Bugün deneyi yaptım.




Alyan Eğeleme Yeri

Kompresör

Sağdaki kalın alyanı kullandım.

Mazotta temizledim.

Eğeler Mercek Altında

Notların Bir kısmı(Bazı yazılanlar değişti...)

Eğeler Asitte

8cm Eğeleme Açıklığı
İki adet eğe kullandım: Three Files marka, Kalın yada Orta (Tahminim, eğeleri aldığım zamanda eğe kalınlığı ne bilmiyordum.) iki dişli, balık sırtı; diğeri Wisent marka, ince yada orta, bir yüzü tek biri yüzü çift dişli, lama eğe (Çift dişli olan kısmı deneyde kullandım, keşke diğer yüzünü kullansaydım.).


Asit olarak Sefa ustanın tavsiyesi ile tuz ruhu kullandım. Seyreltmedim, bu haliyle %20 hidrojen klorür içeriyordu. Çözelti tahmini 15-18 dereceydi. Daha sıcak olsaydı işlem daha kısa sürerdi. Asitte 1 saat 10 dakika beklettim. Yaklaşık bir saat iyi bir süre. Nötralize etmek için doymuş karbonat çözeltisi kullandım. Asite daldırınca ilk hiç bir şey olmadı. Dolandırıldım mı diye düşünmedim değil.

Herhalde 7-8dk sonra eğelerin etrafından kabarcıklar( H2 gazı) çıkmaya başladı. Eğenin etrafında kabarcık biriktikçe salladım, böyle yapmak bence hızlandırmıştır. Su demir iyonlarının kendisine karışmasıyla gittikçe sarardı.
Ölçüm metodu olarak sertliği düşük bir alyanın bir milimlik kısmına, eğenin 8cm'lık kısmının kaç sefer sürtülmesiyle aşındıracağını kaydettim. Bir de becerebildiğim kadarıyla mercek altında telefondan fotoğraflarını çektim. Asitten ilk çıktığında eğe sanki tam performansı göstermiyor, biraz sürtünce açıldı gibi. Mengeneye alyanın eğelenecek kısmını uzak olarak bağladım, ilk sefer öyle yapınca dokunmadım öyle devam etti. Keşke dibine bağlasaydım. Sonuçlar tam bilimsel olmadı çünkü: fotoğrafları iyi çekemedim, eğeye bastırma kuvvetim aynı olamazdı, eğenin 8 cm açıklığı "tamamen" aynı olmadı, sürekli açıklığın "tamamen" hepsini kullanarak eğeleyemedim. Ama iyi kötü sayılar bir ölçü olmuştur. Video çekebilseydim fark daha iyi anlaşılırdı. Bana kalırsa bileme işe yarıyor. Biraz kullanım, o kadar birbirlerine sürtülmeden(Eğeleri birbirlerine baya sürttüm, makası eğeleyerek eğeyi deniyordum. Baya fark etti, gözümle de dişlerinin köreldiğini gördüm.) sonra asitten çıkınca yeni gibi oldular.
Eğeleri güzelce fırçaladım, mazotta temizledim, duruladım, kompresörde kuruladım. Mazot uçsun diye güneşte 5-10dk deney yapılacak yüzünü beklettim. Fotoğraflarını çektim, alyanı eğeledim. Tekrar fırçaladım, asitledim. Nötralize ettim, duruladım, kompresörle kuruladım. Fotoğraf çektim, alyan deneyi yaptım.
Zihinsel olarak beni çok yordu. Beklediğimden zordu ve daha çok uğraştırdı. Bir kişi yanımda en azından video veya fotoğraf çekse çok daha kolay olurdu. Atölyem-kurulu düzenim olmayınca evden inecekleri düşün, indir, kur, kullan, kaybetme, geri götür kafamı şişirdi. Kısaca boyumu biraz aştı. İyi kötü istediğim sonucu elde ettim, pişman değilim
Alyan Testi1 mm uzunluğunda alyan eğelemek için: Önce --->Sonra
Balık Sırtı:
41-->30 eğeleme
Lama:
81-->43 eğeleme
Not: Asitten ilk çıkınca ilk değerin civarında sayılar çıktı. Bir yada iki sefer sonra bu sayılara düştü. Bu sayılar mükemmel bir ölçü olamadı ama iyi kötü işe yarar. Asıl asit sonrası, alyan testinden "sonraki" alyan üzerindeki performansını çok beğendim.
Fotoğraflar diğer iletide olacak...