Bıçak Sanatı - Forum

Gravür Kalemi

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
Ynt: Gravür Kalemi
« Yanıtla #20 : 27 Ocak 2021, 01:31:55 »
Hayır , takamazsın , yani çalışmaz.
Çalışma mantığı sürekli basınç değil.
Pistonun gidip gelmesi ile basınç-vakum-basınç... mantığı ile çalışıyor ek olarak içerisinde bir yay destek oluyor.
Çalışması için minik piston yetiyor , biraz değişikli gerekiyor .
Her kompresör emme basma tulumba gibidir ve temelde giriş-çıkış olmak üzere 2 adet check valve ile çalışır.
İşte bu valf görevini gören parçalar ki genelde lastik ve ya çelik yaprakçıklar şeklindedir.
Bunlar çıkarılıyor ve piston kapağının çıkışı tek hale getirilip çekice veriliyor.
Lastik şişiren şeyler hem ucuz hem de kolayca değişebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=3hvZlkGE4_A&t=126s

Bu da gariban işi :

https://www.youtube.com/watch?v=AHSIS6iwaQU&t=591s

İşi ilerletenler yani ustalar vuruş sayısını değişken kullanmak istiyor.
Bu da basit , pistonu hareket ettiren motorlar DC yani doğru akımla çalışıyor ve devirleri kolayca kontrol edilebiliyor.
PWM motor kontrol devreleri hesaplı satılıyor , uygun akımlı seçip kullanabilirsin.
Linkdeki sadece bir örnek benzeri çok alacağında bakarız.
https://www.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/12v-40v-10a-400w-pwm-dc-motor-hiz-kontrol-devresi-24v-36v-dimmer-devresi-motor-hiz-kontrol_pdp_585633854

Bir de devamlı çalışmasın diye ayak pedalı ekliyorlar.
Bu anlattıklarım bir kutunun içerisinde boyalı cicili bicili halde satılınca çok bin TL üzeri fiyatlara çıkıyor.
Kendi imkanların yoksa çekici aliex den hazır al işine bak.
Youtube de ölçüleri dahil bir sürü video var.
Bunun için özel forumlar bile var.

Ek olarak daimi hava ile çalışan aynı havalı kırıcılardaki gibi olan bir model var ama patentli ve yayınlayanlara anında müdahale ediyor diye okudum.
Ama tabi internet bu  ::)
Fiyatları uçuk ne sen sor ne ben söyleyeyim ama çok yakışıklı...
https://www.lindsayengraving.com/

Ek olarak , gözünde çok büyütme , uygun aletlerle 3-5 deneme sonra elin alışınca gerisi hayal gücüne ve yapılmışları incelemeye bakar.

İstisnasız tüm ustalar çalışırken parçayı kolayca hareket eden yarım küre bir aparat üstündeki mengeneye bağlıyorlar ki çalışırken el pozisyonu değişmeden parça pozisyonu değişsin ki kalem her zaman hareket yönünde olsun.
Hani önce oturup sonra piyanoyu kendine çeken Temel gibi... :2up

Ek : Sadece hand engraveri tartıştıkları  başlıkda ikiyüzküsur sayfa yazmışlar..
https://www.jportal.ru/forum/forum76/
Ayrıca merak edebileceğin başka şeylerde..
Denersin bize özetini anlatırsın .

« Son Düzenleme: 27 Ocak 2021, 01:53:29 Gönderen: KAZIMUGUR »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #21 : 27 Ocak 2021, 08:38:33 »
Burada da Rus'lar karşıma çıktı. ::) Arkadaş bu adamlar hangi alanda kötü? Şimdiye kadar ilgilendiğim tüm alanlarda ve hobilerde başı çekiyorlar.
Kazım ustam çok teşekkürler, güzel anlatım ve güzel bilgiler verdiniz. Tahminimce siz de ilgilisiniz, çalışmalarınız var mı?

