Bıçak Sanatı - Forum

Tantoya Hamon, Su Verme Ve Doğrultma işlemi.

Tantoya Hamon, Su Verme Ve Doğrultma işlemi.
« : 12 Temmuz 2011, 09:34:34 »
Son yaptığım ama daha henüz bitmeyen Tantoya yaptığım işlemleri videoya çektim. Habaki yapımıda var ancak daha videonun işlemesi bitmediğinden hamon, su verme ve doğrultma işlemlerini ekliyorum. Habakinin işi bitince onuda yükleyeceğim. Umarım yararı olur.
Hamon ve su verme
http://vimeo.com/26295276
Düzeltme
http://vimeo.com/26298569
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2011, 10:04:30 Gönderen: sefa çabuk »

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
Ynt: Tantoya Hamon, Su Verme Ve Doğrultma işlemi.
« Yanıtla #1 : 12 Temmuz 2011, 10:50:00 »
çok teşekkürler sefa hocam özellikle eğrilik düzeltme tekniği çok faydalı olmuş böylelikle ısıl işlem sonrası çekiçle kırılmaması için dua ede ede uğraşmıcaz :)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 12 Temmuz 2011, 11:24:24 »
Burada soğuk terler döktük yahu, yapma ustam böyle şeyler  :D Sağolasın paylaşım için...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 12 Temmuz 2011, 11:45:25 »
 :D

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #4 : 12 Temmuz 2011, 13:10:20 »
Ustam eline emeğine sağlık. Senin ve Emre' nin yayınladığı videolar bu işleri anlamamızda oldukça faydalı oluyor. Yakında bu videoları birleştirip Sefa Usta' dan Bıçak Yapımı DVD' si hazırlanır.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 12 Temmuz 2011, 13:32:27 »
elinize sağlık hocam, yalnız bu teknik gerçekten biraz cesaret isteyen bir iş!

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #6 : 12 Temmuz 2011, 14:14:04 »
Ben de terledim valla . Neyse sekli semaili cok cok guzel gozukuyor. Bu tip tantolarda - bicagin ortasindaki - yokote cila(bileme )  safhasinda , tasa surtmenin yonu degistirilerek olusturuluyor. Kisaca kozmetik yani .Cok geride oldugu icin o bolgede aci degisimi ile olusan geometrik ( gercek) bir yokote olusturmak cok cok zor. Ama dikkatimi cekti , bunda bayagi belirgin bicimde gozukuyor.  http://www.ksky.ne.jp/~sumie99/ns2.html  ,bunu gormussundur. Nerdeyse en son safhaya kadar yokote diye birsey gozukmuyor.  Velhasil cok zor bir is becermissim yine.
Not : sulamadan sonraki safhalarda taslama cizgisini ( shinogi ) daha fazla yukseltme bence. Normali , bicak enine yaklasik 1/3 filan gibidir. Super gidiyor ellerine saglik.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #7 : 12 Temmuz 2011, 14:45:55 »
Önceleri forumda bıçağı kırdım , dağıldı , şöyle oldu böyle oldu gibi laflar olurdu , ben de kırmayı nasıl becerdiklerini anlamazdım , ama şimdi anladım , ama sefa hocam ustalığı ile bu işin üstesinden de geldi , ellerine sağlık hocam . . .
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

« Yanıtla #8 : 12 Temmuz 2011, 15:05:58 »
Teşekürler arkadaşlar, işe yararsa ne mutlu bana.

Ben de terledim valla . Neyse sekli semaili cok cok guzel gozukuyor. Bu tip tantolarda - bicagin ortasindaki - yokote cila(bileme )  safhasinda , tasa surtmenin yonu degistirilerek olusturuluyor. Kisaca kozmetik yani .Cok geride oldugu icin o bolgede aci degisimi ile olusan geometrik ( gercek) bir yokote olusturmak cok cok zor. Ama dikkatimi cekti , bunda bayagi belirgin bicimde gozukuyor.  http://www.ksky.ne.jp/~sumie99/ns2.html  ,bunu gormussundur. Nerdeyse en son safhaya kadar yokote diye birsey gozukmuyor.  Velhasil cok zor bir is becermissim yine.
Not : sulamadan sonraki safhalarda taslama cizgisini ( shinogi ) daha fazla yukseltme bence. Normali , bicak enine yaklasik 1/3 filan gibidir. Super gidiyor ellerine saglik.
Burak biliyorsun bunun fikir babası sensin  ^-^ Elimden geleni yapmaya çalıştım ama şunu söyleyeyim bu şekildeki bir geometri gerçekten zormuş ve yaparken çok zevk veriyor, neredeyse her aşamada göze pekte görünmeyen bir sorun beliriyor. Taşlama çizgisinin yeri burası ne aşağıya ne de yukarıya almayacağım, fotoğraflardan oranlayarak böyle olması gerektiğini düşünmüştümüm, demekki doğruymuş. Linkini verdiğin siteyi dolaşmıştım epeyce ;) hatta form oradaki forma yakın. Tsuba yapmayı düşünüyorum, şöyle oymalı kakmalı... ne dersin? uyar mı.
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2011, 15:20:59 Gönderen: sefa çabuk »

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 12 Temmuz 2011, 15:39:19 »
Son yaptığım ama daha henüz bitmeyen Tantoya yaptığım işlemleri videoya çektim. Habaki yapımıda var ancak daha videonun işlemesi bitmediğinden hamon, su verme ve doğrultma işlemlerini ekliyorum. Habakinin işi bitince onuda yükleyeceğim. Umarım yararı olur.
Hamon ve su verme
http://vimeo.com/26295276
Düzeltme
http://vimeo.com/26298569

