Bıçak Sanatı - Forum

Shinogi Tanto

Shinogi Tanto
« : 11 Temmuz 2020, 15:33:44 »
Geleneksel Japon kökenli bir Tanto. Koshirae yi daha önce Habaki yapımı başlığında paylaşmıştım zaten https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14281.msg250083#msg250083
Detaylar konusunda, anlatacak yeni veya farklı bir detay olmadığından fazla bir şey yazamıyorum, tüm detaylar daha önce paylaşmış olduğum Tantolar gibi. En iyisi fotoğrafları paylaşmak sanırım  ;)













mustafa çınar

  • ***
  • 509
  • Yer: Ankara
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #1 : 11 Temmuz 2020, 15:51:54 »
   Hocam eline sağlık. Pek söylenecek bir şey yok, harika olmuş  :2up

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #2 : 11 Temmuz 2020, 17:12:19 »
Müthiş, ellerinize sağlık.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #3 : 11 Temmuz 2020, 20:17:11 »
Hocam elinize sağlık.

Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #4 : 12 Temmuz 2020, 02:34:33 »
Çok teşekkürler, sağolun arkadaşlar.

Emrah06

  • ***
  • 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #5 : 12 Temmuz 2020, 02:56:35 »
Sefa hocam ellerinize sağlık, Japonları kıskandıracak nitelikte olmuş yine.

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Şaban Kurt

  • ***
  • 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #6 : 12 Temmuz 2020, 13:32:42 »
Ellerinize sağlık ustam maşallah yine bir sanat eseri ortaya çıkarmışsınız çok hoş :)
Gendarmerie Special Operation...

Şeref Acar

  • *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #7 : 12 Temmuz 2020, 15:25:37 »
Ustam elinize sağlık yine muhteşem  :2up

ugurluahmet

  • *
  • 45
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Erzurum
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #8 : 13 Temmuz 2020, 15:13:12 »
offf muhteşem bi eser olmuş usta, ellerinize sağlık.

Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #9 : 13 Temmuz 2020, 15:13:56 »
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim arkadaşlar, beğendiğinize sevindim.

Ersin Özdemir

  • ***
  • 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #10 : 13 Temmuz 2020, 22:34:09 »
ahhh ahhh tantolar kafamda deli tantolar  :2up :2up
mükemmel olmuş Sefa abi

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #11 : 14 Temmuz 2020, 14:01:41 »
Nutkum tutuldu hocam, nefis şahane olmuş. Allah zeval vermesin, daha uzun yıllar böyle güzellikleri sizden görebiliriz umarım.
Merak ettiğim bir konu var, baştan sona bitimi ne kadar sürdü hocam? Siz her aşamayı ezbere bildiğiniz için ve bir sonraki adımda ne yapacağınızı bildiğiniz için muhtemelen olası hataları önceden hallediyorsunuz. Örneğin ben balçağı gizli kuyruk bir bıçağa taktığımda bol geldiğini farkedebiliyorum ve o sorunun çözümüne zaman harcarken bir sonraki adım için geç kalıyorum. Muhtemelen siz bu gibi plansız sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. Acaba ben de denesem kaç günde/haftada/ayda bitirebilirim acaba onu düşünüyorum. Sizin seviyenizde biri ile ne kadar fark olacak onu merak ettim.

Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #12 : 14 Temmuz 2020, 15:25:05 »
ahhh ahhh tantolar kafamda deli tantolar  :2up :2up
mükemmel olmuş Sefa abi
Teşekkürler Ersin.

Nutkum tutuldu hocam, nefis şahane olmuş. Allah zeval vermesin, daha uzun yıllar böyle güzellikleri sizden görebiliriz umarım.
Merak ettiğim bir konu var, baştan sona bitimi ne kadar sürdü hocam? Siz her aşamayı ezbere bildiğiniz için ve bir sonraki adımda ne yapacağınızı bildiğiniz için muhtemelen olası hataları önceden hallediyorsunuz. Örneğin ben balçağı gizli kuyruk bir bıçağa taktığımda bol geldiğini farkedebiliyorum ve o sorunun çözümüne zaman harcarken bir sonraki adım için geç kalıyorum. Muhtemelen siz bu gibi plansız sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. Acaba ben de denesem kaç günde/haftada/ayda bitirebilirim acaba onu düşünüyorum. Sizin seviyenizde biri ile ne kadar fark olacak onu merak ettim.

Orkun, öncelikle teşekkürler. Tanto, Katana veya benzeri geleneksel Japon işlerinde işlem sırası kesinlikle çok önemli, sıralamayı kaçırmamak lazım yoksa her işi tekrar yapmak zorunda kalıyorsun, ve asla revizyon kabul etmiyor. Önce namluyu tamamen bitirmek gerekiyor, yani yüzey perdahı, hamon vs herşeyin bitip artık namlunun en son halini alması gerekiyor. Bundan sonra Habakiyi yapmak gerekiyor, yani habakiyi yapayım, perdahı sonra yaparım olmuyor, bu sefer Habaki yerine bol oturuyor ve oynuyor. Kuyruk daralan bir konik olarak devam ettiği için Tsuba nın yapılabilmesi için tam ölçüyü Habaki üzerinden almak gerekiyor bu nedenle de Habaki nin tamamen bitmiş olması gerekiyor. Yine aynı nedenle Fuchi nin de yapılabilmesi için Tsuba nın bitmesi, Tsuka ( sap) nın yapılabilmesi için de  fuchi nin bitmesi gerekiyor. Kuyruk pim deliğinin delinebilmesi için de Tsuka nın bitmiş olması... olarak devam ediyor. Tüm işlemler bire bir provayla yapılıyor, yani örneğin Tsuba deliğini kabaca kestikten sonra eğeleme alıştırma sürecinde iki eğe sürtüp yerine takıp bakıyorsun nereden alınması gerekiyor diye, kaçırma şansın yok çünkü. Belki 60 kere o deliğe o kuyruk girip çıkıyor  ;) Dediğin gibi, alıştığım için bunları yaparken planlama yapmıyorum, akışı düşünmüyorum yani. Kimi zaman aksilik çıkmıyor değil elbette ama bir şekilde gideriyorsun. Zaman biraz göreceli aslında, kimi zaman sadece Tsuba ya ne yapacağıma veya nasıl yapacağıma üç gün düşünüyorum. Hiç bir işin üzerinde tam zamanlı çalışmadığım gibi bunlarda da çalışmıyorum, bu şekilde ortalama 20-22 gün sürüyor. Ama sabah kalkıp başına oturup akşam bıraksan ve başka hiç bir şeyle uğraşmasan bu kadar sürmez tabi  ;) sanırım 5-6 günde biter o zaman.