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 27 Ocak 2021, 13:35:07 »
Paylaşım için teşekkür ederim.
Tam da şu sıralar kalem ihtiyacam için arayıştaydım  :2up
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #23 : 27 Ocak 2021, 14:15:08 »
Burada da Rus'lar karşıma çıktı. ::) ... siz de ilgilisiniz, çalışmalarınız var mı?
Hayır yok , fakat uzaktan ayar ediyor , fırsat olursa yaparım herhalde.
Talaşlı imalat ile çok uğraştım .
Ultrasonic file diye bir konuyu araştırırken rastladım ve araştırdım.
Kalıp temizliğinde filan kullanılıyor metal zımparalama parlatma ..
Dakikada 20-30 bin gibi titreşim 0.7-1.2 mm gibi strok ve ayrıca kullandığı takımlar özel.
Fiber Oilstone Super Ceramic Whetstone ( taş dediğine bakmayın esnek ) denilen bir oyuncağı araştırıyordum ilgimi çekti araştırdım.

maytir

• 288
« Yanıtla #24 : 27 Ocak 2021, 22:26:20 »
6 sene önce bir heves gravür aleti almıştım. Antalyalı bir üreticiden. 2 sene kullanma fırsatım olmayınca dellenim forumdan bir arkadaşa sattım. Şimdi başımı duvarlara vuruyorum  :'(

Aynı aletle hem "Etching" denilen gravür çalışması
hem "Bulino" denilen noktalama tekniği çalışması
bir de hatırlamadığım 3. bir teknik uygulanabiliyordu.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #25 : 27 Ocak 2021, 23:14:13 »
Kazım hocam çok teşekkür ediyorum.
Çinden bir pnömatik çekiç siparişi verdim.

Lastik pompalarının sesi çok fazla, belki bir
kutu içinde çalıştırabilirim, çözülür iş.

Uç için bir kaç bilgi paylaşmak istiyorum;
dün karbür uç buldum internette N11’de
“Karbür torna kalemi” diye yazarsanız bir
ürün çıkıyor. Ebat seçeneği de var.
Ben 4X4mm sipariş ettim, uzunluk 10cm
yaklaşık 70 lira gibi, fiyat gayet iyi.
Hss uçlar için yine torna malzemesi satanlarda
bulunur iyi fiyatlara. İnternetten almak istiyorsanız
Çemberlitaş’ta Karamer diye bir firma var
internet alışveriş sitelerinden alabilisiniz.
Ayrıca yine aynı piyasada olan Alex Makina
da aynı şekilde internet satış sitesine sahip.
Fiyatları genelde yakın olsa da ürün karşılaştırması
yapınız. Unutmayın ki kuyumcu piyasası her zaman
takım satışında pahalıdır. Torna malzemesi satan
yerlerde bu takımları daha ucuza bulabilirsiniz.
Ulaşabilen arkadaşlar burada paylaşırsa seviniriz.

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #26 : 27 Ocak 2021, 23:16:33 »
6 sene önce bir heves gravür aleti almıştım. Antalyalı bir üreticiden. 2 sene kullanma fırsatım olmayınca dellenim forumdan bir arkadaşa sattım. Şimdi başımı duvarlara vuruyorum  :'(

Aynı aletle hem "Etching" denilen gravür çalışması
hem "Bulino" denilen noktalama tekniği çalışması
bir de hatırlamadığım 3. bir teknik uygulanabiliyordu.

