Bıçak Sanatı - Forum

Gaz taşı kullanımı

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
Ynt: Gaz taşı kullanımı
« Yanıtla #20 : 03 Mayıs 2020, 11:46:24 »
bir kaç yurtdışı turnuva videosunda, bileyleme için porselen tabağın altındaki sır sız kısımı kullandıklarını gördüm, elimde 1, sınıf seramik hamuru var, şekil verip boyayıp fırınlayıp sertleştirmeye uygun, acaba bir kaç dilim şekillendirip  ucunda 45 derecelik  köşe bırakıp çiziklerle mücadelesini incelesem mi diye bir fikir aklıma geldi gecenin bu saati :)

https://www.youtube.com/watch?v=Sr_FpliVtzE
Videoyu prodüksiyon işi yapan bir arkadaşım çekmişti. ;D

aynen buna benzer bir uygulamaydı ustam,  :) arkadaşınızın eline sağlık, pro video olmuş belli zaten :)
benim seramik blok düşüncem gaztaşı yerine kullanabileceğim, makine bitirişindeki izler için ilk perdahı onunla yapmaktı derkeenn, elimde 400 ve 800 kum bant zımpara varmış, :) 2. paslanmazın bitirişini 400 kumla yaptım  o bile yetti, 800 kum daha güzel olacak kesin, evim için yapmaya çalıştığım bir günlük kullanım bir de azıcık irice bir bıçak var, onu mecbur elde bitireceğim, günlük kullanım olanı el ile perdaha gerek kalmadı,teşekkürler ustam, saygı ve selamlar.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #21 : 03 Haziran 2020, 17:48:52 »
Konunun üstünden biraz geçmiş ama kendi yeni tecrübemi paylaşmak istedim . 0.2 mm e kadar ağız açıldıktan sonra , 100 kum zımpara perdahı yapıldı sonrasında 19 cm namlu boyu 4.5 cm genişliği olan susuz Aeb-l  çeliğinde bursada bir kalıp taşlama firmasından aldığım 220 kum gaz taşını wd40 ile kullandım sonuç gayet iyi. Zımpara ya göre çok daha hızlı . Tek yüz de aşağıdaki görseldeki kadar bir erime gerçekleşti.  Bu taş ithal fiyat biraz yüksek 35tl+kdv ydi . Farklı genişlik ve kalınlıkta da taşlar var fiyatları farklı tabi .  Gene bursada makrotaş firmasının ürettiği bir malzeme var o da 150kum için 29tl+kdv 400 kum için 18tl+kdv fiyat verdi . Onun da 400 kumunu deneyeceğim onunla ilgili yorumumu da yazarım .

« Son Düzenleme: 03 Haziran 2020, 18:10:40 Gönderen: Sait »

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #22 : 03 Haziran 2020, 18:03:17 »
ellerinize sağlık ustam, şu an devam eden aktif konuda olduğu gibi, ısıl işlemi tamamlanmış profilin suyunu kaçırmaktan korkarım, bu taşlar için bir türlü çıkıp araştırma yapamadım, bahsi geçen fiyatlar tl midir,

Sait

• 349
« Yanıtla #23 : 03 Haziran 2020, 18:09:28 »
ellerinize sağlık ustam, şu an devam eden aktif konuda olduğu gibi, ısıl işlemi tamamlanmış profilin suyunu kaçırmaktan korkarım, bu taşlar için bir türlü çıkıp araştırma yapamadım, bahsi geçen fiyatlar tl midir,

Teşekkür ederim , evet fiyatlar tl değiştireyim :)

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #24 : 03 Haziran 2020, 18:23:53 »
teşekkür ederim ustam. profilinizdeki sap kalınlığı ne kadardır, ben tedirgin olduğum için çok ince bırakamamıştım, yaklaşık 1,5 cm bıraktım, ama sizin profilinizden sonra biraz daha inceltmeyi deneyeceğim. ilk 5 bıçak ile artık oynayamam, görev bölgelerindeler :) ama sıradaki 6 bıçak için 1cm düşündüm. sanırım, yeterli olacak, tekrar teşekkür ederim.

Sait

• 349
« Yanıtla #25 : 03 Haziran 2020, 18:47:46 »
teşekkür ederim ustam. profilinizdeki sap kalınlığı ne kadardır, ben tedirgin olduğum için çok ince bırakamamıştım, yaklaşık 1,5 cm bıraktım, ama sizin profilinizden sonra biraz daha inceltmeyi deneyeceğim. ilk 5 bıçak ile artık oynayamam, görev bölgelerindeler :) ama sıradaki 6 bıçak için 1cm düşündüm. sanırım, yeterli olacak, tekrar teşekkür ederim.

