Az önce aradım firmayı , sadece sinan abinin aldığı çelikten lama halinde ve ince olarak ellerinde varmış , yani K100 1.2080 BÖHLER , diğer darbe çeliklerinden lama şeklinde yokmuş .
Sefa hocam burda yorumunuz ne olur ;
1-mesela bu çelikle kılıç yapsak ne olur .
2-bu malzeme ile bıçak yapsak nasıl olur
3-bu malzeme ile 50-60 cm lik pala yapsak ne olur
4-Siz olsaydınız ne yapardınız
Bu çeliğin ( K100) içerdiği karbon çok yüksek. Listede kimyasal kompozisyon verilmiş ancak ben bu listedeki üst sınırın %2.3 e kadar gittiğini okumuştum. Yani kimyasal kompozisyonda karbon için %2-2.3 diyebiliriz. Büyük bir olasılıkla zaten toz metalurjik bir çeliktir. Yanlış hatırlamıyorsam zaten 1.8 i geçen karbon oranlarında üretim yöntemi olarak toz metalurjik yöntemler kullanılıyor. Herneyse.
1- bu çelikle kılıç yapsanız, bu kılıcın boyu en az 60 cm olacağından ve bu çelik aşırı sertleşen ve darbe dayanımı olmayan bir çelik olduğundan büyük olasıkla tez zamanda kırılacaktır. Ama süs kılıc yapacaksanız o başka ( o zamanda neden adi lamadan değilde bu çelikten diye düşünülebilir.)
2-Bu malzemeden daha öncede konuşulan kısa bıçaklar yapılabilir. Netekim yaptık ve sonuçtanda çok memnunuz. 25 cm boylara kadar yapılan bıçakların ( helede bu et kalınlığında) her işe dayanacağını düşünüyorum. Hem fırında östenitleme sıcaklığında bekleterek hemde fırın harici sertleştirme işlemlerinde sonuç mükemmel. Yalnız burada doğru olmayan bir bilgi vermiş olmayayım, bu çelik içeriğindeki kromun yapıda çözülebilmesi için fırında östenitleme isteyen bir çelik, ama biz deneme amaçlı fırında östenitlemeden su verme işlemide yaptık. Bu işlemde büyük olasılıkla krom yapıda çözülmemiştir ama ortaya çıkan sertliği 62HRC olarak ölçtük. Bu işlemide yaklaşık 950 dereceye kadar ısıtıp üzerine hava püskürterek yaptık. Elbette bu durumda bile çok iyi bir sertlik elte ettik. Nedeni içerikteki karbonun yüksekliği olmalı. Kısaca bıçak olur hemde güzel olur ( bilemesi çok zor)
3-Bu malzemeden pala olabilir ama örneğin kukri olmaz, daralan kesitlerde darbe sonucu kırılma riski bence çok yüksek. 6mm et kalınlığı oldukça fazla bir kalınlık ama elbette kesicinin formunun dayanımda veya göreceği darbede çok büyük önemi var. Yinede ben olsam sapla birlikte 50cm yi geçmezdim.
4- "ben olsaydım ne yapardım" yukarıdaki yazdıklarım gibi yapardım