:) ben de o zaman almadığım için pişmanım.
Aramızdaki o şanslı kişiyi buraya davet ediyorum.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #27 : 28 Ocak 2021, 12:59:08 »
Şeref ustam ben şimdiye kadar  el kalemi ile sadece 1 desen yaptım. Sonra elime biraz para geçince Antalyadan Ramazan ustadan ag3 gravür kalemi ve kompresör aldım. Bu süreçte atölyeme yalıtım yapmak gündemimdeydi. Yapınca başlarım gravüre diye öylece kaldı. Bu arada elime yine bir miktar para geçti bu ag3 modeli ag2 ye yükselttim. Velhasıl ses fazla çıkmasın komşular rahatsız olmasın diye DTE ye kadar başına geçmemiştim. Ama DTE de kısmen kullandım ve çok memnun kaldım. Yalnız buradaki kullnıma amacım oyma ve noktalamaya yönelikti. Bendeki kalem uçları zannediyorum 130, 110 ve 90lık bir adet düz ve bir adet te noktalama ucu var. Bunlar karbür uçlar.

Bu konuda benim naçizane fikrim sağa sola para harcamak yerine Ramazan Ustanın gravür kalemini almak. Ben bunu alırken gönlümde yabancı bir marka vardı. hatta forumda bir ustamızdan buldum. 2. el GRS miydi markası neydi. Ozaman 10.000 tl istemişti. o kadar param olmadığı için alamadım. Ramazan ustamın makinayı alınca içimde bir burukluk vardı.  Fatih Konuk abiyle konuşunca Fatih Abi o zaman çok olumlu yorum yapmıştı. Hem yabancı makina hem de Ramazan ustanın makinayı kullanan biri olarak. Şimdi ne düşünüyordur bilmiyorum tabi. O yüzden zaten gravür yapacaksan son durumda bu makinayı alacaksın. En güzeli başka masraf yapmadan baştan almak diye düşünüyorum. 
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #28 : 28 Ocak 2021, 16:21:54 »
Şeref ustam ben şimdiye kadar  el kalemi ile sadece 1 desen yaptım. Sonra elime biraz para geçince Antalyadan Ramazan ustadan ag3 gravür kalemi ve kompresör aldım. Bu süreçte atölyeme yalıtım yapmak gündemimdeydi. Yapınca başlarım gravüre diye öylece kaldı. Bu arada elime yine bir miktar para geçti bu ag3 modeli ag2 ye yükselttim. Velhasıl ses fazla çıkmasın komşular rahatsız olmasın diye DTE ye kadar başına geçmemiştim. Ama DTE de kısmen kullandım ve çok memnun kaldım. Yalnız buradaki kullnıma amacım oyma ve noktalamaya yönelikti. Bendeki kalem uçları zannediyorum 130, 110 ve 90lık bir adet düz ve bir adet te noktalama ucu var. Bunlar karbür uçlar.

Bu konuda benim naçizane fikrim sağa sola para harcamak yerine Ramazan Ustanın gravür kalemini almak. Ben bunu alırken gönlümde yabancı bir marka vardı. hatta forumda bir ustamızdan buldum. 2. el GRS miydi markası neydi. Ozaman 10.000 tl istemişti. o kadar param olmadığı için alamadım. Ramazan ustamın makinayı alınca içimde bir burukluk vardı.  Fatih Konuk abiyle konuşunca Fatih Abi o zaman çok olumlu yorum yapmıştı. Hem yabancı makina hem de Ramazan ustanın makinayı kullanan biri olarak. Şimdi ne düşünüyordur bilmiyorum tabi. O yüzden zaten gravür yapacaksan son durumda bu makinayı alacaksın. En güzeli başka masraf yapmadan baştan almak diye düşünüyorum.

Mehmet ustam çok doğru söylüyorsun.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #29 : 28 Ocak 2021, 19:31:09 »
 :) n Marifet alette mi  aleti tutan elde mi ?

https://www.youtube.com/watch?v=bZxEIVfZttg&t=644s

Ek :
Lastik pompalarının sesi çok fazla, belki bir
kutu içinde çalıştırabilirim, çözülür iş.   

