Bıçak Sanatı - Forum

İki Adet Zımpara Taşı Aldım ve Bugün Yaptıklarım

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
Ynt: İki Adet Zımpara Taşı Aldım ve Bugün Yaptıklarım
« Yanıtla #120 : 27 Eylül 2011, 21:38:54 »
 ??? "sonrada ağıza kısmına 90 derece ile sürttüm"
dostum benim anladığım şeyi yaptıysan, taşı kesmeye çalışmışsın. ::)

evet şimdi vidyoyu izledim öyle yapmışsın. :o

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #121 : 27 Eylül 2011, 21:42:58 »
teoman aslında dediğin şey gibi oldu,taşta çizgiler belirdi sonra acaba hatamı ettim dedim,aslında o anda birde böyle deneyeyim dedim ama taşa zararlı
90 derece açıyla sürtmek iyi olmadı,3 numaralı videodaki
bu yüzden yanlamasına 45 derecelik açıyla sürtmek daha iyi gibi  :2up
video 1 ben bunun üzerinde durup daha yavaş ve uzunca bileme yapıcam bakalım nasıl olucak,yan bileme  ^-^
http://www.youtube.com/watch?v=KkA8TNlVZ28
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2011, 21:47:12 Gönderen: merttt9 »

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #122 : 27 Eylül 2011, 22:22:37 »
Video daki gibi bileme tekniği daha ilk defa gördüm bence bıçağın ağzını bozar bu şekilde bileme tekniği bizim yaptığımız 20 dercelik bir açıyla taşı keseceksin....

alinacicelik

• *
  • 1
  • Meslek: Doktor
  • Yer: Lüleburgaz
« Yanıtla #123 : 02 Kasım 2011, 20:13:43 »
Ben de su zımparasıyla bıçak biliyorum. Ancak ağızdan sırta bileyebilmek için ben kağıdı serecek bir mermer kestirdim. Zımpara sert zemine serilince pek kesilmiyor. Saygılar

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #124 : 07 Kasım 2011, 15:22:59 »
     Merhaba ilk aldığın taş sıradan sunni taş ikincisi doğal taş gibi duruyor ben herzaman doğal taşı tavsiye ederim ama yumuşak olacak bıçağı sürtünce tutacak kaymayacak,üzerinde kullanılan sıvıya gelince yağ uygun değil helede mutfak yağı hiç uygun değil yağ sürtünmeyi düşürür taşla bıçak arasında tabaka oluşturur.En uygunu gazyağı bulamazsan mazot ama gaz tercihimdir.taşta bulabilirsen biraz zor ama üzeri damarlı girit taşi(hakikisi) bilemeye gelince sizin elinizdeki bıçağın yanakları çok kalın onu bileği taşıyla zor bilersin önce motorlu zımpara taşı veyahut kösele taşında inceltmen gerekir bunun içinde enaz 15 mm lik kısmın bileyerek incelmesi gerekir. Benim bileme tarzım sırttan ağıza tam bir konik yüzey (özel tarz bıçaklar hariç) bu osmanlının kılıç bileme tekniğidir tek yönlü kılıç kullanır ve bu tarz bilerlermiş yukardan serbest bırakılan tülbent kılıcın ağzına gelince ikiye ayrılırmış.
    Motorlu zımpara taşında bileme yaparken kesinlikle sırttan ağza doğru bileme yapılır aksi halde sürekli bıçağın ağzından yersin gereksiz aşınma yaparsın iki yüzden eşit alarak ağızda ince bir kılağı(çapak) döner.Bu çapağı bileği taşında(yağ taşı) alırız yağ taşında çapak alma ağızdan sırta olur çapaklar dökülene kadar taşa ne tam yatık nede dik tutulmalı uygun eğimde bileyi taşında bileme ise sırttab ağıza yapılır kılağı dönünce tersi uygulanır.Kolay gelsin saygılar
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

« Yanıtla #125 : 07 Kasım 2011, 16:26:24 »
     Benim bileme tarzım sırttan ağıza tam bir konik yüzey (özel tarz bıçaklar hariç) bu osmanlının kılıç bileme tekniğidir tek yönlü kılıç kullanır ve bu tarz bilerlermiş

