Bıçak Sanatı - Forum

Zeytin & Yakut

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Zeytin & Yakut
« : 29 Aralık 2020, 23:30:15 »
Selamunaleyküm ustalarım. Uzun zamandır yapmış olduğum çalışmalardan paylaşamadım. Son bitirdiğim Yakut'u sizinle paylaşıp olumlu ve olumsuz yanlarını değerlendirmenizi istedim. Yakut bıçaklarının bende ayrı bir yeri var, çeliği dövme imkanım olmadığı için profili hazır almıştım (B.Y.), bana sadece bıçağın kabzasını yapıp bitirmek kalıyordu fakat öyle olmadı. İnanın ben kendi imkanlarımla dövseydim bu kadar uğraşmazdım. Tedarik sürecinden bitirene kadar rezillik çektim.  Bu süreçte birilerinin kulaklarını da çınlatmadım değil hani. Yaşadıklarımın ayrıntısına girmiyorum ama merak eden arkadaşlar olursa seve seve anlatabilirim. Çünkü çok zoruma gitti. İnsanların mağdur olmaması için iyi ve kötüyü bilmesi gerek diye düşünüyorum.  Neyse uzatmadan sözü siz ustalarıma bırakıyorum. Saygılarımla.

Çelik : O1
Kabza : Zeytin + Kırmızı Liner+ Deri
Kalınlık : 4 mm
Namlu : 13 cm
Kabza :13 cm
Hazır Namlu olduğu için ısıl işlem hakkında bilgim yok maalesef.

'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Mahmut Erdoğan

• 592
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
Ynt: Zeytin & Yakut
« Yanıtla #1 : 29 Aralık 2020, 23:45:16 »
güzel bir bıçak olmuş kabzası güzel uyumlu olmuş
emeğine sağlık
dersi kılıfınıda göreceğiz inşallah  :2up
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #2 : 29 Aralık 2020, 23:55:16 »
güzel bir bıçak olmuş kabzası güzel uyumlu olmuş
emeğine sağlık
dersi kılıfınıda göreceğiz inşallah  :2up

Teşekkür ediyorum ustam, sağolun. Bakalım inşallah güzel bir kılıfla tamamlamış oluruz   ^-^

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #3 : 30 Aralık 2020, 00:10:15 »
Elinize sağlık, güzel günlerde kullanın inşallah.
Fotoğraflardan anladığım kadarıyla balçak kısmını deriden yapmışsınız. Eğer öyleyse, zamanla derinin dış etkenlerden dolayı kendini salma eğiliminde olacağını, katı yapısının bozulacağını düşünüyorum.
İyi çalışmalar.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #4 : 30 Aralık 2020, 00:41:43 »
Elinize sağlık, güzel günlerde kullanın inşallah.
Fotoğraflardan anladığım kadarıyla balçak kısmını deriden yapmışsınız. Eğer öyleyse, zamanla derinin dış etkenlerden dolayı kendini salma eğiliminde olacağını, katı yapısının bozulacağını düşünüyorum.
İyi çalışmalar.

Teşekkürler ustam, sağolun. Evet balçak kısmı deriden. Deriden yapmak zorundaydım çünkü kuyruktan namluya kadar her yer orantısızdı, pirinç ile paslanmazı çok düşündüm uğraştım ama olmadı, ancak böyle kurtarabildim. Ayrıca her ne kadar forumdaki ustalarımızın eserleri yanında basit olsa da kullanmayacağım için evde süs olarak duracak, bu sebeple balçağın deriden olması sorun teşkil etmiyor.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #5 : 30 Aralık 2020, 00:41:58 »
elinize sağlık :) bu tarz işlerde ne kadar az başkasına ihtiyaç duyulursa o kadar sıkıntısız bir süreç oluyor hepimizin başına az çok gelmiştir  ;D

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #6 : 30 Aralık 2020, 00:45:25 »
elinize sağlık :) bu tarz işlerde ne kadar az başkasına ihtiyaç duyulursa o kadar sıkıntısız bir süreç oluyor hepimizin başına az çok gelmiştir  ;D

Teşekkürler ustam, sağolun. Vallahi öyle keşke imkan olsa da her işi başkasına muhtaç olmadan kendimiz yapabilsek.  ::)

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #7 : 30 Aralık 2020, 01:17:40 »
Eline sağlık.
Namlu profili üzerine söylenecek ayak üstü epey şey var.
Onu boş verdim.  :)
Dövme imkanı olmadan da yakut bıçağı yapılabilir. Yakut bıçağında dövme büyük
oranda içbükey tarafın yapımı için lazım oluyor. Geri kalan kısımlar talaş kaldırmayla
çok kolay halledilebiliyor.

