Bıçak Sanatı - Forum

Bicak ağzı darbe dayanımı

Muaz44

• *
  • 4
  • Meslek: Şanlıurfa /ceylanpınar
  • Yer: Elektrik teknisyeni
Bicak ağzı darbe dayanımı
« : 30 Aralık 2020, 21:05:49 »
Selamun aleyküm
Saygıdeğer ustalarım bıçak ağzı ve darbe dayanımı hakkında bilgi edinmek istiyorum.1060 karbon çeliğinden yaptığım 20 mm genişliğinde ağız actigim bıçağıma 0.40 falan bileme payı bıraktım perdahtan sonra ağız sıfıra kadar düştü ısil işlemden sonra ege testi yaptığımda eğe yemedi daha sonra cevizden bir dala vurdugumda ağzı döndü.
Yeri geldiğinde darbeli işlerde kullanılacak bir bıçağın ağız tipi nasıl olmalı ?
Kaç mm bileme payı bırakılmalı ve kaç derece Acıyla bilenmeli.
Şimdiden teşekkürler ederim.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Bicak ağzı darbe dayanımı
« Yanıtla #1 : 04 Ocak 2021, 10:31:57 »
Kendinizi Hoşgeldin başlığında tanıtmadığınız için isminizle hitap edemiyorum ama, söylediğinizden anladığım kadarıyla 20mm genişlikte scandi bir ağız mı oluşturdunuz? Doğru mu anlamışım? Eğer öyleyse 7-8 derecelik bir bileme açısı olmuştur muhtemelen.(sırt genişliğini bilmediğimiz için tahmini konuşuyorum.) Bu kesici ağız için çok düşük bir açı. Ağzın bozulması normal. Fakat sizin ağzı dönmekten kastınız nedir? Kopma kırılma mı oldu yoksa metal kıvrıldı mı? Bir fotoğraf ekleyebilir misiniz?

Muaz44

• *
  • 4
« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2021, 17:18:20 »
Merhabalar.
Muaz şirinsoy çeliğin sırt kalınlığı 4 mm 20 mm ağız açıldı.Perdah sırasında baya incelmede oldu.Fotograf ekleyemedim boyuttan dolayı yuklenmiyor.Agizda kırılma olmadi sadece kıvrılma oldu.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2021, 08:42:14 »
Anlattığınıza göre ikinci kesici ağzı açmadan perdahla ilk ağızları birleştirip scandi haline getirmişsiniz. Yada (muhtemelen) dışbükeye yakın tek açılı birleşmiş bir ağız meydana getirdiniz. Ekde resimle göstermeye çalıştım, bu doğru mu? Doğru mu anlamışım? Eğer öyleyse yaklaşık 6 derecelik scandi ağız açmışsınız, ki bu çok agresif bir açı. Şef bıçakları gibi sebzeden daha sert bir cisme teması olmayan bıçaklarda bile 12 derecen daha aşağı inmiyoruz. Darbeli işler için pala tarzı bıçaklarda 30 derecelere çıkıyoruz. 6 derecede ağzın bozulması normal.

Bir de ağzı dönmeyle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum, başarılı bir ısıl işlemden sonra bıçağınızın ağzı pirinç testinden geçmeli. Bu da kabaca eğer ağız bir dirençle karşılaşır ve esnetilir-zorlanırsa geri eski haline gelebilmeli demek oluyor. Eğer bu direnç karşısında kırılırsa çok sert kalmış ve tok değil demektir. Eğer yamulursa çok yumuşak kalmış ve olması gerektiği gibi su verilmemiş demektir. Sizin durumunuzda ağzın yamulup kırılmamasından yumuşak bir çeliğiniz var diyebiliriz ve yeterince sertleşmemiş diyebiliriz. Dolayısıyla tam olarak görüp test yapmadan söylebileceğim tek şey ısıl işlem başarılı değil. Ama bu durumda şunu unutmamak gerekir, 6 derecelik bir ağızdan söz ediyoruz ve bu standartların çok dışında. Zaten sağlıklı bir şekilde bıçak olarak kullanılamayacak bir ağız. Sadece kibar kibar kullanılan ve sert bir yere asla vurulmayan bir usturada bu açıyı kullanabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 07 Ocak 2021, 08:45:18 Gönderen: orkunaydin350 »

Muaz44

• *
  • 4
« Yanıtla #4 : 17 Ocak 2021, 17:28:08 »
Çok çok teşekkür ediyorum yardımınızdan dolayı.Gorselle gayet doğru anlatmışsınız.Bundan sonraki yapacağım bıçaklarda dikkate alacağım.Bileme öncesi ağzı 1 mm bırakıp bileme acisinida yüksek tutmak gerekiyor.Isil islem de doğru yapılması kaydıyla.

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 17 Ocak 2021, 21:04:40 »
Eğe yemedi neden
bu konuda eğeninde ifadesini almak lazım.
eğe ne marka?
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #6 : 23 Ocak 2021, 01:37:41 »
Eğe talaş kaldırmazken, ahşapta ağzının teneke gibi eğilmesi tezatlık gibi geldi. Menevişlerken kantarın topuzu mu kaçtı acaba?  ::)