Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçak Denemem

ersiny

• 38
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ankara
İlk Bıçak Denemem
« : 23 Mayıs 2020, 13:40:10 »
Merhaba ustalarım. Tanışma bölümünde de yazdığım gibi daha önce ilgimi çeken ,el yapımı ,güzel bıçak alıyordum. Bu bıçaklar hakkında bilgileri tam bir bilgi denizi olan bıçak sanatı forumundan sizin değerli yazılarınız sayesinde öğreniyorum.
Malum virüs yüzünden okullar kapandı ve uzaktan eğitim veriyorum. Vakit bol olunca bir bıçak yapım işine girişeyim dedim.
İlk iş çelik teminine başladım. Ankara'da Ostim'de bir kaç yer gezdikten sonra satıcının da övmesiyle (bunda küçük parça kesmesi de etkili) 6mm kalınlığında 2379 çelik kestirdim ( D2 de deniliyor galiba) . 6mm'den daha ince plaka yoktu.
Satıcıdan utandığımdan ;D  ( koca koca hidrolik sulu testereler kesecekti) iki parça 5cmm eninde kestirdim boy 73 cm kalınlık 6mm . Ne yapacaksam o kadar çeliği  ;D
Bu kalınlığın Nesmuk tarzında bir bıçağa daha uygun olacağını düşünerek şablonu seçip işe başladım.

ersiny

• 38
Ynt: İlk Bıçak Denemem
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2020, 14:00:16 »
İlk olarak spiralle çeliğe çizdiğim şablonu kabaca kesip çıkardım. Sonra eğe ile ve zımparayla etrafını düzelttim . Şu aşamada da yüzeyini 240 kuma kadar zımparaladım profilimi elde ettim.

ersiny

• 38
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2020, 14:06:15 »
Şu anda karar veremediğim nokta ağız açma şekli. Scandi ağızın bunun gibi ağır iş bıçağına  uygun olmayacağını düşünüyorum.  Ustalarımdan ricam nasıl bir ağız açmalıyım kaç derece olmalı. Isıl işlem öncesi kaç mm olmalı ağız.  Kabza ve agiz şekli nasıl olmalı fikirlerinize ihtiyacım var karar veremiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2020, 14:36:22 »
Kolay gelsin öncelikle et kalınlığı 6 mm olan bir bıçağa elbette scandi açılmaz açılsada bıçak denecek kadar sanmıyorum işlem göreceğini bu kalınlığa tam taşlama güzel olur yani namlu hattını komple açın yüz hattı bırakmayın forumda açı hesaplama yazarsanız bıçak et kalınlığı vs girdikten sonra açıyı hesaplar.
Ağız kalınlığı 0.5 mm 1 mm arasında bırakabilirsiniz kabzayı ise kendi isteginize bağlı olarak şekillendirin kabza kalınlık ele oturma durumları vs işlerken kontrol edip yapabilirsiniz .
Gendarmerie Special Operation...

ersiny

• 38
« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2020, 15:06:19 »
Teşekkür ederim Şaban Bey. 0.5 mm ağız ısıl işlemde sıkıntı çıkarmaz heralde.Bir de tam taşlamadan sonra tekrar kesici ağız açılacak diye biliyorum. Scandi gibi tek ağız olmayacak değil mi?
Bir diğer sorum sizin dediğiniz gibi tam taşlama bir ağızda ağır kullanımda ağız zarar görür mü?

