Bıçak Sanatı - Forum

BIÇAK BİLEME

sedat05

• *
  • 3
  • Meslek: matbaa
  • Yer: istanbul
BIÇAK BİLEME
« : 05 Temmuz 2011, 13:40:53 »
BIÇAK MERAKI BENDE YENİ BAŞLADI ACEMİSİYİM YANİ SORMAK İSTEDİGİM BIÇAKLARA  EN İYİ NE İLE BİLEME YAPILIR  BU KONU HAKKINDA BİLGİ ALMAK İSTİYORUM  ELİMDE ORTA KALİTE BICAKLAR VAR YANİ COK MÜKEMMEL DEYİLLER AMA HEPSİNİ COK SEVİYOM BEN  :) BUNLARA HİC BİLEME İŞLEMİ YAPMADIM UCLARINI BOZMAKTAN KORKTUGUMDAN BU ACEMİYE  İŞİN USTALARI  BİLGİ VERİRSE SEVİNİRİM FORUMDA BICAGINI BİLEYİP USTURA NİYETİNE TIRAŞ OLANLARI GÖRÜNCE FENA OLDUM   :'(  BENİMDE BİR JİLET KIVAMI BICAGIM OLSA DİYE DERTLENDİM :) PÜSKEVİT CEKTİ CANIM :)
 BİLGİ VERİCEK USTALARA SİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
Ynt: BIÇAK BİLEME
« Yanıtla #1 : 05 Temmuz 2011, 13:49:46 »
Öncelikle hoşgeldiniz.
Moderatörümüzün ve ustalarmızın izni ile;
Kendinizi Merhaba başlığı altında kısaca tanıtmanız forumumuzun genel kabul görmüş bir kuralıdır. Ayrıca forumda biraz gezinir , araştırma yaparsanız bıçak bileme hakkında oldukça detaylı hatta video'lu anlatımları bulabilirsiniz.
Tekrar  aramıza hoşgeldiniz der , saygılar dilerim.
« Son Düzenleme: 05 Temmuz 2011, 13:51:53 Gönderen: Ş.Kaan Eren »
Cehalet Mutluluktur...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 05 Temmuz 2011, 14:02:58 »
Hoş geldiniz. Kaan Bey'in de söylediği gibi söyle güzel bir tanıtım ve merhaba yazısı iyi olurdu. bir de internette genel kabul görmüş bir kural da, büyük harflerle yazmanın bağırmak anlamına gelmesidir. sizin elbette büyük harfle yazmanızın sebebi bağırmanız değil ama siz yine de bence küçük harf kullanmaya dikkat edin.

aradığınız bilgiyi forumda aratırsanız oldukça detaylı bilgiler bulabilirsiniz. ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

sedat05

• *
  • 3
  • Meslek: matbaa
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 05 Temmuz 2011, 14:09:20 »
ben kimseye bağırmadım  O:-)forumda konu ile alaklı bir kaç başlık buldum ama
benim gibi acemiler icin fazla ileri seviye idi galiba yada benim kafam basmadı  :-[ 
biraz daha gezisen iyi olucak sanırım  ilginiz icin teşekkür ederim yinede ben hemen tanıtım bölümüne
iltica ediyorum :)

« Yanıtla #4 : 05 Temmuz 2011, 16:35:44 »
En üstteki arama satırına "bileme" yazarsanız ilgili başlıklar çıkacaktır.

