Bıçak Sanatı - Forum

K100 1.2080

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: K100 1.2080
« Yanıtla #20 : 28 Mayıs 2021, 08:42:00 »
iyi günler dilerim. Forumda tamamen yeniyim, geçtiğimiz günlerde büyük bir hevesle bir bıçak yapımına başladım, kolay bulunabilir olduğundan k100 (2080) çeliği tercih ettim ve çizimini tasarımını yaptığım bıçağın boyutlarında siparişi verdim profili çıkardım. Şu an ağız açma işleminin ortasındayım çeliği almadan önce araştırmasını yapıp büyük bıçaklar için iyi olduğu sonucuna ulaşmıştım ve büyük bir bıçak yapıyorum.

Yeniden bilgi edinmeye koyulduğumda ise bu sayfayı gördüm. fotoğraflarını göstereceğim bıçağın ilerleyen aşamalarda kırılmaması için bana ne önerirsiniz? Çok fazla emek harcıyorum o kırılırsa ben de kırılabilirim.

Size yaptığım tasarım çizimini ve çalışmanın geldiği son hali göstereceğim.
Lama kalınlığı 6 mm eni 6 cm bıçağın sapı dahil toplam uzunluğu 37 cm kabze hariç uzunluğu 24 cm

Ankara'da yaşıyorum ısıl işlemi kendim yapmam gibi bir imkanım yok nerede nasıl bir ısıl işlem yaptırmalıyım nelere dikkat etmeliyim?

Yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla.

Öncelikle hoşgeldiniz. Size hitap edebilmemiz için kendinizi Hoşgeldin başlığında tanıtmamışsınız, ki bu forumumuzun kuralları arasındadır.
10 Yıllık bir başlığı ilk mesajda tekrar hortlatmanıza şaşırdım, nereden bulup çıkardınız? :D
Bahsi geçen D3 çelik çok çok eski bir teknoloji. Onun yerine D2 (K110) ve sonradan onun yerine SVERKER 21, onun da yerine Chipper Viking, onun da yerine nihayet Sleipner ve K340 geldi. Şahsen ben ulaştığınız bilginin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Herşeyden önce bu büyüklükte bir çelik için benim tercihim karbon çeliklerinden biri olurdu. Nacizane tavsiyem de yalın karbonlu bir yay çeliği ile (Ck75 mesela...) başlamanız olur. Bunu söylerken tasarımınızın boyunu düşünerek ve bu bıçakla darbeli işler de yapmak isteyebileceğinizi tahmin ederek konuşuyorum. Yukarıda saydığım güncel yarı paslanmaz çeliklerle bile bu işleri önermem ki bence D3'ten vazgeçin.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #21 : 28 Mayıs 2021, 17:03:24 »
Sertliği çok yüksek tutmazsanız, bu boyda kolay kırılacağını sanmıyorum. 35-40cmlik baya D3 bıçak gördüm, forumda D3ten bıçak yapan ustalarımızın işlerinede bakabilirsiniz.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4950.msg97444#msg97444
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8735.msg175215#msg175215
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7302.msg146032#msg146032
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #22 : 28 Mayıs 2021, 17:21:55 »
Arkadaşlar benim yukardaki tavsiyemden ziyade Osman hocamın tavsiyesine kulak verin:
Sertliği çok yüksek tutmazsanız, bu boyda kolay kırılacağını sanmıyorum. 35-40cmlik baya D3 bıçak gördüm, forumda D3ten bıçak yapan ustalarımızın işlerinede bakabilirsiniz.

