Bıçak Sanatı - Forum

Hazır Kesimle Bismillah diyoruz.

demircioğlu

• 30
  • Meslek: Teknik Öğretmen
  • Yer: Konya
Hazır Kesimle Bismillah diyoruz.
« : 11 Aralık 2020, 00:20:44 »
Herkese Merhaba
Öncelikle bu forumda kıymetli bilgilerini esirgemeden paylaşan bütün ustalara selam olsun. Emeklerinizi gece gündüz okumaya öğrenmeye çalışıyor her şeyi not ediyorum. Bu süreçte yine sizlerin tavsiye ve telkinlerini bekliyorum.

İşe ilk olarak eğeleme rampasını yapmakla başladım.
Halkalı civatayı bulunduğum ilçede bulamadığım için kendim kaynattım.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2020, 00:47:24 Gönderen: demircioğlu »
Sefa ÇINAR

demircioğlu

• 30
Ynt: Hazır Kesimle Bismillah diyoruz.
« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2020, 00:24:54 »
Eğe flex zımpara gibi aletlerle tecübem olmasına rağmen temkinli davranarak hazır kesim almayı tercih ettim.
Lama: 4mm CK75
CK75 in genellikle su verilmiş olarak satıldığını biliyorum fakat Şablonu çıkartırlarken yunuşatma işlemi olmuş olabilir diye düşündüm. Yarın eğeyle test ettikten sonra gerekirse yumuşatma işlemi uygulayacağım.
Sefa ÇINAR

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2020, 00:42:27 »
Bu malzeme işine yarayabilir. Çoğu hırdavatçıda da bulunur.
Çelik dübel deniyor.
Bir de hazır profillerde malzeme suluysa yumuşama olmaz. Hatta susuz bile olsa lazer kesim nedeniyle
kenarlarda sertleşme olur. Bu kısmı bir şekilde uzaklaştırmanız lazım.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2020, 00:44:53 Gönderen: dela »

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #3 : 11 Aralık 2020, 00:55:47 »
Bu malzeme işine yarayabilir. Çoğu hırdavatçıda da bulunur.
Çelik dübel deniyor.
Bir de hazır profillerde malzeme suluysa yumuşama olmaz. Hatta susuz bile olsa lazer kesim nedeniyle
kenarlarda sertleşme olur. Bu kısmı bir şekilde uzaklaştırmanız lazım.
Peki bu sertleşmenin Yumuşatma işlemine zararı olur mu? Öncesinde temizlemeli miyim?
Sefa ÇINAR

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #4 : 11 Aralık 2020, 01:13:22 »
........
 Peki bu sertleşmenin Yumuşatma işlemine zararı olur mu? Öncesinde temizlemeli miyim?

Piyasada hem sulu, hem susuz profil satanlar var.
Profiliniz suluysa yumuşatın.
Profiliniz susuzsa lazer kesim nedeniyle şertleşmiş kenarları uzaklaştırıp eğeyle çalışabilirsiniz.

(Bu arada hazır profil tecrübem sıfır. Buradan öğrendiğimi satıyorum. Yanlışsa da ustalar düzeltsin.  :) )

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #5 : 11 Aralık 2020, 01:22:23 »
........

Piyasada hem sulu, hem susuz profil satanlar var.
Profiliniz suluysa yumuşatın.
Profiliniz susuzsa lazer kesim nedeniyle şertleşmiş kenarları uzaklaştırıp eğeyle çalışabilirsiniz.

(Bu arada hazır profil tecrübem sıfır. Buradan öğrendiğimi satıyorum. Yanlışsa da ustalar düzeltsin.  :) )
Teşekkürler  :2up
Sefa ÇINAR

SerdarkradreS

• *
  • 33
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 17 Aralık 2020, 02:29:43 »
Herkese Merhaba
Öncelikle bu forumda kıymetli bilgilerini esirgemeden paylaşan bütün ustalara selam olsun. Emeklerinizi gece gündüz okumaya öğrenmeye çalışıyor her şeyi not ediyorum. Bu süreçte yine sizlerin tavsiye ve telkinlerini bekliyorum.

