Bıçak Sanatı - Forum

K100 1.2080

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
K100 1.2080
« : 07 Temmuz 2011, 15:23:04 »
K100  1.2080 BÖHLER
8,5tl kg fiyatı 50x6 ölçüsünde 13kg geldi kargo dahil 150tl aldım düşünen arkadaşlara duyurulur... :)
www.kalite-celik.com
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Ynt: K100 1.2080
« Yanıtla #1 : 07 Temmuz 2011, 17:05:21 »
Güle güle kullan Sinan, işlemlerin sonucunun göz kamaştıracağından eminim ;) Çelik ısıl işlem sonrası sertliğiyle şaşırtıcı bir çelik.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #2 : 07 Temmuz 2011, 17:36:52 »
teşekkür ederim Sefa ustam eğe testinde gördüm hamur gibi bir çelik :) işlemesi çok zevkli olacak...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 07 Temmuz 2011, 17:38:30 »
sinan sanırım sendekı malzeme 50mmx6mm  . acaba daha ıncesı varmıydı..? 4mm gıbı..

bu arada  gule gule kullan ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #4 : 07 Temmuz 2011, 17:39:00 »
Ben çıkacak ürünleri düşünerek gözlerimiz kamaşacak demiştim ;)

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 08 Temmuz 2011, 02:17:39 »
Sefa hocam burda sinan abi çelik satan yerin site adresini de vermiş , çeliklerin üzerine tıklayınca  özellikleri yazıyor . http://www.kalite-celik.com/urunler.html . bunların hangisi sizin kılıcınız gibi bir kılıç yapmaya uygundur ?
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2011, 02:37:17 »
Sefa hocam burda sinan abi çelik satan yerin site adresini de vermiş , çeliklerin üzerine tıklayınca  özellikleri yazıyor . http://www.kalite-celik.com/urunler.html . bunların hangisi sizin kılıcınız gibi bir kılıç yapmaya uygundur ?

kılıcı merakla bekliyorum
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2011, 02:39:45 Gönderen: merttt9 »

« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2011, 03:37:26 »
Benim yaptığım malzemeye en yakın malzeme listede K720   MST
ama yapmayı düşünenler varsa buradaki malzemelerden K455   KLD öneririm. Kimyasal kompozisyonu kılıç türü malzemelere daha uygun.

agel

• 306
« Yanıtla #8 : 08 Temmuz 2011, 14:16:49 »
hocam sanki aklımda hafif bir pürüz kaldı (biliyorsunuz bu yaptığımız kılıçlar , Allah korusun 3. Dünya savaşından sonra lazım olacak:)) K720 yi ne için tercih ederdik veya K455 i ne için tercih etmeliyiz...

agel

• 306
« Yanıtla #9 : 08 Temmuz 2011, 14:26:45 »
Az önce aradım firmayı , sadece sinan abinin aldığı çelikten lama halinde ve ince olarak ellerinde varmış , yani K100  1.2080 BÖHLER , diğer darbe çeliklerinden  lama şeklinde yokmuş .
Sefa hocam burda yorumunuz ne olur ;
1-mesela bu çelikle kılıç yapsak ne olur .
2-bu malzeme ile bıçak yapsak nasıl olur
3-bu malzeme ile 50-60 cm lik pala yapsak ne olur
4-Siz olsaydınız ne yapardınız

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #10 : 08 Temmuz 2011, 14:29:35 »
k110 , d2 zaten
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #11 : 08 Temmuz 2011, 17:12:42 »
Az önce aradım firmayı , sadece sinan abinin aldığı çelikten lama halinde ve ince olarak ellerinde varmış , yani K100  1.2080 BÖHLER , diğer darbe çeliklerinden  lama şeklinde yokmuş .
Sefa hocam burda yorumunuz ne olur ;
1-mesela bu çelikle kılıç yapsak ne olur .
2-bu malzeme ile bıçak yapsak nasıl olur
3-bu malzeme ile 50-60 cm lik pala yapsak ne olur
4-Siz olsaydınız ne yapardınız
Bu çeliğin ( K100) içerdiği karbon çok yüksek. Listede kimyasal kompozisyon verilmiş ancak ben bu listedeki üst sınırın %2.3 e kadar gittiğini okumuştum. Yani kimyasal kompozisyonda karbon için %2-2.3 diyebiliriz. Büyük bir olasılıkla zaten toz metalurjik bir çeliktir. Yanlış hatırlamıyorsam zaten 1.8 i geçen karbon oranlarında üretim yöntemi olarak toz metalurjik yöntemler kullanılıyor. Herneyse.
1- bu çelikle kılıç yapsanız, bu kılıcın boyu en az 60 cm olacağından ve bu çelik aşırı sertleşen ve darbe dayanımı olmayan bir çelik olduğundan büyük olasıkla tez zamanda kırılacaktır. Ama süs kılıc yapacaksanız o başka ( o zamanda neden adi lamadan değilde bu çelikten diye düşünülebilir.)
2-Bu malzemeden daha öncede konuşulan kısa bıçaklar yapılabilir. Netekim yaptık ve sonuçtanda çok memnunuz. 25 cm boylara kadar yapılan bıçakların ( helede bu et kalınlığında) her işe dayanacağını düşünüyorum. Hem fırında östenitleme sıcaklığında bekleterek hemde fırın harici sertleştirme işlemlerinde sonuç mükemmel. Yalnız burada doğru olmayan bir bilgi vermiş olmayayım, bu çelik içeriğindeki kromun yapıda çözülebilmesi için fırında östenitleme isteyen bir çelik, ama biz deneme amaçlı fırında östenitlemeden  su verme işlemide yaptık. Bu işlemde büyük olasılıkla krom yapıda çözülmemiştir ama ortaya çıkan sertliği 62HRC olarak ölçtük. Bu işlemide yaklaşık 950 dereceye kadar ısıtıp üzerine hava püskürterek yaptık. Elbette bu durumda bile çok iyi bir sertlik elte ettik. Nedeni içerikteki karbonun yüksekliği olmalı. Kısaca bıçak olur hemde güzel olur ( bilemesi çok zor)
3-Bu malzemeden pala olabilir ama örneğin kukri olmaz, daralan kesitlerde darbe sonucu kırılma riski bence çok yüksek. 6mm et kalınlığı oldukça fazla bir kalınlık ama elbette kesicinin formunun dayanımda veya göreceği darbede çok büyük önemi var. Yinede ben olsam sapla birlikte 50cm yi geçmezdim.
4- "ben olsaydım ne yapardım" yukarıdaki yazdıklarım gibi yapardım ;)

