Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçak için lama önerisi????

Dinga

• *
  • 6
  • Meslek: Serbest
  • Yer: EDİRNE
İlk bıçak için lama önerisi????
« : 08 Ekim 2020, 21:43:52 »
Selam forum sakinleri sizlerinde yardımıyla ilk bicagimi yapmak istiyorum forumda okuduğum kadarıyla ilk yapanlara öneriniz paslanir çelik ile çalışmaları ışıl işlemi ev ortamında yapılabilir ve buluna bilirligi açısından bende lama arayislarimda iki adet sitede farklı iki çeşit lama buldum biri 1060 çeliği diğeri 02 çeliği bunların hangisini önerirsiniz ilk olarak küçük bir bıçak daha sonrada japon şef bıçağı  ikisi içinde yardımlarınızı bekliyorum.....

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: İlk bıçak için lama önerisi????
« Yanıtla #1 : 09 Ekim 2020, 09:45:55 »
Şimdiden kolay gelsin. Isıl işlemi kendiniz yapacak mısınız? Önce buna karar vermek lazım bence. Yapacak ekipman ve müsait yeriniz var mı? Bu sorulara cevabınız evet ise o zaman yalın karbon çelikleri ile başlamanızı tavsiye ederim ben. CK serisi(CK75 mesela), 10xx serisi(1060 mesela) çelikler yalın karbon çeliğidir ve alaşımlı çeliklere göre ısıyı belli bir süre boyunca sabit tutmaya çalışmanıza gerek yok. Doğru sıcaklığa çıktığınızda hemen soğutma yapabilirsiniz. Alaşımlı çeliklerde(O2, 80CrV2, 52100 gibi) ise doğru sıcaklığa çıkıp bir süre bu sıcaklığı sabit tutmaya çalışmalısınız. Mesela 850C sıcaklığa çıkıp, 5 dakika boyunca da bu sıcaklığı sabit korumanız gerekecek. Alaşımlı çeliklerde bunu yapabilecek imkanınız olmalı. Fakat diğer taraftan alaşımlı çeliklerin de avantajı, içerisinde Vanadium bulunan(80CrV2 mesela) alaşımlı çeliklerde bir miktar sıcaklık töleransı var. Diyelim sıcaklığı ölçecek teknik ekipmanınız yok ve renge göre karar vereceksiniz. Fakat gözleriniz bir süre sonra rengi ayırt edemiyor olacak ve 850C ile 880C arasındaki farkı göremeyeceksiniz. Vanadium içeren çelikler bu aradaki farkı tölere edebilir. Tabi bu töleransın da bir sınırı var, muhtemelen 100C'lik farkı da tölere edemez. :D İşte bütün bu zorluklar arasında ben hala ısıl işlemi kendim yapmıyorum. İlk başta ısıl işlemi kendiniz mi yapacaksınız diye sorma sebebim buydu. Yani sizi bu şekilde yönlendirmek istemesem de, benimki gibi tembel işi bir çözüm de mevcut. Bıçak yapmanın en önemli aşaması olan ısıl işlemi de sizin yapmanız, tam anlamıyla bir bıçak yapmak için çok önemli.

Dinga

• *
  • 6
« Yanıtla #2 : 09 Ekim 2020, 14:33:10 »
cevabınız için cok tesekkür ederim Orkun  bey ewet ısıl işlemi kendim yapmayı düşünüyorum bunun için kalorifer de kullanılan 8500 kalori fındık kömürüm  ve kanola yagım mevcut ufak bir düzenekle ocagı oluştura bilirim.. ısıyı ölçmek için ekipmanım yok göz ile ve mıklatıs testi ile dereceyi tahmin etmeye çalışacaktım. lama konusundada sizlere baş vurmamın sebebi buydu mehmetmarangoz ve bicakyap sıtelerınde karbon celık olarak ellerınde kalanlar 1060,1067,ck75,01,02 kalmıs bunların arasından ck75 secmememın sebebi sulu ve menevselı yazıyor işleme si zor olacagı için  diğer seceneklere kaydım .. bu lamalardan hariç önere bilecegınız lamalar ve alma siteleri varmı cacaba çünkü bu aralar malzeme bulmak çok zor gibi bu iki siteye daha önce girdiğimde daha fazla secenek vardı ama şimdi çok azalmış......

