Bıçak Sanatı - Forum

kılıç yapmak istiyorum lütfen yardım

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
kılıç yapmak istiyorum lütfen yardım
« : 17 Temmuz 2011, 17:59:05 »
öncelıkle burada bulunan herkese merahaba ınsanın el becerısıyle neler yaptıgını gormek ınsanı hayretlere dusuruyor forum gordugum calısmalar ınsanın dudagını ucuklatır cınste gercekten harıka calısmalar var bende kılıc hayranı bırı olaraktan bende bu ıse gırmeye karar verdım sızlerden ustatlardan deneyımlerı ve bılgılerı ıle bana yardım etmesını umuyorum ılk yapacagım kılıc olarak  http://jodysamson.com/gallery3.htm sitesinde bulunan  Flame Fantasy Cutlass adlı kılııcı yapmaya karar verdım  sızlerden bu kılıc ıcın nasıl bır celık kullanmam gerekır ısıl ısıl parlayan dayanıklı bır sey olmasını ıstıyorum cok fazla celık cesıdı var ınsanın aklı karısıyor tabkı benım bunu bulmam ve ıslememde soz konusu  sızce nasıl bır celık kullanmalıyım sızce sımdıden heerkese tesskurler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: kılıç yapmak istiyorum lütfen yardım
« Yanıtla #1 : 17 Temmuz 2011, 18:06:07 »
Önce bıçak yapacaksın. Kılıç yapabilmenin ön koşulu bıçak yapabilmektir.

Çelik olarak da galiba ustaların favorisi o1.
« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2011, 18:09:08 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Emrah kent

• 641
« Yanıtla #2 : 17 Temmuz 2011, 19:00:30 »
tesskur ederım vermıs oldugunuz yanıt ıcın ata esege bınmeden ata binemzsın dıyorun haklısın katılıyorum buna ama amacım bıcak yapmak degıl kılıc yapmak 12 yıldır metal ıslerı ıle ugrasıyorum sızın kadar olmasada  az bucuk tecrubem var   forumdakı calısmalarınızı gordum gercekten guzel taktıre sayan ısler yapmısın ama dedıgım gıbı benım amacım bıcak degıl kılıc yapmak 50 kere bozup yapsamda  bunu yapıcam  tecrubelerınızle benı yonlendırısenız sayet memnun olurum tesskurler

Emrah kent

• 641
« Yanıtla #3 : 17 Temmuz 2011, 19:09:43 »
1.2842
90MnCrV8 / AISI: O2

Teslimat Şekli : Normalize edilmiş, tavlı 180-220HB

Kullanım Alanları : Yüksek sertleşme kabiliyeti olan ve yağda sertleşebilen soğuk iş takım çeliğidir. Isıl işlem sırasında boyutsal kararlılığı yüksektir. Cıvata ovalama yanakları, makas ağızları, plastik kalıpları, mastarlar, hassas ölçü aletleri, kesme ve plastik kırma bıçakları yaygın olarak kullanıldığı yerlerdir. Yağ çeliği olarak bilinir.
Kimyasal Bileşim (%)    C    Si    Mn    Cr    V
% Ortalama    0,90    0,25    2,00    0,35    0,10
DIN Analizi    0,85-0,95    0,10-0,40    1,80-2,20    0,20-0,50    0,05-0,20

Isıl İletkenlik ( W/ m.K )    20°C    350°C    700°C
33,0    32,0    31,3

ISIL İŞLEM VERİLERİ
     Sıcaklık(°C)    Süre (Saat)    Soğutma Ortamı
Yumuşatma Tavlaması    680-720    2-5*    Fırında
Gerilim Giderme    600-650    2*    Fırında
Sertleştirme               790-820    -    Yağ, 180-220°C
Temperleme               180-300                Her 20 mm için 1saat    Hava

*Kesite bağlı olarak değişen zaman aralığı.

Emrah kent

• 641
« Yanıtla #4 : 17 Temmuz 2011, 19:10:08 »
oldukca saglam olur  bunu kullanırsam sayet

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 17 Temmuz 2011, 19:25:46 »
Açıkçası hiç tecrübem yok, bu konuda pek yardımcı olamayacağım, bu konuda en tecrübelimiz herhalde Sefa ustamızdır, o da tatile çıktı, 15-20 güne kadar foruma uğramayacak. İstersen soruyu Sefa ustamız döndüğünde tekrarla...