Gizli kuyruk kısmı eni 1cm uzunluğu ise 8.5 cm

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
  • Meslek: Turizm
  • Yer: İstanbul/Maltepe
« Yanıtla #26 : 04 Haziran 2020, 19:24:18 »
Cam firmasında çalışan bir tanıdık getirmişti, gaz taşını. Camların kenarlarını yuvarlamak için kullanıyorlarmış.

Saygılarımla.

Huzura çıktığımızda başımızı eğik bırakma Ya Rab..

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #27 : 04 Haziran 2020, 21:32:09 »

Gizli kuyruk kısmı eni 1cm uzunluğu ise 8.5 cm

teşekkürler ustam, yeni şablonu şimdi kestim, tarifinize uygun :)

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #28 : 05 Haziran 2020, 11:26:34 »
Açıkçası ben de almayı düşünüyordum ama tek endişem biraz kullandıktan sonra çukurlaşmaya başlar mı ve bu bıçak yanağına nasıl etki eder? diye düşünüp almamıştım. Sert yüzeye zımparayı dolayıp çalışıyorum. Biraz yavaş ama çukurlaşma endişesi yok.  :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #29 : 05 Haziran 2020, 12:23:57 »
Yatay kullanımın aksine Sait beyinde gösterdiği gibi taş belli bir açıyla silgi gibi kullanıldığında çukurlaşma yaşanmaz.
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2020, 12:30:50 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #30 : 05 Haziran 2020, 14:16:18 »
Konunun üstünden biraz geçmiş ama kendi yeni tecrübemi paylaşmak istedim . 0.2 mm e kadar ağız açıldıktan sonra , 100 kum zımpara perdahı yapıldı sonrasında 19 cm namlu boyu 4.5 cm genişliği olan susuz Aeb-l  çeliğinde bursada bir kalıp taşlama firmasından aldığım 220 kum gaz taşını wd40 ile kullandım sonuç gayet iyi. Zımpara ya göre çok daha hızlı . Tek yüz de aşağıdaki görseldeki kadar bir erime gerçekleşti.  Bu taş ithal fiyat biraz yüksek 35tl+kdv ydi . Farklı genişlik ve kalınlıkta da taşlar var fiyatları farklı tabi .  Gene bursada makrotaş firmasının ürettiği bir malzeme var o da 150kum için 29tl+kdv 400 kum için 18tl+kdv fiyat verdi . Onun da 400 kumunu deneyeceğim onunla ilgili yorumumu da yazarım .

Videodaki gibi komple gövdeyi yatırarak yatay değil de fotoğraftaki gibi uçtaki eğimi kullanarak düz zeminde dikkatli kullanımı benim aklıma yattı ama aşınma derecesini tam anlayamadım, kusura bakmayın.

« Yanıtla #31 : 05 Haziran 2020, 14:52:15 »
Sadece uç kısmı kullanılarak, oradaki yüzeyde düzgün perdah nasıl olacak, veya oluyor mu?

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #32 : 05 Haziran 2020, 16:28:40 »
Sadece uç kısmı kullanılarak, oradaki yüzeyde düzgün perdah nasıl olacak, veya oluyor mu?
Ustam ben taşın alındığında ucunun sivri olduğunu sanmıştım. Halbuki kullandıkça o şekli almış.

Sait

• 349
« Yanıtla #33 : 05 Haziran 2020, 22:55:29 »
Yatay kullanımın aksine Sait beyinde gösterdiği gibi taş belli bir açıyla silgi gibi kullanıldığında çukurlaşma yaşanmaz.

Açıkçası ben de almayı düşünüyordum ama tek endişem biraz kullandıktan sonra çukurlaşmaya başlar mı ve bu bıçak yanağına nasıl etki eder? diye düşünüp almamıştım. Sert yüzeye zımparayı dolayıp çalışıyorum. Biraz yavaş ama çukurlaşma endişesi yok.  :)

Evet osman hocam söylemiş zaten normalde taş dikdörtgen halinde  benim kullanfığım eğimde silgi gibi kullanılırsa sorun olmuyor .

