Bıçak Sanatı - Forum

Kök Ceviz

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Kök Ceviz
« Yanıtla #20 : 25 Ocak 2021, 16:17:36 »
Bu işlerde kimseye minnet edilmez.
Piyasada ciddi anlamda canınızı sıkacak
insanlar vardır. Herifler bir masalık mazele
1800 lira fiyat çekiyor. Adam eti yiyorlar.

Eğer bu tarz kökler devamlı karşınıza
çıkıyorsa en iyisinden bir benzinli testere
alınabilir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

Orkun ustanın yazdığı prosesler önemli
bilgiler. Marangozlar bu şekilde yapar.

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #21 : 25 Ocak 2021, 20:20:58 »
Ustam desen çıkar mı çıkmaz mı endişesini bir kenara bırakın ve ne kadar kök ceviz bulabiliyorsanız toplayın. Bunu netleştirelim. 8-10 bıçaklık yada bir dipçik çıkabilecek cevizlere €700-€800 para istiyorlar, bilmem haberiniz var mıdır. Desen var mı yok mu en son endişeniz olsun. Cevizin kökünü ve ana gövde kısımlarından ne kadar parça bulursanız toplayın.

Diğer konuda; aracınıza sığdırabilecek gibi parçalara ayırıp aracınıza yükleyin ve saklayacağınız yere getirin. Sizin işiniz ticari olarak satış yada firesiz büyük parçalar elde etmek olmadığı için, neresinden keseceğiniz hiç önemli değil. Gözle kontrol edip nerede taş yoksa oradan testereyi vurun. Desen nerede kaldı, güzel kısmı parçaladım mı gibi endişeler için her türlü nakliye ve temizleme ve 3 fazlı şerit/hızar testereye ihtiyacınız var. O sebeple neresinden keseyim endişesini boşverin ve neresi temizse oradan bölüp aracınıza yükleyin.

Parçalara böldükten sonra eski bir tornavida ile çamuru, kuru toprakları temizleyin, çıkabilen taşları çıkarın. Direk güneş almayacak, gölge ve sıcak bir yerde kurutun. Bu aslında tam bahsettiğiniz tavan arası yer oluyor. 7 yada 8 sene bir kriter değildir, her ağacın kuruması farklıdır. Mesela ne kadar küçük parçaysa o kadar hızlı kurur. Ne kadar kabuklarından temizlerseniz o kadar hızlı kurur. Ne kadar çok etrafından keserseniz o kadar hızlı kurur. Ama hızlı kuruması çatlama ve ağacın çalışıp dönme/atmasına sebep olur. O yüzden ne kadar sabırlı olup bekleyeceğinize siz karar verin.

Ben şu şekilde yapıyorum; İlk büyük kütükleri kesip kalas formuna getiriyorum. Bu parçaları 6-7 ay beklettikten sonra bir tur kesip küçük parçalara bölüyorum ama kestiğim yüzey daha önce kesilmemiş ağacın dış katmanının olduğu yüzey oluyor. Yani ağacın kesildikten sonra elimde kalan kısmında mümkün olduğunca dış yuvarlak katman olmayacak. 6-7 ay bu şekilde bekletip bir tur daha küçültüyorum ve artık her tarafından testere geçmiş, kare-küp formuna gelmiş oluyor. Bu haliyle de 6-7 ay bekledikten sonra tamamen kurumuş oluyor.

cok tesekkurler orkun hocam bu degreli tecrubeler ve cesaretlendirme icin. yanlis hatirlamiyorsam sizin peder meslegiydi marangozluk, bi zeytin kokuyle alakali deneyimlerinizi paylasmanizdan hatirliyorum. Kabzelerin utopik fiyatlarini duymustum ama gerceklik payinin olup olmadigini bilmiyordum.
Bu gazla ilk firsatta harekete gececegim, buradan yasadigim deneyimleri paylasirim artik.

Bu işlerde kimseye minnet edilmez.
Piyasada ciddi anlamda canınızı sıkacak
insanlar vardır. Herifler bir masalık mazele
1800 lira fiyat çekiyor. Adam eti yiyorlar.

Eğer bu tarz kökler devamlı karşınıza
çıkıyorsa en iyisinden bir benzinli testere
alınabilir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

Orkun ustanın yazdığı prosesler önemli
bilgiler. Marangozlar bu şekilde yapar.

seref hocam gecende tornaciya kizip metrik 5 klavuz pafta ve erkegini aldim, bu gidisle durum motorlu testere almaya gidiyor gibi.. İse yarar seyler nadiren de olsa denk geliyor. Mesela gecenlerde bi tarlanin icerisinde badem devirmisler, capi asagi yukari 1m vardi, govdesinde 40 50 cm capinda yarim daire ur vardi, hangi sobada ya da pideci firininda yanacak kim bilir..

badem uru gorsellerinden bir kac ekliyorum.

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #22 : 25 Ocak 2021, 20:51:41 »
selam arkadaşlar formda yeniyim elimde ceviz kütüğü var biçtirip fırınlatmak  istiyorum kaç cm kalınlığa biçtirmeliyim
gövdemi ?  kökmü?
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #23 : 26 Ocak 2021, 08:36:14 »
Ustam ilk planda benzinli yada elektrikli olmasına da gerek yok. İyi bir kolastar testere alırsınız, kampta da kulanırsınız işte de. Neler çıkacağını bilemezsiniz. Desen çıkmaz ve odun olacaksa varsın kestikten sonra olsun. Ama bence hele de kök bulursanız bakmadan geçmeyin.+

Evet bu arada doğru hatırlıyorsunuz, babam ve rahmetli dedem marangozdu. Babam emekli ama hala devam ediyor, ben de atölyeyi bu sayede kullanıyorum.
« Son Düzenleme: 26 Ocak 2021, 08:37:53 Gönderen: orkunaydin350 »