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 23 Mayıs 2020, 15:14:28 »
merhaba adaş ve hocam
öncelikle sizde benim gibi ilk bıçağı zor olan celikle baslamiainiz D2 zor bir celik ama çok guzel.bir celik cok fazla vurdulu kirdili işlere gelmez , agiz kalinligi isil islem once 0.6-0.5 Arasi.kalsin sonrası bileme icin sizi cok zorlar. tam taslama guzel.olur

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #6 : 23 Mayıs 2020, 15:25:20 »
Kolay gelsin.
Bir şeyi merak ettim. Bu çeliğin başına ne gelmiş? Dövme işleminden çıkmış gibi.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #7 : 23 Mayıs 2020, 15:32:20 »
Teşekkür ederim Şaban Bey. 0.5 mm ağız ısıl işlemde sıkıntı çıkarmaz heralde.Bir de tam taşlamadan sonra tekrar kesici ağız açılacak diye biliyorum. Scandi gibi tek ağız olmayacak değil mi?
Bir diğer sorum sizin dediğiniz gibi tam taşlama bir ağızda ağır kullanımda ağız zarar görür mü?
İkinci ağız kesici ağzı açacaksınız scandi gibi olmayacak doğru ısıl işlemi güvenli olan bir firmaya şahısa yaptırırsanız birşey olmaz ağır işlerde kullanabilirsiniz 0.5 mm olacak diye bir kaiede yok ağır işlerde kullanacaksınız 0,5 mm üstünü bırakın daha  sağlıklı olur
Gendarmerie Special Operation...

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #8 : 23 Mayıs 2020, 15:42:53 »
Kolay gelsin.
Bir şeyi merak ettim. Bu çeliğin başına ne gelmiş? Dövme işleminden çıkmış gibi.
[/quote
çeliğin üstündeki tufal tabakasi

ersiny

• 38
« Yanıtla #9 : 23 Mayıs 2020, 16:03:06 »
merhaba adaş ve hocam
öncelikle sizde benim gibi ilk bıçağı zor olan celikle baslamiainiz D2 zor bir celik ama çok guzel.bir celik cok fazla vurdulu kirdili işlere gelmez , agiz kalinligi isil islem once 0.6-0.5 Arasi.kalsin sonrası bileme icin sizi cok zorlar. tam taslama guzel.olur
Teşekkür ederim. Aslında ilk iş için CK 75 ararken bunu aldım. Bu işten yüzümün akıyla çıkarsam artık kalanıyla satır yaparım  ;D Ben de 0.5 yapacağım sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.

ersiny

• 38
« Yanıtla #10 : 23 Mayıs 2020, 16:04:38 »
Kolay gelsin.
Çelik levhasının yüzeyindeki iz. Sac gibi ya da lama gibi pürüssüz değil.

ersiny

• 38
« Yanıtla #11 : 23 Mayıs 2020, 16:07:38 »
İkinci ağız kesici ağzı açacaksınız scandi gibi olmayacak doğru ısıl işlemi güvenli olan bir firmaya şahısa yaptırırsanız birşey olmaz ağır işlerde kullanabilirsiniz 0.5 mm olacak diye bir kaiede yok ağır işlerde kullanacaksınız 0,5 mm üstünü bırakın daha  sağlıklı olur
Teşekkür ederim. Ankara Ostim de tanıdıklarım var onların başka işler için ışıl işlem yaptırdıkları yerler var yardımcı olacaklar sağolsunlar.

ersiny

• 38
« Yanıtla #12 : 23 Mayıs 2020, 19:03:33 »
Taşlama çizgisi ile kabza arasını şu şekilde değiştirdim.
Ustalarım nasıl bir kabza yapabilirim? Fotoğraf üzerinde çizerek yardımcı olabilir misiniz? İki tane 6mm bir tane 8 mm pim deliği açtım. 8mm olana ip bağlamak için ( Malum bıçak büyük ve ağır olacak elden fırlamasın)

« Yanıtla #13 : 24 Mayıs 2020, 01:34:29 »
Size tavsiyem, forumda daha önce paylaşılmış tüm Nessmuk bıçakları incelemeniz. Ben biraz önce baktım neler var diye, D2 çelikten tutun, dövme karbon çeliğine, 4 mm den tutun 6 mm ye kadar bir çok Nessmuk var. Birisi mutlaka Size örnek olacaktır.