Halka civata yerine danagözü rulman ve uygun krom mil  tavsiye ederim, hareket kabiliyeti çok iyi

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #7 : 17 Aralık 2020, 15:24:15 »
Herkese Merhaba

Halka civata yerine danagözü rulman ve uygun krom mil  tavsiye ederim, hareket kabiliyeti çok iyi
çok kullanışlı görünüyor. Teşekkürler tavsiye için.
Sefa ÇINAR

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #8 : 19 Aralık 2020, 19:19:44 »
Bugün yumuşatma işlemi uyguladım. Ağız açmaya başladım. Biraz yavaş ilerliyorum ama keyifli...

Isıl işlem için de bir şeyler yaptım resim çekmemişim. 
Sefa ÇINAR

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 19 Aralık 2020, 20:22:06 »
Elinize sağlık, güzel görünüyor. Eğeleme rampasıyla çalışmanın keyifli olan yeri neresi   ??? Bıçak yapım aşamalarında ki en gıcık olduğum iş  ::)
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #10 : 19 Aralık 2020, 20:58:58 »
Teşekkürler ustam. Eğeledikçe çizginin geriye doğru kaydığını görmek keyifli oluyor. Yeniyim ya belki de ondandır.  :)

Alıntı yapılan: Muhammet Acar
link=topic=14469.msg252405#msg252405 date=1608398526
Elinize sağlık, güzel görünüyor. Eğeleme rampasıyla çalışmanın keyifli olan yeri neresi   ??? Bıçak yapım aşamalarında ki en gıcık olduğum iş  ::)
Sefa ÇINAR

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 20 Aralık 2020, 11:41:46 »
Eğe çalışması zevkli bir alet. Ben de seviyorum. Bant zımparada kontrol ve dikkat gereğinden dolayı işin keyfini kaçırabiliyorsunuz. Titiz şekilde çalışıp hata yapmama fikri hep aklınızda olması gerekiyor. O sebeple ben de makineye geçtiğimden beri ağız açmayı pek sevmiyorum. :-[

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #12 : 20 Aralık 2020, 11:51:35 »
Eğe çalışması zevkli bir alet. Ben de seviyorum. Bant zımparada kontrol ve dikkat gereğinden dolayı işin keyfini kaçırabiliyorsunuz. Titiz şekilde çalışıp hata yapmama fikri hep aklınızda olması gerekiyor. O sebeple ben de makineye geçtiğimden beri ağız açmayı pek sevmiyorum. :-[

Evet eğe ile çalışmak güzel, ince işçilik yapabilme olanağı sağlıyor. Ayrıca insana anti depresan gibi geliyor. Çalışırken iyice odaklanıldığında o işten başka bir şey düşünmüyorsunuz. Fakat eğeleme rampasında işler değişiyor benim için, sıkıcı bir hal alıyor ha bitti bitecek diye diye sürekli aynı yerde ileri geri debelenip duruyoruz. Bunu kastetmiştim.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 20 Aralık 2020, 12:03:11 »

Evet eğe ile çalışmak güzel, ince işçilik yapabilme olanağı sağlıyor. Ayrıca insana anti depresan gibi geliyor. Çalışırken iyice odaklanıldığında o işten başka bir şey düşünmüyorsunuz. Fakat eğeleme rampasında işler değişiyor benim için, sıkıcı bir hal alıyor ha bitti bitecek diye diye sürekli aynı yerde ileri geri debelenip duruyoruz. Bunu kastetmiştim.