Lastik şişirme ya da diğer pistonlu kompresörlerde sesin çoğu chec valve lerden gelir.
Bunlar iptal edildiğinde birde kutuya konduğunda ses çekicin sesinden daha az olur.
Ufacık şeyler iş yapıyor gibi görünsün diye yüksek devirde çalıştırınca rahatsız edici ses üretiyor.
Devir ayarı da olunca ses sorun olmaz.
Buzdolabı motorları daha sessiz daha titreşimsiz olur ama modifiyesi daha zor olduğu için genelde lastik şişirme kullanıyorlar.
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2021, 19:39:18 Gönderen: KAZIMUGUR »

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #30 : 29 Ocak 2021, 14:49:53 »
Birileri kızacak belki , haklılar , havalıyı reklam et sonrada... :(

Kompresör yok hava yok eee ne var elektronik var.
Aslında iş yap da nasıl yaparsan yap

https://www.youtube.com/watch?v=4JX63c1zJbU

https://www.youtube.com/watch?v=9CK_-qFvjv0

( değiştir butonu miadı dolduğu için yukarıdaki mesaja ekleyemedim )
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2021, 15:05:34 Gönderen: KAZIMUGUR »

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #31 : 31 Ocak 2021, 01:57:37 »
Kazım hocam çok teşekkürler.
Selonoid işi bambaşka bişeymiş.

Murat66

• *
  • 29
  • Meslek: Serbest
« Yanıtla #32 : 18 Mart 2021, 02:11:45 »
Ustam eline sağlık ama sap kısmını ahşaptan değil de çelik bir çubuktan yapman daha kullanışlı olur. Ben 1 mm civarında karbür elmas diye tabir edilen lamalardan alıp arkasına da çelik bir çubuk.kaynatip o şekilde çalışıyorum gayet detaya inebiliyorsun. Ahşap bir sapa cekicle vurulan darbenin etkisi azalacağı için derine inemezsin. Ben çok hassas olmam gereken yerlerde çekici bırakıp bir tahta parçası veya cekicin ağaç sapıyla kaleme vuruyorum. Böylece kalem metal üzerinde daha kısa bir mesafe kat ediyor ve detayları kaçırmamis oluyorsun. Dezavantaj mı avantaj mı bilemem yapılan işe göre değişir ama yapmış olduğun işlemenin derinligi azalıyor. Eğer yumuşak bir metalde çalışılıyorsa sorun olacağını sanmıyorum. Şu verilmiş bir çelikte kullanılmaz. Bu kalemin sapı da ahşap olduğundan aynı mantikla çelikte çalışırken performansı düşecektir. Bir de bu dediğim karbür elmas çok sert olduğundan sert bir çelikte çok sık kırılıyor. Onun yerine motor subaplarindan kalem ucu yapmıştım. Daha yumuşak olduğu için kırılma daha az olur ancak sık sık bilemen gerekir çok çabuk korelir.

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #33 : 18 Mart 2021, 20:55:42 »

Aslında biraz el alışkanlığı ile alakalı neyle çalışırsa insan yeterli mesai sonunda o aletde ustalasmaya başlıyor. Havalı kalemle çalışmak daha kolay özellikle mikroskopla çalışmalarda ve kakma işinde daha pratik ama 3 boyutlu ve daha büyük objelerde  objeyi mengeneye bağlayıp çevirmen gerekmediği zaten böyle bir imkanının da olmadığından dolayı el kaleminin konforunu yakalayamiyor.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #34 : 19 Mart 2021, 10:44:03 »
Aslında biraz el alışkanlığı ile alakalı neyle çalışırsa insan yeterli mesai sonunda o aletde ustalasmaya başlıyor. Havalı kalemle çalışmak daha kolay özellikle mikroskopla çalışmalarda ve kakma işinde daha pratik ama 3 boyutlu ve daha büyük objelerde  objeyi mengeneye bağlayıp çevirmen gerekmediği zaten böyle bir imkanının da olmadığından dolayı el kaleminin konforunu yakalayamiyor.