İç bükey taraf için, taşlamayla oyup, kalıpçı taşlamalarla kullanılan yuvarlak başlı freze karbür uçla son
şekli verebilirsin. Kalıpçı taşlama yoksa matkapla da yapılabilir ancak tutunma nedeniyle biraz zor oluyor. Matkaba
biraz fazla yan yük biniyor.

Dış bükey taraf içinse, eğeleme rampasında 3 farklı açıda talaşı kaldırıp arada kalan açı farklarını matkaba cırt zımpara
takıp bilek hareketiyle yada eğeyle eğeleyerek yok ettiğinde işlem tamam. Yalnız dış bükey tarafın fazla abartılı olması
kesme performansını kötü etkiliyor. Hafif bir dışbükeylik olacak.

İç bükeylik nedeniyle çok az metal olduğundan sap olarak ağır ağaçlar tercih etmemek gerekiyor.

Sapın geriye doğru genişlemesi ve sonunda yumurta şeklini alması diğer bir özelliği.

Balçak nadirattan.

Birkaç denemem oldu. Bildiğim bu kadar.

Yakut bıçağının geometrisiyle ilgili ve iç bükey tarafın yapılması için kullanılabilecek aparatın resmi aşağıda.

« Son Düzenleme: 30 Aralık 2020, 01:19:40 Gönderen: dela »

atikmehmet

• 1213
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #8 : 30 Aralık 2020, 01:24:34 »
Muhammet ustam ellerine sağlık. Renk uyumunu çok beğendim. Ama tabi deri olayı pek uygun bir seçim olmamış. En azından önünde 1-2mm bir pirinç falan olsaymış. Deri arada o kadar sıkıntı çıkarmazmış. Eğer tekrar yapacaksan ve hazır namluyla çalışacaksan Erhandan al namluyu. Artık yapmıyorum falan derse de haberleşiriz. Zaten işçiliğin güzelmiş. Ortaya çok güzel bir sonuç çıkar inş. Bu yakutta biraz balçak sıkıntılı onu da birkaç önemli nokta var onlara dikkat edersek tamamdır. Tekrardan ellerine sağlık
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #9 : 30 Aralık 2020, 11:28:54 »
Eline sağlık.
Namlu profili üzerine söylenecek ayak üstü epey şey var.
Onu boş verdim.  :)
Dövme imkanı olmadan da yakut bıçağı yapılabilir. Yakut bıçağında dövme büyük
oranda içbükey tarafın yapımı için lazım oluyor. Geri kalan kısımlar talaş kaldırmayla
çok kolay halledilebiliyor.

İç bükey taraf için, taşlamayla oyup, kalıpçı taşlamalarla kullanılan yuvarlak başlı freze karbür uçla son
şekli verebilirsin. Kalıpçı taşlama yoksa matkapla da yapılabilir ancak tutunma nedeniyle biraz zor oluyor. Matkaba
biraz fazla yan yük biniyor.

Dış bükey taraf içinse, eğeleme rampasında 3 farklı açıda talaşı kaldırıp arada kalan açı farklarını matkaba cırt zımpara
takıp bilek hareketiyle yada eğeyle eğeleyerek yok ettiğinde işlem tamam. Yalnız dış bükey tarafın fazla abartılı olması
kesme performansını kötü etkiliyor. Hafif bir dışbükeylik olacak.

İç bükeylik nedeniyle çok az metal olduğundan sap olarak ağır ağaçlar tercih etmemek gerekiyor.

Sapın geriye doğru genişlemesi ve sonunda yumurta şeklini alması diğer bir özelliği.

Balçak nadirattan.

Birkaç denemem oldu. Bildiğim bu kadar.

