Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem ve meneviş hakkında kritik soru

SerdarkradreS

• *
  • 33
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Ankara
Isıl işlem ve meneviş hakkında kritik soru
« : 12 Aralık 2020, 02:07:52 »
Selamın aleyküm,
Profillerim 80crv2 testereden pazartesi günü lazer den gelicek inşallah(ilk bıçaklarıma siftah yapıcam)
Isıl işlem hakkında kafama takılan bir nokta var; (forumlarda aradım, çok değerli insanlar çok değerli bilgiler vermiş, hepsine ayrı ayrı emekleri için teşekkür ederim, fakat bu ayrıntıyı göremedim, gözümden kaçmış da olabilir affınıza sığınırım.. ) Isıl işlem için, örneğin 850 c de 5dk bekletilicek derken. Önce ocağı 850 c ye getirip, bıçağı koyup 5dk mı, yoksa ocağı çalıştırdığımız anda profili yerleştirip bıçakla beraber ocağın(veya fırının) 850 c ye ulaşmasından sonra bir 5dk daha mı, anlatabildim mi derdimi bilemiyorum, anlatamadım veya saçmaladımsa acemiliğime verin lütfen, şimdiden anlayış ve destek için teşekkür ederim..

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Isıl işlem ve meneviş hakkında kritik soru
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2020, 03:05:04 »
Bıçak 850ye geldikten sonra o derecede 5 dakika bekleyecek sıcaklık artıp azalmadan sabit tutarak, bu kömür ocağı vsde çok zor olur tabiki.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #2 : 12 Aralık 2020, 14:53:30 »
Elektrikli fırınınız olduğunu varsayıyorum.
Önce ocağı çalıştırın.
Burada hedeflediğimiz sıcaklık 850 olduğu için, 800 dereceye doğru bıçağı fırına koyun (Fırının çalıştırma anından itibaren koymanız durumunda  karbon kaybı oluşacaktır, arzu ettiğimiz bir durum değil, gerek de yok).
Sıcaklık 850 dereceye geldikten sonra 5 dakika bekleyin ve sertleştirme işlemini gerçekleştirin.

Fırın 850⁰C'ye geldikten sonra da bıçağı koyabilirsiniz, ama bu durumda önce bıçağın da 850⁰C'ye gelmesini bekleyeceginiz için 5 dk olarak belirtilen süre uzayacaktır.