Kesinlikle katılıyorum. Bizde gravür denince doğrudan havalı kalem geliyor ilk akla. Benim Şeref Hocama tavsiyem Şerefin makinayı çinden alması kendi yapması ile alakalı idi. Yani makina ile çalışacaksa yine aynı fikirdeyim. Yurt dışında sadece kalemle çalışan hatta elde vurarak değil iterek gravür yapan bir çok usta ver ve sonuçlar çok iyi. Ulkemizde Konya'da İbrahim Sarı var mesela. O da kalemle çalışıyor. İnce hss yada karbür tam bilemiyorum parçayı bir metale kaynatıp çekiçle çalışıyor. Ancak burdaki mesele benim gördüğüm kadarıyla ortak yönleri olsa da kalem ile havalı çalışma sistlemlerinin kendi içinde yöntem olarak farklı olduğu. Bir kişi her ikisinde de iyi olabilir mi bilmiyorum ama bence profesyonel olarak yalnızca bu işi yapmıyorsa az zamanını birinde ustalaşmaya odaklansa daha mantıklı geliyor.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #35 : 19 Mart 2021, 14:10:39 »
Demiş ki atalar , alet işler el övünür.
Havalı çekiçlerin içerisindeki "çekiç" parçası 5-10 gram bir şey.
Dakikada 1000 yok olmaz  1 ...vuruş yap ha çekiç vurmuşsun ha havalının içindeki parçayı.

Kirpi , yavrusunu , pamuğuum benim , diye severmiş.
Sorun yok. :)

maytir

• 288
« Yanıtla #36 : 20 Mart 2021, 21:52:37 »
Hocam bu pnömatik çekici normal kompresöre
ya da buzdolabı motoruna takabilirmiyiz?
[/quote]

Sondan başa doğru gitmiş olacağım ama...
- Buzdolabı motorundan yaptığınız kompresörü pnömatik gravür aletinde kullanabilirsiniz. Eser miktarda basınç yetiyor. 6-7 sene evvel ben de heves etmiş ancak bazı sebeplerden gravür ve bıçak yapım işine başlayamamıştım. O dönemde zamanında airbrush için kullandığım buzdolabı motorundan yapma kompresörümle bir iki deneme yapabilmiştim.

Başa dönüyorum :)
Ellerinize sağlık. Öncelikle kalem ve bileme aparatınız harika olmuş.

Bunları kendime de söylüyorum :)
- Desene gelince tabiki bir denemede olmaz. Aslında metalden evvel kağıt üzerinde desen ve desen anatomisi çalışmak gerekiyor. Desenlerdeki dönüşler kavisler incelme ve kalınlaşmalar tesadüf değil. Hepsinin bir oran ve orantısı var. Önce bunları bir anlamamız (kendi adıma da konuşuyorum) gerekiyor. Bunları anlatan çok fazla kaynak var. Örn; İSMEK in kitapları Geleneksel Türk El Sanatları kitapları temel olabilecek yeterlilikte. Desen anatomisini çözerseniz işte o zaman bıçak üzerine herkesin parmak ısırabileceği desenleri uygulayabilirsiniz. Şu anda yapılan işlerin çoğu bir yerden bulunan desenin bıçak üzerine konmasından ibaret. Bu yüzden desenler bıçak üzerinde iğreti duruyor. Çünkü oraya göre yapılmamış!

