Şimdiden kolay gelsin. Isıl işlemi kendiniz yapacak mısınız? Önce buna karar vermek lazım bence. Yapacak ekipman ve müsait yeriniz var mı? Bu sorulara cevabınız evet ise o zaman yalın karbon çelikleri ile başlamanızı tavsiye ederim ben. CK serisi(CK75 mesela), 10xx serisi(1060 mesela) çelikler yalın karbon çeliğidir ve alaşımlı çeliklere göre ısıyı belli bir süre boyunca sabit tutmaya çalışmanıza gerek yok. Doğru sıcaklığa çıktığınızda hemen soğutma yapabilirsiniz. Alaşımlı çeliklerde(O2, 80CrV2, 52100 gibi) ise doğru sıcaklığa çıkıp bir süre bu sıcaklığı sabit tutmaya çalışmalısınız. Mesela 850C sıcaklığa çıkıp, 5 dakika boyunca da bu sıcaklığı sabit korumanız gerekecek. Alaşımlı çeliklerde bunu yapabilecek imkanınız olmalı. Fakat diğer taraftan alaşımlı çeliklerin de avantajı, içerisinde Vanadium bulunan(80CrV2 mesela) alaşımlı çeliklerde bir miktar sıcaklık töleransı var. Diyelim sıcaklığı ölçecek teknik ekipmanınız yok ve renge göre karar vereceksiniz. Fakat gözleriniz bir süre sonra rengi ayırt edemiyor olacak ve 850C ile 880C arasındaki farkı göremeyeceksiniz. Vanadium içeren çelikler bu aradaki farkı tölere edebilir. Tabi bu töleransın da bir sınırı var, muhtemelen 100C'lik farkı da tölere edemez.

İşte bütün bu zorluklar arasında ben hala ısıl işlemi kendim yapmıyorum. İlk başta ısıl işlemi kendiniz mi yapacaksınız diye sorma sebebim buydu. Yani sizi bu şekilde yönlendirmek istemesem de, benimki gibi tembel işi bir çözüm de mevcut. Bıçak yapmanın en önemli aşaması olan ısıl işlemi de sizin yapmanız, tam anlamıyla bir bıçak yapmak için çok önemli.