Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağın üzerindeki çatlaklar

Rıdvaninci

• 14
  • Meslek: Memur
  • Yer: Kütahya
Bıçağın üzerindeki çatlaklar
« : 30 Nisan 2020, 13:32:56 »
Herkese selamlar. Bicakyap.com uzerinden aldığım uddeholm arne (O1) lamadan yaklaşık 2 yıldır üzerinde eğeyle işleye işleye uğraştığım bu bıçağımı, istediğim kıvama ulaşabilmek için defalarca gaz ocağında ısıl işleme tabi tuttum. En sonunda istediğim kıvamı yakaladım. Pirinç testini geçti, çivi kestim ağzı bozulmadı. Fakat bu ışıl işlemlerden birinden sonra bıçağının sırt kısmına yakın yerlerde çatlarlar oluştu. Az önce ısıtıp dövmeyi denedim, belki çatlaklar gider diye. Fakat bunu başaramadım. Belki de dövme sıcaklığına çıkamamışımdır. Fakat göz kararı açık turuncu renkte biraz dövdüm. Ama neticeyi değistiremedim.  Şimdi bu çatlakları giderebilmek için ne yapabilirim. 2 yıllık emeğim boşa mı gitti?  :(

https://i.hizliresim.com/fdXgSM.jpg

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçağın üzerindeki çatlaklar
« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2020, 14:36:11 »
Ustalarım daha iyi yorumlar yapacaklardır ama, defalarca gaz ocağında ısıl işleme tabi tuttum derken sürekli olarak istediğiniz sertliğe ulaşana kadar sürekli sumu verdiniz ? O çatlaklar muhtemelen çeliğin artık yapısı bozulduğu için olmuştur diye düşünüyorum. çatlaklar için ise dövmek nasıl bir sonuç verir bilemedim.

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Rıdvaninci

• 14
« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2020, 14:47:52 »
Ustalarım daha iyi yorumlar yapacaklardır ama, defalarca gaz ocağında ısıl işleme tabi tuttum derken sürekli olarak istediğiniz sertliğe ulaşana kadar sürekli sumu verdiniz ? O çatlaklar muhtemelen çeliğin artık yapısı bozulduğu için olmuştur diye düşünüyorum. çatlaklar için ise dövmek nasıl bir sonuç verir bilemedim.

Saygılarımla.

Evet, şöyle anlatayım. Bu benim ilk bıçağım olduğu için, yanlış yada hatalı ısıl işlemler sonucunda tekrar başa döndüm tekrar normalize edip tekrar su verdim. Bunu en az 6-7 defa tekrarladım.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #3 : 30 Nisan 2020, 16:19:33 »
Merhaba bunu bence hor görmeyin bıçakta bir çatlak yok ki komple çatlamış defalarca su vermişsiniz normalize edip bu zaten normal bir durum değil çeliğede bahane bulmamak lazım bence normal karşılamak lazım dövme ile o çatlaklar zaten gitmez gideremezsiniz kolay değil o kadar zaten yapı bozulmuştur ağız gözükmüyor ordada çatlak olabilir tekrarlayarak su vermek yerine normal bir çelikle deneyim kazanıp su verseydiniz keşke emeğiniz çöpe gitmemiş olurdu yapılacak pek bişey kalmamış bence o bıçakta.
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2020, 16:25:44 Gönderen: Şaban Kurt »
Gendarmerie Special Operation...

Rıdvaninci

• 14
« Yanıtla #4 : 30 Nisan 2020, 16:58:00 »
Merhaba bunu bence hor görmeyin bıçakta bir çatlak yok ki komple çatlamış defalarca su vermişsiniz normalize edip bu zaten normal bir durum değil çeliğede bahane bulmamak lazım bence normal karşılamak lazım dövme ile o çatlaklar zaten gitmez gideremezsiniz kolay değil o kadar zaten yapı bozulmuştur ağız gözükmüyor ordada çatlak olabilir tekrarlayarak su vermek yerine normal bir çelikle deneyim kazanıp su verseydiniz keşke emeğiniz çöpe gitmemiş olurdu yapılacak pek bişey kalmamış bence o bıçakta.

Yorumlar için teşekkür ederim. Heralde yanlış anlaşıldım. Ben çeliğe bahane bulmuyorum. Çeliği sulanma sıcaklığına çıkarsam bu çatlaklar birbirine kaynar mı yada bu çatlakları giderebilecegim herhangi bir yöntem var mı diye soruyorum.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #5 : 30 Nisan 2020, 17:08:45 »

Yorumlar için teşekkür ederim. Heralde yanlış anlaşıldım. Ben çeliğe bahane bulmuyorum. Çeliği sulanma sıcaklığına çıkarsam bu çatlaklar birbirine kaynar mı yada bu çatlakları giderebilecegim herhangi bir yöntem var mı diye soruyorum.
Kaynamaz hocam su verme sıcaklığında ocak kaynağı yapmak lazım forumda mevcut araştırıp bilgi edinebilirsiniz.
Gendarmerie Special Operation...

Rıdvaninci

• 14
« Yanıtla #6 : 30 Nisan 2020, 17:18:01 »
Yorumlar için teşekkür ederim.

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 30 Nisan 2020, 18:41:37 »
Çeliği erime sıcaklığına ulaştırman gerekiyor 1050 1100 derecelereki bu derecelerden sonra dövsen bile tekrar su vereceğinden bi noktasında mutlaka çatlaktan kırılma olasığı yükselecektir tahminimce. Şaban ustam söylemiş zaten bu senin için tecrübe olmuş oldu gibi.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Rıdvaninci

• 14
« Yanıtla #8 : 30 Nisan 2020, 18:52:57 »
Evet tecrübe oldu. Ben, gaz ocağında sıcaklık renklerine bakarak sıcaklığı tahmin edebilirim diye düşünerek başladım. Ama ilk başlayan biri için bu gerçekten zormuş. Yanlış ısıl işlemler sonucunda çeliği mahvettim. Bir de ilk ısıl işlemden sonra menevişi ertesi güne ertelemek zorunda kaldım. Haliyle gerilimlerden dolayı oluşmuş olabilir bu çatlaklar. Aslında hiçbir şey kaybetmedim, tecrübe edinmiş oldum.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 01 Mayıs 2020, 03:41:09 »

Öncelikle geçmiş olsun. Şahsi fikrim O-1, O-2 gibi çelikler kendi suyunu vermek isteyen arkadaşlar için yeni başlangıçta uygun çelikler değil. Bunlar en ufak hatayı bile kaldırmıyor. Ben yıllardır O2 kullanmama rağmen hala her defasında acaba kırılacak mı stresini yaşıyorum . Benim merak ettiğim suyunu ne ile verdiniz?  Normalde bu tür çatlaklar dövme sırasında  veya  su verdikten sonra yada ani suya sokmalarda oluşuyor. Siz zaten çatlakatan sonra dövmeye çalışmışsınız, şıkkın birini eledik. 

Rıdvaninci

• 14
« Yanıtla #10 : 01 Mayıs 2020, 14:09:21 »

Öncelikle geçmiş olsun. Şahsi fikrim O-1, O-2 gibi çelikler kendi suyunu vermek isteyen arkadaşlar için yeni başlangıçta uygun çelikler değil. Bunlar en ufak hatayı bile kaldırmıyor. Ben yıllardır O2 kullanmama rağmen hala her defasında acaba kırılacak mı stresini yaşıyorum . Benim merak ettiğim suyunu ne ile verdiniz?  Normalde bu tür çatlaklar dövme sırasında  veya  su verdikten sonra yada ani suya sokmalarda oluşuyor. Siz zaten çatlakatan sonra dövmeye çalışmışsınız, şıkkın birini eledik. 

Sağolun ustam. İlk ısıl işlemden sonra, elimde elektrikli fırın olmadığı için meneviş yapmak için bir gün beklemek zorunda kaldım. İlk başta ay çiçek yağında su veriyordum. Fakat eğe testini geçemiyordu. Kaç kere başa döndüm ama egenin hiç yemediği forma ulaşamadım. Sonra bir kere de su ile su vereyim dedim. Belki de su ile suyu verdiğim için olabilir. Ama bıçakta istediğim kıvamı yakalayamadım. Sonra tekrar tavlama yapıp , normalize edip , sonra tekrar göz kararı  su verme ısısına çıkıp bu sefer de ostenitleme ile ısıl işlemini yapmak istedim. Normalde bu işlem tuz banyosunda yapılıyormuş. Fakat ben elektrikli fırının içine yağ koydum ve sıcaklığını 300 dereceye çıkarıp hazır beklettim. Amacım martensit değil beynit yapıya ulaşmaktı. Ama o da olmadı. Daha sonra normal su verme yöntemiyle yağda suyunu verdim. Bu sefer istediğim kıvamı yakaladım. Bir çivi kestim ağzına bir şey olmadı. Ama bu seferde üzerindeki çatlaklara takildim. Ve tekrar ısıl işleme soktum bıçağı. Soyturk ustam amacım sizin yaptığınız gibi demiri kesen bir bıçak yapabilmekti. Aslında bu sitedeki neredeyse çoğu yazılanı okumama rağmen böyle farklı deneme işlerine girmem hem de ilk bıçak denemem de çok mantıksızdı. Ama hayalimdeki bıçağa ulaşabilmek adına bunları denedim.