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #5 : 06 Temmuz 2011, 13:37:41 »
arkadaşların dediği gibi sitede bilemeyle ilgili bilgiler var

bir kaç bıçağı gözden çıkarmadan bu bileme işini öğrenilmiyor ;)

bi de ....doğal bir yağ taşı edinin derim  ;)
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Alemencik

• **
  • 76
  • Meslek: Uzman cavus
  • Yer: Sirnak
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2016, 05:39:50 »
Herkese selamlarımı saygılarımı iletiyorum .ben bu ısın acemisiyim .iyi bir bıçak alayım dağda bayırda kullanırım dedim gidip buck paklite large Skinner aldım .fakat bıçağın tanıtımındaki kadar keskin olmadığını farkedince bileme konusunda bilgi almak istedim bu siteye rastladım .okudukca anladım ki siz ustaların anlattıklarını anlamak icin bile benim kırk fırın ekmek yemem lazım .simdi benim ricam su.ben bu isi beceremem anladım.bıçağımı ücreti karşılığında bileyecek bir abimiz arkadaşımız cikar mi ?yada bunu diyerek saygısızlık mı ediyorum.bicagi aldın bilemeyi de öğren mi diyeceksiniz  O:-)
Yere çakılana kadar kanatlarım olduğuna inanacağım

halit

• **
  • 90
  • Meslek: p.v.c kapı pencere sistemleri
  • Yer: K.maraş / Elbistan
« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2016, 08:09:28 »
öncelikle hoşgeldiniz formda bileme konusunda bi sürü konu var ama ben yapamam diyorsanız degerli ustalarımın size yardımcı olacagını düşünüyorum helede bi uzmancavuşa muhakkak yardım eli uzanır ama keşke bıçak almadan araştırma işine girseydiniz belki formdaki ustalalar size güzel bir bıçak yapardı neyse tekrardan hoşgeldiniz.

Alemencik

• **
  • 76
« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2016, 14:11:20 »
öncelikle hoşgeldiniz formda bileme konusunda bi sürü konu var ama ben yapamam diyorsanız degerli ustalarımın size yardımcı olacagını düşünüyorum helede bi uzmancavuşa muhakkak yardım eli uzanır ama keşke bıçak almadan araştırma işine girseydiniz belki formdaki ustalalar size güzel bir bıçak yapardı neyse tekrardan hoşgeldiniz.

Aslında arastirdim da yanlis yerlerde araştırmışım .Elim yatkındır aslında imalata ama su anda iki hobim var yoğunlaştığım buna da bulaşırsam maddi olarak yoracak beni.ama d2 konusunu inceleyince seytan dürtmedi diyemem.

Alemencik

• **
  • 76
« Yanıtla #9 : 05 Mayıs 2016, 16:08:23 »

Bileme konusunda Birsuru konu var bir suru tas var zımparalar deriler falan filan ben bi tane tas bulacam olup bitecek sanıyordum .biraz agir geldi bana 😀

Aslında arastirdim da yanlis yerlerde araştırmışım .Elim yatkındır aslında imalata ama su anda iki hobim var yoğunlaştığım buna da bulaşırsam maddi olarak yoracak beni.ama d2 konusunu inceleyince seytan dürtmedi diyemem.

halit

• **
  • 90
« Yanıtla #10 : 05 Mayıs 2016, 16:52:09 »
eliniz yatkınsa kendim yaptığım bileme şeklini tarif edeyim : ben kalın bir mermer parçasına karbon san P 220 zımparasını yapıştırdım

üzerine wd40 püskürterek yagladım ve belli bir açıyla bileme yaptım ve memnunum.. açıyı sorarsanız ne kadar diye inanın deneme yanılma

ile güzel bir şekilde ögreniliyor tavsiyem budur Allah kolaylıklar versin  ;)

Alemencik

• **
  • 76
« Yanıtla #11 : 05 Mayıs 2016, 17:22:34 »
Bicagin ağzı acilmiş ama pürüzlü ve mat.sanirim videolardaki keskinliğe ulaşmak icin bizim bilememiz lazım forumdaki bıçaklara baya bi baktım özenmemek elde degil.fotograf yükleyecektim dosya boyutu büyük dedi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 05 Mayıs 2016, 17:56:41 »
Bir çok kişinin körelmeyecek bıçak arama ihtiyacının en büyük nedeni bileme problemi ile yüzleşmekten kaçma çabaları. Ancak bilemeyi öğrenmek sizi özgür kılar. Bıçağı yıllar boyu mutlu kullanmak müthiş körelmez bir bıçağı hiç bilemeyerek mümkün değildir.