« Yanıtla #12 : 08 Temmuz 2011, 17:18:59 »
hocam sanki aklımda hafif bir pürüz kaldı (biliyorsunuz bu yaptığımız kılıçlar , Allah korusun 3. Dünya savaşından sonra lazım olacak:)) K720 yi ne için tercih ederdik veya K455 i ne için tercih etmeliyiz...
K455 in kimysal yapısına baktığında içerikteki silisyum esneme yeteneğini arttırırken, diğer alaşım elemanlarıda ( wolfram hatırı sayılır bir oranda %2) ciddi anlamda dayanımı ve sertliği arttırıcı taneleri küçültücü ( vanadyum) elemanlar. Bir kılıç için daha ne olsun. Kırılgan olmayan sağlam bir yapıdan bahsediyor neredeyse.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #13 : 08 Temmuz 2011, 17:42:25 »
Antalya'da "netekim" yerlesik bir kelime olmus. "leman" , "uykusuz" vb. yuzunden ya da marmaris'e yakinligi yuzunden olabilir netekim. :)
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #14 : 08 Temmuz 2011, 17:59:41 »
Marmaristeki şahıstan kıl kapmayla ilgili bir durumdu, yerleşti zamanında dilime ;)

agel

• 306
« Yanıtla #15 : 08 Temmuz 2011, 21:35:28 »
K455 in kimysal yapısına baktığında içerikteki silisyum esneme yeteneğini arttırırken, diğer alaşım elemanlarıda ( wolfram hatırı sayılır bir oranda %2) ciddi anlamda dayanımı ve sertliği arttırıcı taneleri küçültücü ( vanadyum) elemanlar. Bir kılıç için daha ne olsun. Kırılgan olmayan sağlam bir yapıdan bahsediyor neredeyse.
K455 den maalesef lama yoktur , ama değerli bilgileriniz için teşekkürler hocam , ama lama olarak bulunan malzemeden bıçak yaptığımızda bilemesi zor olur demişsiniz , zannımca bilemesi zor olanın , körlenmesi de zor olur sonuçta iyi olur herhalde. . .Hocam çok teşekkürler istifade ettik...

sefabaser

• *
  • 25
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #16 : 16 Eylül 2011, 18:55:34 »

Tamda şu an K455 i araştırıyordum. http://prg.onerler.com.tr/products.php?cID=1&C=true&pID=&P=false bu linkte K455'in diğer çeliklerle kıyaslaması yapılabiliyor. Umarım işinize yarar.

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #17 : 27 Mayıs 2021, 23:58:32 »
iyi günler dilerim. Forumda tamamen yeniyim, geçtiğimiz günlerde büyük bir hevesle bir bıçak yapımına başladım, kolay bulunabilir olduğundan k100 (2080) çeliği tercih ettim ve çizimini tasarımını yaptığım bıçağın boyutlarında siparişi verdim profili çıkardım. Şu an ağız açma işleminin ortasındayım çeliği almadan önce araştırmasını yapıp büyük bıçaklar için iyi olduğu sonucuna ulaşmıştım ve büyük bir bıçak yapıyorum.

Yeniden bilgi edinmeye koyulduğumda ise bu sayfayı gördüm. fotoğraflarını göstereceğim bıçağın ilerleyen aşamalarda kırılmaması için bana ne önerirsiniz? Çok fazla emek harcıyorum o kırılırsa ben de kırılabilirim.

Size yaptığım tasarım çizimini ve çalışmanın geldiği son hali göstereceğim.
Lama kalınlığı 6 mm eni 6 cm bıçağın sapı dahil toplam uzunluğu 37 cm kabze hariç uzunluğu 24 cm

Ankara'da yaşıyorum ısıl işlemi kendim yapmam gibi bir imkanım yok nerede nasıl bir ısıl işlem yaptırmalıyım nelere dikkat etmeliyim?

Yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #18 : 28 Mayıs 2021, 00:55:10 »
kolay gelsin şimdiden tasarım güzel duruyor bir tek şu kabzanın arkasındaki çıkıntı biraz fazla gibi geldi bana.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #19 : 28 Mayıs 2021, 08:16:27 »
Bıçak tarz olarak hoşlandığım bir tarz değil. Ama beğeniler malum farklı farklı.
Tasarıma şöyle bir yorum getirdim

I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/