Sefa Hocam , buyuk bir zevkle o oymali kakmali tsuba yi gormek isterdim. O yuzden de , cok uzulerek yaziyorum ama :bu formdaki tantolar daha ziyade "aikuchi koshirae " denen , tsubasi olmayan kosumlarla giydiriliyorlar. Ama istisnalar da var. Hatta biraz arayinca cokca rastladim. Yani illaki tsuba yapacagim diyorsan , seni baglayan kanun hukmunde bir kararname yok. Ama oyle katanada yaptigin gibi cok goze carpan , kocaman bir tsuba yapamayacaksin. Karar senin , ben her halukarda ortaya cikacak isin japonlarin yaptigi kadar guzel olacagina eminim.
not: simdi , yazdiktan sonra tekrar dusundum de , sen bunu katananin altina koyacaksin galiba , o sekilde kullanildiginda , bu boyda bile olsa buna wakizashi denebiliyor. Eger boyle bir takim yapmayi dusunuyorsan kosumlari tsubali ve uyumlu yapman daha uygun dusebilir. ( son resimdekine benzer sekilde )
not2: sondan bir onceki resim ilk yapilan bu tipteki tantonun "oshigata"si yani komur kalemle cizimi. Uzerindeki harfler o-so-ra-ku , Turkceye "belki" seklinde son derece guduk bir bicimde cevriliyor ama anlami cok daha farkli ve derin. Iste bilgi olsun diye yazdim, bilginin iyisi kotusu olmaz.