- Desen işini çözünce geldik işçiliğe. Bıçak yapımında olduğu gibi bir çiçek yapmakla olmuyor. Çok fazla deneme yapmak lazım. O zaman yumuşak ve sizi yormayacak ama ucuz (alüminyum gibi) malzemeler üzerine bol bol çalışmak lazım. Güzel sanatlarda karakalem çizime başlamadan önce boş bir kağıda bol bol daire ve elips çizerdik. Bu aynı sporda kısları ısıtmak gibi bileği ısıtırdı. başlangıçta yamukk yamuk elips ve daire çizerken ısınınca şablondan çıkmışçasına çizerdik. Sonra ana çizim çalışmasına geçerdik. Yıllar geçtikçe ve ustalaştıkça bu antrenmanları yapmaya gerek kalmadı (sonrasında bilgisayar devri başladı, el yine köreldi). Bilemiyorum. Gravürden önce böyle bir ısınma turu dönüşleri iyi yapmak için faydalı olur mu? Bağzıları dönebilen mengeneler kullanıyor ama o pnömatik aletlerde kullanılabilir sanıyorum. Çönki el aletinde bir elinizde de çekiç olmak durumunda...

- Son olarak göz sağlığı; Ne kadar iyi görürseniz o kadar iyi yaparsınız. Zira farkettim ki Youtube'da ekran boyutunda izlediğimiz bıçak üzerine yapılan gravürler aslında çok minik! Yakın gözlüğü yetmiyor. Hatta bana ışıklı kuyumcu büyüteci de pek yetmiyor. O zama mikroskop benzeri aletler devreye giriyor. Bu da ayrıca ciddi bir masraf.
« Son Düzenleme: 20 Mart 2021, 22:27:06 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #37 : 20 Mart 2021, 22:57:53 »
..
- Son olarak göz sağlığı; Ne kadar iyi görürseniz o kadar iyi yaparsınız. Zira farkettim ki Youtube'da ekran boyutunda izlediğimiz bıçak üzerine yapılan gravürler aslında çok minik! Yakın gözlüğü yetmiyor. Hatta bana ışıklı kuyumcu büyüteci de pek yetmiyor. O zama mikroskop benzeri aletler devreye giriyor. Bu da ayrıca ciddi bir masraf.

İhtiyarlıyorum gözlerim iyi görmüyor dedikçe parçaları ufaltıyorlar. 0402 boyutlarında ...
aliex den 8Mp usb kamera modül ve 200x zoom mercek aldım.
Yaklaşık 60 dolar civarı .
Doğrudan 15 dolara 300 500 1000x olan usb kameralar çok yakından net yapıyor ki işime gelmiyor.
Şimdi rahatça 20-50 cm uzaktan ekranda net görüntü .
Böyle tek göz oyuncakların tek kusuru derinlik hissine alışmak zaman alıyor.
Stereo mikroskoplar dediğiniz gibi çok pahalı ve çoğu çok yakından bakmak zorunda ki bu durumda çalışma alanı kalmıyor.
Bir diğer çözüm dişçi gözlüğü denilen şeyler , ucuzlarını aklınıza bile getirmeyin.
Kalite olanlarda en az 200 dolardan başlıyor , fakat kullananlar memnun , 20-30 c den çalışma imkanı var diyorlar.

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #38 : 21 Mart 2021, 04:59:08 »

Kesinlikle katılıyorum. Bizde gravür denince doğrudan havalı kalem geliyor ilk akla. Benim Şeref Hocama tavsiyem Şerefin makinayı çinden alması kendi yapması ile alakalı idi. Yani makina ile çalışacaksa yine aynı fikirdeyim. Yurt dışında sadece kalemle çalışan hatta elde vurarak değil iterek gravür yapan bir çok usta ver ve sonuçlar çok iyi. Ulkemizde Konya'da İbrahim Sarı var mesela. O da kalemle çalışıyor. İnce hss yada karbür tam bilemiyorum parçayı bir metale kaynatıp çekiçle çalışıyor. Ancak burdaki mesele benim gördüğüm kadarıyla ortak yönleri olsa da kalem ile havalı çalışma sistlemlerinin kendi içinde yöntem olarak farklı olduğu. Bir kişi her ikisinde de iyi olabilir mi bilmiyorum ama bence profesyonel olarak yalnızca bu işi yapmıyorsa az zamanını birinde ustalaşmaya odaklansa daha mantıklı geliyor.