Peki Osman hocam sen bugün bu ölçülerde bir bıçak yapacak olsan, D3 özelinde sormuyorum, genel olarak düşünebilirsin, hangi yarı paslanmazı tercih ederdin? Yani o kadar uğraşıp ağız açıp, ısıl işlem yaptırıp (-ki ısıl işlemde adamlar o çelik mi bu çelik mi diye bakmıyor, hepsine aynı parayı ödüyorsun) saatlerce perdah, kabza işlemesi için mesai harcayacağın çelik D3 olur muydu? Ben şahsen o kadar emeği eski teknoloji bir çeliğe heba etmezdim.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #23 : 28 Mayıs 2021, 17:48:05 »
Arkadaş D3ü satın almış halihazırda elinde ise kullanması bence mantıklı, ben elimde çelik olmasa K340 arardım ama D3 varsa onu kullanırdım.
D3 orta boy(toplam boy 30cm) bıçaklar için bence gizli kahraman çeliklerden biri bulması çok kolay,fiyatı uygun.Karbon çelik kullanacağıma ben D3ü tercih ederim.

Bunların haricinde soruyu soran arkadaşım bu yapacağın ilk bıçak ise bu kadar uzun boylu bir bıçakla başlama derim eğe ile işlerken bu çeliği kolay sıkılırsın. 8)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 28 Mayıs 2021, 22:39:23 »
Öncelikle ilginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim. Tasarım önerilerinizi dikkate alacağım. Boyum 2 metre ellerim de biraz büyük, bıçağı tutarken kabzanın biraz elimin arkasından gözükmesini istiyorum o yüzden biraz uzun olsun istedim ama kabzayı yapmaya başladığımda önerilerinizi dikkate alacağım.

Ayrıca hoş buldum bu forumu ve bu konuyu google üzerinden araştırma yaparken buldum ve bu konu üzerine danışmak için üye olduğumdan kurallardan pek haberim yoktu açıkçası, ama onu da öğrenip yapmam gerekenleri yapacağım  :)

D3 seçmemin sebebi www.metalavm.com adresli siteden kolaylıkla istediğim boyutta alabiliyor olmamdı biraz araştırma yapıp lama halinde sipariş edip üzerinde çalışmaya başladım yaptığım araştırmalarda bu çeliğin sorun teşkil etmeyeceğine de bu forumda bir sayfadan ulaşmıştım yanlış hatırlamıyorsam. Neticede büyük bir hevesle çalıştım, bugün de biraz uğraştım ve bıçağın son hali bu.
şu anda bu çelikten vazgeçip başka bir çelik alma sınırını çoktan geçmiş durumdayım inşallah bir dahaki sefere verdiğiniz pek kıymetli bilgileri değerlendirip daha doğru bir tercih yapacağım.

bu foruma yeni katılmış olmama karşın bu yaptığım ilk bıçak değil daha öncesinden de birkaç tecrübem oldu bir atölyem vardı kapatmak zorunda kaldık, aletlerim hala duruyor bir bahçede sınırları zorlayarak kullanabildiğim bir avuç taşlama makinesi ve eğelerle yapabildiğim en alengirli bıçağı yapıp bir kenara koymak istedim doğrusu, daha sonrası nasıl gelir bilmiyorum şu an için, ama son yaptığım bıçak olacağını da sanmam çok keyif alıyorum çünkü bu işlerden. Sizin gibi bilgi alabileceğim kişileri de buldum, zaman buldukça daha çok sürer gider bu hikaye.

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
« Yanıtla #25 : 31 Mayıs 2021, 12:05:13 »
bıçağın ağız açma işlemini bitirdim 1.1 mm civarı bir düzlük bıraktım asıl ağız için, şimdi sıra geldi ısıl işlem yaptırmaya.

Şu an Ankara'da ısıl işlem yaptırabileceğim yerleri arıyorum bir yerle konuştum bana ne kadar sertlik istiyorsunuz dendi, buna nasıl cevap vereceğimi bilemedim ama çok yüksek bir sertlik istememeliyim değil mi? Kısaca nasıl bir ısıl işlem yaptırmalıyım ve Ankara'da güvenilir bir yer önerebilir misiniz bana?