Rıdvaninci

• 14
« Yanıtla #11 : 01 Mayıs 2020, 14:11:56 »
Düzeltiyorum. Öztenitleme yazmışım, ÖZTEMPERLEME ile olacaktı.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #12 : 02 Mayıs 2020, 04:49:28 »

Tahmin ettiğim gibi, siz muhtemelen suda sertleştirmeye çalışırken çatlattınız ama takıldığım bir nokta var, bu çelikler ısıtıldığında bile neredeyse kendi kendine sertleşiyor acaba çeliğiniz gerçekten O-1 mı O:-)  Nereden almıştınız? Birde güzel kardeşim emeklemeden yürümek olur mu , demiri kesmek de doğru değil ama hem de ilk bıçakta pes yani. Birde gördüğüm bilgileriniz karman çorman bence yeniden göz gezdirin konulara yağı 300 dereceye çıkarmak nereden çıktı, nereden okudunuz ben ilk defa duyuyorum iyi alev alıp etrafa zarar vermemişsiniz. Bakın bu işlerin şakası olmaz tehlikeli işler lütfen iyi okuyup hatta defalarca okuyup öyle harekete geçin. Ben foruma üye olup konuları okuyup anlamaya başladıktan neredeyse 1.5 sene sonra bıçak yapmaya başladım oda Gökhan ustamın tabiri caizse zorlaması ile oldu. Sizlere çok mu kolay geliyor bilmiyorum da hakikatten çetrefelli işler bu işler, bol bol araştırın öyle yapmaya çalışın ve pür dikkatli olun.

Rıdvaninci

• 14
« Yanıtla #13 : 02 Mayıs 2020, 12:31:20 »

Tahmin ettiğim gibi, siz muhtemelen suda sertleştirmeye çalışırken çatlattınız ama takıldığım bir nokta var, bu çelikler ısıtıldığında bile neredeyse kendi kendine sertleşiyor acaba çeliğiniz gerçekten O-1 mı O:-)  Nereden almıştınız? Birde güzel kardeşim emeklemeden yürümek olur mu , demiri kesmek de doğru değil ama hem de ilk bıçakta pes yani. Birde gördüğüm bilgileriniz karman çorman bence yeniden göz gezdirin konulara yağı 300 dereceye çıkarmak nereden çıktı, nereden okudunuz ben ilk defa duyuyorum iyi alev alıp etrafa zarar vermemişsiniz. Bakın bu işlerin şakası olmaz tehlikeli işler lütfen iyi okuyup hatta defalarca okuyup öyle harekete geçin. Ben foruma üye olup konuları okuyup anlamaya başladıktan neredeyse 1.5 sene sonra bıçak yapmaya başladım oda Gökhan ustamın tabiri caizse zorlaması ile oldu. Sizlere çok mu kolay geliyor bilmiyorum da hakikatten çetrefelli işler bu işler, bol bol araştırın öyle yapmaya çalışın ve pür dikkatli olun.

Haklısınız ustam. Ben emeklemeden yürümeye çalıştım. Çelik lamayı bicakyap.com dan aldım. Uddeholm Arne yani O-1 olarak geçiyor. Yağı 300 dereceye çıkarma fikri şuradan geldi. Ostemperlemede, aynı martemperlemede olduğu gibi tuz banyosunda soğutma yapılacağı için ben de bunu yağla denemek istedim. Yapının beynite dönüşmesi için de belirli bir zaman boyunca sabit ısıda kalması gerektiği grafikte vardı. Buna dayanarak yaptım. Belki yanlışım da olabilir tabiki.