Ben ikisinde de çalışan biri olarak şöyle söyleyeyim havalı kalemi öğrenmek çok daha kolay. Çünkü nispeten tek eli kontrol ediyorsunuz. Kalemi tuttuğunuz elin açısini kontrol etmek yetiyor. Mengeneyi çevirmeniz buna pek mani olmuyor. Konsatrenizi bozmuyor. Ama çekiçle olan çalışmaya alışmak elbette daha uzun zaman istiyor.nihayetinde çekici tutan el daha çok işin içine dahil oluyor ve havalı kalemde olduğu gibi elinizde aynı yerde ve aynı açıyla sabıt duran bir kalem değil her darbe ve dönüşte açısı değişebilen bir kalem oluyor ve iki eli koordineli çalıştırmak diğerine göre daha zor oluyor. Ama uzun zaman çalışıp ustalasinca bu bir avantaja da dönebiliyor. Havalı kalemle yapamadığım keskin dönüşleri ani açı farklarını (derine inme çıkma) el kaleminde yapabiliyorum buna bir de cekicin darbesini istediğiniz kadar azaltabilmeyiı ekleyin hatta bazen cekicin tahta kısmıyla vurup saç kılı gibi çizgiler cikarabildiginizi düşününce bariz bir fark ortaya cikabiliyor. Kısacası Ben çok hassas çalışmam gereken bir desen vs oldugunda çekiçle yapıyorum. Tabi şu da var belki de uzun zaman çekiçle çalışmış olmanın getirdiği meleke dönebilir. Bu zaman zarfında sadece havalı kalem kullansam ne olurdu onu bilemiyorum.  havalı kalemin bana göre en büyük avantajı mikroskop altında çalışmak. Miktoskop belli bir alanı gördüğü için mengene döndüğü esnada kalem sabit olduğu için çalışma alanımız gözünüzün önünde oluyor. Ama çekiçle olanda her dönüşte elinzijn de bilekten döndüğü için eliniz görüş alanınızı kapatacaktir. her bir kaç çizgide yeniden konumlandırma yapamayacaginz için verimli bir çalışma olmaz. Ancak gözler sağlamsa mikro işler yapilmayacaksa mikroskopla çalışmaya gerek yok

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #39 : 21 Mart 2021, 05:07:52 »
..

İhtiyarlıyorum gözlerim iyi görmüyor dedikçe parçaları ufaltıyorlar. 0402 boyutlarında ...
aliex den 8Mp usb kamera modül ve 200x zoom mercek aldım.
Yaklaşık 60 dolar civarı .
Doğrudan 15 dolara 300 500 1000x olan usb kameralar çok yakından net yapıyor ki işime gelmiyor.
Şimdi rahatça 20-50 cm uzaktan ekranda net görüntü .
Böyle tek göz oyuncakların tek kusuru derinlik hissine alışmak zaman alıyor.
Stereo mikroskoplar dediğiniz gibi çok pahalı ve çoğu çok yakından bakmak zorunda ki bu durumda çalışma alanı kalmıyor.
Bir diğer çözüm dişçi gözlüğü denilen şeyler , ucuzlarını aklınıza bile getirmeyin.
Kalite olanlarda en az 200 dolardan başlıyor , fakat kullananlar memnun , 20-30 c den çalışma imkanı var diyorlar.

Hocam ben Sony full HD bir kamera denemiştim. Çok uzak mesafeden mesela bir buçuk metreden 3-4 cm bir alanı TV de tam ekran yapabiliyor. Gravür için yeterli ancak 3 boyutlu bir görüntü olmadığından derinlik algısı pek olmuyor. Bu da kakma mıhlama gibi işlerde kullanışsız oluyor. Stereo mikroskoplarin 3 boyutlu görüntü verdiğini duyduktan sonra  stereo mikroskop bakıyorum. Sizin bahsettiğiniz sistemde de görüntü 2 boyutlu değil mi?