Bıçak Sanatı - Forum

Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)

Ahmet Arıkan

  • ***
  • 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« : 05 Şubat 2021, 12:10:37 »
Herkese merhabalar.
Yeni bıçaklarıma kılıf dikimi için uğraşırken kendimce uygun bulduğum yöntemleri elimden geldiğince fotoğraflamıştım. bu kılıflar benim ilk denemelerim. fena olmadı gibiler. birazda buna güvenerek, deri kılıf dikimine meraklı fakat kaynak sıkıntısı çeken arkadaşlara bir nebze yararlı olabilmek adına elimden geldiğince bir sıraya koyarak burada paylaşmak istedim. umarım yardımcı olabilirim.

Öncelikle bıçağımızın boyutuna uygun olarak tercihen sert bir dergi veya broşür kapağına istediğimiz kılıfın şeklini çiziyoruz.
Burada önemli olan nokta, bıçağın ve kabzanın ölçülerine dikkat etmek ve kılıfta kullanılacak dikiş mesafesini ve ortaya yerleştireceğimiz deri parçasının enini hesaba katarak ölçüyü almak.




daha sonra hazırladığımız şablon yardımıyla deri üzerine çizim yapıp makas yardımıyla dikkatlice kesiyoruz. burada kullandığım deri vaketa değil malesef. ayakkabıcılardan temin ettiğim artık derileri kullandım. vaketa kullanmak çok daha kullanışlı olacaktır. gerek kalınlıktan dolayı kılıfın daha diri durması ve dikişleri sıkarken derinin kıvrışmaması, gerekse tabaklanmasındaki farklılıktan dolayı karbon çeliği bıçaklardaki paslanmaya karşı etkisi olarak düşünmekteyim.




kalan parçalardan uygun boyutlu olanından dikiş arasına kullanmak için parça kesip, bally veya türevi bir yapıştırıcıyla yapıştırıyoruz.
buradaki önemli nokta ise ballynin, derinin boyalı kısmına pek tutunmamasından dolayı, parçanın bu yüzeyini zımpara yardımıyla hafiften aşındırıyoruz. bu yöntemi yapıştırılacak tüm yüzeylerde uyguluyoruz.







dikiş deliklerini eğer elimizde mevcutsa biz yardımıyla kolaylıkla istediğimiz boyutta açabiliriz. biz yok ise 1,5 veya 2 mm uç ile matkap yardımıyla deliklerimizi açıyoruz. matkapla açılan deliklerde deri büzüşmesinden ve deri arka kısmının saçaklanmasından temiz bir işçilik çıkmayabilir. bu sebeple mutfak ocağında kızdırdığımız ince bir çivi ile bu delikleri daha muntazam hale getiriyoruz.
not: ben kılıflardaki tüm dikiş aralıklarını 8mm olarak ölçülendirdim. bu tamamen kişinin zevkine kalmış. daha büyük veya daha geniş aralıklarla dikiş deliği açılabilir.






sıra, asıl görselliği sağlayacak kılıf üzerindeki dikişlere geldi. öncelikle benim elimde dikiş kanalı açmak için aparat olmadığı için ki olsa işimiz çok daha kolaylaşacak. makasın uç kısmını, deriyi kesmeyecek konumda ağzı kapalı haldeyken, parmağımı pergel olarak kullanarak derinin üzerinde izleme yaptım. bu aşamanın fotoğrafını çekmemişim malesef. umarım açıklayıcı olabilmişimdir. marangozların çizgi çekerken aynı hizada olması için kullandıkları yöntemin aynısı.
izlememizi yaptıktan sonra, kılıfın en uç kısmından karşıya geçecek bir delik açıyoruz(fotoğraftaki iğnenin olduğu kısım). bu delik başlangıç yerimiz olacak. bu sebeple simetrik olmasına özen gösteriyoruz ki işimiz bittiğinde kılıfın her iki yüzünde de aynı düzende dikişlerimiz olsun.




yine cetvel yardımıyla bu delikten itibaren 8mm aralıklarla her iki yüzde işaretleme yapıyoruz. bu işaretleme için iğne, çivi, veya ince uçlu tornavida kullanabiliriz.



işaretledikten sonra yine aynı yöntemlerle(biz veya matkap yardımıyla) delikleri açıyoruz.
burada dikkat etmemiz gereken püf nokta ise gerek biz, gerekse matkapla delik açarken mutlaka bi taraftaki işaretten girip karşı taftaki işaretten çıkmaya çalışıyoruz. bu atılan dikişlerin görselliği için olmazsa olmazımız. işaretlemede veya ölçümde milimlik hata sıraların kaymasına sebep olacaktır. bu durumda panik yapmadan mutlaka bi taraftaki işaretten girip karşı taftaki işaretten çıkmaya devam ediyoruz. kaymalar olsa bile, dikişler atıldığında bu hata olarak gözükmeyecektir.