ersiny

• 38
« Yanıtla #14 : 24 Mayıs 2020, 09:31:37 »
Size tavsiyem, forumda daha önce paylaşılmış tüm Nessmuk bıçakları incelemeniz. Ben biraz önce baktım neler var diye, D2 çelikten tutun, dövme karbon çeliğine, 4 mm den tutun 6 mm ye kadar bir çok Nessmuk var. Birisi mutlaka Size örnek olacaktır.
Teşekkür ederim ustam.Ramazan Bayramınız mübarek olsun. Dediğiniz gibi baktım inceledim sizin instagram sayfanızdakilere de baktım, internette satilanlarda dahil şöyle bir şey var kimisi 6mm ye 20mm scandi ağız açılmış, kimisi tam taşlama yapmış ve diğer şekilde ağzı olanlar da var. Benim sormak istediğim sizin tecrübelerinizle bu kalınlıkta bir doğa bıçağına ne tür bir ağız açmak ideal olur.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #15 : 24 Mayıs 2020, 14:38:36 »
 aslinda nesmuk icin k720 veya ck75 iyi olurdu

« Yanıtla #16 : 24 Mayıs 2020, 14:51:46 »
Teşekkür ederim ustam.Ramazan Bayramınız mübarek olsun. Dediğiniz gibi baktım inceledim sizin instagram sayfanızdakilere de baktım, internette satilanlarda dahil şöyle bir şey var kimisi 6mm ye 20mm scandi ağız açılmış, kimisi tam taşlama yapmış ve diğer şekilde ağzı olanlar da var. Benim sormak istediğim sizin tecrübelerinizle bu kalınlıkta bir doğa bıçağına ne tür bir ağız açmak ideal olur.
Kalınlığa göre açılması gereken ağzın ideal bir ölçüsü yok, Nessmuk yapısı ve amacı gereği bir çok işi birarada yapması için tasarlanmış bir bıçak. Bir çok işi birarada yapan her bıçak gibi bir işi ideal yapamaz.  Örneğin, iyi odun yaran bir bıçak istiyorsanız o bıçağın patatesi de ince ince dilimlemesini beklememelisiniz, patatesi de yarmasına razı olacaksınız. Bu nedenle ağız yapısını ( veya açısını) Sizin amacınız belirleyecek.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #17 : 24 Mayıs 2020, 21:45:24 »
maalesef ulkemizde soyle bir bicak beklentisi var
hem.kalin odun kessin hemde jilet gibi tıraş olmak.. yada. v.s gibi herseyi yapmak . benim devamli kullandigim d2 25 cm.bir bicagim var odun dal v.s..kesmek icinde ufak baltam var

ersiny

• 38
« Yanıtla #18 : 27 Mayıs 2020, 23:35:21 »
Merhaba ustalarım. Bıçağının ağız genişliğine karar verdim 0.5 mm kalınlığa kadar 2cm ağız açıp sonrasında ikinci bir kesici agiz açacağım. Bayramda fırsat bulamadım bugün gün boyu ostimde malzeme gezdim kendime bir eğe rampası yaptım. Inşallah uğraştığıma değer.   

ersiny

• 38
« Yanıtla #19 : 27 Mayıs 2020, 23:44:19 »
Yivli mili kullanmayacağım fotoğraf çekmek için koydum. Egeyi bağlamak bağlamak için çelik mil aldım 10 mm kalınlığında daha önce başka yerlerde  soranlar olmuştu ostim yılmazlar çelik te bir boyunu 3 metre geliyor 10 liraya aldım. Milin rahat hareket etmesi için ostim göbekteki bir rulmancıdan 10 mm lik rulmanlı civata aldım(15 lira) mil içine tam oturuyor yukarı aşağı oynamadığı için milin üzerinden basmanıza gerek kalmıyor. Yivli mil 1 metresi 4 lira ve ağaca çakılabilir somunlardan aldım 10 luk. (Bunlara da 2 adet hortum kelepçesi 5 tane çakılabilir somun ve 1metre yivli mil toplam 10 lira verdim. ) Toplamda bana 35 liraya geldi ama yivli mil ve çelik mil epey arttı.