Bıçak Sanatı - Forum

Paslanmaz 2. defa sulama

bekir çavuş

• *
  • 9
  • Yer: Muğla
Paslanmaz 2. defa sulama
« : 20 Haziran 2020, 01:49:51 »
Merhabalar, paslanmaz çeliklere 2. defa ısıl işlem yapılabilir mi? Özellikle AEBL için soruyorum ama genel olarak da bilgi bulamadım. Isıl işleminden memnun kalmadığımız AEBLye tekrar ısıl işlem yaparak istediğimiz performansa/sertliğe çıkarabilir miyiz?

Ynt: Paslanmaz 2. defa sulama
« Yanıtla #1 : 20 Haziran 2020, 03:06:52 »
Birinci yapılan ısıl işlemde malzeme dekarbürize olmadıysa yani, oksijensiz ortamda veya oksijenden yalıtılmış bir ortamda ısıl işlemi yapıldıysa AEB-L veya diğer martenzitik çeliklerin işleminin tekrarlanmasında bir sakınca yok, tekrarlanabilir. Ama işlemi yapmadan önce, sertleşmenin istenildiği gibi olmamasının nedenlerini sorgulamak ve yeniden yapılan işlemde olası hataları yinelememekte yarar var.

bekir çavuş

• *
  • 9
  • Yer: Muğla
« Yanıtla #2 : 20 Haziran 2020, 10:48:48 »
Sefa usta cevap için teşekkür ederim bu durumda bir sorum daha var. Dekarbürizasyon bildiğim kadarıyla 0.3-0.5 mmyi kolay kolay geçmiyor (saatlerce pişirilmediyse malzeme) değil mi? Ağzı açılmamış 3mm profilde sorun olmaz o zaman.

Bir de şu an aklıma geldi merak ettim de dekarbürizasyon tokluğu nasıl etkiliyor? Çeliğimiz düz mantık daha düşük karbon oranlı bir çeliğe mi dönüşüyor?

« Yanıtla #3 : 20 Haziran 2020, 16:19:21 »
Elbette dekarbürizasyon zaman bağlı olarak derinleşir, yeteri kadar zaman geçerse merkeze kadar inebilir. Tokluktan daha önemlisi, kullanılan çeliğin öngörülen performansa ulaşamaması olarak bakmak lazım konuya. AEB-L zaten karbon oranı olarak sınırda bir çelik, karbon ve krom dengesi ideal bir noktada. Var olan karbonu da kaybetmek zaten sınırda olan karbonu yok edeceğinden, istenmeyen bir durum. 3 mm ise ve dekarbürizasyon yüzeyde kaldıysa sorun yok.