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #3 : 09 Ekim 2020, 14:43:07 »
Bir çok çelik satan yer var. Bunlarla sınırlı değilsiniz. Mesela en başta Böhler bayileri var: Kalite Çelik, Osmanlı Böhler, İkitelli Çelik. Ardından forumumuz üyesi olan Evren Atak (Eskişehir As Çelik) var. Bu kadar büyük yerlere bile ihtiyacınız yok aslında, mesela Bursa Küçük Sanayi'de 2-3 kişinin çalıştığı küçük işletmeler bile bir çok farklı çeşit çelik satıyor. Eminim yaşadığınız şehirin sanayi sitesinde metal ve döküm işi yapanlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Dinga

• *
  • 6
« Yanıtla #4 : 09 Ekim 2020, 15:23:16 »
Malesef yaşadığım yerde böyle çelikleri bulmak imkansız mecbur internet ortamindan temin etmek zorundayım dediğiniz yerler 1 metrelik lama şeklinde satiyorlarmi acaba çünkü deneme için yap boz olarak 1 metre gider diye düşünüyorum... İşleme olarakta taşlama matkap eğe filan bunlar mevcut metali işlemede sorun yaşayacağımı sanmıyorum...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #5 : 09 Ekim 2020, 16:05:18 »
İnternette saydığım firmaların iletişim bilgileri mevcut. Arayarak bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu firmaların daha küçük bayileri de olur. "Orkun Metal" gibi daha küçük işletmeler. Aradığınızda sizi onlara yönlendirirler en kötü. Bir şekilde bu firmalardan yola çıkarak tedarik edebileceğiniz birilerine ulaşabilirsiniz.

Dinga

• *
  • 6
« Yanıtla #6 : 09 Ekim 2020, 16:43:36 »
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler... Google amcamda aradığımda online olarak bu iki firmayı bulmuştum o yüzden bunlar üzerinden almayı planlıyordum.. siz bana ilk bıçak yapacak birine hangi sini önerirsiniz..daha sonra onun üzerine yogunlasayim..ilk olarak bı bıçak ve daha sonrasında mutfakta kullanmak için japon tarzı bı şef bıçağı yapmak istiyorum

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 09 Ekim 2020, 16:49:25 »
İlk olarak Evren beyle iletişime geçebilirsiniz. Eskişehir As Çelik şeklinde arama yaparsanız iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Dinga

• *
  • 6
« Yanıtla #8 : 09 Ekim 2020, 17:38:35 »
Sitenin arama kısmında ve üyelerin arama kısmında aramama rahmen arkadaşın bilgilerine ulaşamadım usta googlede aradığımda firmanın telefonu çıkıyor sadece....

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #9 : 09 Ekim 2020, 17:47:48 »
Sitenin arama kısmında ve üyelerin arama kısmında aramama rahmen arkadaşın bilgilerine ulaşamadım usta googlede aradığımda firmanın telefonu çıkıyor sadece....
Google üzerinden bicakmalzemesi.com aratırsanız kendi sitesine ulaşırsınız
Gendarmerie Special Operation...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #10 : 12 Ekim 2020, 14:55:30 »
Evet o firma çelik satan bir yer zaten. Daha farklı ne bilgi arıyorsunuz?

Google üzerinden bicakmalzemesi.com aratırsanız kendi sitesine ulaşırsınız
O Evren bu Evren değil ustam. ;)
As Çelik = Evren Atak
bicakmalzemesi.com = Evren Yeltepe