ve bu işlemi de tamamladık. eğer her iki tarafta da görselliği sağlayabildiysek, en zor safhayı geçtik demektir :2up



sıra geldi alt ve üst kemerlik parçasını da ekleyip kılıfı bitirmeye.
kemerlik kısmının alt parçasında dikişi görsel olarak kullanıp yine bally ile yapıştırıyoruz. yapıştırmadan önce gözümüze hoş gelen büyüklükte ve renkte metal halka kullanabiliriz. ben bu halkaları tercih ettim. halkanın üst kısmında kalan deri parçasını ise alt parçadakinin aynı yöntemiyle dikiş yapıp, bu sefer birleşim yerine de dikiş atıyorum. sadece yapıştırılsa da yeterli mukavemeti sağlayacaktır fakat işi daha da sağlamlaştırmak istedim.



kılıflarımız artık kullanıma hazır :)





bu aşamadan sonra elimdeki diğer bir bıçak içinde aynı yöntemlerle bir kılıf daha diktim. bu sefer kılıfın üzerinde kabzayı ekstradan tutacak bir parça daha eklemek istedim. aslında bu parçayı ilk kesim yaparken kılıf ile bütün de çıkartabilirdim fakat sonradan düşündüğüm için bu tarz bir yöntemle kılıfa ekledim.
elimde çıtçıt pensesi olmadığı için henüz tam bitmiş sayılmaz. çıt çıt veya cırt ile işlem sonlanacak.
bu parçanın yapılışı ise şu şekilde:









Umarım faydalı olabilmişimdir. eğer anlatmayı unuttuğum veya aklınıza takılan noktalar varsa yardımcı olmak isterim. saygılarımla.

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #1 : 05 Şubat 2021, 13:37:08 »
Emeğine sağlık ustam, güzel ve detaylı anlatım olmuş.

Arıklı işi Cemil usta

  • **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #2 : 05 Şubat 2021, 14:24:44 »
Çok güzel anlatım ellerinize sağlık yapmayı hedefleyen birisi kesinlikle istifade edecektir çok sağolun 😁
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

Huseyin KESKİN

  • ***
  • 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #3 : 05 Şubat 2021, 21:59:03 »
paylaşım için teşekkürler  :)

Ahmet Arıkan

  • ***
  • 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #4 : 05 Şubat 2021, 22:31:24 »
Ben teşekkür ederim. Faydalı olduysam ne mutlu bana

borakent

  • ***
  • 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #5 : 06 Şubat 2021, 00:33:33 »
Elinize sağlık. Benim zayıf olduğum bir konu. Güzel anlatmışsınız.

HüseyiN.TufekCi

  • ***
  • 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #6 : 06 Şubat 2021, 12:51:44 »
Elinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş. Yapacak olan kesinlikle anlar Bir şekilde tebrikler
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

mhmmd

  • **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #7 : 06 Şubat 2021, 19:35:45 »
Emeğinize sağlık baya açıklayıcı olmuş

Şaban Kurt

  • ***
  • 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #8 : 06 Şubat 2021, 19:55:20 »
Elinize sağlık verilen bilgiler elde edilen sonuç hepsi birbirinden güzel deri işleriyle ilgili akıldaki soruları ortadan kaldırmışsınız paylaşım için teşekkürler.
Gendarmerie Special Operation...

Emrah06

  • ***
  • 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #9 : 06 Şubat 2021, 22:45:53 »
Ellerinize sağlık ustam, seri üretim olunca anlatımda yapmışsınız çokta güzel olmuş.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

karabasan

  • ***
  • 48
  • Hasan Basri TUĞAN
  • Meslek: Turizm
  • Yer: İstanbul/Maltepe
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #10 : 08 Şubat 2021, 11:43:25 »
Elinize, yüreğinize sağlık. Güzel ve anlaşılır bir anlatım. Kılıf ve bıçaklarınız da çok güzel.

Saygılarımla.
Huzura çıktığımızda başımızı eğik bırakma Ya Rab..

Ahmet Arıkan

  • ***
  • 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #11 : 08 Şubat 2021, 20:53:39 »
Güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim ^-^

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Deri Kılıf Yapımı (Adım Adım)
« Yanıtla #12 : 10 Şubat 2021, 15:59:55 »
Elinize sağlık
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/