Kritik husus, bıçak 850⁰C'lik sıcaklığa ulaştıktan sonra 5 dk aynı sıcaklıkta kalmasıdır.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 12 Aralık 2020, 15:14:48 »
Abi ötektik üstü çeliklerde ısıl işlem yapacağımız ısıda fazla kalmasında bir sakınca yok, aksine faydası var denmişti bir önceki toplantıda doğru mu hatırlıyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz. Bu durumda ocağı istenilen sıcaklığa getirdikten sonra profili koysak 10-15 dk kalsa daha garanti olmaz mı. Ayrıca yine yanlış hatırlamıyorsam yüksek ısılarda karbon kaybının olmayacağını duymuştum Sefa hocamdan, bunun tam tersi durumda yani düşük ısılardan ısıl işlem sıcaklığına gelene kadar karbon kaybının olması bana pek mantıklı gelmiyor. Yani yüksek sıcaklıkta olmuyorsa düşük sıcaklıklarda hiç olmamalı diye düşünüyorum. Yine diyorum kesin doğruluğundan emin değilim, toplantıdan hatırladığım kadarıyla yorum yapıyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz.
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #4 : 13 Aralık 2020, 14:03:03 »
 :)
Baya kafa karışıklığı olmuş zannımca.
Valla benim de karıştı.
Sefa Hocam görünce açıklar, kafamız netleşir.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #5 : 13 Aralık 2020, 14:32:41 »
Abi ötektik üstü çeliklerde ısıl işlem yapacağımız ısıda fazla kalmasında bir sakınca yok, aksine faydası var denmişti bir önceki toplantıda doğru mu hatırlıyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz. Bu durumda ocağı istenilen sıcaklığa getirdikten sonra profili koysak 10-15 dk kalsa daha garanti olmaz mı. Ayrıca yine yanlış hatırlamıyorsam yüksek ısılarda karbon kaybının olmayacağını duymuştum Sefa hocamdan, bunun tam tersi durumda yani düşük ısılardan ısıl işlem sıcaklığına gelene kadar karbon kaybının olması bana pek mantıklı gelmiyor. Yani yüksek sıcaklıkta olmuyorsa düşük sıcaklıklarda hiç olmamalı diye düşünüyorum. Yine diyorum kesin doğruluğundan emin değilim, toplantıdan hatırladığım kadarıyla yorum yapıyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz.
Yüksek sıcaklıklarda uzun süreli beklemelerde karbon kaybı olur, toplantıda eğer böyle anlaşıldıysa yanlış anlaşılmış, sanmıyorum ama, eğer ben böyle söylediysem yanlış söylemişimdir. Ayrıca, su verme sıcaklıklarında, oksijenden yalıtılmamış bir durumda fazlaca oyalanmak, karbon kaybının yanında malzeme de  tufal oluşumunu da arttırarak, hem yüzey deformasyonuna, hem de malzeme kaybına neden olacağı için çok doğru bir işlem değildir.
Arkadaşımızın sorusuna yanıt olması açısından; fırını su verme sıcaklığına getirip, fırın bu sıcaklığa geldikten sonra malzemeyi fırına koymak gerekir. Malzeme fırına koyulduktan sonra sıcaklığı takip ederek, tekrar su verme sıcaklığını görünce yarım dakika bir dakika daha bekleyerek su verme işlemine geçmek pratik olarak doğrudur.

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #6 : 13 Aralık 2020, 14:42:16 »
Estağfurullah Sefa hocam, ben yanlış anladım demek ki. Düzelttiğin için teşekkür ediyorum.

SerdarkradreS

• *
  • 33
« Yanıtla #7 : 13 Aralık 2020, 23:17:57 »
Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim, kömür ocağında düşünüyordum  ( henüz ısıl işlem fırını yapamadım) aluminyum folyoya(YouTube da aluminyum folyo değil de başka birşeye sarıyorlar  ne olduğunu anlayamadın) sarıp o şekilde uygulama yapsam olur (mu karbon kaybını önlemek için, lakin bu kez ısıl işlem için uygun sıcaklık rengini gözlemlemek zor olacak 🤔 Sefa hocam sizin başınızı da çok ağrıttım hakkınızı helal edin. Alaka duyup ilgilenen herkese çok teşekkür ederim...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #8 : 13 Aralık 2020, 23:22:06 »
Isıl işlem sıcaklığına çıkana kadar alüminyum erir gider.Videolarda gördüğünüz paslanmaz çelik folyo.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #9 : 13 Aralık 2020, 23:34:31 »
Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim, kömür ocağında düşünüyordum  ( henüz ısıl işlem fırını yapamadım) aluminyum folyoya(YouTube da aluminyum folyo değil de başka birşeye sarıyorlar  ne olduğunu anlayamadın) sarıp o şekilde uygulama yapsam olur (mu karbon kaybını önlemek için, lakin bu kez ısıl işlem için uygun sıcaklık rengini gözlemlemek zor olacak 🤔 Sefa hocam sizin başınızı da çok ağrıttım hakkınızı helal edin. Alaka duyup ilgilenen herkese çok teşekkür ederim...

