Bıçak Sanatı - Forum

Dövme çelik çakı patina işlemi sonrası eski haline nasıl gelir?

Ikacıctam

• *
  • 6
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Burdur
Merhaba. Herkese iyi günler dilerim. Benim bi sorum olacaktı. Kara çelikten yapılma bir çakım var. Paslanmaya ve deformelere karşı patina işlemi yapılabileceğini duymuştum. Kampta ve gıda işlemesinde kullanacağım için sirkeyle kararma yöntemini seçtim. Kaynamış beyaz sirke içerisinde 15 dk (peş peşe 3 defa) bekletmek süreyle kararttım. Fakat meyve ve soğan doğrarken gıdaların üzerinde siyah leke kalmaya başladı. Elma kestikten sonra elmaya çakıyı sürtünce baya siyah leke kalıyor ve sağlık açısından kötü sonuçlar doğurur düşüncesiyle ben sulu zımpara ile eski haline getirdim çakıyı. Daha sonra metal parlatıcı (krem gibi olan macun))ile de bez yardımıyla işlem yaptım. Tam eski halini aldı derken meyve ve soğan keserken yine leke bırakıyor. Kendiliğinden kararmaya bazı yerleri az miktarda sararmaya başladı. Ne kadar yıkasamda hafif bi sirke kokusu ve ilk aldığımda olmayan bi metal kokusu var çakıda. Sizce ne yapabilirim gıda işlemesinde  kullanılabilir hale getirmek için?Şimdiden teşekkür ederim?(Çakının keskinliği ve ağız tutumu fevkalade jilet gibi o yönden herhangi bi sıkıntısı yok)
« Son Düzenleme: 10 Ekim 2020, 14:52:38 Gönderen: Ikacıctam »

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Merhaba, çakınızın resmini paylaşırsanız daha iyi yardımcı olunabilir.
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Ikacıctam

• *
  • 6
Açıkçası ben tekrar zımpara işlemi yaptım ve aklıma takılan kısım gıdaların üzerine çakıdan boya gibi siyahlık(demir tozu gibi)geçmesi. Ona bir çözüm üretebilmek. Teşekkür ederim.

mehmet_

• 1011
Pas ya da demir oksit buharı solunmadığı sürece toksik etkisi çok sınırlı bir bileşik. Bıçağın kararması ile meyveye bulaşan pastan zarar görebilmek için bıçağın tümünü yemek lazım :)
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Ikacıctam

• *
  • 6
Pas ya da demir oksit buharı solunmadığı sürece toksik etkisi çok sınırlı bir bileşik. Bıçağın kararması ile meyveye bulaşan pastan zarar görebilmek için bıçağın tümünü yemek lazım :)
Buna göre bıçağı bütün olarak yutmadıkça günlük hayatta kullanmaya devam edebilirim  :2up  ;D

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
İlk durumda bıçağı sirke ile kararttınız ve o patinasyon siyaklığı gıdalara geçti. Buraya kadar tamam. Sonra bu durumdan rahatsız oldunuz ve patinasyon siyahlığını temizlediniz. Bıçak parlak haldeyken asitli gıdalara temas ederse tekrar kararır. Bu normal bir durum. Yani sizin ilk durumdaki yaptığınız sirke patinasyonuyla alakalı değil. Oradan kalma birşeyin etkisi yada kalıntı değil bu. Karbon çeliklerinin asite ve ya asitli nesnelerle teması sonucu üzerinde lekeler oluşur. Önceden kalmış bir kalıntı sebepli değildir.

Ikacıctam

• *
  • 6
İlk durumda bıçağı sirke ile kararttınız ve o patinasyon siyaklığı gıdalara geçti. Buraya kadar tamam. Sonra bu durumdan rahatsız oldunuz ve patinasyon siyahlığını temizlediniz. Bıçak parlak haldeyken asitli gıdalara temas ederse tekrar kararır. Bu normal bir durum. Yani sizin ilk durumdaki yaptığınız sirke patinasyonuyla alakalı değil. Oradan kalma birşeyin etkisi yada kalıntı değil bu. Karbon çeliklerinin asite ve ya asitli nesnelerle teması sonucu üzerinde lekeler oluşur. Önceden kalmış bir kalıntı sebepli değildir.
Teşekkür ederim yorumunuz için. 👍🏾

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Demirin bir zararı yok.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Bkz.:

Karbon çelik bıçakları mutfakta kullanmak? - Şanslı demir balık https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8140.0
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ikacıctam

• *
  • 6
Bkz.:

Karbon çelik bıçakları mutfakta kullanmak? - Şanslı demir balık https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8140.0
Gerekli bilgiyi edindim  teşekkür ederim  :2up 🙏👍🏾

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
     Bende de kararmış bir Opinel no:9 karbon var. Soğan doğrarken, meyve keserken, kestiğim şeylerde siyah leke kalıyor ama benim için sorun teşkil etmiyor. Benim için asıl sorun kırmızı pas. O yüzden çakımı sık sık temizliyorum ve kuru tutmaya özen gösteriyorum.

Saygılarımla...

Ikacıctam

• *
  • 6
     Bende de kararmış bir Opinel no:9 karbon var. Soğan doğrarken, meyve keserken, kestiğim şeylerde siyah leke kalıyor ama benim için sorun teşkil etmiyor. Benim için asıl sorun kırmızı pas. O yüzden çakımı sık sık temizliyorum ve kuru tutmaya özen gösteriyorum.

Saygılarımla...
Yorumunuz için teşekkür ederim. Bende de opinelin karbon çelik çakısı var. İşim bitince zeytin yağıyla yağlıyorum onda herhangi bir problem olmamıştı. Buna çok özen göstetemedim sanırım