Mehmet bey bu bilgiyi nereden aldınız acaba, paylaşırsanız çok makbule geçer benim de çok işime yarayacak.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #126 : 08 Kasım 2011, 01:11:51 »
arkadaşlar
bıçağın bilenmiş ağız kısmındaki iz
yani bu

bu izi gidermek için sırasıyla 80 kum 200 kum 400 kum 600 kum...2000 kuma kadar çıktım
deneme yaptığım için aşırı uğraşmadım kısa kısa geçiştirdim

sonuçta bilenmiş ağız kısmındaki iz tamamen kaybolmuyor sadece parlaklık oluşuyor vede bir ovallik oluyor,yani iz yine belli ama parlak

bu izi gidermek mümkün değilmi yoksa başka yolu varmı sormak istedim
bileme taşına sürtme sonucu çelikte aşınma erime olup,zımpara işi durumu düzeltmiyor gibi
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2011, 01:16:29 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #127 : 08 Kasım 2011, 12:43:01 »
bir şey daha sorcam
bu zımpara bileylemesini merak etmişimdir ama şimdiye kadar yapmadım
zımparadan küçük parçalar koparım denedim,60 kum zımpara çok tırtıklı geldi yani sürtmüyor,takılıyor
240 kum,320 kum,500 kum,800 kum,1200 kum,2000 kum sıralamasında sürtme sırasında sorun olmadı
sizler en düşükten en yüksek kuma doğrumu yapıyorsunuz,yoksa sabit kumdamı yapıp bitiyorsunuz,mesela sadece 800 kumda yapmak gibi
bide kağıt zımparada aynı bileyleme taşında olduğu gibi haraket denedim
işte video(kamera tek elimde bu yüzden formalite olarak sürter gibi yaptım)
http://www.youtube.com/watch?v=kMLiZMCOjzU&feature=youtu.be
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2011, 12:44:59 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #128 : 11 Kasım 2011, 20:37:19 »
bu kişi terine haraket yapıyor,bileme taşımıdır masat işmidir anlam veremedim vede neden böyle tersine yapıyor bilemedim

http://www.youtube.com/watch?v=RGHBfLXyHTs

http://www.youtube.com/watch?v=SLIG4ApbCqY

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #129 : 12 Kasım 2011, 01:47:35 »
Zamanın olduğunda izle Mert
[smg id=466 type=av]
[smg id=467 type=av]

Kipmen Sanat web sitesi

merttt9

• 1419
« Yanıtla #130 : 12 Kasım 2011, 02:47:15 »
emre usta eline sağlık
süper bir anlatım,istediğim herşey var,ben videoyu nasıl görmemişim hayret,tam aradığım şey,en çok kağıt zımpara bileyleme merak ederdim oda tamam ve ilave bilgiler  :2up

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #131 : 14 Kasım 2011, 22:36:50 »
     Benim bileme tarzım sırttan ağıza tam bir konik yüzey (özel tarz bıçaklar hariç) bu osmanlının kılıç bileme tekniğidir tek yönlü kılıç kullanır ve bu tarz bilerlermiş

Mehmet bey bu bilgiyi nereden aldınız acaba, paylaşırsanız çok makbule geçer benim de çok işime yarayacak.
       Ben bu bilgiyi okuyarak araştırarak öğrenmiştim.Ayrıca makina bölümünde hocalarımızında bilgileri var.Kütüphanede osmanlı sanatlarıyla ilgili bir kitapta araştırma yapmıştım.Birde bizim oralarda kesici aletler o şekilde bilenir.Kardenizde ağaç fazlasıyla olduğundan ağaçla iç içeyiz üzerinde sırt olan bir bıçak veya başka bir krsiciyle ağaç işlemeye kalktığında keskinlik iyide olda bile bileme farkından olan sırt sürtünme yapar bıçağı yatık kullanamazsın dik kullanılan bir bıçakta fazla kesme yapmaz.Ben kendimde avcı olduğumdan avcı arkadaşım çok ve ünlü marka av bıçaklarını bile aldıklarında bana getirirler ve ağzını aç derler normalde keskindir ama benin dediğim tarzda biletirler .Gerçi görünüşünü bozmam en yakın şekilde biler veririm.Bu arada okuduğum kitabın adı aklımda değil.saygılar

« Yanıtla #132 : 14 Kasım 2011, 22:41:40 »
Mehmet bey ben özellikle "Tek yönlü kılıç" ı merak ettim, Osmanlı daki bilemeninde hep sırttan ağıza doğru olduğu bilgiside ayrı.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #133 : 14 Kasım 2011, 23:01:14 »
Mehmet bey ben özellikle "Tek yönlü kılıç" ı merak ettim, Osmanlı daki bilemeninde hep sırttan ağıza doğru olduğu bilgiside ayrı.
    Tek yönlü derken kastım tek ağız   Çoğu ülkeler içft ağız kullanır osmanlı tek ağız kullanır tabiki japonlarda tek ağız kullanır.Elinize bir osmanlı kılcı geçerse elinize bir kıl gönye alın ve enine kılıcın üzerine koyun oluk hariç gönyenin yüzeye oturduğunu göreveksin yani tam konik bir yüzey,bazı modellerde çukur (iç bükey) yüzeye rastlamakta mümkün ama az ama az bir çukurluk gözle belli olmayabilir.Aydınlatabildiysem ne mutlu