Bu hobide herşeyi kısa sürede öğrenmek, kavramları oturtmak, uygulama pratikleri edinmek mümkün değil.
Buna kalkışmak da herşeyin karmakarışık olmasına neden olur. (Kendi tecrübemden biliyorum.)
Adım adım elimizdeki imkanlara göre yürümek gerekir.
Yeni birşey öğrenmek, karışmış bilgileri düzeltmekten daha kolaydır.
Karbon kaybı şu an anladığım kadarıyla önceliğiniz olmamalı.
Kömür ocağı ile çalışacaksanız ve ısıl işleminizi yapacaksanız zaten karbon çelikleriyle çalışmak zorundasınız.
Zarflama olayı elektrikli fırınınız olduğunda  paslanmaz, yarı paslanmaz...+ çeliklerle çalıştığınızda lazım olacak bir tecrübe.
Bence şu sırayla gidin.
Profil çıkarma. (Gerekiyorsa yumuşatma tavlaması)
Taşlama. (Elinizdeki imkanlarla)
Normalizasyon.
Isıl işlem
Meneviş

Kolay gelsin.

SerdarkradreS

• *
  • 33
« Yanıtla #10 : 14 Aralık 2020, 00:31:59 »

Bu hobide herşeyi kısa sürede öğrenmek, kavramları oturtmak, uygulama pratikleri edinmek mümkün değil.
Buna kalkışmak da herşeyin karmakarışık olmasına neden olur. (Kendi tecrübemden biliyorum.)
Adım adım elimizdeki imkanlara göre yürümek gerekir.
Yeni birşey öğrenmek, karışmış bilgileri düzeltmekten daha kolaydır.
Karbon kaybı şu an anladığım kadarıyla önceliğiniz olmamalı.
Kömür ocağı ile çalışacaksanız ve ısıl işleminizi yapacaksanız zaten karbon çelikleriyle çalışmak zorundasınız.
Zarflama olayı elektrikli fırınınız olduğunda  paslanmaz, yarı paslanmaz...+ çeliklerle çalıştığınızda lazım olacak bir tecrübe.
Bence şu sırayla gidin.
Profil çıkarma. (Gerekiyorsa yumuşatma tavlaması)
Taşlama. (Elinizdeki imkanlarla)
Normalizasyon.
Isıl işlem
Meneviş

Kolay gelsin.

Anladım, çok sağolun,(heyecanımı mazur görün, kitabına uygun yapmaya çalışıyorum acizane) önerinize uyup sırayı uygulayacağım, ilk deneyimlerimi gözlemleyerek paylaşıcam, noksanlarımı uygulamada görmek iyi bir tecrübe olacak, tekrar teşekkür ederim

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 14 Aralık 2020, 09:17:48 »
..., sanmıyorum ama, eğer ben böyle söylediysem yanlış söylemişimdir. ...

Yok Sefa hocam, öyle birşey söylemediniz. Muhammet ustam yanlış hatırlamış muhtemelen. Ama onun da "ısıda fazla kalmak" derken söylemek istediği sanırım su verme sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıkta tavlamak değil de, ısı olarak su verme sıcaklığını koruyup süre olarak bu sıcaklıkta fazla tavlamak olabilir. Östenizasyonun önemi açısından doğru sıcaklıkta beklemek gerekli ama gene de fazlası zararlı olacaktır.

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #12 : 14 Aralık 2020, 09:54:54 »
..., sanmıyorum ama, eğer ben böyle söylediysem yanlış söylemişimdir. ...

Yok Sefa hocam, öyle birşey söylemediniz. Muhammet ustam yanlış hatırlamış muhtemelen. Ama onun da "ısıda fazla kalmak" derken söylemek istediği sanırım su verme sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıkta tavlamak değil de, ısı olarak su verme sıcaklığını koruyup süre olarak bu sıcaklıkta fazla tavlamak olabilir. Östenizasyonun önemi açısından doğru sıcaklıkta beklemek gerekli ama gene de fazlası zararlı olacaktır.

Evet anlatmat istediğim buydu.

« Yanıtla #13 : 14 Aralık 2020, 15:16:38 »
Eyvallah.