Bıçak Sanatı - Forum

Gökyüzü gözlemi için tripod yapımı

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Gökyüzü gözlemi için tripod yapımı
« : 22 Nisan 2020, 20:12:31 »
Merhaba.
Az buçuk amatör astronomi ile ilgileniyorum ve birkac sene once Konus 15x70 bir dürbün edindim. Ama biraz ağır bir alet oldugundan bir tripod gerekti ve kendim yapmaya karar verdim.
Resimler zaten anlatiyor herşeyi. Bacaklar katlanir ve 2 pozisyonda calisabiliyor. Burdaki tek kriterim kapali pozisyonda arabaya sığması.
Malzeme 22x40 mm dut. Ortadaki parca 20x40 profillerin kaynatarak yaptım. Aradaki boru da 1/2 su borusu.
Bekledigimden epey saglam oldu. Çıtalar 20x30 ve çam ağacı da seçilebilirdi.

DenizHoca

• 9
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kırşehir
Ynt: Gökyüzü gözlemi için tripod yapımı
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2020, 20:32:35 »
Güzel çalışma elinize sağlık..

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2020, 23:04:35 »
elinize sağlık ustam, sabitleme için ideal bir düzenek olmuş,  benim hobiler arasında da var gökyüzü :) mercekli bir teleskobum var, ay gözlemi için ideal ama derin uzayda pek başarılı değil, 2, el bir dslr lens buldum, profesyonel bir lens, teleskobun göz merceklerini ona uyarlamaya çalıştım, hatta lens için iskelet bile kurdum ama, eksiklerim olduğundan bıraktım, arada ay gözlemi için mercekli teleskobu kullanıyorum, ışıksız bölgelerde  ay olmayan gecede samanyolu bile belirgin olurken şehir merkezinden takım yıldızlar bile tam görünmüyor, benim tabirimle keşkek kazanı gibi olan teleskoplardan biri hayalim, nasip diyelim, keyifli hobiler ustam.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #3 : 04 Mayıs 2020, 10:31:57 »
elinize sağlık ustam, sabitleme için ideal bir düzenek olmuş,  benim hobiler arasında da var gökyüzü :) mercekli bir teleskobum var, ay gözlemi için ideal ama derin uzayda pek başarılı değil, 2, el bir dslr lens buldum, profesyonel bir lens, teleskobun göz merceklerini ona uyarlamaya çalıştım, hatta lens için iskelet bile kurdum ama, eksiklerim olduğundan bıraktım, arada ay gözlemi için mercekli teleskobu kullanıyorum, ışıksız bölgelerde  ay olmayan gecede samanyolu bile belirgin olurken şehir merkezinden takım yıldızlar bile tam görünmüyor, benim tabirimle keşkek kazanı gibi olan teleskoplardan biri hayalim, nasip diyelim, keyifli hobiler ustam.

Teşekkürler yorumunuz için. Ben de başlarken sınırlı paramla ortalama bir dürbün mü yoksa kötü bir teleskop arasında dürbünü seçtim. Bence iyi bir seçim oldu. Mesela bununla Ülker takımyıldızı tam kadraja sığacak şekilde çok iyi gözlemleniyor.
Daha önce jüpiter uyduları vs sırtını duvara yaslayarak ve nefesini tutarak titrek olarak gözüküyordu. Şimdi bu sabitleme düzeneğini yaptıktan sonra ay kraterleri çok iyi gözleniyor, venüsü bazı günlerde hilal evresinde görebiliyorum. Hele mevsimi gelsin satürnün halkasını görmeyi umuyorum.

iyi bir teleskop benim de hayalim. Sanırım sonunda kendim yapacam. Çünkü elde yapılabilen bir alet ve bıçak yapmaya çok benziyor. Saatlerce elde perdah yapıyoruz ;D