Forumda bu konuda yeterince bilgi mevcut ama bu konuya bakan benim gibi acemi arkadaşlara yararı dokunabilir.
Bıçakta oluşan kabarcık şeklindeki lekeler dekarbürizasyon lekeleriymiş. Çeliğin yüksek sıcaklıklarda fazla bekletilmesi ya da ocaktaki hava akışının (oksijenin) fazla olmasından kaynaklanıyormuş. ( Menevişten sonra o bölgelerde oluşan mavimsi oksitlenme rengi dikkatimi çekmişti )
Bu bölgelerde karbon kaybı yaşandığı için sertleşme olmuyormuş. ( Eğe testindeki sıkıntı bıçağın yüzeyindeki yumuşak tabakadan kaynaklanıyor herhalde )
Ustaların iki önerisini gördüm ben, biri ısıl işlemi yenilemek diğeri düşük kum zımparalara inerek yüzeydeki bu yumuşak tabakadan kurtulmak.
Bu arada 2010 yılındaki bir konuda denk geldim @emrekipmen ustanın da başına gelmiş ve o da benim gibi "ohh beleş hamon yakaladık" diye sevinmiş
