Bıçak Sanatı - Forum

Mikarta yapıştırıcısı

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
Mikarta yapıştırıcısı
« : 17 Şubat 2010, 14:27:37 »
Beyler, kumaşlardan yapılan mikarta için yapıştırıcı olarak kullanabileceğimiz kimyasalın adı ve markası, nereden temin edebilirim konularında yardımlarınızı bekliyorum.
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Mikarta yapıştırıcısı
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2010, 16:40:20 »
Ahmet Bey,
Ben şimdiye kadar marin tipi epoksi kullanıyordum, ancak polyester reçine de is görüyormuş. Açıkçası epoksi pahalı olduğundan polyester reçineye çark etmek üzereyim. Epoksi için diyebileceğim, 2 ye 1 reçine/sertleştirici karışımlı, çok akışkan ve çok güzel sonuçlar veriyor. Şeffaf olmasına dikkat edin, yalnışlıkla renkli reçine alıyordum ilk denememde, neyse ki önceden farkettim  ::)
Şuradan alabilirsiniz online: http://www.yatmalzemeleri.com/Epoksi-yapistirici-ERA-4000-1kg,PR-5696.html
bir levha mikarta için yaklaşık birkaç yüz gram epoksi gidiyor, çoğu sıkıştırırken boşa gidiyor diye cimri davranırsanız bu sefer de mikarta çok kötü çıkıyor, katmanlar birbirine yapışmıyor..
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2010, 16:42:38 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
« Yanıtla #2 : 17 Şubat 2010, 16:55:25 »
Emre bey, izahat için teşekkür ederim. Ancak bu reçine hakkında araştırma yaptığımda değişik çeşitleri olduğunu gördüm. Hangi tipi bizim işimize yarar. 18 kg yüklü bir miktar. Sanayiide bu işi yapanlardan temin etme yoluna bakmam lazım gelecek.

http://www.eceboya.com/urunler_polyester.asp

Ayrıca size bir sorum daha olacak. Sanayiide demir kesen daire testereler var. Bunların kırıklarından bıçak yapmak sizce nasıl olur? Bazı yabancı forum ve videolarda denk gelmiştim. Çıraklık denememi bu tip bir malzeme ile gerçekleştirmek istiyorum.

You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 17 Şubat 2010, 18:37:45 »
Emre bey, izahat için teşekkür ederim. Ancak bu reçine hakkında araştırma yaptığımda değişik çeşitleri olduğunu gördüm. Hangi tipi bizim işimize yarar. 18 kg yüklü bir miktar. Sanayiide bu işi yapanlardan temin etme yoluna bakmam lazım gelecek.

http://www.eceboya.com/urunler_polyester.asp

Ayrıca size bir sorum daha olacak. Sanayiide demir kesen daire testereler var. Bunların kırıklarından bıçak yapmak sizce nasıl olur? Bazı yabancı forum ve videolarda denk gelmiştim. Çıraklık denememi bu tip bir malzeme ile gerçekleştirmek istiyorum.
Marka pek önemli değil bence, west systems en iyisi olsa da en pahalısı, moravia veya teknomarin epoksi yapıştırıcı ve bunun standart sertleştiricileri çok iyi iş görüyor denediğim kadarıyla. Polyester reçine konusunda deneyimim olmadığından fikir veremeyeceğim...
1 kiloluk reçine ve yarım kilo sertleştiricili paket ilk denemeler için yeterli olacaktır. Epokside bu 40 lireye, polyester reçinede bu 20 lira civarına tekabül ediyor..

İlk denemelerinizi bilinen çeliklerle yapmanızı salık veririm, deneyimsiz bir şekilde bilinmeyen çeliklerle işe başlamak mutlaka hüsrana ve zaman kaybına neden olur, teknikte de yanlış alışkanlıklara....

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2010, 00:09:44 »
daire tipi testerelere dikkatli bakmak lazım eger kesici tırtıkları yüzey kaplama degil ise kırık noktalarından bakarak yüzey sertleştirme işlemine tabi tutulmamışsa elinizde kesinlikle işe yarar bir çelik var diyebiliriz.  bu tiplerde 1095 çıkma olasılıgı mevcut.  bir başka olasılık L6 testere çeliği olabilir

« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2010, 00:59:15 »
polyesterle bir mikarta denemesi yapmıştım sonuç bence fena değildi, bulaşık makinasında üç kez test amaçlı yıkdım yüzey bozulmadı. konuya http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/mutfak-bicagi/
buradan bakabilirsiniz.
Türkiyede kullanılan daire testere çelikleri genellikle krom-vanadyumlu çeliklerden mamüldür, farklılık gösterme olasılığı olmakla beraber genel olarak içeriğinde % 0.8 karbon, % 0.5 krom, % 0.2 vanadyum % 0.7 mangan içerir. Daire tetere çelikleri çok aşırı sertleştirilmezler, sertleştirme sonrası meneviş sıcaklıkları yüksek tutulur, daha çok devirle kestikleri için ve malzemeye başlangıçta çarpma yaptıkları için yüksek sertlikten özellikle kaçınılır. Çok farklı bir üretim tekniği uygulanmamışsa eğe kullanarak işlenebilecek sertliktedir. HSS daire kesme testerelerinde durum biraz farklı, onlar daha çok ağır devirli, sulu kesme makinalarında kullanılır ve yüksek devirlere, çarpmaya gelemeyip hemen kırılırlar nedeni budur.
Sonuç olarak piyasada 3-4-5 mm olanlarını bulabilirsiniz. Bıçak yapmak için bence uygundur denemnizde yarar var, iyi sonuç alacağınıza inanıyorum. İşiniz bittikten sonra oldukça sert bir bıçağınız olacaktır emin olun. Kolay gelsin

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
« Yanıtla #6 : 18 Şubat 2010, 09:08:12 »
İzahatlar için teşekkürler.
You lie, we die.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 18 Şubat 2010, 11:50:43 »
Ben kullandığım West Systems epoksiyi kendi tedarik ettiğim yer olan ARC'nin tam konumunu vereyim:

A.R.C. AHSAP RECINE CAM ELYAF LTD. STI.

Tersaneler Caddesi Gecici 50 Sok
Tuzla, Istanbul 81700

Tel: 0 (216) 493 62 27

Kendi kaydettiğim konum: 40°51'0.05"K -  29°17'38.93"D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #8 : 17 Nisan 2010, 21:58:31 »
Sefa abi mutfak bıçağında kullandığın reçinenin bir markası var mı?
yada özel bir adı (çok fazla reçine çeşidi var).
Benim şimdiye kadar bulabildiklerimin ya fiyatı çok uçuk ya da miktarı. :(
Elimde bir miktar epoksi var ama hem miktarı az hem de ilk denememde zayi etmek istemiyorum.
Hobi malzemeleri satan yerlerde bulmak münkü olur mu acaba işime yarıyacak bişeyler .

« Yanıtla #9 : 17 Nisan 2010, 22:32:52 »
Piyasada bol miktarda var, belli bir marka değil, bu üretimi yapan bir alay marka var. Polyester reçine olarak ararsan bulabilirsin. Genellikle polyester tekne imalatçıları ve oto kaportacılar kullanıyor. Normalde 18 kg lık tenekede satılıyor ama sanayide kaporta ve boyacıların olduğu yerlerde mutlaka şişeye koyup satanlar oluyor. Yanlış hatırlamıyorsam 1.5 lt lik şişe dolusuna, sertleştiricisi ve hızlandırıcısı dahil 5 tl gibi bir para vermiştim.

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #10 : 17 Nisan 2010, 22:50:18 »
hızlı cevabın için saol sefa abi.
pazartesi ilk iş sanayideyim o zaman

« Yanıtla #11 : 17 Nisan 2010, 23:05:27 »
Sende sağol ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 18 Nisan 2010, 15:05:36 »
Sefa ustam, ben de gidip bir tekne hırdavatçısından (yat malzemeleri dükkanı işte, artık doğrusu neyse) polyester reçine, hızlandırıcı ve sertleştirici satın aldım. Gerçekten çok ucuz, şişelere aldım 1.5 litre kadar. Ancak bilemediğim konu şu sertleştirici ve hızlandırıcının oranları. Hızlandırıcı olduğunu tahmin ettiğim bir tanesi morumsu bir sıvı, adam bundan çok çok az bir miktar verdi ve sana fazla fazla yeter bu dedi. Bir de aman şununla şunu değil önce reçineyle diğerini karıştır yoksa patlar dediydi, ancak hangisi hangisiydi unuttum, şimdi korkuyorum  ???  ;D
Mor olan sıvı o kadar az koyuluyormuş ki şeffaflığı etkilemiyormuş filan, ama tam oranları bilemediğimden ilerleyemiyorum. Beni aydınlatabilirsen ustam sevinirim, taa sanayiye şimdi gitmek bir soru için biraz zul geliyor bana şu anda....

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #13 : 18 Nisan 2010, 15:52:16 »
Ustam 1.5 litre şişeye göre söyleyeceğim. malum havalar sıcak artık, hem hızlandırıcı ( mor renkli olan) hem de sertleştirici ( şeffaf renkli olan) hava sıcaklığına göre karıştırılıyor. Polyester reçineye öncelikle hızlandırıcıyı koymak gerekiyor ama bunun nedeni patlayıp çatlaması değil. Önce hızlandırıcı koyuluyor ki hemen reaksiyon başlamasın, tersini yaparsan yani önce sertleştiriciyi karıştırırsan polyesterde hemen sertleşme reaksiyonu başlayacaktır, doğal olarak hızlandırıcı malzemeye homojen karışmadan sertleşme başlayacağından elindeki karışım sağlıklı olmayacaktır. Hatta hızlandırıcıyı hemen şişeye koyabilirsin ağzını kapattıktan sonra bir sakıncası yok, malzemen sertleşmez. İşin en önemli kısmı sertleştirici, sertleştiriciyi fazla koyarsanız, polyester o kadar hızlı sertleşmeye başlıyor ki siz daha şöyle mi yapsam böylemi yapsam derken elinizi attığınızda karşınızda bir taş görüyorsunuz :D şu havalarda 1.5 litre için üç çay kaşığı yada pet şişe kapağının dolusu sertleştirici işini görür. biraz yavaş donar ama hava kabarcığı vs olmaz. Bir kaç günde sertleşir, daha fazla koyarsan daha çabuk sertleşir, ama tavsiye etmem bir şişe kapağı yeter ( bilimsel olmadı ama işe yarıyor :D) hızlandırıcı ( mor renkli) 1 çay kaşığı yada daha hızlansın istiyorsan 1.5 çay kaşığı yeterli olacaktır. Tavsiye iki bıçaklık mikarta için yarım litre karışım yetiyor, bu durumda 1.5 litreyi üçe bölüp bir tanesine malzemeleri karıştırmak daha iyi oluyor en azından diğerlerini de gereksinim oldukça kullanıyorsun. Ustam umarım yardımcı olmuştur, yinede buralardayım arada bilgisayara bakarım

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #14 : 18 Nisan 2010, 16:31:10 »
daha geçen hafta vinilester reçine ile uçak kanadı yapımı için tabakalı kompoziten numune hazırladık.
vinilesterde, 100 gr reçine için 2 ml butanox m 60 sertleştirici (çamaşır suyu gibi kokan)
0.2 ml cobalt oktat (mor renkli olan) verilmiş kompozisyon.
1.5 lt için sefa abinin verdiklerine yakın çıkar herhalde.
tabi biz numune için 10'ar gr reçine hazırlamaya kalkınca elde şırınga damla saymakla geçti bütün gün.
dün gece de aklımdaydı ama sormayı unutmuşum kağıttan mikarta yapma işleminde kumaştan farklı bir işlem ve yöntem varmı yada bu iş için özel bir kağıt

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 19 Nisan 2010, 01:00:20 »
Çok sağolun arkadaşlar, Sefa usta yardımcı olmazmısın, oldun tabii  :2up

Kağıt üzerine epoksi reçine ile denemeler yaptım, tam bir rezalet oldu. Belki kağıttan kaynaklandı, bilemiyorum, denediğim ince Japon origami kağıtları idi, duyduğuma göre en güze tuvalet kağıtları ile oluyor imiş ::)

Kumaştan farklı olarak sanırım basıncı daha az tutmak lazım preslerken, kağıtta basınçla nerdeyse bütün reçine yanlara akıyor. Eğer selpak gibi kağıt mendillerle yapmayı planladığım yalancı-fildişi üretme denemem başarılı olursa selpakları boyayıp, kurutup değişik renklerde elde etmek ya da belki renkli peçetelerle yapmak olabilir. Kesinlikle su emebilen türde kağıtlara yönelmek gerek, A4 beyaz kağıt veya parşömen gibi şeylerden olabileceğini hiç sanmıyorum... En iyi mikarta fenolik reçinelerle yapılıyor, ancak sanırım oldukça pahalı bir ürün fenolik reçine... Bilen var mı nedir, nereden bulunur, ne kadardır?

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #16 : 25 Ağustos 2010, 21:06:46 »
Konu, malzeme ve tedarik edebileceğiniz yerler hakkında CTP Sander den yardım alabilrsiniz.

http://www.ctpsander.org.tr/StandartIcerik.aspx?ID=7

Dernek Başkanı İsmail Hakkı Hacialioğlu. Cam Elyaf A.Ş. nin eski genel müdürü kendisi. Fabrikamızda polyester ve  camelyaf üretimi yapıyoruz. Dolayısıyla çekirdekten yetişen biri olarak tecrübesi çoktur. Dışarıya satış yapmıyoruz ama derneğimizden  Polyester ve reçine türevleri hakkında nerelerden temin edeceğinize kadar bilgi almak mümkün olabiliyor.

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #17 : 16 Temmuz 2012, 02:34:51 »
Arkası kumaş suni deriden mikarta olur mu?