Kipmen Sanat web sitesi

Emrah kent

• 641
« Yanıtla #6 : 17 Temmuz 2011, 19:33:04 »
tesskur ederım ılgın ıcın tabıkı ustalarla konusmak farklı bir ayrıcalık olucaktır emınım soguk demır islerınde calısmaktayım cok fazla olmasada metal hakkında tecrubem var metal islerı mezunuyum oldukta zamanında  ege ıle cok hasır nesir oldugum zamanlar oldu gercı yerını canavar aldı ama :)  gene o olmadan olmuyor :) düz profılden otobüs yapabildigime gore sanırm 1 kaç yıl içinde 1 adet kılıç yapabilirim diye umuyorum :)

Emrah kent

• 641

sasuta

• *
  • 39
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 17 Temmuz 2011, 22:55:48 »
Video gerçekten etkileyici. Paylaşım için teşekkürler ;)

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #9 : 17 Temmuz 2011, 23:28:41 »
Anlaşılan çelik  tozu   soluğunuza  karışmış  sizin ( Buraya  adınızı  eklemek  isterdim  ama   kararsız  kaldım  Nirvana  adınız değildir  diye  tahmin ediyorum ) :)
elini  profile  , kaynağa , eğeye , çekice   bir  defa  değdiren  yolun  sonunda   demirden  adam  yapar  :D
Yeterli  azminizin  yanında  kavi  bir  inat  damarınız da  varsa eğer  kılıç  dediğin  nedirki   avucunuza  tüh  deyip  başlayın  gitsin .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Emrah kent

• 641
« Yanıtla #10 : 17 Temmuz 2011, 23:59:03 »
ismim emrah bu arada inattan bahsetıysen herkese yetecek kadar ınadım var buna emın ol :)

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #11 : 18 Temmuz 2011, 00:17:43 »
Umarım kılıç çalışmalarında başarılı olursunuz, benim kendi tecrübem ise, foruma ufak bir çakı nasıl yapabilirim diye girerek Ustalara sorular sorduğumda ve detaylar netleştiğinde o ufacık ve benim istediğim gibi çakının içinde bir dünya ince hesabın ve detayın gizli olduğunu anlıyorsunuz, şu an için bir sürü istemediğim gibi çalışmam var ama inatla devam ediyor, ve şu güne kadar sadece bir tane bıçak yapabildim o da çatlak bir şekilde bir forumdaşta,

Yani kısaca, uzun bir yolunuz var Allah muvaffak etsin.

Saygılar.   

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #12 : 18 Temmuz 2011, 11:11:14 »
Dostum sen o kılıcı yapaman :)
sakın yanlış anlamayın azminizi pekiştirmek için söylüyorum

Allah kolaylık versin çok harika bir form ;)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 18 Temmuz 2011, 11:28:50 »
En zoru en basiti yapmaktır...

Bir kılıç yapabilirsiniz, niye olmasın, sonuçta bir metrelik çeliği kenara doğru keskinleştireceksiniz, biraz da şekil verip kuyruğuna kabzayı taktımıydın oldu sana kılıç...

Çelik metalurjisi, ısıl işlemi, bıçak geometrisi vs. konularında biraz bilgi sahibi olmadan böyle bir işe girişme cesareti oldukça büyük oranda bilgisizlikten kaynaklanır. Bazı arkadaşlar hala insanları engelleyip caydırdığımı düşünebilir, ancak ben sadece doğru yolu göstermeye çalışıyorum. Küçük bıçak yapmayıp tecrübe kazanmamış birisinin kılıç yapma hevesi çok doğaldır, bu bende de vardı. Hala hevesliyim kılıç yapmaya ancak gerçek bir kılıç yapmak isterim ilk denememde. Dengesi, biçimi ve dayanım-esneme vs. özellikleri ile. Bunun için de daha biraz daha kendimii geliştirmem gerektiğini hissediyorum. Bu açıdan sizin gibi daha bıçak yapmadan kılıç yapmak isteyenlere usanmadan bıçak yapmanın ilk adım olması gerektiğini söyleyeceğim. Kılıç denemelerinizde başarılar dilerim, denemeleriniz diyorum çünkü yeteri deneyim kazanmadan ortaya çıkanın kılıç olması biraz zor. Eğer başarırsanız ne ala, hepimiz seviniriz, ancak fazla hüsran yaşamadan bu sanattan soğumadan emin adımlarla ilerlemeniz için biraz araştırma, okuma ve daha küçük boyutlarda denemeler yapmanız gerek bence..

Kolaylıklar diliyorum Emrah Bey, şunu unutmayınız, ferforje işleri ve kaynakçılık vs. gibi günümüz demirciliğinin bıçakçılık veya kılıç yapımı ile pek alakası yoktur, farklı bir bilgi birikimi gerektiren bir alana giriyorsunuz, o açıdan sanatın gerektirdiği bilgi birikimini bir an önce kazanmaya çalışmanız çok akıllıca olacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 18 Temmuz 2011, 12:13:45 »
En zoru en basiti yapmaktır...