Kolay bilensin diye fazlasıyla yumuşak bir çelik tercih etmek de aşırı hızlı körelen bıçağın tepenizi attırmasıyla sonuçlanabilecektir.

Bıçağı bilemeyi bilmek, -bence- kullanmayı bilmek kadar önemlidir. Bıçağınızı bilemek, otonuzun tekerini değiştirebilmek yada zincir takmaktan daha çok yapacağınız iştir.

Öncelikle ideal bir bileme ekipmanı ile bunu başarmak güzel bir ilk adımdır. Örneğin kademeli incelikte taş yada zımpara, açıya yardımcı olacak düzenek başlarda çok iyi olur.

Hemen bununla beraber, bıçağı açıya yardım eden bir düzenek kullanmadan nasıl bileyeceğini öğrenmek faydalıdır.

Ondan sonra da doğada, zor koşullarda ne yapabileceğinizi öğrenmeyi tavsiye ederim. Örneğin çevrenizdeki kayaların hangisinin işinizi iyi göreceğini öğrenmek, kılıfın yanıyla, deri kemerle masatlamayı öğrenmek hayatını kolaylaştıracaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Alemencik

• **
  • 76
« Yanıtla #13 : 05 Mayıs 2016, 19:26:06 »
Bu urunu sipariş etsem benim isimi görür mu açı ayarı falan da var

m.aliexpress.com/item/2022308495.html?productId=2022308495&productSubject=Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-Sharpening-Fix-Fixed-Angle-with-stones&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail

halit

• **
  • 90
« Yanıtla #14 : 06 Mayıs 2016, 08:05:13 »
bu malzemeyi formda hem getirten hemde benzerini yapan arkadaşlar mevcut formu bir daha gözeden geçirin derim..

Alemencik

• **
  • 76
« Yanıtla #15 : 06 Mayıs 2016, 23:35:49 »
http://s32.postimg.org/k0y0dwxs5/image.jpg
Bicagin ağzı belli oluyor fotoğrafta.bu sekilde geldi bana.

Alemencik

• **
  • 76
« Yanıtla #16 : 09 Mayıs 2016, 21:30:18 »
Bicak bileme guzel is uğraşması jilet keskinliğine getirmesi falan eyvallah .ama hicbirimiz de bıçakla tıraş olmuyoruz .benim sorum bicagimiz hangi Girit'ten sonra normal hayatta kullanılacak keskin denecek hale geliyor?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 09 Mayıs 2016, 22:48:42 »
Günlük kullanım bıçaklarında bilemeyi jilet kadar değilse bile kol kıllarını alacak şekilde 0.5µ elmas yada yeşil krom cila macunu ile masatlayarak bitiriyorum. Tembellik edip aradaki bir çok kademeyi atlıyorum ama krom ve özellikle elmas hızlı aşındırdığından iyi sonuç veriyor. Az güçle kesmek çok güzel bir şey. Kaba işlerde kullanılan bıçaklarda daha farklı bir işlem yapmıyorum. Değişen şey bileme açısı oluyor. Ha ne kadar derseniz artık takip etmeyi bıraktım, ilk baştan verilmiş olan bileme açısına göre göz kararı yapıyorum. Elmas macun olsun krom macun olsun temas etmediği yüzde kalıntı bırakıyor. Bu sayede açıyı tutturup tutturamadığımı macun kalıntıları söylüyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 09 Mayıs 2016, 22:52:38 »
0.5µ elmas 50.000 yada 30.000 grite denk düşüyor. Farklı yerlerde farklı değerler gördüm.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 09 Mayıs 2016, 22:56:14 »
Evdeki mukavva kutuları ezmeye çalışmak yerine postit boyunda doğrayıp çöpe atıyorum. Böylece bıçak bilemek için bahane çıkıyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben