Bıçak Sanatı - Forum

Dremelin motoru durduk yerde nasıl yanar.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
Dremelin motoru durduk yerde nasıl yanar.
« : 16 Şubat 2020, 20:42:18 »
İyi akşamlar sevgili forumdaşlar.  Bu gün şahit olduğum ve anlamlandıramadığım ilginç bir olayı hem sizlerden fikir almak hem de dikkatli olmanız konusunda uyarmak için paylaşıyorum. Telefondan becerebilirsem konu ile ilgili  fotoğraf da yükleyeceğim.
     Bu gün ufak bir iş için dremel lazım olunca atölyeye geçip dremeli elime aldığımda dremelin yanmış olduğunu gördüm.Allah c.c. a şükürler olsun ki sadece alet yanmış.Yangın etrafa sıçrasaydı durum cok daha da kötü olabilirdi.Alet fişte takılı haldeydi. Benden başkanhic kimsenin kullanmağı alet durup dururken nasıl yanar? Diye düşünmekten kendimi alamıyorum.Uzun süre prizde takılı kalması bu duruma sebep olabilir mi bilmiyorum.Bu konudaki düşünce ve deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Dremelin motoru durduk yerde nasıl yanar.
« Yanıtla #1 : 16 Şubat 2020, 22:07:32 »
Allah beterinden saklasın ustam büyük ihtimal kısa devre sonucu yanmış olabilir zaten prizdeymiş aman dikkat üçlü priz dahi olsa takılı bırakmayın en ufak kısa devre yangına mahal verir ben hiç bir
Elektronik malzemeyi kullandıktan sonra bırakın prizi açıkta bırakmıyorum hemen kutuya kaldırıyorum ne olur ne olmaz önlem bizden takdir Allah’tan geçmiş olsun.
Gendarmerie Special Operation...

Buraky

• 11
  • Acemi olmadan usta olunmaz
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 16 Şubat 2020, 22:13:46 »
Dügme kısmı hız ayarlı olanlardanmı en düsük ayarda ucu biryerde sıkışarak yanmış olabilir yada son kullanımında havalandırma boşluklarından içeri metal tozu çekerek kısa devreye neden olmuştur diye düşünüyorum

cem eser

• 752
« Yanıtla #3 : 16 Şubat 2020, 22:52:21 »
Şaban bey teşekkür ederim.
Buraky bey evet alet hız ayarlı olanlardan.S
öylediğiniz çok mantıklı düşük ayarda kalmış olabilir.

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2021, 21:46:27 »
Bende iki kez Dremel yaktım, ama gereksiz zorladım. Elimiz ayağımız olsa da ağır iş ve uzun süre kullanımına uygun bir ürün değil.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #5 : 25 Şubat 2021, 00:13:24 »
Fırça-kollektör ve devamında sargılarda aşırı ısınma olmuş gözüküyor.
Arkadaşların dediği gibi bunlar düşük güçlü aletler.
Seri motor diye anılan tip ve zorlandığında yok ben çalışmacam agam  demezler aşırı akım çeker yinede dönerler.
Böyle durumlarda genellikle kollektörde ve ya bağlı olan bobinlerde sorun olur.
Farkına varmayız çünkü dönmeye devam eder.
Sonraki ilk çalıştırmada ya döner ve kalkarlar ya da arızalı kısma denk gelirse hiç çalışmazlar , elinizle ucundan döndürürseniz çalışırlar arızalı değilmiş gibi ustalar sesinden tanır.
Yani tetik ve ya elektroniği bozuksa zaten çalışmaz , ama kısa devre olacak şekilde bozulmuşsa bir şekilde motor döner ve hemde kendini soğuttuğu için döner dururdu.
Muhtemelen tetik bozuldu tamda o sırada durdurdun ve kenara koydun ama o çalışmak için ısrar etti.
Bir sürü senaryo olabilir , önemli olan bundan bir ders çıkarmak ve yukarıda arkadaşların değindiği şeylere dikkat etmek gerek.
Güç seviyorsanız kalıpçı taşlama denilen türleri tercih edin çin malı olsada.
Dremel bu tip çalışmalara gelmez ya da benzeri markalar .
İlla ufak gerekiyorsa hortumla ( spiral )  çalışan dişçi takımları kullanılabilir.
Dremele sanayide kız oyuncağı diyorlar   :)

cem eser

• 752
« Yanıtla #6 : 10 Mart 2021, 20:33:28 »
  Bilgi için teşekkürler.Kalıpcı taşlama konusunda size katılıyorum.