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #26 : 31 Mayıs 2021, 22:32:30 »
eline sağlık güzel olmuş profil

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #27 : 01 Haziran 2021, 06:44:45 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş, ısıl işlem için özelden bir adres gönderdim.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
« Yanıtla #28 : 04 Haziran 2021, 20:44:51 »
iyi akşamlar biraz daha gelişme kaydettim ısıl işlemini yaptırdım ve kabza malzemelerini aldım. şimdiki sorum şudur. ısıl işlemden kalan o gri rengi bıçağın ağız kısmı dışında kala yerlerde bırakmayı düşünüyorum zımparalamadan, bunun bir mahsuru olur mu, yoksa her yerini zımparalayıp demir klorürle karartsam daha mı iyi olur?

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #29 : 05 Haziran 2021, 23:02:32 »
Dövülerek yapılan bıçaklarda ağız açıldıktan sonra geri kalan kısımlara işlem yapmayıp ışıl işlem sonrası kalan o mat siyahlık ve çekiç izleriyle bırakıyorlar.
Tabi bunu yaparken yüzeyde oluşan cüruflar fırça ile temizleniyor. Sizin bıçağınızda yüzeyde cüruf oluşmadıysa temiz bir yüzeyse bence kullanılabilir gibi.
Ama bir sorun teşkil ediyor mu bilemiyorum.
Konu hakkında bilgisi olan ustalarımız yazarlar sanırım.

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
« Yanıtla #30 : 06 Haziran 2021, 08:44:57 »
Dövülerek yapılan bıçaklarda ağız açıldıktan sonra geri kalan kısımlara işlem yapmayıp ışıl işlem sonrası kalan o mat siyahlık ve çekiç izleriyle bırakıyorlar.
Tabi bunu yaparken yüzeyde oluşan cüruflar fırça ile temizleniyor. Sizin bıçağınızda yüzeyde cüruf oluşmadıysa temiz bir yüzeyse bence kullanılabilir gibi.
Ama bir sorun teşkil ediyor mu bilemiyorum.
Konu hakkında bilgisi olan ustalarımız yazarlar sanırım.
çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
« Yanıtla #31 : 09 Haziran 2021, 16:48:08 »
az önce kabzayı da yapıp bıçağı bitirdim ve şu an o kadar keyif alıyorum ki izlemekten. Sıra geldi kılıf yapmaya.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #32 : 09 Haziran 2021, 20:03:02 »
Eline sağlık eğer mümkünse şöyle bir düzeltme yapmanızı önereceğim. Ok ile gösterdiğim kısımdaki fark göze batıyor baya.
zımpara ile biraz daha mesai harcarsanız kabzadaki zımpara izleri giderse tamamen çok daha güzel olur.
« Son Düzenleme: 09 Haziran 2021, 20:07:22 Gönderen: Yasin UZ »

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
« Yanıtla #33 : 23 Haziran 2021, 22:35:13 »
evet önerileriniz doğrultusunda son şeklini verdim ve kılıfını da yaptım son durumu paylaşmayı unutmuşum bir süre buyrun geldiğimiz son durum budur  ;D

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #34 : 23 Haziran 2021, 23:20:32 »
Eline sağlık çok güzel bir bıçak oldu tebrik ederim.
Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
Ayrıntılı şekilde, ''Bıçak Sanatı - Forum »Forum Muhabbeti »Kolleksiyon, bıçak tanıtımı, incelemesi''
veya ''Bıçak Sanatı - Forum »Atölye Muhabbeti »Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) »Mercek Altında''
Başlığı altında paylaşırsanız bıçağın görsellerini çok daha iyi olur  :2up

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #35 : 24 Haziran 2021, 08:10:20 »
Bravo! Ben hala ilk bıçağın olduğuna inanamıyorum. :2up

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
« Yanıtla #36 : 24 Haziran 2021, 14:40:00 »
Çok teşekkür ederim, öncelikle ilk bıçağım değil, daha önce birkaç bıçak yapmıştım ama hiçbirisi buna yaklaşamaz  ;D . önerdiğiniz paylaşımı da "Kolleksiyon, bıçak tanıtımı, incelemesi" başlığı altında yaptım. tekrar destekleriniz, fikir ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bu foruma katıldığım için çok memnunum.