Yakut bıçağının geometrisiyle ilgili ve iç bükey tarafın yapılması için kullanılabilecek aparatın resmi aşağıda.

Çok teşekkürler ustam, yardımlarınız  çok makbule geçti. İlk fırsatta deneyeceğim. Dremelim var umarım yarı yolda bırakmaz.

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #10 : 30 Aralık 2020, 11:37:55 »
Muhammet ustam ellerine sağlık. Renk uyumunu çok beğendim. Ama tabi deri olayı pek uygun bir seçim olmamış. En azından önünde 1-2mm bir pirinç falan olsaymış. Deri arada o kadar sıkıntı çıkarmazmış. Eğer tekrar yapacaksan ve hazır namluyla çalışacaksan Erhandan al namluyu. Artık yapmıyorum falan derse de haberleşiriz. Zaten işçiliğin güzelmiş. Ortaya çok güzel bir sonuç çıkar inş. Bu yakutta biraz balçak sıkıntılı onu da birkaç önemli nokta var onlara dikkat edersek tamamdır. Tekrardan ellerine sağlık

Çok sağol Mehmet ustam, beğenmene sevindim. Balçak hususunda haklısın. Kuyruk kısmında hem yamukluk vardı hem de kuyruğun bir ucundan bir ucuna aşırı kalınlık farkı vardı, dalgalanmalar gibi. Bir kaç balçak denedim, kalınlık orantısız olduğu için namluya gidene kadar kocaman bir delik olmuş oluyordu balçakta. Ya kuyruğu namulaya oranla inceltecektim ya da kestirmeden bitirecektim ki ben de öyle yaptım. Çünkü beni aşırı gerdi bu çalışma ve süreç. Erhan ustayla iletişime geçmeye çalışacağım eğer olumsuz olursa topu size atarım  ;)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #11 : 30 Aralık 2020, 20:53:46 »
Elinize sağlık
Baştan sona kısıtlı imkanlarla yapılmayacak bir form değil zorda olsa imkanlar kısıtlıda olsa bence yapılabilir
Böyle rezillik çekip uğraşmaktansa kendi yaptığınız baştan sona bir işte sonuna kadar zorluk çekmeyi tercih ederim bazen sınırları zorlamak gerek üşenmeden sıkılmadan sabırlı davranarak.
Gendarmerie Special Operation...

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #12 : 30 Aralık 2020, 22:12:54 »
Elinize sağlık
Baştan sona kısıtlı imkanlarla yapılmayacak bir form değil zorda olsa imkanlar kısıtlıda olsa bence yapılabilir
Böyle rezillik çekip uğraşmaktansa kendi yaptığınız baştan sona bir işte sonuna kadar zorluk çekmeyi tercih ederim bazen sınırları zorlamak gerek üşenmeden sıkılmadan sabırlı davranarak.

Teşekkürler ustam, sağolasın. Çok haklısın. Kendim yapmış olsam yarım bırakmazdım aslında, yarım yapılan işi sevmem kesinlikle. Ama bu Yakut tedariğinden bitene kadar sıkıntılıydı. Hayırlısı olsun, ilk fırsatta kendi imkanlarımla bir Yakut yapacağım inşallah.

Emretpc

• mgWayncUF
  • 198
  • www.topcuoglubukum.com
    • private lady for adult chat
  • Meslek: Metal Bukum
  • Yer: Konya
« Yanıtla #13 : 30 Aralık 2020, 23:12:51 »
Elinize sağlık sıkıntılı sürecin sonunda güzel bıçak olmuş. :)

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #14 : 01 Ocak 2021, 15:30:01 »
Zor bir bıcak heleki talaşlı imalattadaha zor oluyor bazı modeller.. Ama bu çok güzel olmuş elinize sağlık

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #15 : 01 Ocak 2021, 16:52:33 »
Elinize sağlık sıkıntılı sürecin sonunda güzel bıçak olmuş. :)

Teşekkürler ustam, sağolasın  :)

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #16 : 01 Ocak 2021, 16:53:33 »
Zor bir bıcak heleki talaşlı imalattadaha zor oluyor bazı modeller.. Ama bu çok güzel olmuş elinize sağlık

Teşekkürler ustam, sağolasın. Beğenmenize sevindim. :)