Ustam kastınızdaki endişeyi anladığımı düşünüyorum bende aynı şeyi düşündüm başlarken 1.2cm genişlikte bir
yüzeyle büyük bir yüzeyi taşlarken farklı noktalara farklı baskı yapıp veya daha yoğun taşlama yapıp güzel bir yüzey alabilir miyim diyordum . Taşlama yaparken de buna dikkat etmeye sürekli taşı baştan sona aynı zımparadaki gibi tek yöne farklı düzlemlerde gezdirmeye çalıştım aynı yerde çok uzun süre tutmadım böyle söyleyince zor gibi ama kolay bir şey yaptım . Bu taş sonrasında 320 kum zımparayı aynı taşa yatay sarıp tüm yüzeyi perdaha devam ettiğimde bir eğim farkıyla karşılaşmadım gözle görülür bir sorun da yoktu ama haklı bir endişe olduğunun bende farkındayım .

Ustam ben taşın alındığında ucunun sivri olduğunu sanmıştım. Halbuki kullandıkça o şekli almış.

Evet bu o eğimi taşlama yaparken alıyor , hangi video olduğunu bilmiyorum fakat bu konuyu oluduğumda bende sefa hocam gibi yatay kullanmanın saçma olduğunu zaten anlamışım sonra bir videoda bu şekilde kullanımını gördüm ve denemek istedim daha mantıklıydı . Aşınma derecesinden kastınız hız ise zımpara ile 100 kumdan 220 ye çıkarken 120-180-220 diye gidiyordum mecburen ve bu yüzden daha uzun sürüyordu tabi bu benim acemiliğimden de olabilir ama direk bu taşla 220 kumla iki yüzey yaklaşık 1 saatten biraz uzun sürdü.  Yok kastınz taşta kullanım sonrasında oluşan eğimse onun cevabını zaten vermişsiniz :)
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2020, 22:59:05 Gönderen: Sait »

Sait

• 349
« Yanıtla #34 : 05 Haziran 2020, 23:01:37 »
Bu arada profilin diğer yüzeyi biraz daha sorunluydu taşın son halinde aşınma yüzdesini fotoğrafta görünen kullandığım taraftaki sırasıyla “vh220” yazsından anlatırsam “vh22” kısmı artık yok 0 a kadar aşındı :)
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2020, 23:03:18 Gönderen: Sait »

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #35 : 06 Haziran 2020, 01:25:21 »
Bu arada profil Susuz. Isıl işlemden sonra yapılsa daha çok eriyecektir taş değilmi said arkadaşım 🙂🙂
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Sait

• 349
« Yanıtla #36 : 06 Haziran 2020, 18:43:17 »
Bu arada profil Susuz. Isıl işlemden sonra yapılsa daha çok eriyecektir taş değilmi said arkadaşım 🙂🙂

Aynen öyle abi ama zaten susuzken eğe ve yüksek kum izini düzeltmek için kullanmak istemiştim diğer türlü çok da karlı olmaz gibi :)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #37 : 16 Haziran 2020, 15:02:36 »
Taşları kullanmak isteyenler için Trollsky bir video çekmiş.
İngilizce bilmeyenler için; altyazıları açıp otomatik çevir derseniz videonun büyük kısmını anlamış olursunuz.
https://www.youtube.com/watch?v=eI2QdKUjADo
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2020, 15:08:19 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #38 : 16 Haziran 2020, 17:40:28 »
Video süper. Açıkçası adamın da dediği gibi kullanılmış zımpara kağıtlarından dağ olmuyor. o yönden güzel. Bir de eğeleme rampasıyla açtığımız ağıza direkt bu taşları mı sürmeliyiz yoksa 80 kum zımpara geçip mi sürmeliyiz taşları?
Adam sanki temiz yüzeye taşları kullanmaya başladı gibi geldi de bana.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #39 : 16 Haziran 2020, 20:18:37 »
Video süper. Açıkçası adamın da dediği gibi kullanılmış zımpara kağıtlarından dağ olmuyor. o yönden güzel. Bir de eğeleme rampasıyla açtığımız ağıza direkt bu taşları mı sürmeliyiz yoksa 80 kum zımpara geçip mi sürmeliyiz taşları?
Adam sanki temiz yüzeye taşları kullanmaya başladı gibi geldi de bana.
320 bant zımpara bitirişi yüzeye 120 kum taşla başladı ama altta kaba kum çizikleri vardı.
Eğe rampasından sonra kaba kum taş varsa direkt taşla başlanabilir gibi geldi bana yoksa 60-80 gibi bir zımpara ile biraz geçmek gerekebilir.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram