Aslında kanun olarak o garip, oluklu kamalar yok süngüler ya da kamçılı topuzlar filan gibi şeyler dışında yapımda ve kullanımda bir kısıtlama yok. Ancak kültürel miras olarak yapılacak yatağanlar kılıçlar da maalesef bu kanun kapsamına giriyor. Yoksa benim kanundan anladığım av bıçağı ya da mutfak bıçağı yapmayın ya da almayın değil...
Bu açıdan yapım ve satımda şu saçma model ve üretim miktarı kısıtı kaldırılırsa kanun çok da bir engel teşekkül etmez. Şu anda bizi kısıtlayan kanunun el-yapımı üretimi es geçiyor olmasıdır. Bana kanun "kolleksiyon veya el sanatının icrası anlamında seri üretim anlamında olmayan, ayda bir iki tane kılıç, hançer vs. yapabilirsin ama aman bunları seri üretim yapma" dese canıma minnet. Hatta yapacaksan git şu müdürlükten ya da zabıtadan vs. izin al dese koşa koşa gider alırım iznimi. Ancak kanun bunların hiç birini ne yapabilirsin ne edinebilirsin diyor, illa ki yapmak istiyorsan gideceksin izin alacaksın, bakanlık sana ne bileyim 100 tane belli modelden yapmana izin versin diyor. İyi de arkadaş ben 1 tane yapmak istiyorum, o noktada kanun tıkanıyor...
Bu tür bir girişim yapılabilir. Hukuktan anlayan savcı ya da avukat bir arkadaş ile bir üstüne oturalım konunun...