şu video olayına bayılıyorum zor oluyor zahmetlide yüklemeside bir dert ama sonuç olarak video resimden kat kat daha iyi sanki yanında izliyormuşum gibi  :2up

merttt9

• 1419
« Yanıtla #10 : 12 Temmuz 2011, 16:35:10 »
ben hamon çamur karışımını merak ettim neler karıştırıldı ve mikartlarını
birde kaynak makinası sanırım 800 derece vardır dimi
birde bıçağa hamon sürerken bıçak zımparalanıp temiz haldeykenmi sürülüyor,yoksa bıçak zımparasız temizlenmedenmi sürülüyor

ayrıca ben olsam youtube de ayrıca eklerdim orada çok aradım aradım böyle detaylı video bulamadım az sayıda hamon videosu vardı ama şu video izledimya neşem yerine geldi

ben hamon çamurunu bıçağın ağız kısmaına sürülür sanıyordum oysa burda sırt kısmına sürülmüş,sürüldüğü yeri lekeli gibi yapıyor sanırım   :2up

birde şu hamonun bitmiş halini merak ettim resim olarak  ;)

ayrıca eline sağlık sefa ustam  :2up
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2011, 16:39:33 Gönderen: merttt9 »

« Yanıtla #11 : 12 Temmuz 2011, 19:41:03 »
Çamurda bir şey yok, su ve şamot ( ateş tuğlası tozu) yüzeyin çok parlak olmaması ve yağsız olması gerekiyor. Oksi-gaz kaynak alevinin çekirdeğinin önündeki sıcaklık 3200 derece.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #12 : 12 Temmuz 2011, 19:49:46 »
Çamurda bir şey yok, su ve şamot ( ateş tuğlası tozu) yüzeyin çok parlak olmaması ve yağsız olması gerekiyor. Oksi-gaz kaynak alevinin çekirdeğinin önündeki sıcaklık 3200 derece.

teşekkürler
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2011, 19:52:46 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #13 : 12 Temmuz 2011, 20:08:46 »

ben hamon çamurunu bıçağın ağız kısmaına sürülür sanıyordum oysa burda sırt kısmına sürülmüş,sürüldüğü yeri lekeli gibi yapıyor sanırım   :2up

yazıyı düzeltemedim,okuyan kişilerde bu hamonu gördüğü halde hala sanırım leke yapıyor diye yazmış unutkanmı dicek
demek istediğim kimisi ağız kısmına sürüyor,kimisi sırt kısmına,kimiside her iki bölümede sürüyor,resimle tarif edeyim dedim,ben ağız kısmına sürülür sanıyordum sefa usta sırta sürmüş ona dikkat ettim
saygılar..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 13 Temmuz 2011, 00:06:13 »
eline sağlık  Sefa usta :)    yamulan bıçakları kurtarabıleceğim sonunda  ^-^

bazen bu şekıldede kılı uyguluyorum  . sonuçlar verımlı   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #15 : 13 Temmuz 2011, 00:22:50 »
Taner Usta bu teknikte ilginçmiş, ben hiç denememiştim. Sağolasın :2up

merttt9

• 1419
« Yanıtla #16 : 13 Temmuz 2011, 00:30:41 »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 13 Temmuz 2011, 00:34:25 »
 :)bırsey değil ustam  . yanlız dığer resımı yükleyemedim ne hıkmetse  :-\   kömur hattının ustune bır mıktar daha kıl eklıyorum.  yoksa kömürden yaptığım karısım tutunamıyor..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #18 : 13 Temmuz 2011, 02:23:51 »
Sefa Hocam , buyuk bir zevkle o oymali kakmali tsuba yi gormek isterdim. O yuzden de , cok uzulerek yaziyorum ama :bu formdaki tantolar daha ziyade "aikuchi koshirae " denen , tsubasi olmayan kosumlarla giydiriliyorlar. Ama istisnalar da var. Hatta biraz arayinca cokca rastladim. Yani illaki tsuba yapacagim diyorsan , seni baglayan  kanun hukmunde bir kararname  yok. Ama oyle katanada yaptigin gibi cok goze carpan , kocaman bir tsuba yapamayacaksin. Karar senin , ben her halukarda ortaya cikacak isin japonlarin yaptigi kadar guzel olacagina eminim.

not: simdi , yazdiktan sonra tekrar dusundum de , sen bunu katananin altina koyacaksin galiba , o sekilde kullanildiginda , bu boyda bile olsa buna wakizashi denebiliyor. Eger boyle bir takim yapmayi dusunuyorsan kosumlari tsubali ve uyumlu yapman daha uygun dusebilir. ( son resimdekine benzer sekilde )

not2: sondan bir onceki resim ilk yapilan bu tipteki tantonun "oshigata"si yani komur kalemle cizimi. Uzerindeki harfler o-so-ra-ku , Turkceye "belki"  seklinde son derece guduk bir bicimde cevriliyor ama anlami cok daha farkli ve derin. Iste bilgi olsun diye yazdim, bilginin iyisi kotusu olmaz.
« Son Düzenleme: 13 Temmuz 2011, 02:37:20 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #19 : 13 Temmuz 2011, 02:37:39 »
Yok katananın altına koymayacağım, daha Wakizashi si var onun. Zaten katanayıda bir kaideye filan koymadım :( o yüzden yeri filan hazır değil yani. Tsubayı biraz da beni uğraştırsın diyerek planlamıştım doğrusu. Şimdi en son ne diyorsun yani?