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #134 : 14 Kasım 2011, 23:20:10 »
      Birde sırttan ağıza derken konikliği dedim, bileme şeki tutuşu o tecrübe sonucu edinilmiş bilgidir sanırım yeteri kadar açıklayıcı yazamamışım   
ağızdan sırta bilenen bıçak sürekli ağızı aşındırır ve ağızın çabuk aşınmasına ve ağız çizgisi düşer buda birkaç bilemeden sonra kemik sıyırma bıçağına döner.Benim bıçak yaptığım lokantalar bazen bana ulaşamayıp başka arkadaşlara biletiyorlar.Tekrar bana geldiğinde 3ile5 mm arasında daralmış olduğunu gördüm bir bilemede tabiki ustaya göre değişebilir.Ben sırttan ağza bilerim ve kılağı döndüğünde bırakır bileği taşında kılağısını alırım.Sadece dönen kılağı kadar eksilme olur 0,1mm civarında. Ben böyle yapıyorum saygılar

merttt9

• 1419
« Yanıtla #135 : 15 Kasım 2011, 00:08:49 »
zaten her bıçağın ömrü olduğu için yani ne kadar çok zımparalanırsa veya bilenirse o kadar geometrisinde azalma oluyor
ama dediğiniz gibi çok usta olan kişi 0.1 mm azalma yaptırır,benim gibi acemi olan 1mm geometriden azalma yaptırır
çünkü ben ağız kısmı iyice düzgün olsun diye bileyip duruyorum ama usta olan kişi ilk seferde ayarlar
aslında sık kullanılan bıçağı gittiği yere kadar zımpara bileme yapıp elden çıkarmak lazım,sanırım japonlar bile sık kullandıkları katanaları bir kaç sene içinde çöpe atıp yeniden alıyordur,çünkü onlar haftalık çalışma sonucunda sık körelen çizilen kılıçları sık sık bileme zımpara yapıyorsa ömrünü kısa zamanda bitirir,ama birde özel kılıçları oluyor zaten onları herzaman saklarlar
bizim ülkemizde kılıç edinen kişiler sanki 100 yıl saklıcakmış gibi vede hiç ömrü yokmuş gibi,hem çalışıyorlar hemde sık zımpara bileme yapıyorlar,işte burada yanılıyorlar
bir kaç sene içinde kılıcın ağız ve geometrisi kayıp gidiyor
sanırım böyledir :2up
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2011, 00:10:25 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #136 : 15 Kasım 2011, 22:40:12 »
piyasada azda olsa satılan katanalar çin malı olanlar kesinlikle makina yapımı,satıcı her ne kadar el yapımıda dese kesinlikle makina yapımı çünkü aynı model olan 2 adet ürünü inceledim,ikiside en ince detaya kadar birebir aynı fake hamondaki girinti çıkıntıdan tutunda sırt kısmı kalınlık olsun ağız kısmındaki dip tarafına gelen bilenmemiş 2 cm lik payına kadar herşeyi birebir ikiz aynı,yani otomatik makina üretim olduğuna kesin gözüyle bakıyorum
niyeti olanlar kesin kanıt isteyenler için fotoğraf çekerdim ama çok uğraştırır her detayı fotoğraflamak lazım,isteyen olursa uğraşırım ama piyasaki el yapımı ilanlarına inanmayın,en iyisi ustalarımıza yaptırmak
ustalarımın öğrettikleri bilgilerle inceledim kesin ama kesin makina üretimi  :2up
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2011, 22:43:08 Gönderen: merttt9 »

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #137 : 16 Kasım 2011, 15:55:15 »
Sn Emre Kipmen,
Mavi polisaj daha iyi derken
http://www.optopazar.com/KAUCUK-VE-PLASTIK-ICIN-POLISAJ-PASTASI,PR-611.html
linkinde bulunan ya da buna benzer bir ürünü mü kastediyorsunuz?

merttt9

• 1419

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #139 : 16 Kasım 2011, 17:30:57 »
    Tek yönlü derken kastım tek ağız   Çoğu ülkeler içft ağız kullanır osmanlı tek ağız kullanır tabiki japonlarda tek ağız kullanır.Elinize bir osmanlı kılcı geçerse elinize bir kıl gönye alın ve enine kılıcın üzerine koyun oluk hariç gönyenin yüzeye oturduğunu göreveksin yani tam konik bir yüzey,bazı modellerde çukur (iç bükey) yüzeye rastlamakta mümkün ama az ama az bir çukurluk gözle belli olmayabilir.Aydınlatabildiysem ne mutlu

Sefa ustam belki eline bir osmanlı kılıcı geçemez ben yardımcı olayım sana aşağıdaki fotoğrafları inceleyebilirsin :)