Bir kılıç yapabilirsiniz, niye olmasın, sonuçta bir metrelik çeliği kenara doğru keskinleştireceksiniz, biraz da şekil verip kuyruğuna kabzayı taktımıydın oldu sana kılıç...

Çelik metalurjisi, ısıl işlemi, bıçak geometrisi vs. konularında biraz bilgi sahibi olmadan böyle bir işe girişme cesareti oldukça büyük oranda bilgisizlikten kaynaklanır. Bazı arkadaşlar hala insanları engelleyip caydırdığımı düşünebilir, ancak ben sadece doğru yolu göstermeye çalışıyorum. Küçük bıçak yapmayıp tecrübe kazanmamış birisinin kılıç yapma hevesi çok doğaldır, bu bende de vardı. Hala hevesliyim kılıç yapmaya ancak gerçek bir kılıç yapmak isterim ilk denememde. Dengesi, biçimi ve dayanım-esneme vs. özellikleri ile. Bunun için de daha biraz daha kendimii geliştirmem gerektiğini hissediyorum. Bu açıdan sizin gibi daha bıçak yapmadan kılıç yapmak isteyenlere usanmadan bıçak yapmanın ilk adım olması gerektiğini söyleyeceğim. Kılıç denemelerinizde başarılar dilerim, denemeleriniz diyorum çünkü yeteri deneyim kazanmadan ortaya çıkanın kılıç olması biraz zor. Eğer başarırsanız ne ala, hepimiz seviniriz, ancak fazla hüsran yaşamadan bu sanattan soğumadan emin adımlarla ilerlemeniz için biraz araştırma, okuma ve daha küçük boyutlarda denemeler yapmanız gerek bence..

Kolaylıklar diliyorum Emrah Bey, şunu unutmayınız, ferforje işleri ve kaynakçılık vs. gibi günümüz demirciliğinin bıçakçılık veya kılıç yapımı ile pek alakası yoktur, farklı bir bilgi birikimi gerektiren bir alana giriyorsunuz, o açıdan sanatın gerektirdiği bilgi birikimini bir an önce kazanmaya çalışmanız çok akıllıca olacaktır...

+1

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

Emrah kent

• 641
« Yanıtla #15 : 18 Temmuz 2011, 12:32:51 »
tesskurler verdıgınız bılgıler ıcın sanırım bu gaz ıle benım kılıc yapmam sart oldu :) sanırm yaklasık 1 bucuk yıldır bu konuda detaylı arastırma yapıyorum akılama gelıpte yapmak istedıgım bır sey degıl bu haklısın once bıcak yapıp ıyıce bu ıste pısıp yapmak gerekıyor bende buna katılıyorum ıcındekı bu kılıc yapma hevesı her seyden once gelıyor ınce eleyıp sık dokuyarak bunu yapıcam laf agızdan cıkar yapacaz dedık yapıcaz artık :) herkesın yorumları ıcın tesskurler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 18 Temmuz 2011, 13:32:32 »
O boyda çeliğin ısıl işlemini sağlıklı biçimde yapabilirseniz işin yarısı bitti demektir. Ancak ısıl işlem bu sanata meraklı bir insana kan ağlatmak için çok kestirme bir yöntem iken gerçekten güzel bir sonuç almak için bir o kadar uzun, arızalı bir yoldur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 18 Temmuz 2011, 15:01:37 »
O boyda çeliğin ısıl işlemini sağlıklı biçimde yapabilirseniz işin yarısı bitti demektir. Ancak ısıl işlem bu sanata meraklı bir insana kan ağlatmak için çok kestirme bir yöntem iken gerçekten güzel bir sonuç almak için bir o kadar uzun, arızalı bir yoldur.

+1000   :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #18 : 18 Temmuz 2011, 15:28:03 »

+1000   :)
şekil a :D
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 18 Temmuz 2011, 16:39:10 »
Aslında güzel bir ekipman yatırımı ile çoğu problem ekarte edilebilir, o zaman kılıç yapımı daha makul olabilir.

Uzun ve ısı kontrollü (termostat kontrollü) bir fırın, iyi bir demirci ocağı (tercihan uzun Japon kömürlü tipi, ya da uzun ve çok brülörlü bir propan ocak), geniş tekerli ve yüksek beygir gücünde bant zımpara veya büyük ve su soğutmalı taş.
Bu tip bir ekipman kılıç yapımında oldukça mesafe katedilmesini sağlayabilir. Bu arada iyi bir ısıl işlem yağı edinilmesi de işleri son derece tehlikesiz bir hale getirecektir (kırılma-çatlama açısından). Tabii tüm talaşlı işlem canavar ile de yapılabilir ancak sonrasında yine de eğe ve zımpara konusunda elde fazlasıyla iş çıkacaktır... Kabza ve kın konusu başlı başına ayrı bir derya...

Kipmen Sanat web sitesi