Teşekkür ederim , evet daha önce yaptıklarımda böyleydi kullanmaya alışmak gerek :)

Sait

• 349
« Yanıtla #11 : 21 Şubat 2021, 19:58:33 »
Elinize sağlık kabza sonunu bence düzeltmelisiniz kaç mm bilmiyorum fakat kısaltılmış
hali bile kötü durmaz çünkü bu hali bile gözüme uzun geldi temiz bir şef olmuş.

Teşekkür ederim ustam , evet çoğunluğun kararıyla kısaltılacak abi :)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #12 : 21 Şubat 2021, 20:29:14 »
Eline sağlık.
Güzel olmuş.
Hadi kıllık olsun. Bence bu hali güzel.  :)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #13 : 21 Şubat 2021, 20:38:12 »
Eline sağlık.
Güzel olmuş.
Güzel güzel ustam da çatlak var sürekli suyla teması halinde o çatlak açılır gider sonra iki
kere işçilik masrafa kabzaya emeğe yazık olmaz mı  :)
Gendarmerie Special Operation...

Sait

• 349
« Yanıtla #14 : 21 Şubat 2021, 20:56:52 »
Eline sağlık.
Güzel olmuş.

Haha sağol abi :) bıçak bende kalırsa değiştirmem zaten çok kullanılmayacağı için :)) şaban abi de doğru söylüyor kesinlikle :)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #15 : 21 Şubat 2021, 21:06:39 »
.................

Güzel güzel ustam da çatlak var sürekli suyla teması halinde o çatlak açılır gider sonra iki

:)   :)

Birinci işçilik yapılmış zaten. Şimdi veya sonra ikincisi ne farkeder?
Sanki  birazcık döküm tipi epoksi bu sorunu çözer gibi.  ::)

Hem bu şefle uğraşmazsa DTE'de yanımızda olmaya vakit bulur belki diye.  ;)
Umut işte...

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #16 : 21 Şubat 2021, 21:09:40 »
Ölçü verseydin ya Sait ustam :) kaç cm?
Fotolardan görebildiğim kadarıyla ben de böyle kalsın diyorum. Balçaktaki aluminyumu tümden bir seferde yersen belki sıkıntısı olabilir. Ama asitli gıdaya temasla filan... raad ol :)
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #17 : 21 Şubat 2021, 21:13:34 »
.................

Umut işte...
Mehmet hocam onun derdi vakit değil. Hevesini kaçırdılar. 🙂
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Sait

• 349
« Yanıtla #18 : 21 Şubat 2021, 21:19:07 »
Ölçü verseydin ya Sait ustam :) kaç cm?
Fotolardan görebildiğim kadarıyla ben de böyle kalsın diyorum. Balçaktaki aluminyumu tümden bir seferde yersen belki sıkıntısı olabilir. Ama asitli gıdaya temasla filan... raad ol :)

Aa mehmet abi bende ne unuttum diyordum çok sağol valla :)
Alüminyum konusunu kafaya takmıyoruz o zaman  8)

Toplam boy:29cm
Namlu :15cm
Sap: 14cm
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2021, 21:31:28 Gönderen: Sait »

Sait

• 349
« Yanıtla #19 : 21 Şubat 2021, 21:39:15 »
.................

Umut işte...

Bu doldurma işini bir iki kişi daha söyledi çok mantıklı bir alternatif :)

Mehmet ustam tekrar davet gibi aldığım için çok teşekkür ederim bununla beraber şef dışındakiler bana göre değil galiba öyle düşünelim :) şef dte si olursa off o zaman gör sen beni 8)