Evet iyi bıçak yapmak zor iş, kabul ediyorum. Ama şunu düşünmek lazım bence; herşeyi kolayca yapabileceğimiz bir makine olsaydı, bu sefer o makineyle işleri kolay ve zahmetsiz yapmak dışında biri gelip daha çok çalışıp sanat eseri de meydana getirebilirdi. Yani her ne kadar işleri makine ve otomasyon sistemleriyle yapsak da, bizim kabul sınırlarımızın üstünde biri gelip daha iyisini yapacaktır ve o işin limitlerini yükseltecektir. Bu sefer o limitlere ulaşmaya çalışırken daha çok çalışıp zorluk yaşayacağız. Taşlama eşiği ve taşlama çizgisi neredeyse artık standartlar dahiline girdi. Ama bir 15-20 sene öncesi işlere bakın, böyle bir limit değil ihtiyaç bile yoktu. Uzun lafın kısası zorluk hiçbir zaman bitmeyecek, şekil değiştirecek. Çünkü işleri kolaylaştıran bir alet olsa bile, biri gelip daha çok çalışıp bizden daha iyisini yapacaktır.

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #14 : 20 Aralık 2020, 12:26:57 »
Evet, katılıyorum. Makinenin bazı adımlarda işimizi kolaylaştırdığı kesin, bu kolaylık bize rehavet getirirse o kötü işte, bir adım ileriye gidemeyiz. Bizim de durmayıp yaptığımız işlerin çıtasını yükseltmemiz gerekiyor. Bu da el becerisi, hayal gücü ve bilgi ile oluyor.

« Yanıtla #15 : 20 Aralık 2020, 12:49:51 »

Evet iyi bıçak yapmak zor iş, kabul ediyorum. Ama şunu düşünmek lazım bence; herşeyi kolayca yapabileceğimiz bir makine olsaydı, bu sefer o makineyle işleri kolay ve zahmetsiz yapmak dışında biri gelip daha çok çalışıp sanat eseri de meydana getirebilirdi. Yani her ne kadar işleri makine ve otomasyon sistemleriyle yapsak da, bizim kabul sınırlarımızın üstünde biri gelip daha iyisini yapacaktır ve o işin limitlerini yükseltecektir. Bu sefer o limitlere ulaşmaya çalışırken daha çok çalışıp zorluk yaşayacağız. Taşlama eşiği ve taşlama çizgisi neredeyse artık standartlar dahiline girdi. Ama bir 15-20 sene öncesi işlere bakın, böyle bir limit değil ihtiyaç bile yoktu. Uzun lafın kısası zorluk hiçbir zaman bitmeyecek, şekil değiştirecek. Çünkü işleri kolaylaştıran bir alet olsa bile, biri gelip daha çok çalışıp bizden daha iyisini yapacaktır.
Kesinlikle katılıyorum.

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #16 : 21 Aralık 2020, 21:40:26 »
Bugün eğe yaparken bıçakta ufak bir yumuşamayan bölgeye denk geldim. Eğe kayıp gidiyor üstünden. Tekrardan yumuşatma işlemi yapacağım.

Isıl işlem için körüğümü yapıyorum. 220 volt yatak pompasıyla kullanacağım. 
Sefa ÇINAR

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #17 : 21 Aralık 2020, 22:12:15 »
Bugün eğe yaparken bıçakta ufak bir yumuşamayan bölgeye denk geldim. Eğe kayıp gidiyor üstünden. Tekrardan yumuşatma işlemi yapacağım.

Çelik ck75 olduğundan, eğer yumuşattıysanız iletkenlik nedeniyle bölgesel sert kalan bölge olma ihtimali
bana zayıf geldi.
Aşağıdaki konuyu bir okuyun isterseniz. Belki sebep odur.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13927.0

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #18 : 21 Aralık 2020, 23:24:24 »
Cevap için teşekkürler. Çok faydalı bilgiler edindim. Yarın tekrar deneyeceğim.

Çelik ck75 olduğundan, eğer yumuşattıysanız iletkenlik nedeniyle bölgesel sert kalan bölge olma ihtimali
bana zayıf geldi.
Aşağıdaki konuyu bir okuyun isterseniz. Belki sebep odur.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13927.0
Sefa ÇINAR

demircioğlu

• 30
« Yanıtla #19 : 22 Aralık 2020, 16:34:25 »
Ustalarım ck75 için tablolardan birisinde 2*30 dakika diğerinde 2-3 dakika yazıyor. Tam olarak ne yapmam gerektiğini anlayamadım
Sefa ÇINAR