Evet, yüzeye sürdüğü karbon verici maddeler, deri kömürü ve sanıyorum karbonat kullandı, siyah harç bunlar. Diğeri de kaolin, veya porselen çamuru, ne kadar bekletirse merkeze doğru o derece karbon emdirdi yüzeyden.
Sefa hocam çok güzel bir video , benim aklıma takılan bir iki şey var . Öncelikle bu seramik hamuru işi gerçekten çok az maliyetli ve paslanmaz çelikler için süper bir alternatif oldu , aklımda . Eğelerle ilgili hep aklımda olan soru şu . Bursada kayınpederim de dahil eğe yaptığını bildiğim insanlar var . Biz bıçakta ısıl işlemden önce çizik konusuna çok dikkat ediyoruz ki çatlama vs olmasın . Eğelerde elde üretimde bu kadar orantısız derinlikte çizikler gerilim noktasına çatlamaya neden olmuyor mu ? Videoda da normal su verme işlemi yapıldı . Birde bu karbon emdirme yöntemiyle tüm çelikleri yüksek karbonlu yapabilir miyiz ?
Alıntı yapılan: Sait - 17 Aralık 2020, 08:55:34Sefa hocam çok güzel bir video , benim aklıma takılan bir iki şey var . Öncelikle bu seramik hamuru işi gerçekten çok az maliyetli ve paslanmaz çelikler için süper bir alternatif oldu , aklımda . Eğelerle ilgili hep aklımda olan soru şu . Bursada kayınpederim de dahil eğe yaptığını bildiğim insanlar var . Biz bıçakta ısıl işlemden önce çizik konusuna çok dikkat ediyoruz ki çatlama vs olmasın . Eğelerde elde üretimde bu kadar orantısız derinlikte çizikler gerilim noktasına çatlamaya neden olmuyor mu ? Videoda da normal su verme işlemi yapıldı . Birde bu karbon emdirme yöntemiyle tüm çelikleri yüksek karbonlu yapabilir miyiz ?Sait, belki her yerinde çizik oolduğu için çizik burada homojen yapı haline geliyordur, bu nedenle de gerilim tek bir yerde yoğunlaşmıyordur bu yöntem aslında daha önce yazıp çizdiğimiz "sementasyon" bilinen bir yöntem, hatta geçmişte süreleri vs hep tartışmıştık. Düşük karbon oranına sahip her çeliğe uygulanabilir tabi ki.
Sefa hocam paylaşım için sağ olun. O çizgileri tek tek sabırla ve hatasıza yakın yapışına hayran oldum.